maronka Opublikowano 2 Stycznia 2020 #276 Opublikowano 2 Stycznia 2020 (edytowane) W dniu 30.12.2019 o 17:02, carinus napisał: Po całym tygodniu testów znalazłem ustawienie do spalenia sosny.Błędem było podawanie sporej ilości powietrza przez zasyp.Zbyt dużo gazu nie dało sie dostatecznie napowietrzyć w palniku i pojawiały się lekkie dymki.Zmniejszenie powietrza w zasypie uspokoiło spalanie,wydłużyło do prawie 4h i teraz jestem zadowolony.Jedyny mankament który pozostał to niezmiennie porcja sadzy na wymienniku. Ważne że nie dymi i długo sie pali ,wymiennik i tak czyścisz,tak że nie przejmuj się,zwiększ jedynie temp zadaną np 90 stopni i zobaczysz czy będzie lepiej,a ty i tak bufor grzejesz tak że zadana nic nie da Edytowane 2 Stycznia 2020 przez maronka Cytuj
carinus Opublikowano 2 Stycznia 2020 #277 Opublikowano 2 Stycznia 2020 (edytowane) Drewno jedzie na stałej szczelinie,miarkownika wtedy nie używam,nie ma sensu.Ma się palić stałym tempem na ustawionych szczelinach.Temperatura i tak skacze w przeciągu tych kilku godzin w zależności od tempa odgazowania i bywa tak że skacze pod 85*.Woda idzie na grawitacji i tutaj temperatury jako takiej też nie ustawiam,idzie jak mu pasuje. Zrobiłem wpis omyłkowo w tym temacie.Nie ciągnąć dalej mojego wpisu,zaraz przeniosę to na odpowiedni wątek. Edytowane 2 Stycznia 2020 przez carinus Cytuj
lepik Opublikowano 3 Stycznia 2020 #278 Opublikowano 3 Stycznia 2020 Kolego durczyk jak szybko rozpala się cały wsad węgla?Chodzi mi o pojawienie się ognia na wierzchu zasypu. Cytuj
durczyk Opublikowano 3 Stycznia 2020 #279 Opublikowano 3 Stycznia 2020 Na to pytanie nie mogę odpowiedzieć bo nigdy nie sprawdzałem. Zaglądam do pieca jak już się wypali. Kulminacja po załadowaniu 2/3 komory zasypowej następuje gdzieś po 5-7godzinach potem temperatura już po mału spada. Cytuj
arekludow Opublikowano 3 Stycznia 2020 #280 Opublikowano 3 Stycznia 2020 Mam kocioł górnego spalania który po przerobieniu działa na tej samej zasadzie co DrewMet czyli powietrze główne przez zasyp i u mnie ogień pojawia się na górze po ok dwóch godzinach od rozpalenia przy załadunku ok 12 kg węgla. Cytuj
Tadeuszv20 Opublikowano 3 Stycznia 2020 #281 Opublikowano 3 Stycznia 2020 (edytowane) Kolego @durczyk da się w tym Drewmecie palić drewnem na pełnej mocy? Edytowane 3 Stycznia 2020 przez Tadeuszv20 Cytuj
DzonyZerg Opublikowano 3 Stycznia 2020 #282 Opublikowano 3 Stycznia 2020 Jak nie da się na pełnej mocy to znaczy że nie da się palić wcale. Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka Cytuj
durczyk Opublikowano 4 Stycznia 2020 #283 Opublikowano 4 Stycznia 2020 Da się na pewno palić drewnem tylko trzeba by było podkładać często. Ja u siebie żeby załadować węglem 2/3 komory zasypowej muszę wkładać węgiel pojedynczo ręcznie. I tak trzeba kombinować żeby nie wypadały. Chwała dla konstruktorów tego badziewia. Cytuj
mikkei Opublikowano 4 Stycznia 2020 Autor #284 Opublikowano 4 Stycznia 2020 Szkoda że musisz sie z tym aż tak meczyć ..... jedyna opcja która ci pozostaje w tym badziewiu to testowanie róznych gatunków wegla Cytuj
carinus Opublikowano 4 Stycznia 2020 #285 Opublikowano 4 Stycznia 2020 Ja bym już ciął i spawał kawałek nadstawki/ramki ustawionej pod kątem 45*.Możesz wtedy sypać pod sufit z węglarki i nic nie wypadnie. Cytuj
durczyk Opublikowano 4 Stycznia 2020 #286 Opublikowano 4 Stycznia 2020 Myślałem nad tym ale za dużo nie mogę na raz nasypać węgla bo potem robi się dużo popiołu i się nie wypala do końca. Teraz jest optymalnie pali się około 12 godzin i w miarę wszystko się wypala. Z rana wystarczy tylko przegrzebac popiół, na pozostały żar nakłaść drewna i się ładnie rozpala. Cytuj
kasm Opublikowano 27 Stycznia 2020 #287 Opublikowano 27 Stycznia 2020 W dniu 15.02.2019 o 19:04, Gość miki1212 napisał: Nie wiem jak ten konkretny kociol ale moj jest czysty od podpalki bo najpierw rozpalam drewno palnik sie nagrzewa robi sie warstwa zaru i spala sie wegiel bezdymnie Malo tego nawet jak sie wszystko wypali i zostanie niewiele zaru to po dosypaniu wegla tez nie dymi bo palnik goracy a taki MPM dymi jak lokomotywa w takiej sytuacji Bardzo cię proszę, napisz jaki masz kocioł i gdzie go kupiłeś, bo jestem na etapie wymiany kotła gdyż kupiłem zły kocioł i nie chciałbym już więcej popełnić błędu Cytuj
Panstan Opublikowano 27 Stycznia 2020 #288 Opublikowano 27 Stycznia 2020 to zależy też od węgla,płomienny moze i po dosypaniu nie będzie dymił,ale mocniejszy np Wesoła czy Marcel juz tak Cytuj
makra Opublikowano 21 Listopada 2021 #289 Opublikowano 21 Listopada 2021 Witam. Ja będę namawiał producenta tego kotla do zrobienia certyfikatu na drewno. Pale w lato i jesienią drewnem w ds z komorą 20L i buforem 800L. Ja chce drew-meta 18kW lub 23kW z certyfikatem na drewno. 75l lub 85l komora, drewno wzdłoz 31-33cm, przegroda i tył kotla cała z szamtu, nawet boki szamotem bym wyłożył w 23kw bo ma 38cm szerokości komory. Palnik szeroki i niski. I biorę go w przyszłości. Chętniej niż setlansa selvana i mpm-a bo mam malo miejsca. Pisze maila do producenta. Dotacji na kotły węglowe nie będzie. A do węgla to ja go nie chcę. Cytuj
makra Opublikowano 21 Listopada 2021 #290 Opublikowano 21 Listopada 2021 Maila napisałem do działu handlowego ponieważ na stronie drew-metu nie dało się wysłać. Jeśli coś odpiszą to dam znac. Cytuj
Tomaga Opublikowano 13 Listopada 2022 #291 Opublikowano 13 Listopada 2022 Witajcie, macie może pomysł dlaczego to się może dymić z wentylatora wyciągowego na czopuchu? Piec drew met uni ds 13kw Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi