Ryni Opublikowano 11 Marca 2020 #51 Opublikowano 11 Marca 2020 Porównaj ceny kotłów węglowych i gazowych, weź pod uwagę koszty ogrzewania gazem, u Ciebie według kalkulatora ogrzewanie gazem może być droższe o 12-20% zależnie od rodzaju kotła gazowego, rozpatrz to pod katem budżetu domowego i wygody obsługi. Pytanie pomocnicze kto u Ciebie zajmuje się kotłem?
Gość Opublikowano 11 Marca 2020 #52 Opublikowano 11 Marca 2020 Godzinę temu, Ryni napisał: ściany o grubości 1m maja współczynnik przewodności cieplnej na poziomie 0,75-0,8, a to ekwiwalent 5cm styropianu, słoma na przewodność na poziomie 0,07-0,08, a okna 1, Tak,ściany się zgadzają.Słoma a raczej płyty ze słomy (różnica) też tyle,że tutaj współczynnik jest na poziomie U=0.40 Okna U=1 to już takie lepszejsze-na okna patrzy się jaki współczynnik ma pakiet a nie szyba:) No i podłoga-zero ocieplenia. W sumie propozycje już są,więc autor tematu może sobie co nieco poczytać o tym kotle.
Ryni Opublikowano 11 Marca 2020 #53 Opublikowano 11 Marca 2020 10 minut temu, Jamjestcichy napisał: Słoma a raczej płyty ze słomy (róznica) też tyle,że tutaj współczynnik jest na poziomie U=0.40 Do sprawdzenia, ja znalazłem: słoma luzem 0,07-0,8, płyty ze słomy 0,035-0,08.
Piecuch19 Opublikowano 11 Marca 2020 #54 Opublikowano 11 Marca 2020 Z jaką sprawnością będzie pracował palnik 25kW ( lub 20kW) na mocy 5 kW ? Słoma to dobra izolacja Ze słomą to zależy od gęstości sprasowania i czy przepływ powietrza jest w poprzek źdźbła? Czy wzdłuż? Dachy kryte strzechą są bardzo ciepłe. Kiedyś styropianu nie było i ludzie sobie radzili.
Ryni Opublikowano 11 Marca 2020 #55 Opublikowano 11 Marca 2020 @Piecuch19 powoli podajnik to jednak górniak , a objętość spalającego się węgla można w pewnym zakresie regulować więc kto wie, ta sprawność przy małej mocy wcale nie musi być aż tak niska, kalkulator zakłada 70% średnio, a to wydaje się być osiągalne.
Gość Opublikowano 11 Marca 2020 #56 Opublikowano 11 Marca 2020 @Ryni W zestawieniu parametrów fizycznych materiałów/wyrobów budowlanych nie ma punktu-słoma luzem. Sprawdzałem w normie,ale może być ciut stara:) O izolacyjności słomy trochę piszą i jest to dość trudny temat,więc i ja odpuszczam. Co do kotła to tak jak pisałem. Za duży źle,za mały też źle. Najlepiej celować w zapotrzebowanie bez doliczania cwu.
Atka Opublikowano 11 Marca 2020 Autor #57 Opublikowano 11 Marca 2020 Więc odpowiadając na panów pytania: Zapewne w większej części sama będę obsługiwać piec,pewnie syn od czasu do czasu też. W połowie domu są nowe wylewki i ogrzewanie podłogowe. W pozostałej części niestety nie. Wiem że jest słona na górze ale nie są to płyty. Zorientuje się jeszcze z gazem... Czytałam już o tym kotle. Nie rozumiem tylko o co chodzi z tą płytką paleniskową ,o której pisal jeden z panów:-)
Ryni Opublikowano 11 Marca 2020 #58 Opublikowano 11 Marca 2020 Też odpuszczam słone, materiał jest słabo zbadany i opisany nawet w parametrach samych płyt ze słomy zdarzają się rozbieżności. @Atka to musisz odpowiedzieć sobie na pytanie czy możesz wydać powiedzmy o 1000zł( wartość szacunkowa na podstawie wyników z kalkulatora) więcej na ogrzewanie w zamian zyskując wygodę obsługi kotła gazowego. Ta płytka paleniskowa to rodzaj wkładki do palnika, a od jej wielkości, czy kształtu zależy moc z jaką może pracować palnik.
slawekry Opublikowano 11 Marca 2020 #59 Opublikowano 11 Marca 2020 Kolego @Atka zrób tak jak proponuje ci kolega krisgie a na pewno będziesz zadowolony piec i palnik i sterownik będzie dobrze dobrany
shogunzlasa Opublikowano 11 Marca 2020 #60 Opublikowano 11 Marca 2020 Jak kociol 20tka to palnik mniej wiecej 20kw. Mozna podnies moc kotla poprzez wymiane plytki za pare zlotych. Pozwoli to tez spokojniej spac po zakupie :-) kotly technixa tez spoko, latwiej sie czysci ale czesciej.
Atka Opublikowano 11 Marca 2020 Autor #61 Opublikowano 11 Marca 2020 20 godzin temu, DzonyZerg napisał: Czesc. Ten kalkulator to zacne arzędzie, tworzone przez świetnego fachowca. Jednak jestem podejrzliwy co do wyniku. Choć kalkulacja łatwa i u nich znajomych kilka razy bardzo się sprawdził. Przemysł czy będziesz robić adaptacje poddasza bo termomodernizacja ( zmniejszenie wymaganej mocy kotła) nawet przy sporych dotacjach raczej miła się z celem. Na twoim miejscu przemyślalbym profesjonalny audyt. U siebie pod Gliwicami 4 telefony i zrobiono mi za 300pln. On jest kluczowy do uzyskania premii modernizacyjnej z kredytem. Myślisz o ekogroszku czy gaz też wchodzi w grę. Różnica w kosztach niekoniecznie jest tak duża. Panowie bardzo dziękuję za podpowiedzi i wyjaśnienia. Poszukam jeszcze opinii na temat gazowego pieca. Czy to inna grupa? I wrócę do Was:-):-)
Ryni Opublikowano 11 Marca 2020 #62 Opublikowano 11 Marca 2020 Tak kotły gazowe to inny dział. Jednak zanim założysz nowy watek, może przeczytaj najpierw podobne tematy, oto kilka z nich: https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/31453-dobór-gazowego-kotła-kondensacyjnego/#comments https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/31627-pomoc-w-doborze-pieca-gazowego/ https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/31109-zmiana-kotła-węglowego-na-gazowy-kondensacyjny/ https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/31648-jaki-piec-gazowy-wybrać/ https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/31326-piec-gazowy-jaki/
SUSPENSER Opublikowano 13 Marca 2020 #63 Opublikowano 13 Marca 2020 W dniu 11.03.2020 o 16:37, Atka napisał: Więc odpowiadając na panów pytania: Zapewne w większej części sama będę obsługiwać piec,pewnie syn od czasu do czasu też. W połowie domu są nowe wylewki i ogrzewanie podłogowe. W pozostałej części niestety nie. Wiem że jest słona na górze ale nie są to płyty. Zorientuje się jeszcze z gazem... Czytałam już o tym kotle. Nie rozumiem tylko o co chodzi z tą płytką paleniskową ,o której pisal jeden z panów:-) Eliks dobrze poradził Skam-PV 20 i ja też taki tu polecam. Zapotrzebowanie potwierdza sezonowe zużycie miału na poziomie 7 ton w kopciuchu - biorąc je pod uwagę Skam-PV 20 wystarczy. Co do płyty paleniskowej chodzi o to, że w Skam-PV 13 i 20 jest taki sam palnik [średni odlew 15-25 kW] tyle, że płytka w nim ma mniej lub więcej rzędów otworów napowietrzających z czego wynika różny zakres mocy wyciągany z takiego samego palnika także u Ciebie nie ma to znaczenia bo od razu przy 20 dostaniesz wersję z większą ilością otworów i wyższym zakresem mocy. PV czyści się rzadziej i łatwiej od Technix, do tego przy kominie z cegieł w razie gdyby np. wiosną i jesienią były za niskie temperatury spalin to żeby kominowi nie szkodzić wystarczy wyjąć płytę rusztodeflektora, a w Technix nic nie wyjmiesz. Podobnie przy kotle gazowym kondensacyjnym [a pewnie tylko taki bierzesz pod uwagę] musi być wkład kominowy co dodaje kolejny koszt do zakupu samego kotła. Gazem w porównaniu z takim kotłem ogrzewanie będzie kosztowało 50-100% drożej tj z obliczeń wychodzi ok. 50%, ale z praktyki bo znam sporo osób, które zmieniły ogrzewanie węglem na gazowe oraz gazowe na ekogroszkiem wychodzi nawet 100% drożej przy utrzymywaniu tych samych temperatur w domu - kluczowe w obliczeniach jest po ile kupujesz ekogroszek bo za gaz zapłacisz tyle co każą i wyboru nie ma. Cenę za gaz mogą też zawsze podnieść lub dorzucić jakieś opłaty handlowe jak Tauron ostatnio wciska nieświadomym klientom natomiast przy Skam-PV zaleta jest taka, że masz szeroki wybór opału bo możesz w nim palić ekogroszkiem, miałem a w sezonie grzewczym także peletem czy nawet owsem, żytem, suszonymi pestkami wiśni itd. - to w swoim Skam-PV 13 przetestowałem i wiem jak łatwo nastawy sterownika do takich paliw alternatywnych dobrać. Ostatnio np. w mojej okolicy jest dostępny tani pelet po 590 zł / tonę w bigbagach więc można nim będzie palić w takim kotle w zimie [od wiosny do jesieni nie bo wersja ekogroszkowa nie ma zapalarki i by wygasał przy braku odbioru ciepła, ale niebawem wejdzie na rynek wersja peletowo-ekogroszkowa].
Piecuch19 Opublikowano 14 Marca 2020 #64 Opublikowano 14 Marca 2020 W dniu 11.03.2020 o 14:04, Jamjestcichy napisał: @bercus Latem jest zimno a zimą jeszcze bardziej:) Z tym się nie godzę. Mieszkam w takim archaicznym budynku zła 30-tych ubiegłego wieku. Moje spostrzeżenia ale i znajomych będących u mnie w upalne dni - dlaczego jest tak chłodno bez klimatyzacji???? potwierdzają dobrą ( na uwczesne czasy izolację - dołożyłem jedynie 8 cm styropianu z zewnątrz). Zimą jest ciepło a dom ma dużą akumulację - jak bufor - ciężko go rozgrzać ale jak już się rozgrzeje to niewiele opału wystarcza na utrzymanie temperatury i słabo reaguje na gwałtowne zmiany temperatur. Właśnie latem przy 30'c na zewnątrz widać tą różnicę temperatur i komfort przebywania w domu. Widać to też po dachu - sąsiad mi zwrócił na to uwagę. - że śnieg na dachu nawet krótki najdłużej utrzymuje się u mnie i on patrząc przez okno na mój dach wie że będzie musiał skrobać szyby w aucie jadąc do pracy. Stare technologie nie są złe ( pustka w ścianie wypełniona plewami i na każdej kondygnacji warstwa żużlu ok 40 - 50 cm , ściany o grubości 58 cm z pełnej dobrze wypalonej przedwojennej cegły ) robią robotę. Teraz robi się termosy które szybko można nagrzać, ale też szybko się wychładzają - bo jaką akumulację ciepła ma 25 cm styro? czy 25 cm wełny? Chciałem zwrócić na to uwagę tylko dlatego że mieszkam w tak archaicznym domu i mam możliwość zauważać te różnice pomiędzy termosami - masa wełny i masa styropianu, a grubymi murami z pełnej cegły dobrze wypalonej lub z grubych ścian z ciemnego kamienia, które ciężko rozgrzać, ale też ciężko wychłodzić ( bufora nie trzeba) Co będzie trwalsze spełniając swoje zadanie ?? Styropian czy kamień??
Gość Opublikowano 14 Marca 2020 #65 Opublikowano 14 Marca 2020 1 godzinę temu, Piecuch19 napisał: Z tym się nie godzę 1 godzinę temu, Piecuch19 napisał: Moje spostrzeżenia ale i znajomych będących u mnie w upalne dni - dlaczego jest tak chłodno bez klimatyzacji???? Ale właśnie się zgodziłeś:) Wiem o czym piszesz bo rodzice mieszkają w takim domu. Tylko ciekaw jestem tej cegły-wstawisz fotę? U rodziców jest to raczej silikat na stropie (sufit piwnicy) jak i ściany zew/wew. To nie jest ciepły materiał.Dom z podobnego okresu.
Atka Opublikowano 14 Marca 2020 Autor #66 Opublikowano 14 Marca 2020 @Piecuch19 to prawda ,że takie domy mają taką specyfikę. Latem zanim się nagrzeje to mija długi czas...klima bez klimy:-) Zimą, tylko raz przez 10 lat mieliśmy zimno , gdy przez prawie dwa tygodnie temperatury spadły w nocy poniżej -20st. Tak to w domu chodzimy w krótkim rękawku i spodenkach. Część domu jest z 1891r....,potem go rozbudowali. Uważam ,że piec ,który polecacie będzie odpowiedni. Jak umiejętnie będę w nim palić to da radę. Jeszcze została mi tona ekomiału do spalenia. Czy jeżeli go pomieszam z ekogroszkiem ,to będę mogła go spożytkować? Trochę boję się że gaz może mnie zjeść kosztowo. W sumie nie przeszkadza mi że zejdę raz na jakiś czas do kotłowni. Mam nadzieję ,że ten piec nie będzie wymagał wizyt dwa razy dziennie, nie będzie sadzy i tego brudu co przy tamtym...
pochłaniacz Opublikowano 14 Marca 2020 #67 Opublikowano 14 Marca 2020 Bez problemu spalisz ten miał. Ja u siebie paliłem odsiewkę, i nie było kłopotu :) Kupiłem też kilka worków groszku, w którym było sporo miału, i też palnik poradził sobie z nim :)
Gość jacek61 Opublikowano 14 Marca 2020 #68 Opublikowano 14 Marca 2020 Cześć Atka Mam podobny dom i kocioł Spyry. Kilka lat temu były spore mrozy, dziwię się, że ten twój kocioł nie dał rady. W czasie tych największych mrozów ( ok -15 do -20) nigdy moc nie przekroczyła mi 20 KW, to oczywiście szacunek. Obecnie kocioł kończy 13 sezon i zastanawiam się nad jego wymianą, poważnie biorę pod uwagę gaz. Ile wytrzymał Ci ten kocioł od Spyry?
Atka Opublikowano 14 Marca 2020 Autor #69 Opublikowano 14 Marca 2020 6 godzin temu, jacek61 napisał: Cześć Atka Mam podobny dom i kocioł Spyry. Kilka lat temu były spore mrozy, dziwię się, że ten twój kocioł nie dał rady. W czasie tych największych mrozów ( ok -15 do -20) nigdy moc nie przekroczyła mi 20 KW, to oczywiście szacunek. Obecnie kocioł kończy 13 sezon i zastanawiam się nad jego wymianą, poważnie biorę pod uwagę gaz. Ile wytrzymał Ci ten kocioł od Spyry? Kocioł wytrzymał 10 lat. Moim zdaniem był za duży. Dwa lata temu pierwszy raz był spawany ,teraz już nie da się go zaspawać. Też dawał radę , przypuszczam że lepiej by się sprawdził przy grzaniu 400m:-)
bercus Opublikowano 14 Marca 2020 #70 Opublikowano 14 Marca 2020 U mnia spalanie po zmianie kopciucha na automat spadlo prawie o 1/3.Ke kotlu dodalem jescze 4d i pompki,sterowanie pogodowe,instalacja zostala stara-grube rury,želiwo.
CoTo Opublikowano 15 Marca 2020 #71 Opublikowano 15 Marca 2020 @SUSPENSER napisał: Cytat Co do płyty paleniskowej chodzi o to, że w Skam-PV 13 i 20 jest taki sam palnik [średni odlew 15-25 kW] tyle, że płytka w nim ma mniej lub więcej rzędów otworów napowietrzających z czego wynika różny zakres mocy wyciągany z takiego samego palnika.... Czyli mam rozumieć że mając SKAMP 13 kW mogę sobie podnieść moc palnika zmieniając płytkę w palniku ?
ValterZheliazkov Opublikowano 15 Marca 2020 #72 Opublikowano 15 Marca 2020 Ако разликата е само в броя на дупките в чинията, можете да вземете плоча с мощност 20 кВт, ако имате прекалено голяма мощност, можете да включите два реда дупки със силикон. Lub odwrotnie, weź płytę 15kW, jeśli nie masz wystarczającej mocy, aby wywiercić jeszcze dwa rzędy otworów.
SUSPENSER Opublikowano 20 Marca 2020 #73 Opublikowano 20 Marca 2020 W dniu 15.03.2020 o 20:32, CoTo napisał: @SUSPENSER napisał: Czyli mam rozumieć że mając SKAMP 13 kW mogę sobie podnieść moc palnika zmieniając płytkę w palniku ? Tak, to 2-3 minuty roboty [2 nakrętki trzeba odkręcić, wymienić płytkę i dokręcić nakrętki].
KKTS Opublikowano 23 Marca 2020 #74 Opublikowano 23 Marca 2020 Czy podobnie można do kotła 20kW założyć płytkę 15kW? Gdzie można taką dostać i rozumiem że jest ona standardowa dla wszystkich palników SV200 czy to w jakikolwiek sposób zależne od producenta kotła?
Pieklorz Opublikowano 23 Marca 2020 #75 Opublikowano 23 Marca 2020 Zaklej sliconem na 1500st.C dwa ostatnie rzędy otworów (te od strony popielnika). Jak będziesz potrzebował większej mocy, to odetkasz gwoździem.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.