Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W 2018 roku wymienialismy kociol u rodzicow

Cena obejmowala materialy ti. rury, zawor esbe vtc, zawory kulowe (chyba z 5) , jedna obejme gebo,

1 dzien roboty 3500 zeta,
Ze Starego kotla na ekogroszek wymontowalem palnik, slimak, zbiornik, odkrecili fachowcy i wyniesli przed garaz

Pompy co zalozylismy te ktore mielismy lfp

Nie wiem czy az tak uslugi hydraulikow podrozaly ale troszke mi sie to wydaje ze cena jest nieadekwatna

Wysłane z mojego LG-M700 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano (edytowane)
22 minuty temu, sambor napisał:

Dlaczego? może podzielisz się wiedzą?

Jeżeli to było do mnie pytanie, to edycja mojego wcześniejszego postu - odpowiada... 

Zamontujesz coś co klient kupi, a jak się wys.. ra przed gwarancją , to za wymiane płaci inwestor , bo to inwestor kupił, a nie instalator..  Dlatego, jak już kupuje się samemu, to lepiej z  wyższej półki mając świadomość, że w razie ewentualnej wymiany koszty ponosi inwestor ( mowa w okresie gwarancyjnym) r

4-5 tys za robotę to złodziejstwo...to nie rakieta kosmiczna... Ludziom to już się we łbach rypie za usługi... 

Edytowane przez Trener40
Opublikowano (edytowane)

Nie sa instalatorzy,tzn.možno skopač instalacji,za dužo peniadzi i jeden dom dalej.U nas tak samo.Wažne namalowač jemu plan,i tak zrob to,nie wymyszlaj.Mialem sczesczie na znajomego z rekami zlotymi i glowa we wlasciwym miejscu.Zrobil jak chcialem i cos w planach uaktualnial.

Z tego wychadza-jescze popatrz tutaj na schematy instalacje.

Edit: lepsze?

Edytowane przez bercus
Opublikowano
13 godzin temu, YaroXylen napisał:

Witam

Ojojoj..... Czyli jak ktoś zrobi taniej niż kolega, to będzie źle?... jak ktoś kupi pompę tańszą niż kupiłeś ...to również źle??....  jak wybierze tańszy zawór niż posiadasz... to w ogóle porażka.......

Myślę że taka wypowiedź tak doświadczonemu forumowiczowi nie przystoi.

Yaro

Co nie przystoi? Napisałem coś zdrożnego? Czytałeś temat? Hydraulik za robotę krzyczy 4000zl a ja radzę koledze dorzucić 600-700zl do o wiele mniej obsługowego kotła. Nigdzie nie napisałem również że ktoś coś kupił tańszego ode mnie to jest be. Pozatym chyba mnie z kimś pomyliłeś z tą pompą. 

• Lubię to 1
Opublikowano

Podam taki przykład z przed kilku lat. Musiałem zamontować wodomierz. Wezwałem fachowca żeby wycenił swoją pracę. Stał,mlaskał, stękał i w koncu wydusił z siebie TRZYSTA złotych będzie to kosztować. Więc pytam czy z materiałami. On na to że sama robocizna. Ja ze drogo,więc łaskawie opuścił na 250 złotych. Powiedziałem że przemyślę to jeszcze. Po tym spotkaniu usiadłem sobie w piwnicy na stołku,na kartce rozrysowałem jak to ma wyglądać. Potem zakupiłem wszystkie potrzebne części. Robiłem to pierwszy raz,jeszcze na stalowych rurach. Więc trzeba było ciąć i gwintować.Ale udało się. A najważniejsze że całość zamknęła się w kwocie poniżej 200 złotych. Przy wymianie kotła też zdałem się na własne umiejętności. Musiałem się wpiąć w istniejącą już instalację,więc było trochę łatwiej. Tu na forum zdobyłem potrzebną wiedzę i schemat aby wszystko zrobić zgodnie ze sztuką. Całość zamknęła się kwotą około 12 tysięcy. Jakbym zatrudnił majstra to pewnie do 15 tysięcy bym dobił.

Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka

• Lubię to 1
Opublikowano

Myślę, że nawet same grubsze materiały może kupić.

Tanie w zakupie zwykłe pompy cały czas można kupić, one najczęściej chińskie są w okolicy 100zł

Energooszczędne z markowych lubię Grundfossa albo Leszczyńska fabryka pomp. Prywatnie korzystam z LFP.

Z tańszych, ale uważam, że dobrych i godnych uwagi mogę polecić pompy energooszczędne IBO tu kolega może parę złotych zaoszczędzić.

Zawór mieszający z drogich są Afriso i napędy Afriso, spokojnie można wybrać tańsze np. Esbe czy Goshe i ich napędy (sam taki mam od lat) tu parę stówek w kieszeni.

Opublikowano

No ale też Pieklorz o tym pisałem. IBO spójrz na forum, zależy jak trafisz. Esbe jest droższe od Afriso. Ale zawsze można jak mówisz, kupić Goshe czy Womixa.

Opublikowano

To co musiałem kupić to:
- od kolegi Pieklorza kocioł Skamp-PV13 + Iryd PID RTZ + pilot G + czujnik spalin + czujnik pogodowy + przesyłka = 8200 PLN
- części z hurtowni, tu zdałem się na to co biorą u nich najczęściej instalatorzy.Polecili mi pompy HEL-WITA,zawór 4D + siłownik też tej firmy. Wizyta ta zakończyła się kwotą 2700 złotych.
Do tego jeszcze innych parę części,oraz tych których potrzeba zakupu wyszła w czasie prac i zrobiła się kwota o której pisałem wcześniej.
Ale satysfakcja że zrobiłem to sam BEZCENNA

Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka

Opublikowano (edytowane)

2 lata temu OEPM 14 kW z montazem i wszystkimi częsciami, zawor 4D Afriso ze sterownikiem ,oprócz pompy kotłowej ,z faktura 11350zl (koszt kotla był chyba 9200 zl)

Wywoz i złomowanie starego kotła ( imienna karta przekazania odpadu-potwierdzającego zezłomowanie dotychczasowego źródła ciepła) w cenie. Czy zysk na złomie pokrył koszty transportu , bo dopiero w 3cim pkcie skupu mieli w komputerze wymagany przez wfosigw druk zezłomowania kotła.

Edytowane przez JorgusEmh
inf
Opublikowano

Samo OP w łazience nie dogrzeje pomieszczenia do potrzebnej temperatury, natomiast warto zrobić oprócz grzejników  na podłodze dodatkowo pętlę lub 2 zasilane z rozdzielacza grzejnikowego przez zawory RTL - zawsze to komfort.

Tylko należy pamiętać że 1 petla zasilana przez RTL nie może przekroczyć w całości 50m dł pex 16, czyli na 11m2 można dać 2 pętle i 2 zawory RTL

16 godzin temu, Trener40 napisał:

4-5 tys za robotę to złodziejstwo...to nie rakieta kosmiczna... Ludziom to już się we łbach rypie za usługi... 

Jak po takiej usłudze nie trafiasz na forum "info-coś tam" i spalasz zgodnie z oczekiwaniami to wg mnie warto - popatrz ilu jest na forum "nieszczęśników" z tanimi pompami CO, tanimi "super instalacjami", wiem że często sam inwestor wymusza cenę , ale głównie robi to rynek, który weryfikuje i  ustala ceny usług.

Opublikowano
W dniu 31.01.2020 o 18:52, eliks napisał:

Jak będziesz to tak wszystko liczył, wraz z tanim majstrem, tanimi pompami i tanimi zaworami to Ci potem wszystko bokiem wyjdzie. 

13 godzin temu, Pieklorz napisał:

Z tańszych, ale uważam, że dobrych i godnych uwagi mogę polecić pompy energooszczędne IBO tu kolega może parę złotych zaoszczędzić.

Zawór mieszający z drogich są Afriso i napędy Afriso, spokojnie można wybrać tańsze np. Esbe czy Goshe i ich napędy (sam taki mam od lat) tu parę stówek w kieszeni.

Witam.

Faktycznie kolego @eliks........ masz w 100% rację... nawet nie śmiem tego podważać ¯\_(ヅ)_/¯

Można śmigać merolem ...ale i renią  też da się dojechać do celu.....

Pozdrawiam kolegów z forum. YARO

Opublikowano

Bez gwiazdy nie ma jazdy. Dlatego sprzedają już renówki pod marką mercedesa :-)

Opublikowano

Z pompami to jak się trafi.Mama 5 lat temu robiła nowe centralne to pompa lfp z autodap nie wytrzymała sezonu.wymieniali na gwarancji.u mnie zwykła pompa ibo przy pracy kotła na 85stopni  2 miesiące tylko chodziła przy piecu w tunelu foliowym a teraz jest onimgena i już 2 sezony bryka i nic się z nią nie dzieje

Opublikowano

Moja LFP taka klasyczna ma już ok 18lat i pracuje na bojler. 

Pierwsza energooszczędna LFP experia bodajże wytrzymała gwarancję i miesiąc. Z nowszej serii pracuje już chyba 3rok.

Afriso i jego siłownik drogie i mają jakiś problem z załączaniem, rozjeżdża się czasowo przy %sterowaniu zaworu, nie polecam. Korzystam któryś rok z Esbe/Goshe zawór i napęd, klienci na to też nie narzekają, pracuje bez problemów. W tym wypadku droższe ciężko polecić.

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Pompa kotlowa od kotla do wymiennika ibo z autoadaptacja ustawiona na 1 bieg zwykly

Pompa co lfp ustawiona na 1 bieg auto

Pompa cwu lfp ustawiona na 1 bieg zwykly

Wszystkie pracuja od wrzesnia 2018 roku bez awarii

Wysłane z mojego LG-M700 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
5 godzin temu, Pieklorz napisał:

Moja LFP taka klasyczna ma już ok 18lat i pracuje na bojler. 

Pierwsza energooszczędna LFP experia bodajże wytrzymała gwarancję i miesiąc. Z nowszej serii pracuje już chyba 3rok.

Afriso i jego siłownik drogie i mają jakiś problem z załączaniem, rozjeżdża się czasowo przy %sterowaniu zaworu, nie polecam. Korzystam któryś rok z Esbe/Goshe zawór i napęd, klienci na to też nie narzekają, pracuje bez problemów. W tym wypadku droższe ciężko polecić.

Generalnie Afriso ostatnio zalicza dużo wpadek. Małe żółte rączki coś ostatnio szwankują z odlewami i spasowaniem.

Opublikowano (edytowane)

Te klasyczne i niezniszczalne LFP (w sumie kopie Danfosa - na mojej wciąż działającej od 18 lat jest nawet napis "system Danfoss") nadal można kupić, ale teraz pod nazwą pomp cyrkulacyjnych do wody pitnej PCOw…/...B ….

Edytowane przez HarryH
Opublikowano

Dzięki wielkie za tyle odpowiedzi.

Ten piec co ja mam to już był kiedy się wprowadziłem do mojej żony, dzisiaj szukałem tabliczki znamionowej ale nie ma - jest tylko napisane TERMIKA i tyle. Co udało mi się ustalić to na nasz dom potrzebujemy około 12 kW zawsze można kupić większy na zapas.

No ale przejdę może do konkretów.

Po 1 - Zależy mi na piecu który ma dobry serwis gwarancyjny i po gwarancyjny

Po 2 - bardzo wysoki współczynnik spalania eko groszku raz (to się nazywa chyba efektywność) żeby ciepło nie uciekało w komin tylko tam gdzie potrzeba

Po 3 -  interesuje mnie czyszczenie tego kotła w tej chwili to muszę raz w tygodniu i mam całą taczkę nie mówiąc o sadzy w środku kotła dla tego kocioł musi być taki żeby go rzadziej czyścić.

Po 4 - możliwość podłączenia do kotła ogrzewania domu jak i wody ( teraz mamy tak podłączony że ogrzewa tylko dom a woda jest podgrzewana przez podgrzewacze a że cena prądu będzie rosła no to myślę nad podłączeniem wody)

Po 5 - sterowanie domowe może być online

Po 6 - podajnik żeliwny (teraz jest jakiś z blachy i był już kilka razy spawany bo dziury się zrobiły)

Po 7 - kocioł musi być 5 klasy

I to chyba na tyle moich wymogów. Prawdę mówiąc żona moja cały czas mówiła o jakimś kotle z Pleszewa ale tych firm jest sporo i nie wiedziałem czy to czasem nie jakiś pic na wodę ;) i szukałem kotłów w Metal Fach i muszę przyznać że kotły mają bardzo dobre.

Opublikowano

Polecam wspomnianego wcześniej SkampPV. 

Opublikowano

Witam kolegę.

Ceną...

YARO