Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Ciekawie czy ten ster nie łyknął by sofcik od K1Pv4? Trzeba zobaczyć czy ma wyjście na czujnik spalin. Adaptiv jest to i turbinka powinna być, ale też trzeba sprawdzić.

Chyba, że jest zabezpieczony już przed taką modernizacją :) 

Edytowane przez gilal
Opublikowano

A ile masz tam w sumie metrów do ogrzania?

Opublikowano

Ok . Zrobię kilka zdjęć w poniedziałek.  W menu jest mniej opcji niż w sterowniku K1Pv4 . Zresztą kolega na forum już pisał że prawdopodobinie sterownik K1v4 nie ma funkcji PID

1 minutę temu, eliks napisał:

A ile masz tam w sumie metrów do ogrzania?

100 metrów 

5 minut temu, gilal napisał:

Ciekawie czy ten ster nie łyknął by sofcik od K1Pv4? Trzeba zobaczyć czy ma wyjście na czujnik spalin. Adaptiv jest to i turbinka powinna być, ale też trzeba sprawdzić.

Chyba, że jest zabezpieczony już przed taką modernizacją :) 

Czujnik spalin był w komplecie i wejście też jest . A co do turbiny to słychać jak załącza się , więc też jest 

Opublikowano

Ustawienia/ Wybór PID/Włacz

A najlepiej przywróc ustawienia fabryczne (bo tam gruba dłubanina już jest), to kocioł sam wystartuje w PID.

Opublikowano (edytowane)
22 godziny temu, HarryH napisał:

Ustawienia/ Wybór PID/Włacz

A najlepiej przywróc ustawienia fabryczne (bo tam gruba dłubanina już jest), to kocioł sam wystartuje w PID.

Ok. W poniedziałek od rana zadziałam w tym temacie. Napiszę czy się udało i wrzucę kilka zdjęć.  Bo wydaje mi się że w ustawieniach nie ma opcji WYBÓR PID . A wszystkie możliwie opcje w sterowniku przekopałem już wiele razy 

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu
Opublikowano (edytowane)

Kocioł z Ecodesign (a innych sprzedawać nie wolno) musi mieć PID, bo ma chodzić na 30%mocy.

Pid nie jest na głónym ekranie, musisz wejść w ustawienia.

Edytowane przez HarryH
Opublikowano

A w sumie jestem ciekaw dlaczego  w Internecie nie ma żadnej informacji o tym sterowniku K1v4 . Zamiast tego są wyniki wyszukiwania dla K1Pv4.  Jedynie co znalazłem to informacje że piecy DEFRO 15 kw komfort eko ze stero K1v4 nie ma już w sprzedaży 

Opublikowano

Jak dobrze poszukasz to pisze o tym sterowniku, wszystko , dlatego napisałem Ci że nie ma pid ?.

Opublikowano
2 minuty temu, user2018 napisał:

100 metrów w nowo wybudowanym domu i kocioł 15kw? To ja tyle szukam dla starego domu 150 metrów... I jeszcze palisz takim mocnym węglem.

Dokładnie, dlatego się pytałem. Przy nowej chatce z tak wielkim kotłem ogarnięcie tego będzie bardzo ciężkie.

Masz ruszt awaryjny w tym kotle?

Opublikowano

Jest opcja palenia w trybie awaryjnym czy jakoś tak . Nie mieszkam tam jeszcze więc trudno mi teraz dokładnie odpowiedzieć 

A wybrałem piec 15 kw z myślą o adaptacji poddasza za kilka lat . A poddasze będzie jeszcze około 70 metrów 

Opublikowano

No i ten ster nie ma pida. Nie kupiłeś tego kotła czasem w jakieś "promocji"?

Warto sprawdzić to co pisałem 

Opublikowano

Znalazłem ofertę na allegro i zadzwoniłem sam do firmy spod Krakowa.  Cena wyszła niższa około 1300 zł niż w hurtowniach w mojej okolicy 

Opublikowano
31 minut temu, Zak33 napisał:

Znalazłem ofertę na allegro i zadzwoniłem sam do firmy spod Krakowa.  Cena wyszła niższa około 1300 zł niż w hurtowniach w mojej okolicy 

Tak myślałem. Sprawdź najpierw czy masz to co pisałem

Opublikowano

Zmień ster przed sezonem na skzp za chwilę chyba wyjdzie wersja 05 i po problemie oprócz uszczuplonego budżetu. Zanim przyjdzie nowy sezon nauczysz się obsługi i będziesz miał obsługę 3 mieszaczy parter, piętro i może jeszcze coś extra. 

Opublikowano

Chyba że znajdę kogoś ogarniętego kto wrzuci softa od K1Pv4 . Bo z tego co widzialem nowy ster kosztuje ponad 1000 zł 

Opublikowano

Ale to nic trudnego. Pytanie tylko czy ten ster to łyknie

Opublikowano (edytowane)
20 godzin temu, gilal napisał:

Ale to nic trudnego. Pytanie tylko czy ten ster to łyknie

Przed chwilą czytałem na innym forum że nie da rady . Ale spróbować można i to najlepiej najszybciej jak się da 

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu
Opublikowano (edytowane)
23 minuty temu, Zak33 napisał:

i to najlepiej najszybciej jak się da

Dobra motywacja do zakupu nowego sterownika :) 

patrząc na to co wstawił @Pieklorz w tym poście to skzp moze mieć fajnego konkurenta :)

Sorki to peleciak , ale kto wie jak będzie dalej .

Edytowane przez FAFAŁ
Opublikowano

Na razie kolega kupił sobie kocioł, na który ma 5 lub 8 lat gwarancji. Serio powinien wymienic sterownik? Jak kupujecie nowy samochód, to też zaczynacie od wymiany silnika? 

• Zgadzam się 2
Opublikowano

Niech kolega pisze na adres [email protected] w sprawie dopasowania softu od K1Pv4 lub uzyskania softu nowszego do tego co ma. Akurat tam sprawnie odpisują i można z nimi spokojnie porozmawiać, nawet poprzez infolinię.

Opublikowano
2 godziny temu, eliks napisał:

Niech kolega pisze na adres [email protected] w sprawie dopasowania softu od K1Pv4 lub uzyskania softu nowszego do tego co ma. Akurat tam sprawnie odpisują i można z nimi spokojnie porozmawiać, nawet poprzez infolinię.

Ok . Dzięki.  Napiszę do nich . Ewentualnie na allegro jest ogłoszenie,  ktoś naprawia większość typów stero,  może i z tym dałby radę coś zrobić