Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Samonagrzewający się zbiornik CWU - ki czort?

Filonxxxl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam ponownie

Jako, że dyskusja w zasadniczym wątku mocno się rozwinęła to postanowiłem ten temat wydzielić.

Otóż mam w tej chwili coś takiego jak na rysunku (to tylko fragment instalacji, bez ZB, wzbiorczych, itp.) - tylko to czego dotyczy temat, reszta jest dyskutowana gdzie indziej 

Wracając jednak do tematu: otóż jest teraz tak:

CWU.jpg.2c160b987f328ce0d40355ce2370cb07.jpg

I problem polega na tym, że nawet przy wyłączonej pompie zbiornik nagrzewa się do temp kotła. Ktoś powie: i dobrze (tak usłyszałem od majstrów...) ale, ale...

Teraz kocioł ustawili na 55 stopni, więc i zbiornik CWU też ma taką temperaturę. No, ale kocioł chyba powinien pracować na sporo wyższej temperaturze, 55 stopni to powinien mieć na powrocie. A jak podniosę temp. na kotle do np. 70 stopni to CWU też mi się nagrzewa do tej temp. a raczej, mając małe dzieciaki w domu, nie chciałbym, mieć takiej wody w kranie :(

No i pojawia się pytanie: jak to się dzieje, że mam zbiornik samonagrzewający się? I co zrobić żeby tak nie było?

Przychodzi mi do głowy tylko jakiś elektrozawór, który otwierałby się w momencie włączenia pompy CWU. Inne opcje?

Pozdrawiam

Darek

Opublikowano

Pomijając inne możliwości to ta pompa oś cwu jaka jest. Miałem przypadek ze przy jednej pompie jak się zatrzymała to grawitacja nie działała ale przy innej obracała pompę powoli i po całym dniu baniak się nagrzewał.

Opublikowano

Pompa to konkretnie Grundfos Alpha 1L, 40-ka, ustawiona na 1-kę bez żadnych "inteligencji, adaptów" czy czego tam jeszcze... No i to dzieje się dość szybko.

Czyli mówisz, sambor, że to wina tego, że to zbiornik płaszczowy? Nosz, urwę nać, miał być lepszy a tu masz... No ale czemu płaszczowy miałby się nagrzewać inaczej niż ten z wężownicami?

Opublikowano

Pytanie jaki majstry użyli zawór zwrotny: sprężynowy czy klapowy?
Zrób jego zdjęcie gdyż na schemacie go umieściłeś.

Wysłane z mojego HTC One M8s przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

O taki, więc chyba sprężynowy

image.png.1d728d13094f5f1a3314c30c9f63fd39.png

Opublikowano

U mnie temperatura CWU(płaszczowy) wyrównywała się z temp. kotła(80 stopni) jak po 8 latach zaczął przepuszczać zawór zwrotny grzybkowy. Został wymieniony na nowy i ponownie jest ok, czyli ustawione 55 stopni CWU. 

Opublikowano

Grzybek mógł się zawiesić. Pewnie plastikowy jest? Walnij kilka razy kluczem w ten zawór - może sprężyna puści?

Opublikowano

Cholera ich wie, może i plastikowy dali... Zgaduję, że z zewnątrz nie da się tego stwierdzić? 

A propos elektrozaworu: tak czy siak jego załączenie trzeba będzie zrobić przez przekaźnik aby nie obciążać wyjść sterownika kotła ale tu się pojawia pytanie: na jakim napięciu chodzą Grundfosy Alpha 1L, tak żeby dobrać przekaźnik, który załączałby się przy starcie pompy? 

Opublikowano

Na bank puszcza zawór zwrotny. U siebie też tak miałem. Nowy zawór koniecznie beż plastiku w środku i będzie ok.

Opublikowano

U mnie przy wyższych temp - ponad 75C to zawór zwrotny sprężynowy puszcza od grawitacji aż miło., poniżej bez problemu, ale ponad to ani ZZ, ani pułapka cieplna ani opory ciepłomierza nie blokują przepływu.

Opublikowano

A wracając do tematu temperatur to jaka właściwie jest optymalna temp. pracy kotła peletowego? Bo zgaduję, że na 102% nie jest to ustawione teraz 55st. skoro taka ma być min. temp. powrotu. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.