Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Wycena kotłowni - szok...

Filonxxxl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Poczytałem, pomyślałem (?) i wyszło mi, że chyba coś takiego będzie OK. No chyba, że coś przeoczyłem...

Tylko coś Digitrax pisał, że obskoczyłby cały układ na 4 pompach... ale jak? No chyba, że chodziło o to, że podłogówka na jednej pompie. Hmmm...

2071279502_KOTOWNIA-OK.thumb.png.ed5fd9ae5c0359dc58ad718afd3a3b33.png

Opublikowano

Przekonalem się na własnej skórze że dzięki ochronie powrotu kocioł pracuje stabilniej, nawet gdy odkrece kilka grzejników jednoczesnie piec nie " kopie  się " tak strasznie. Druga dosyć istotna sprawa to warunki gwarancji kotła. Przeczytaj je , powinna być informacja o temperaturze powrotu.  Na przykład  w skamie jest 5 lat gwarancji pod warunkiem że powrót ma nie mniej niż 50 stopni C 

Opublikowano

Złe wpięcie do powrotu zaworu DBV,musi być tuż przed kotłem i w ogóle źle podłączony zaw.DBV (nie ma w ogóle zasilania z sieci wodociągowej)Zła lokalizacja ZZ na powrocie z poszczególnych obiegów,mają być "na powrocie do powrotu" to już było dobrze namalowane to zmieniłeś,chyba za dużo przeczytałeś;)ZZ  za pompami są zbyteczne,się dublują,Źle podpięte obiegi do sprzęgła

Opublikowano

To i ja trzy grosze "na czerwono" wtrącę :) 

ZZ przed DBV najlepiej antyskażeniowy, chyba że mamy taki za wodomierzem. Przydałby się również filtr siatkowy.

Pierwszy od strony bojlera powinien być zbiornik membranowy, dopiero potem zawór bezpieczeństwa i zwrotny.

schemat.png.0299ad98445785d946fe2d786b035c1a.png

9 godzin temu, Filonxxxl napisał:

Tylko coś Digitrax pisał, że obskoczyłby cały układ na 4 pompach... ale jak? No chyba, że chodziło o to, że podłogówka na jednej pompie. Hmmm...

Tak: zrezygnować z pompy CWU i utrzymanie temperatury bojlera zrobić na zaworze termostatycznym z kapilarą w zbiorniku. Trzeba jedynie przepiąć powrót CWU przed pompę kotłowa. 

Opublikowano

Gwoli ścisłości: PELETOWYM. Byłeś na pierwszej stronie? ;)

Opublikowano
27 minut temu, teres napisał:

Sprzęgło przy kotle węglowym... ale wymyślacie :-D

A w czym problem. Ja mam u siebie i jestem mega zadowolony. Koszt sprzęgła był niższy niż zaworu 4D a powrót mam wygrzany że hej. Delta jest na poziomie 1 st do 3 st

Opublikowano

OK, teraz chyba już wreszcie jest OK, o ile dobrze zrozumiałem... Także zawory odcinające przy sprzęgle dodane, żeby można pieroństwo wypiąć na półśrubunkach i przepłukać. 

No oczywiście zamiast zaworu do Reflexa szybkozłączka.

1405881115_KOTOWNIA-OK.thumb.png.8a8c52e7c98d60c90210367b2a64f6f6.png

Opublikowano
9 godzin temu, gmaj22 napisał:

Gwoli ścisłości: PELETOWYM. Byłeś na pierwszej stronie? ;)

Tak byłem, co to zmienia?

9 godzin temu, dormario napisał:

A w czym problem. Ja mam u siebie i jestem mega zadowolony. Koszt sprzęgła był niższy niż zaworu 4D a powrót mam wygrzany że hej. Delta jest na poziomie 1 st do 3 st

A Twój kocioł wie co się dzieje przed i za sprzęgłem? Bo często jest tak, że kocioł nie wie co się dzieje za sprzęgłem i jest ustawiany na oko z zapasem.

9 godzin temu, odpowietrznik napisał:

I to bez zaworu typu VTC;)

Wolę zawory 4 drogowe.

Opublikowano

11 godzin temu, teres napisał:

A Twój kocioł wie co się dzieje przed i za sprzęgłem? Bo często jest tak, że kocioł nie wie co się dzieje za sprzęgłem i jest ustawiany na oko z zapasem..

Kocioł pewnie nie wie ale za to sterownik napewno. Mam czujniki na powrocie i na zasilaniu za zaworem 3D.  Temperatura na sprzęgle równa się temp. kotła.

Jak wolisz zawory 4D  to Twoja sprawa jednak mniemam że nigdy nie miałeś do czynienia że sprzęgłem bo pewnie nie pałałbys już tak wielką miłością do 4D

Opublikowano

OK, skoro już doszliśmy do tego, że potrzebuję sprzęgła hydraulicznego to teraz konkret: polecicie coś? Chyba najlepiej kupić coś z nierdzewki no ale to tylko moje gdybanie... 

Opublikowano

Sprzęgło to bardzo proste urządzenie, kawałek rury z dospawanymi krućcami. Jakie wybierzesz będzie dobre. Ja kupiłem z nierdzewki i takie polecam. Spokojny jestem że nie przerdzewieje. Ja za swoje o mocy chyba 40KW dałem coś koło 300 zł. Chyba takie tylko mniejsze https://allegro.pl/oferta/sprzeglo-hydrauliczne-stal-nierdzewne-do-50kw-7731940516 Trafiła sie wyprzedaż na allegro. Dobrze żeby było że dwa razy większe niż moc kotła będziesz miał wtedy małą deltę między powrotem a zasilaniem. 

Opublikowano
18 godzin temu, dormario napisał:

Dobrze żeby było że dwa razy większe niż moc kotła będziesz miał wtedy małą deltę między powrotem a zasilaniem. 

Bzdura!!!

Delta nie zależy od wielkości sprzęgła!!!!

Opublikowano

No jasne że nie tylko bo musi być też zachowany odpowiednio wysoki przepływ. Mnie się wydawało że jak będzie odpowiednio duże to zapewni większy zapas ale pewnie jego wielkość uzależniona jest od instalacji jaka jest pod nie podpięta.

Sambor napisz więc jak to wygląda że strony osoby trudniącej się fachem.  Czegoś się nauczymy.

Opublikowano

Handlowa moc ( ta podawana w katalogach) jest dla delty 20C - z tej delty wynika przepływ max- dla 20kW jest ok 880l/h ,  do tej wielkości są dobrane średnice  przyłączy - tu  3/4 lub 1"

Ale jak np mamy samą podłogówkę 20kW zasilaną wprost z kotła to delta już wyniesie 5-8C i wtedy przepływ nominalny sprzęgła powinien być min 3,5m3/h - tu ledwo starcza sprzęgło 70kW. o przepływie 3,1m3/h

Oczywiście takiego przepływu kocioł 20kW nie wyda, ale od czego są zawory mieszające 3-D - podajemy np na sprzęgło wodę z deltą 10C - czyli 1,76m3/h i to musi przenieść sprzęgło - czyli znamionowa moc sprzęgła wystarczy 40kW- min 1" wyjścia.

Praktycznie przejmuje się moc sprzęgła min 2x moc max kotła , a większa moc sprzęgła nie przeszkadza.

Jedna uwaga - większe sprzęgło zawsze generuje większe straty ciepła - czyli ważnym elementem jest ocieplenie sprzęgła, to firmowe często jest słabe i warto je wzmocnić.

Opublikowano

Coś ten kalkulator liczenia przepływu minimalnie szwankuje;)Przepływ dla mocy 20kW i delty 20K =860l/h podobnie dla mocy 20kW i delty 10K =1,72m3/h ale pisze około więc się nie ma co czepiać o parę litrów;)Ewentualnie można deko wykalibrować celownik kalkulatora bo troszku "znosi w górę" ;) Żartuje)

A chciałem spytać przy tej okazji czy dobrze rozumuję,bo tu był akurat przykład gdy mamy albo same grzejniki albo samo OP.Ale wiadomo większość instalacji jest mieszana.

Czy wtedy obliczenia doboru sprzęgła powinny wyglądać następująco?:

Podłogówka o mocy 8kW delta-5K przepływ ok.=1,38m3/h

Grzejniki o mocy 10kW delta 15K przepływ ok.=0,57m3/h

Co daje łączny przepływ w instalacji 1,38+0,57=1,95m3/h

Czyli sprzęgło 40kW byłoby za małe bo przepływ w nim przy tej mocy i delcie 20K wyniesie 1,72?

Opublikowano
2 godziny temu, odpowietrznik napisał:

Czy wtedy obliczenia doboru sprzęgła powinny wyglądać następująco?:

Podłogówka o mocy 8kW delta-5K przepływ ok.=1,38m3/h

Grzejniki o mocy 10kW delta 15K przepływ ok.=0,57m3/h

Co daje łączny przepływ w instalacji 1,38+0,57=1,95m3/h

Błąd za błędem!

Pomyśl, a nie stosuj jakieś kalkulatory bezmyślnie.

Oczywiście sumaryczny przepływ na sprzęgle powinien być nie mniejszy niż 1,05m3/h i sprzęgło 40kW wystarcza.

Jak tak liczysz te swoje "projekty" to tylko współczuć twoim klientom

Opublikowano

@odpowietrznik Skoro bierzesz na tapetę układ mieszany, to na sprzęgle masz temp co najmniej "grzejnikową", a podłogę zasilasz układem mieszającym 3D, gdzie przepływ za i przed 3D jest różny. Zastanów się, który z nich jest składową przepływu na sprzęgle?

Opublikowano
W dniu 31.12.2018 o 11:21, dormario napisał:

Kocioł pewnie nie wie ale za to sterownik napewno. Mam czujniki na powrocie i na zasilaniu za zaworem 3D.  Temperatura na sprzęgle równa się temp. kotła.

Jak wolisz zawory 4D  to Twoja sprawa jednak mniemam że nigdy nie miałeś do czynienia że sprzęgłem bo pewnie nie pałałbys już tak wielką miłością do 4D

Montuję i jedno i drugie, ale przy kotłach na paliwa stałe bez własnej pompy montaż sprzęgła nie ma sensu - takie moje zdanie.

5 godzin temu, sambor napisał:

Jedna uwaga - większe sprzęgło zawsze generuje większe straty ciepła - czyli ważnym elementem jest ocieplenie sprzęgła, to firmowe często jest słabe i warto je wzmocnić.

A później i tak często klient chce żeby mu zrobić grzejnik w kotłowni... Co innego kotłownie przemysłowe.

Opublikowano

sambor - czyli, z tego co rozumiem to bez problemu mogę kupić sprzęgło "za duże" (no oczywiście bez przesady), bez ryzyka, że coś będzie nie tak?

No i jeszcze jedno pytanko: lepiej pionowe czy poziome czy to bez różnicy?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.