Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Właśnie mam montaż z takim układem ! To jak podłączyć pompę solara ? Przecież nie można jej odłączyć od jego sterownika ?

Równolegle oba sterowniki do jednej pompy na tej samej fazie ?

Pozdr.

Opublikowano

Albo solar chodzi osobno na swoim sterowniku i nie interesuje nas opcja zarządzania tym w Maxie.

Albo wszystko pod Max-A.

Do Maxa należy przepiąć pompę solarną oraz czujnik górny solara PT-1000 (ten z dachu)

Instrukcja podłączenia jest zaimplementowana w sterowniku, pokazane na zdjęciach sa podłączenia do płyty układu solarnego. Po wpisaniu przepływu z solara sterownik będzie także wyliczał moc produkowaną przez solary

Sterowanie tym z jednego sterownika daje także zabezpieczenie latem. Jakby solar miał się przegrzac np. bojler >70st.C to sterownik załączy pracę pompy CWU od kotła i obróci zład wody między baniakiem a wymiennikiem wodnym, który latem przy solarach jest zimny.

• Lubię to 1
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Niestety w moim przypadku nie mogę chyba skorzystać z dobrodziejstw najnowszego rozwiązania do obsługi solara. Mam pompę solarną , do której oprócz zasilania idzie drugi kabelek z sygnałem sterującym wydajnością pompy (PWM).

Jestem po instalacji i powoli będę testował jaki i co....

Skamp PV-13 ekogroszek i sterownik MAX, 3 pompy: ogrzewanie, CWU i kotłowa. Z tym, że póki co mam tak, że realnie CWU zarządza sterownik solara.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Posiadam sterownik Argos max v2 i korzystając ze sterowania pogodowego. Zastanawiam się czy po dołożeniu zwykłego bez napięciowego regulatora pokojowego typu salus, auraton itp. możliwe będzie:

-wyłącznie wyłączenie pompy CO po osiągnieciu zadanej temp. czy także (co bardziej do mnie przemawia) obniżenie temperatury za zaworem (jest taka opcja w sterowniku). 

Pytanie także czy taka podwójna regulacja nie będzie ze sobą w konflikcie. Może ktoś ma doświadczenie z takim sposobem sterowania w tym sterowniku.

Opublikowano

To wszystko zależy od tego gdzie kupiony kocioł i jaki ma soft.

Przez bardzo długi czas mimo moich prac do seryjnych był wgrywany stary soft. Dopiero niedawno uległo to zmianie.

W sofcie który pomagałem rozwijać jest opcja o której piszesz i sam e swoim domu z niej korzystam.

Tj. pogodowe + termostat pokojowy.

Pogodowy wylicza jakaś wartość, pokojowy gdy ma swoją zadaną temperatura powietrza dodatkowo obniża u mnie za zaworem o 6st.C

Opublikowano

Dziękuję @Pieklorz

23 minuty temu, Kijasr napisał:

Jeszcze masz stary soft z dziurami

Wysłane z mojego M2007J17G przy użyciu Tapatalka

To w jaka jest stabilna wersja?, poki co nie zauważyłem większych problemów poza zmiana osi na wykresach opału i tym, że ikonka pojawia się po wejsciu w wykres temp. buforu.

Opublikowano

Ten program działa. Chodziło o to, że przy zmianach silników w dmuchawach w tej wersji nie w całym zakresie liniowo rosną obroty dmuchawy. Pracowałem na tym sofcie u mnie w domu. 

Błędów funkcjonalnych w nim nie ma.

Później zmieniono w sofcie nieco charakterystykę dmuchawy- doszło inne tło, zmiany funkcjonalne w postaci bardziej rozwiniętej obsługi dotykowej. Tj pyknięcie w chmurkę - wejście do pogodówki, pyknięcie w mieszacz - wejście do mieszacza itp udogodnienia użytkowe. Doszła obsługa solarów, doszedł nowy termostat, dopisane zostało więcej instrukcji.

Opublikowano

Tak.Obnižanie do pogodowki jest bardzo fajne rozwiazanie.Nainstalowalem termostaty na parteru i pietrze, wlaczone paralelno,bo babka na parterze troche zamarzala,kiedy byl tylko na gorze i dziala to fajnie.Teraz juž nowe okna i na dole,bedzie to dzialac jescze liepiej.Obnižka u mnia wystarcza na 2°C,przy želiwniakach daje to dužo.

• Zgadzam się 1
Opublikowano (edytowane)

Drodzy forumowicze,

Właśnie obchodzę 1 miesięcznicę od założenia nowego kotła i z tej okazji chciał bym podzielić się moimi spostrzeżeniami.

Piec tak jak w stopce - Skamp PV13 ze sterownikiem MAX ver. 1.51

Jeśli chodzi o spalanie to spaliłem przez miesiąc równo 20 worków - 400 kg ekogroszku >27MJ przy temperaturach 0 - 16 st. Kocioł włączał się poniżej 12 st. (pogodówka), więc nie działał 24h.

1) Zauważyłem, że nie mogę zejść z temp. na CO poniżej 40 st.? Ustawiłem na odpowiedniej krzywej grzewczej 38, 36 - nic to nie daje - cały czas jest 40. W górę się da. I nie wiem czemu ? czy to jest temp. minimalna na CO ? (mimo, że da się ustawić niższą ?)

2) W dokumentach jest mały błąd - pisze że kosz zasypowy jest na 150 kg - w rzeczywistości jest na 100-110 kg.

3) Mam dosyć wysoką (wg. czujnika) temp. spalin dochodzącą do 190 st. ( w dokumentach pisze o 125 st. przy 100% mocy) i kompletnie nie wiem czy jest to ok a jak nie jak wpłynąć na tę temperaturę?

4) Piszecie Panowie o sterowaniu pieca jednocześnie pogodówką i termostatem. Czy dobrze rozumiem, że termostat pokojowy ma priorytet i jeśli osiągniemy zadaną temperaturę w pomieszczeniu to sterownik obniży temp zaworu CO o określoną wartość poniżej tej ustawionej w odpowiedniej (dla aktualnej temp. zew.) krzywej grzewczej ???

Jaki sygnał z termostatu oznacza,że temp. w pomieszczeniu JEST OSIĄGNIĘTA zwarcie czy przerwa ?

5) Nie widzę w wykresach możliwości podglądu wykresu mocy kotła w czasie ?

6) Czy jest jakaś strona gdzie można się dowiedzieć o pojawieniu się aktualizacji i jej opisu czy trzeba jak tu widzę obecnych tu producentów i programistów ciągnąć za język ? 🙂

Sprzątanie i ładowanie pieca raz na 6-7 dni (przy ww. temperaturach). w komorze górnej warstwa ok. 5mm sypkiego pyłu (popiołu).

Jakby można prosić kolegę Pieklorza o odniesienie się do pkt. 1, 3, 4, 5, 6.

Pozdrawiam

P.S.

Wszystko póki co działa, w domu ciepło i wszyscy są zadowoleni 🙂

Edytowane przez MarcinCw
Opublikowano

ArgosMax v2 jest do Skamp pv 15kW na pellet. Generalnie do wersji pelletowej z opcją zejścia do ekogroszku.

1. Temperatura kotła powinna być wyższa. Np. chociaz 50 na groszek i chociaż 55 na pellet.

Krzywa natomiast dotyczy zaworu mieszającego i pracy siłownika. Tam można ustawić wg życzenia 30 dla +10 ...

3 dla peletu i skamp-pv 15 kW. 

Obniżyć nadmuch, zmniejszyć moc. Dane wyjściowe sterownika są na SV200 średni aby pasowały dla kotłów 15-24kW 8podawanie 16pauza na pellecie. Także.na niższa moc większa pauza, nieco niższy nadmuch

4. Jak pogodowy i termostat ustawiony na obniżenie zaworu, to pogodowy wylicza np. 40st.C a termostat każe obniżyć od tego o dodatkowe 5st.C. termostat musi być podłączony i musi być aktywny w menu.

5. Na dole są ikony jaki wykres się rysuje. Mocy tam nie ma

6. Producent sterownika rozwija softy. 

Opublikowano

Witam mam problem z ustawieniem sterownika argos black.Tydzień temu dzięki koledze "Pieklorz" stałem się posiadaczem nowego softu. Z racji tego że jestem tylko na weekend w domu dzisiaj zauważyłem że piec jest mocno osmolony i jakby wilgotny.Mam ustawione na kotle 60 stopni.moc dmuchawy Max 60% min 20% Minimalna moc kotła też 20% .podawanie 10sekund 16 pauzy.Dodam że jak pracuje na 100% to wydmuchuje niedopalony pelet.Kocioł 10kw

Opublikowano
2 godziny temu, jolal napisał:

Witam mam problem z ustawieniem sterownika argos black.Tydzień temu dzięki koledze "Pieklorz" stałem się posiadaczem nowego softu. Z racji tego że jestem tylko na weekend w domu dzisiaj zauważyłem że piec jest mocno osmolony i jakby wilgotny.Mam ustawione na kotle 60 stopni.moc dmuchawy Max 60% min 20% Minimalna moc kotła też 20% .podawanie 10sekund 16 pauzy.Dodam że jak pracuje na 100% to wydmuchuje niedopalony pelet.Kocioł 10kw

60 stropni trochę mało, ale z doświadczenia to te kotły się brudzą po wygaszeniu, tli się i kopci, aż taki klej się zbiera. Niestety przerywana jesienna praca temu sprzyja. 

Ktoś ma patent jak się tej smoły i chyba też sadzy szklistej pozbyć? Są niby jakieś środki ale czy to kotła nie zeżre? 

Opublikowano

Po mojemu procedura wygaszania tego palnika to jakaś porażka. Chyba najbardziej skuteczne było by szybkie wywalenie żaru maksymalnym podmuchem, te dopalanie to działa mniej więcej tak że żar włazi do rury. 
U mnie w lato pomogło zmniejszenie czasu na 400s, ale przyszła jesień czy przez zimno ciąg w kominie skoczył i zaś jest lipa, tak wiem nie mam RCK.

Opublikowano (edytowane)

Chodzi o dmuchawę ?max70,przecież wydmuchuje sporo pelletu już przy 60. Dmuchawa to rms 120 40wat z przysłoną którą mam odsuniętą

Edytowane przez jolal
Opublikowano (edytowane)

Moc dmuchawy w max zależy od ciągu. Fabrycznie co się najczęściej sprawdza to 67. Zejść aby palił czysto można do ok. 53

Natomiast obniżając moc minimalną poniżej 30% musimy dobrać wyższy nadmuch, bo inaczej czarno będzie.

W moim przypadku moc minimalna 25% a minimalny nadmuch 23% u znajomego moc minimalna 25% ale nadmuch min. 32%

Wygaszanie polega na 1/2czasu pracy z ostatnio dobraną mocą oraz pozostała część mocny nadmuch aby w komorze nie zostały żadne gazy.

Dalej możemy jeszcze mówić o tym jak ktoś chce oszczędzać. Jak jest termostat i ustawimy na obniżenie 0 to będzie się często gasić. Pytanie czy na danym obiekcie to się sprawdza. Można zamiast takiej pracy 0/1 zadać obniżenie za zaworem np. 5st.C wówczas dzieje się to wszystko łagodniej i jest bardziej rozciągnięte w czasie.

Czas wygaszania. U mnie latem 400sekund a w tej chwili gdy już dom jest częściej grzany wygaszanie 600sekund.

Ps. Wcześniej ćwicząc z SKZP 02 na zapalarce pellet także musiałem mieć ustawioną wyżej dmuchawy dla modulacji na 28% (sporo wyżej jak na węglu).

Sygnałem, że należy podnieść moc na dole (minimalną kotła i osobno do tego dmuchawy) jest pojawianie się wilgoci i tej mazi.

Edytowane przez Pieklorz
Opublikowano

10 podawanie
Przerwa 18
Moc dmuchawy max 70%
Mam ten palnik i tak mam ustawione
Pellet przemysłowy 8mm
Moc mimum 20% można zejść wiatr trzeba dobrać bo to zależy od dmuchawy. Płomień ma być schowany w palniku https://uploads.tapatalk-cdn.com/20211030/f39d1a38fef7f57bcc77e5a131b4e74e.jpg