jerico Opublikowano 21 Lipca 2019 #1 Opublikowano 21 Lipca 2019 Witam, mam taki pomysł żeby zainstalować sobie ciepłomierz w instalacji CO której źródłem ciepła jest kocioł zasypowy 25KW. Ktoś zapyta, po co? Chciałbym określić ile tak naprawdę ciepła potrzebuje do ogrzania domu, co oczywiście umożliwi obliczenie w miarę dokładnie kosztów ogrzewania gazem. Obecnie na potrzeby ogrzewania i cwu spalam max. 5t węgla, dodam dobrego węgla wg deklaracji 28-33 MJ/kg. W sezonie 2018/2019 ~4,5 tony, ogrzewam 180m2. Instalacja jest zrobiona tak, że na kotle przez 95% okresu grzewczego mam 55 stopni C, natomiast na obiegu grzejników (przez zawór trójdrogowy) 40-45 stopni nawet przy -20 stopniach na dworze - tak są przewymiarowane z myślą o kotle kondensacyjnym w przyszłości, układ grzejników jest oczywiście zamknięty. CWU idzie bezpośrednio z kotła, poza sezonem grzewczym cwu grzeje solarami. W domu stale utrzymuje temperaturę 21 stopni, potrafię palić 24h/dobę przez miesiąc, dwa, tak naprawdę gaszę tylko po to żeby wyczyścić dokładnie kocioł. Pytanie jak to widzicie, czy instalacja ciepłomierza ma sens, pytanie 2 dobór ciepłomierza, max. przepływ jaki generuje pompa 2,5m3/h ale na 3 biegu, 100% czasu chodzi na 1, więc nie przekracza 1,5m3/h. Średnica rur przy wymienniku fi 22. Jakie parametry należy uwzględnić przy doborze ciepłomierza? Cała ta zabawa, tak myślę, pozwoli również na dobór odpowiedniej mocy kotła kondensacyjnego, bo tak naprawdę nie znam zapotrzebowania budynku na ciepło, dom z lat 90-ątych, ale ściany trójwarstwowe z izolacją, choć trudno ocenić jej stan na dzień dzisiejszy. Mam takie wrażenie że 25kW to zdecydowanie za dużo.
Ksieciunio Opublikowano 22 Lipca 2019 #2 Opublikowano 22 Lipca 2019 22 godziny temu, jerico napisał: przez 95% okresu grzewczego mam 55 stopni C, natomiast na obiegu grzejników (przez zawór trójdrogowy) 40-45 stopni nawet przy -20 stopniach na dworze - tak są przewymiarowane z myślą o kotle kondensacyjnym w przyszłości, układ grzejników jest oczywiście zamknięty Ja nie rozumiem na co czekać ? Montować cieplomierz, badać kolejna zime albo dwie ? Bez sensu! Jak masz gaz w domu to montuj kociol kondensacyjny np.termet gold plus 25kw 1F. Wepnij go w instalacje tak byś miał dwa kotły, na duże mrozy odpalisz stary kocioł. Schematów na forum jest od groma.
jerico Opublikowano 27 Lipca 2019 Autor #3 Opublikowano 27 Lipca 2019 Nie jest to niestety takie proste, nie mam gazu na posesji, muszę wykonać przyłącze 50mb. Na dodatek w kotłowni nie mam wolnych kanałów kominowych, więc aktualny kocioł wylatuje, wkład do komina, wew. instalacja gazowa, na koniec kocioł kondensacyjny / podłączenie i nie wiem czy 20kPLN wystarczy! Nie chciałbym po tym wszystkim zapłacić np. 7000zł za gaz. Jest jeszcze opcja montażu dodatkowego zew. komina ale to też kosztuje.
Ksieciunio Opublikowano 27 Lipca 2019 #4 Opublikowano 27 Lipca 2019 37 minut temu, jerico napisał: nie wiem czy 20kPLN wystarczy! U mnie wszystko kosztowalo cos ponad 12 tys.wraz z kotlem. Musze policzyc dokładnie bo juz zapomnialem. Ja mialem przylacze do 15 mb, u Ciebie bedzie większy wydatek. Zawsze obecny kociol mozesz zostawic podlaczony przez wymiennik, a do gazowego podlaczyc komin przez ścianę - tylko ze wtedy kocioł max.20kw. Myślę, ze 4.5-5 ton na sezon na taki metraż to dobre spalanie. Ja mam 75m2 i spalalem w zasypowcu na kwotę cos kolo 2500zl, obecnie na gazie mam taniej.
teres Opublikowano 28 Lipca 2019 #5 Opublikowano 28 Lipca 2019 @jerico nie bój się gazu w Twojej sytuacji (niska temperatura w obiegu, kocioł zasypowy), na gazie będziesz miał porównywalne rachunki lub niższe.
Gość jacek61 Opublikowano 28 Lipca 2019 #6 Opublikowano 28 Lipca 2019 Kol jerico tu masz podobny temat sprzed kilku lat. Jak dobrze poszukasz to znajdziesz ich więcej.
jerico Opublikowano 28 Lipca 2019 Autor #7 Opublikowano 28 Lipca 2019 Dzięki za zainteresowanie tematem i linka do podobnego wątku, myślę że zainstaluje ciepłomierz.
Gość jacek61 Opublikowano 28 Lipca 2019 #8 Opublikowano 28 Lipca 2019 Tu kolejny temat, jeżeli sam na niego nie trafiłeś. Jak dobrze zamontujesz ciepłomierz to taka wiedza przy przejściu na gaz jest bezcenna. Po twoim zużyciu węgla wydaje się, że jesteś niezłym palaczem więc gaz może wyjść sporo drożej.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.