Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Kocioł Dragon s 22kW tłokowy. Ogromne spalanie

Sidzik

Rekomendowane odpowiedzi

Bardzo proszę o pomoc bo brakuje mi już sił. Spędzam większość czasu przy piecu, efekty mizerne.

Powierzchnia użytkowa 186m2 ocieplony 20cm styropianu grafitowego. 

Na dole podłogówka że sterownikami pokojowymi u góry grzejniki z termostatem.

Kocioł tłokowy 22kw - spalanie gdy nie chodzi podłogówka 25kg, gdy sterownik załączy podłogę - 50kg. Ustawienia sterowników: 22st.C u góry temperatura około 24st.C

Sterownik kotła Titanic

Nastaw 52stC

1. Czas między podawaniem: 5min30

2. Dmuchawa 8/12 biegów 

3. Czas przerwy w podtrzymaniu 9min

4. Długość przedmuchu 20sek

5. Krotność 6

Ogólnie bardzo dużo spieków. Przy mniejszym czasie między podawaniem dużo niedopalonego groszku. Przy dłuższym - długo dochodzi do zadanej.

Mam ekogroszek 26mj, kupiłem od kolegi 100kg ekogroszku exclusive 28mj za 1000zl/tone i spieków wyraźnie mniej jednak spalanie to samo!

Proszę o pomoc!

20 minut temu, Sidzik napisał:

2. Dmuchawa 8/12 biegów 

Witam kolegę.

Strasznie mocno dmuchasz, kocioł sporo za dużo spalasz dużo węgla to musisz mieć saunę w domu...a tu zimno... to gdzie podziało się ciepło?

W komin idzie...zmniejsz wiatru co najmniej o 1/3 i dalej obserwuj.

Najlepiej jakieś fotki palnika popiołu, kolega ambitnie przykłada mocnego groszku jak tłoki zazwyczaj "kochają te słabsze", czy kolega kalibrował dmuchawę? W instrukcji sterownika powinno być, w ustawieniach serwisowych kalibracja minimalnych i maksymalnych obrotów powyżej których wydajność dmuchawy się nie zwiększa.

Pozdrawiam. YARO

Nie wiem jak wejść w ustawienia serwisowe.

Na mniejszej dmuchawie bardzo dużo sadzy i spieków ( wielkie kawały posklejanego popiołu.

U góry jest 24/25 stopni. Przy grzejnikach odkręconych na 2.

Poniżej zdjęcia przed pierwszym podaniem. I po podaniu ostatnim ,który dobija do temperatury zadanej.

W podtrzymaniu pracuje max 30 min i znów wł. się tryb pracy.

IMG_20190107_184733.jpg

IMG_20190107_184809.jpg

Wyłącz sterownik. Trzymając przycisk "P" naciśnij zasilanie i puść oba przyciski , naciskając "P" jedź do końca aż pokaże się hasło wpisz 10 i jesteś w menu serwisowym..

tylko jak nie wiesz to nic nie przestawiaj bo zaraz będziesz na forum pisał....pomocy :))  masz linki pobierz instrukcje:

instrukcja użytkownika titanik

instrukcja serwisowa titanik 1S

Godzinę temu, Sidzik napisał:

W podtrzymaniu pracuje max 30 min i znów wł. się tryb pracy.

A jak pójdzie w pracę to ile czasu pracuje do wyłączenia?

Yaro

To zależy. Jeśli podłogówka stoi i pracują grzejniki to w około 15-20 min.

Jeśli podłogówka ruszy i siłowniki puszczą wodę z 3 obiegów 90m to temp spada na piecu do 40 i piec potrafi pracować 2-3 h zanim nagrzeje całą wodę. Myślę że coś jest nie tak z tym układem podłogówki.

Sterownik pokojowy ustawiony jest np na 21.5 gdy temperatura spada do 21. Siłownik puszcza wodę w obieg. Przy 22 się wyłącza. Na bezwładzie jeszcze wzrośnie do 23. I potem mija np około 30h zanim temperatura znów spadnie do 21, gdy woda w układzie jest już zimna i piec znów musi grzać na całego te 90m :/

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.