Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Nowy piec

Atka

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Zaznaczam że jestem laikiem jeżeli chodzi o sprawy związane z ogrzewaniem.

Niestety stoję przed wyborem kupna nowego pieca , stary nadaje się na złom.

Do ogrzania mam ok. 220m2

Dom stary, nieocieplony. Mury grube,prawie na metr. Cegła. 

Podłogówka w części i kaloryfery.

Do tej pory miałam piec Spyra na ekomiał,z podajnikiem. 35 kw. Mieliśmy docelowo ogrzewać 370m2

Ogólnie potrzebuje panów pomocy....

• Odpowiedzi 78
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Na początek warto by ustalić jakiej mocy powinien być nowy kocioł, jest do tego kalkulator https://cieplowlasciwie.pl/start  ,trzeba w nim podać kilka informacji technicznych dotyczących budynku, w razie wątpliwości co wpisać pytaj. Po wykonaniu obliczeń wklej link.

Opublikowano

Witaj Atka

Tak na powitanie to wspaniale by było też żebyś wypełniła i odesłała wynik ze strony https://cieplowlasciwie.pl/start 

Łatwiej będzie podjąć decyzję jaki ma być ten nowy piec. Ja jestem tu od niedawna,więc doświadczenia jeszcze nie mam,ale doświadczeni koledzy z forum chętnie pomogą.

Pozdrawiam

plasticfun

p.s Nie zdążyłem Ryni byłeś pierwszy ;-)

Opublikowano

Atka 

Ja bym postawił na kocioł Sekom Technix 24 KW maja  bardzo dobre palniki a ten który podałem podołałby jeśli chodzi  o twoje parametrów budynku.

Pozostaje jeszcze pytanie jaki masz komin? tzn.ceglany ,ceramiczny albo masz komin nierdzewny  to też ważne.

Musisz tez wiedzieć,że jeśli planujesz jakąkolwiek termomodernizację lub rozbudowę w przyszłości jak pytał kolega Jamjestcichy powyżej to też będzie miało duże znaczenie w wyborze mocy kotła.

Każdy ci tu napisze,że przewymiarowany kocioł do większe zużycie opału.

Ale mam nadzieje że jeszcze ktoś dołączy do dyskusji i coś dorzuci od siebie.

Kolega o nicku Pieklorz do niego pisz. On ma te kociołki w małym palcu,więc ci doradzi.

Pozdrawiam

plasticfun

Opublikowano

Czesc.

Ten kalkulator to zacne arzędzie, tworzone przez świetnego fachowca. Jednak jestem podejrzliwy co do wyniku. Choć kalkulacja łatwa i u nich znajomych kilka razy bardzo się sprawdził.

Przemysł czy będziesz robić adaptacje poddasza bo termomodernizacja ( zmniejszenie wymaganej mocy kotła) nawet przy sporych dotacjach raczej miła się z celem. 

Na twoim miejscu przemyślalbym profesjonalny audyt. U siebie pod Gliwicami 4 telefony i zrobiono mi za 300pln. On jest kluczowy do uzyskania premii modernizacyjnej z kredytem. 

Myślisz o ekogroszku czy gaz też wchodzi w grę. Różnica w kosztach niekoniecznie jest tak duża.

Opublikowano
1 minutę temu, DzonyZerg napisał:

Ten kalkulator to zacne arzędzie, tworzone przez świetnego fachowca. Jednak jestem podejrzliwy co do wyniku.

To się zgadza.Kalkulator jest ekstra i wyniki wychodzą porównywalne z audytem,ale tutaj coś nie gra.

Podłoga-brak ocieplenia

Strop-ocieplenie słomą 20cm

Ściany-brak ocieplenia

Tutaj z pewnością nie wyjdzie 12kW i audyt jak za 300zł to jak za darmo:)

Opublikowano
24 minuty temu, Jamjestcichy napisał:

Tutaj z pewnością nie wyjdzie 12kW i audyt jak za 300zł to jak za darmo:)

Przecież wyszło że kocioł z podajnikiem 18kw-20kw,celował bym  w 20kw i to jest ok

Opublikowano

@slawekry

Źle interpretujesz wynik.

Wynik wyszedł 12.1kW co z pewnościa się nie zgadza,natomiast proponowany kocioł to 18-20kW co swoją drogą daje 50% przewymiarowania względem wyniku.

Być może przy podajnikowcu jest to dozwolone,nie wiem.

Opublikowano

Dla mnie wyniki są wiarygodne, to jest jednak dom zbudowany w nietypowej jak na dzisiejsze czasy technologii.

Jednak, obliczenia w kalkulatorze oparte są o Polską Normę, która zakłada, że zimy mogą być mroźne (-20; -25°C) i dla takich temperatur minimalnych obliczana jest moc kotła, a zimy teraz ciepłe. Dlatego uważam, że szczególną uwagę przy wyborze kotła trzeba zwrócić na jego moc minimalną, by była jak najniższa i niższa od przeciętnej mocy grzewczej z kalkulatora.

Sugerował bym kocioł o mocy do 17kW lub mniejszy jednak z zastrzeżeniem, że przy mniejszym trzeba będzie zrezygnować z podgrzewania ciepłej wody gdyby zdarzyły się siarczyste mrozy.

Opublikowano

Masz racje 12kw sie nie zgadza ale 20kw podajnik jak najbardziej tak a dlaczego program tak oblicz to nie wiem może ktoś mądrzejszy   ode mnie to  wytłumaczy.Tak czy siak mam bardzo podobny dom troszkę lepiej ocieplony i jak ja robiłem wyliczenia to mi wyszło 11kw a podajnik sugerowany 16-18 

Opublikowano

Bo trzeba doliczyć moc potrzebną do grzania CWU.

Opublikowano

I program chyba dolicza 10% zapasu dlatego wyszło 18-20

I program chyba dolicza 10% zapasu dlatego wyszło 18-20.Zakładając że zimy będą takie ja przez ostatnie dwa lata to faktycznie 17kw wystarczy

Opublikowano

Żadnego doliczania CWU. Priorytet na cwu i dom sobie poradzi przez te 20 minut grzania pełna mocą bojlera. A później płacz że za duży kocioł. 

Opublikowano

Ten który jest ,a raczej był bo się rozleciał , miał 35 kw i docelowo miał grzać górę i dół czyli ok 360 m2. 

Czyli 20kw wystarczy? A jakiej firmy? Pomimo że idzie wiosna w domu zimno strasznie bez ogrzewania...

A może gazowe ogrzewanie? 

Opublikowano
3 godziny temu, Atka napisał:

Do ogrzania mam ok. 220m2

Nie rozumiem tego. 

Opublikowano

Panowie,

Sprawdźcie jakie standardy spełnia dom na zapotrzebowanie 50W/m2 bo taki wynik wyszedł powyżej.

A co miesza? Pewnie ta słoma na stropie.

Opublikowano

Podstawowe pytanie czy będzie te 360 m w przeszłości czy nie? 

Opublikowano
12 minut temu, Atka napisał:

Szczerze mówiąc myślałam o piecu ok 25kw

To nie tak, nie zawsze duży kocioł jest lepszy, węgiel by czysto się spalił (czysto to również ekonomicznie) powinien się spalać intensywnie, a wtedy produkuje dużo energii i nie zawsze jest z tą energią co zrobić i wtedy kocioł powinien ograniczyć moc, jeżeli tego nie zrobi węgiel zacznie kopcić i wypuszczać to co mogło by się spalić i oddać ciepło w powietrze.

Nie chce polecać konkretnego kotła, kotły z podajnikiem nie są moją mocną stroną, w dodatku w tej branży w ostatnim czasie dożo się dzieje.

Gaz na pewno wyjdzie drożej, ale jest zdecydowanie wygodniejszy w użytkowaniu.

Opublikowano

@Atka

Jeżeli faktycznie masz tam tyle słomy to dla uszczelnienia dorzuć chociaż z 10cm wełny-efekt z pewnością zauważysz.

Opublikowano

W ogrzewaniu gazem jest jeden haczyk, opłata z przesył, łącze itd, do tej pory nie znalazłem kalkulatora który te opłaty uwzględnia, fakt nie drążyłem.

Mam również porównanie ile za ogrzewanie płacą moi sąsiedzi za podobne budynki i za gaz wychodzi drożej 25-50% rocznie.

Opublikowano
1 minutę temu, Ryni napisał:

za podobne budynki i za gaz wychodzi drożej 25-50% rocznie

Podstawowe pytanie.Za ile kupujesz węgiel i jaki?

Zmierzam do tego,że w Waszych kierunkach to faktycznie może mieć miejsce o czym piszesz bo opał jest stosunkowo tani,natomiast nie każdy tak ma i wtedy gaz naprawdę wychodzi porównywalnie :)

A cena gazu (z opłatami) to jakieś 1.80zł m3=9kW ,ale to zasłyszana/wyczytana kwota,która dość często się pojawia.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.