Gość Visitor1230 Opublikowano 16 Listopada 2019 #151 Opublikowano 16 Listopada 2019 (edytowane) Dziwne jest to, ze turbulatory sa czarne tylko na dole. Po drugie to widze, ze palnik nie jest samoczyszczacy. To minus pomimo, ze budzetowka. @Gump w koszu palnika przed czyszczeniem widze, ze niektore otwory nadmuchowe za zaklejone spiekiem. Zgadza sie? Jezeli sie zgadza to moze to jest przyczyna. W tych miejscach pellet moze sie wedzic. I duzy naduch jest tu niekorzystny przez spiekanie pelletu. Kup kilka workow jakiegos stelmeta i sprawdz czy tak sie bedzie nadal dzialo. Edytowane 16 Listopada 2019 przez Visitor1230 Cytuj
eliks Opublikowano 16 Listopada 2019 #152 Opublikowano 16 Listopada 2019 Tak, tutaj czyszczenie to tylko wydmuch. Warto co jakiś czas wyjąć koszyk palnika i zobaczyć te dziury czy nie są zaklejone bo to jest odpowiedzialne za napowietrzanie. Cytuj
kocyl Opublikowano 16 Listopada 2019 #153 Opublikowano 16 Listopada 2019 Nie palec w popiele, tylko po przetarciu ściany wymiennika. Obserwowaleś czy podczas pracy widoczne są spaliny z komina? Wydaje mi się że te kotły nie pracują z podaną sprawnością w podanym zakresie mocy (u mnie do 15 kw jakoś pracuje, powyżej kopci i zarasta sądzą). Obserwowaleś komin podczas pracy? Cytuj
eliks Opublikowano 16 Listopada 2019 #154 Opublikowano 16 Listopada 2019 @kocyl ale ty masz Lidię tak? Bo już się gubię. Cytuj
kocyl Opublikowano 16 Listopada 2019 #155 Opublikowano 16 Listopada 2019 Nie palec w popiele, tylko po przetarciu ściany wymiennika. Obserwowaleś czy podczas pracy widoczne są spaliny z komina? Wydaje mi się że te kotły nie pracują z podaną sprawnością w podanym zakresie mocy (u mnie do 15 kw jakoś pracuje, powyżej kopci i zarasta sądzą). Obserwowaleś komin podczas pracy? Cytuj
kocyl Opublikowano 16 Listopada 2019 #156 Opublikowano 16 Listopada 2019 Wierzę w to, że kolega Puławiak ( jako wybitny i doświadczony fachowiec) wypowie się w temacie i wskaże właściwą drogę do rozwiązania problemu. Cytuj
Gump Opublikowano 16 Listopada 2019 Autor #157 Opublikowano 16 Listopada 2019 (edytowane) @Visitor1230 co do spieków, to one kruszą się pod palcem. Palę olimpem ze stelmetu. Takie spieki usuwam raz na dwa dni. Na zdjęciach od eliksa, turbulatory też są ciemne na końcach. W sumie sam już nie wiem. @eliks co do tego, że jakość wykonania jest słaba, zobacz na wkłady z wermikulitu. Wszystkie już są popękane. Dzięki za zdjęcia innego biopelleta. @kocyl jak piec się wygasi, wrzucę zdjęcia o które prosiłeś. Dym przy rozpalniu jest jasny, nie ma go dużo. Na modulacji 1 zauważalny jak spadnie większa dawka pelletu, też biały i mało go. Edytowane 16 Listopada 2019 przez Gump Cytuj
eliks Opublikowano 16 Listopada 2019 #158 Opublikowano 16 Listopada 2019 Tam są ciemne na dole chociaż spalanie ma tam prawidłowe a reszta jasna i kanały drożne. Czyszczenie po sezonie, chata 300m. Cytuj
Gość Visitor1230 Opublikowano 16 Listopada 2019 #159 Opublikowano 16 Listopada 2019 2 godziny temu, Gump napisał: Bardziej przejmuje się sadzą na końcach turbulatorów. edit: kocioł wychładza się do około 45 stopni. Teraz, jak jest ciepło do 25. Moze tu jest przyczyna. Zimna stal zbyt mocno schladza spaliny na poczatku grzania. U mnie przy buforze kociol tez schladza sie do ponizej 40°. Z tym, ze cala komora spalania wylozona jest szamotem. U ciebie jest jedna plyta i tam sadzy nie ma. Moze warto byloby dolozyc plyty szamotowe na bokach komory spalania. Chociazby do przetestowania. Cytuj
Puławiak Opublikowano 16 Listopada 2019 #160 Opublikowano 16 Listopada 2019 Godzinę temu, kocyl napisał: Wierzę w to, że kolega Puławiak ( jako wybitny i doświadczony fachowiec) wypowie się w temacie i wskaże właściwą drogę do rozwiązania problemu. Ale w czym jest problem ? Bo nie chce mi sie przechodzić całego tematu ? Cytuj
Gump Opublikowano 16 Listopada 2019 Autor #161 Opublikowano 16 Listopada 2019 @kocyl w załączniku zdjęcia. Oczywiście, tam niżej znajdziesz sadzę. Ale im mniej czyszczę komorę spalania, tym mniej tam sadzy. Cytuj
Puławiak Opublikowano 16 Listopada 2019 #162 Opublikowano 16 Listopada 2019 Znaczy to szare na palcu to sadza ? Tam niżej możesz mieć sadzę kiedy do popielnika jest wydmuchiwany niespalony pellet i dopala się w popielniku. Cytuj
Gump Opublikowano 16 Listopada 2019 Autor #163 Opublikowano 16 Listopada 2019 @Puławiak Wrzuciłem zdjęcie, bo kolega @kocyl prosił. To dopalona sadza. Myślę, że to jest ok. Natomiast moim teraźniejszym problemem jest to, że co trzy tygodnie czyszczę wymiennik z turbulatorami (patrz zdjęcia na poprzedniej stronie). Na górze turbulatory są ok, na dole sadza. Cytuj
kocyl Opublikowano 16 Listopada 2019 #164 Opublikowano 16 Listopada 2019 (edytowane) Nie, no teraz widzę ze u Ciebie jest ok, u mnie jest ewidentnie sadza na ścianach wymiennika (czarny palec po przegraniu). Ewidentnie kopci na wyższych mocach. Edytowane 16 Listopada 2019 przez kocyl @eliks, tak ja mam lidke 25 Cytuj
SONY23 Opublikowano 17 Listopada 2019 #165 Opublikowano 17 Listopada 2019 Komora spalania jest bardzo mała. Tam po prostu nie ma miejsca żeby płomień się dopalił bez dotykania ścianek z wodą. Końcówki zawirowywaczy teź pewnie są jeszcze przypiekane ogniem a z racji tego, że nie są chłodzone to mają jasny kolor. Oszczędności producenta wychodzą bokiem. Po kilka centymetrów w każdą stronę więcej i byłoby moim zdaniem lepiej. Albo ustawić pracę tak, żeby płomień był mniejszy. Cytuj
Gump Opublikowano 17 Listopada 2019 Autor #166 Opublikowano 17 Listopada 2019 Rzeczywiście jest tak, że na 5 płomień jest wysoki i wkracza do tej komory na górze ze zdjęć. Mniejszy płomień, to mniej wyciągu w moim przypadku, zaraz pojawi się czerwony... i znowu sadza. Mogę pokombinować dawkami pelletu i powietrza ale też inni piszą żeby trzymać się jak najbliżej fabryki. Pomysł kolegi @Visitor1230 z szamotem też jest ok ale to jeszcze bardziej wydłuży płomień. Cóż, przez 1 tydzień od poprzedniego czyszczenia trzymałem piec na maks 4 modulacji. Może tutaj coś było nie tak, chociaż wątpię, bo temp spalin rosła stale. Zobaczymy przy następnym czyszczeniu. Cytuj
SONY23 Opublikowano 17 Listopada 2019 #167 Opublikowano 17 Listopada 2019 Musisz pilnować drożności otworów w koszyczku, żeby nawet przy mniejszym wyciągu było dobre napowietrzenie płomienia. A poeksperymentować z dawką pelletu zawsze można. Cytuj
Puławiak Opublikowano 17 Listopada 2019 #168 Opublikowano 17 Listopada 2019 20 minut temu, Gump napisał: Rzeczywiście jest tak, że na 5 płomień jest wysoki i wkracza do tej komory na górze ze zdjęć. Mniejszy płomień, to mniej wyciągu w moim przypadku, zaraz pojawi się czerwony... i znowu sadza. Mogę pokombinować dawkami pelletu i powietrza ale też inni piszą żeby trzymać się jak najbliżej fabryki. Pomysł kolegi @Visitor1230 z szamotem też jest ok ale to jeszcze bardziej wydłuży płomień. Cóż, przez 1 tydzień od poprzedniego czyszczenia trzymałem piec na maks 4 modulacji. Może tutaj coś było nie tak, chociaż wątpię, bo temp spalin rosła stale. Zobaczymy przy następnym czyszczeniu. Co wy macie z tym grzebaniem - sprawdz sobie czy pellet Ci się nie dopala w popielniku bo to wtedy generuje sadzę. Cytuj
Gump Opublikowano 17 Listopada 2019 Autor #169 Opublikowano 17 Listopada 2019 Tak jak na załączonym zdjęciu, pojedyncze niedopałki znajduję. Przeważa szary popiół. Cytuj
Puławiak Opublikowano 17 Listopada 2019 #170 Opublikowano 17 Listopada 2019 (edytowane) ok zaproś kogoś z analizatorem to Ci sprawdzi poprawność spalania bo ineczej to sobie będziesz tylko gdybał kombinował itd. Musisz też zobaczyć w czasie pracy jak to wygląda bo może wydmuchiwać pellet do popielnika który w popielniku się dopali i zostanie taki ładny popiół ale spalanie nie będzie prawidłowe. Edytowane 17 Listopada 2019 przez Puławiak Cytuj
sambor Opublikowano 17 Listopada 2019 #171 Opublikowano 17 Listopada 2019 (edytowane) Ten temat to na początku żale sknerusa w stylu - nie ma 3-D lub 4-D A ostatnie posty to szukanie już Yeti, lub świętego Graala. PS Nawet w kotłach gazowych czasem się sadza trafi i nikt z tego powodu nie płacze , wg mnie po wyglądzie popiołu z postu #169 jest wszystko OK, jedyne co można zmienić to kocioł. Edytowane 17 Listopada 2019 przez sambor Cytuj
Gość Visitor1230 Opublikowano 17 Listopada 2019 #172 Opublikowano 17 Listopada 2019 @sambor Kociol pelletowy nie powinien byc zaczadzony. I jezeli to sie dzieje to kociol do bani, kulawe paliwo( tu nie wystepuje) albo ktos nagrzebal w ustawieniach. Cytuj
Gump Opublikowano 17 Listopada 2019 Autor #173 Opublikowano 17 Listopada 2019 9 minut temu, sambor napisał: Ten temat to na początku żale sknerusa w stylu - niema 3-D lub 4-D A ostatnie posty to szukanie już Yeti, lub świętego Graala. PS Nawet w kotłach gazowych czasem się sadza trafi i nikt z tego powodu nie płacze , wg mnie po wyglądzie popiołu z postu #169 jest wszystko OK, jedune co można zmienić to kocioł. Prośba tylko o zmianę ze „sknerusa” na „niedouczonego”. Niestety, na początku słuchałem handlowców, a nie instalatorów. Cóż, dzięki jeszcze raz wszystkim za pomoc i poświęcony czas (szczególnie @eliks, @pastor, @Visitor1230, @SONY23, @Puławiak). Życzę wszystkiego dobrego. Cytuj
Puławiak Opublikowano 17 Listopada 2019 #174 Opublikowano 17 Listopada 2019 29 minut temu, sambor napisał: Ten temat to na początku żale sknerusa w stylu - nie ma 3-D lub 4-D A ostatnie posty to szukanie już Yeti, lub świętego Graala. PS Nawet w kotłach gazowych czasem się sadza trafi i nikt z tego powodu nie płacze , wg mnie po wyglądzie popiołu z postu #169 jest wszystko OK, jedune co można zmienić to kocioł. Albo użytkownika. Cytuj
kocyl Opublikowano 17 Listopada 2019 #175 Opublikowano 17 Listopada 2019 Koledzy bez złośliwości. Kupujesz kocioł, zostaje zamontowany i ustawiony na daną chwilę i wydaje się że jest ok. Kwiatki jednak wychodzą po czasie (zmiana temperatury, powierzchni ogrzewanej itp.) dzwonisz do serwisu a serwisant twierdzi że tak ma być. Będzie dobrze jak zacznie przyjdą mrozy i kocioł będzie chodzi na pełnej mocy przez większość czasu. Tylko że mrozy to tylko część okresu grzewczego. Czy międzyczasie ma kopcić i sadzić jak stary parowóz? Wczoraj wyczyściłem kocioł na błysk. Dziś grzał prze 3 godziny ( jest ciepło więc specjalnie pootwieralem okna aby kocioł pracował dłużej) tylko nie mówcie że tak to powinno wyglądać: Zadana kotła 70, pompa 60, ochrona powrotu 45. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi