Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Jak mus to mus, ale widziałem na forum że niektórzy piszą że w 4 godziny nagrzewają bufor, a mi się zwykle dłużej w kotle pali.

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu
Gość miki1212
Opublikowano

Zwróćcie uwagę na pyły w porównaniu do MPMa też przepaść w tym sposobie spalania. Drew Met ma swoje wady z tego co widzę to palenisko ma niezbyt dobry kształt co może stwarzać problemy ale ogólnie i tak powinno być nieźle no i cena też nie za wysoka.

Opublikowano
21 minut temu, Piecuch19 napisał:

ale widziałem na forum że niektórzy piszą że w 4 godziny nagrzewają bufor

Normy nie interesuje co inni na forum piszą - jak bufor jest za mały to nie jest to zgodne z tą normą, czyli trzeba posadzić przy kotle  Babcię lub Dziadka aby po szczapce dokładał i baczył na wskaźniki.

Opublikowano (edytowane)
23 minuty temu, miki1212 napisał:

Zwróćcie uwagę na pyły w porównaniu do MPMa też przepaść w tym sposobie spalania. Drew Met ma swoje wady z tego co widzę to palenisko ma niezbyt dobry kształt co może stwarzać problemy ale ogólnie i tak powinno być nieźle no i cena też nie za wysoka.

Nie wiesz dlaczego w przypadku MPM- a nie podają wartości przepływu i temperatury spalin?

Czyżby warunki badania się zmieniły pomiędzy jednym a drugim?

Kształt to sobie poprawisz bo powierzchnia rusztu i tak za duża, ale kwadratowy czopuch mi się nie podoba, bo to  hamuje przepływ. Mogliby już jakiś trapez zrobić byłoby lepiej ( jak okrągły za trudny)

Edytowane przez Piecuch19
Opublikowano

Ja mam czopuch kwadratowy i ciąg jak diabli a palę drewnem bez miarkownija i bez bufora. Wiem, że po1 h  od rozpalenia  dokładam pełny zasym i układ nagrzeje do 90* ale nie zagotuje. I tak 3 razy na dobę kocioł chodzi na pełnej mocy 20 kw.

Gość miki1212
Opublikowano
9 godzin temu, Piecuch19 napisał:

Nie wiesz dlaczego w przypadku MPM- a nie podają wartości przepływu i temperatury spalin?

Czyżby warunki badania się zmieniły pomiędzy jednym a drugim?

Możliwe bo tylko w jednym tym najstarszym są te dane, widocznie jest to opcjonalne.

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, drewniak napisał:

Ja mam czopuch kwadratowy i ciąg jak diabli a palę drewnem bez miarkownija i bez bufora. Wiem, że po1 h  od rozpalenia  dokładam pełny zasym i układ nagrzeje do 90* ale nie zagotuje. I tak 3 razy na dobę kocioł chodzi na pełnej mocy 20 kw.

Ten ciąg to zasługa twojego komina, ale powinieneś wiedzieć że w kwadracie - kąty kwadratu mało uczestniczą w przepływie i najszybciej się zapopielają. Dlatego jak byś miał okrągły to ten ciąg byłby jeszcze lepszy przy takiej samej powierzchni  przekroju.

Pozdrawiam

Opublikowano

I się wyklarowało:

1 miejsce - Defro

2 miejsce Drew Met

3 miejsce MPM

Pozdrawiam

Opublikowano
18 godzin temu, miki1212 napisał:

MPM ledwo sie łapie na 5tą klasę z buforem bez bufora pewnie kopciuch.

Widzisz gadasz głupoty,palę bez bufora i grama dymu nie wydzielam od rozpalenie po zakończenie palenia,z komina po kominiarzu po 4 m/cach 2 litry okruchów się zebrało,jakby wszyscy tak palili smogu by nie było

Opublikowano

Na papierze tak jest ale w praktyce może być różnie ,ja np. uwielbiam górny zasyp ,a w tamtych nima

Opublikowano

Ale jakby tak dołożyć wymiennika i zmniejszył się ciąg, to już mogłoby być ciut gorzej. W tym zapewne cały problem, żeby jednocześnie ożenić czyste spalanie z maksymalnym odbiorem ciepła ze spalin. A to już nijak nie chce iść w parze bez wspomagaczy...

• Zgadzam się 2
Opublikowano (edytowane)

Fajnie by ktoś dołączył tu kto kupi ten kocioł i podzielił się wrażeniami,być może kolega miki ma rację z tym drewnem i węglem,bo faktycznie odczucia a praktyka do dwa różne światy i teoretyzowanie nie ma większego sensu ,no i w sumie dobre jest to że nie jesteśmy na razie skazani tylko na podajniki i do tego jest jakiś wybór i konkurencja ,która zawsze jest zdrowa

Edytowane przez maronka
Gość miki1212
Opublikowano
2 godziny temu, maronka napisał:

Widzisz gadasz głupoty,palę bez bufora i grama dymu nie wydzielam od rozpalenie po zakończenie palenia,z komina po kominiarzu po 4 m/cach 2 litry okruchów się zebrało,jakby wszyscy tak palili smogu by nie było

Tia jasne i spalasz tone węgla na sezon czytałem już takie rzeczy tutaj. Generalnie na kazdym forum jest podobna rozmowa z fanboyem danej marki.

Gość miki1212
Opublikowano
2 godziny temu, SONY23 napisał:

Ale jakby tak dołożyć wymiennika i zmniejszył się ciąg, to już mogłoby być ciut gorzej

W takich konstrukcjach ala Eko Wery wymiennik jest u góry więc ciąg jest trochę lepiej wspomagany niż w MPM gdzie gazy muszą iść nienaturalnie raz w górę raz w dół owszem wymiennik jest czystszy niż ten poziomy bo wszystko opada na dół ale coś za coś.

Nie wspominam juz o zatykaniu sie palnika w MPM, zawieszaniu paliwa, smoła w komorze załadowczej ciężko drzwi otworzyć, wirowanie gazów zabiera mnóstwo kurzu stąd mierne wyniki na pył zawieszony PM więc co z tego, że dymu nie ma jak tworzy się smog bo smog to nie tylko dym jak już wszyscy wiemy...

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, SONY23 napisał:

Ale jakby tak dołożyć wymiennika i zmniejszył się ciąg, to już mogłoby być ciut gorzej. W tym zapewne cały problem, żeby jednocześnie ożenić czyste spalanie z maksymalnym odbiorem ciepła ze spalin. A to już nijak nie chce iść w parze bez wspomagaczy...

Pisałem o tym ( za długi wymiennik czego skutkiem jest za niska temperatura spalin przy paleniu ciągłym), ale posądzono mnie o to że nie umiem palić.

Oczywiście wypowiadały się osoby które nie mają 5 klasy lub mają, ale palą z buforem ( nie palą ciągle). Rozumiem że trudno to zrozumieć posiadaczom starszej wersji bo mają mniejszy wymiennik i tego nie odczuwali ( w starszej wersji 18Kw wymiennik 1,9m a w nowszej 2,4m - to istotna różnica)

Dodatkowo przekroj wlotu palnika w nowszej wersji został radykalnie zmniejszony - co także ma wpływ na ciąg.

W przypadku palenia z buforem na pełnej mocy zmiany te nie przeszkadzają.

Natomiast przy paleniu ciągłym na mniejszej mocy już bardzo przeszkadzają i koniecznie są przeróbki by bez bufora palić ciągle ( niska temperatura spalin=brak ciągu).

Moje uwagi by potencjalni nabywcy zwrócili na to uwagę jeśli nie zamierzają mieć bufora lub nie mają miejsca na niego w kotłowni czy też nie uwzględnili go w swym budżecie - spotkały się z falą krytyki i próby zdyskredytowania mojej osoby na forum.

Rozumiem że moje opinie mogą kolidować z linią sprzedaży tego kotła, ale uważam że jeszcze bardziej będzie kolidować tu niezadowolenie nabywców 5 klasy, którzy tak jak ja zamierzali przy zakupie palić ciągle bez bufora.

Po przeróbkach - da się. Bez przeróbek - nie. Mowa o paleniu ciągłym - nie przepalaniu.

Takie są uroki 5 klasy, więc osoby które mają straszą wersję kotła powinni się cieszyć.

U kolegi Maronki pali się jeszcze lepiej  niż u wszystkich, bo nie pozwolił sobie wspawać blachy -  protezy - sztucznie wydłużającej drogę spalin w wymienniku.

Pozdrawiam

Opublikowano
3 godziny temu, miki1212 napisał:

Tia jasne i spalasz tone węgla na sezon czytałem już takie rzeczy tutaj. Generalnie na kazdym forum jest podobna rozmowa z fanboyem danej marki.

Jak powiem że spaliłem do tej pory ok.300kg węgla i trochę drewna,to pewnie też powiesz że jestem fanboyem swojej marki.Tak naprawdę to krasnoludki mi przynoszą i dokładają opał w nocy.

Gość miki1212
Opublikowano (edytowane)

Nie, wyśmieje cie po prostu. Ahahahahaha, hehehehehe ahahahahah, a rano znajdujesz jeszcze wiadro węgla w palenisku, wybierasz je zamiast popiołu i wyrzucasz na kupkę hehehe będzie na kolejny sezon hyhyhy

Jednak nadal ulepszasz swój kocioł patentem z Kirgistanu i już niedługo zajdzie taka sytuacja jak na memie

janusz-mistrz-biznesu.jpg

Kto wie może za dwa sezony otworzysz swój własny skład węgla made by MPM :)

Edytowane przez miki1212
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu
Opublikowano

Dokładnie tak jak piszesz,znajduję dwa wiadra węgla.Ulepszam swój kocioł i będę ulepszał dopóki będę czuł potrzebę i miał na to ochotę.Nie będziesz nikomu zaglądał do kotłowni i wyśmiewał ile spalił opału.Ty się śmiejesz,ale pewnie czujesz jak Cię zlewam ciepłym moczem.

Opublikowano

Mój kocioł spala tyle ile mu wsypie. Nie chcę więcej spalić - na razie.

Czasem nawet tego nie chce spalić jak się opał zawiesi.

Kłótnie nie mają sensu.

Pozdrawiam

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Zimy w tym roku jeszcze nie było więc i opału zeszło niewiele. Jedno jest pewne, teraz nawet jak przesadzę z grzaniem i w domu powyżej 24 stopni, to i tak wiem, że kocioł nie marnuje paliwa. Spala czysto i oszczędnie i to jest najważniejsze. No i oczywiście satysfakcja, że wszystko " tymi rękami" zrobione a nie za grubą kasę...

Jak mawia mój mądry sąsiad: " za pieniądze w sklepie, to każdy nawet dureń potrafi kupić..."

Gość miki1212
Opublikowano

A ja zawsze tankuje za 100 czyli cena paliwa jest dla mnie stała hehehe

Ciekawe czy sąsiadom czasami kilku kilo nie brakuje przy tak oszczędnych MPMach :)

Opublikowano

Miki1212

Jesteś posiadaczem tego pieca a może dystrybutorem?