Sidzik Opublikowano 7 Stycznia 2019 #1 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2019 Bardzo proszę o pomoc bo brakuje mi już sił. Spędzam większość czasu przy piecu, efekty mizerne. Powierzchnia użytkowa 186m2 ocieplony 20cm styropianu grafitowego. Na dole podłogówka że sterownikami pokojowymi u góry grzejniki z termostatem. Kocioł tłokowy 22kw - spalanie gdy nie chodzi podłogówka 25kg, gdy sterownik załączy podłogę - 50kg. Ustawienia sterowników: 22st.C u góry temperatura około 24st.C Sterownik kotła Titanic Nastaw 52stC 1. Czas między podawaniem: 5min30 2. Dmuchawa 8/12 biegów 3. Czas przerwy w podtrzymaniu 9min 4. Długość przedmuchu 20sek 5. Krotność 6 Ogólnie bardzo dużo spieków. Przy mniejszym czasie między podawaniem dużo niedopalonego groszku. Przy dłuższym - długo dochodzi do zadanej. Mam ekogroszek 26mj, kupiłem od kolegi 100kg ekogroszku exclusive 28mj za 1000zl/tone i spieków wyraźnie mniej jednak spalanie to samo! Proszę o pomoc! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
user2018 Opublikowano 7 Stycznia 2019 #2 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2019 Duży ten kocioł jak na tak ocieplony dom to i spalanie spore. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sidzik Opublikowano 7 Stycznia 2019 Autor #3 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2019 Teraz to też wiem, że za duży :( Na dniach będzie jeszcze wpięty do 250l pompy ciepła powietrze.powietrze Ariston 240sys.ale wtedy to już wolę nie myśleć ile będę palił. Proszę pomóżcie... Pójdę z torbami przy takim spalaniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YaroXylen Opublikowano 7 Stycznia 2019 #4 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2019 20 minut temu, Sidzik napisał: 2. Dmuchawa 8/12 biegów Witam kolegę. Strasznie mocno dmuchasz, kocioł sporo za dużo spalasz dużo węgla to musisz mieć saunę w domu...a tu zimno... to gdzie podziało się ciepło? W komin idzie...zmniejsz wiatru co najmniej o 1/3 i dalej obserwuj. Najlepiej jakieś fotki palnika popiołu, kolega ambitnie przykłada mocnego groszku jak tłoki zazwyczaj "kochają te słabsze", czy kolega kalibrował dmuchawę? W instrukcji sterownika powinno być, w ustawieniach serwisowych kalibracja minimalnych i maksymalnych obrotów powyżej których wydajność dmuchawy się nie zwiększa. Pozdrawiam. YARO Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reeich Opublikowano 7 Stycznia 2019 #5 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2019 Zadana za niska najlepiej koło 60-65st ustawić bo wymiennik bedzie w sadzy albo juz jest ,to podtrzymanie tez zwiekszyc ja mam 180min ale inny sterownik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sidzik Opublikowano 7 Stycznia 2019 Autor #6 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2019 Nie wiem jak wejść w ustawienia serwisowe. Na mniejszej dmuchawie bardzo dużo sadzy i spieków ( wielkie kawały posklejanego popiołu. U góry jest 24/25 stopni. Przy grzejnikach odkręconych na 2. Poniżej zdjęcia przed pierwszym podaniem. I po podaniu ostatnim ,który dobija do temperatury zadanej. W podtrzymaniu pracuje max 30 min i znów wł. się tryb pracy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reeich Opublikowano 7 Stycznia 2019 #7 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2019 Wejdz na strone titanica i szukaj swojego stera sciagasz instrukcje i tyle Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sidzik Opublikowano 7 Stycznia 2019 Autor #8 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2019 Mam instrukcję, ale nawet w menu serwisowym nie ma takich parametrów. Titanic prond s1. Obniżkę dmuchawę na 4 bieg. Zobaczymy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YaroXylen Opublikowano 7 Stycznia 2019 #9 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2019 Wyłącz sterownik. Trzymając przycisk "P" naciśnij zasilanie i puść oba przyciski , naciskając "P" jedź do końca aż pokaże się hasło wpisz 10 i jesteś w menu serwisowym.. tylko jak nie wiesz to nic nie przestawiaj bo zaraz będziesz na forum pisał....pomocy :)) masz linki pobierz instrukcje: instrukcja użytkownika titanik instrukcja serwisowa titanik 1S Godzinę temu, Sidzik napisał: W podtrzymaniu pracuje max 30 min i znów wł. się tryb pracy. A jak pójdzie w pracę to ile czasu pracuje do wyłączenia? Yaro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sidzik Opublikowano 7 Stycznia 2019 Autor #10 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2019 To zależy. Jeśli podłogówka stoi i pracują grzejniki to w około 15-20 min. Jeśli podłogówka ruszy i siłowniki puszczą wodę z 3 obiegów 90m to temp spada na piecu do 40 i piec potrafi pracować 2-3 h zanim nagrzeje całą wodę. Myślę że coś jest nie tak z tym układem podłogówki. Sterownik pokojowy ustawiony jest np na 21.5 gdy temperatura spada do 21. Siłownik puszcza wodę w obieg. Przy 22 się wyłącza. Na bezwładzie jeszcze wzrośnie do 23. I potem mija np około 30h zanim temperatura znów spadnie do 21, gdy woda w układzie jest już zimna i piec znów musi grzać na całego te 90m :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MikiQ Opublikowano 7 Stycznia 2019 #11 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2019 Jak masz zrobione obnkzenje temp podllgowki?Wysłane z mojego HTC U12+ przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sidzik Opublikowano 7 Stycznia 2019 Autor #12 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2019 Obieg otwarty z obiegiem zamkniętym połączony wymiennikiem ciepła, a w obiegu zamkniętym dodatkowo na odnodze do podłogówki zawór 3d Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.