Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum o ogrzewaniu

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Pompa przewałowa / krótkiego obiegu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak w temacie Pompa przewałowa / Pompa krótkiego obiegu

zamontowałem/ zmodyfikowałem instalację CO o wstawienie takiej właśnie pompy (przewałowej/ krótkiego obiegu) sterownik K1Pv4 obsługuje już taką pompę pozwalając zmodyfikować wprowadzić własne ustawienia typu: próg załączania pompy i temperatura powrotu (temp. powrotu jest temp. przy której pompa się wyłączy z histerezą 2 stopnie). Efekty uruchomienia i pracy pompy to: stabilna praca zaworu 3/4D przy włączonej ochronie powrotu, wysoka temp. powrotu bez względu na stopień otwarcia zaworu 3/4D, stabilniejsza praca kotła i całej instalacji CO, wysoka stabilizacja temperaturowa kotła. Rozwiązanie idealne eliminujące dużo problemów związanych z niestabilnością pracy ww. urządzeń pomocniczych zamontowanych w instalacji CO. Jeśli Ktoś ma jeszcze takie rozwiązanie, niech się podzieli swoją opinią i spostrzeżeniami.

Poniżej przykładowe fotki, minimalna temp. powrotu nie spada poniżej 59 stopni bez względu na stopień otwarcia zaworu 4D, średnia temp. powrotu jest mniejsza o około 8 - 10 stopni od temp. zadanej CO, zakładając, że temp. wody/ nośnika energii na zawór będzie wyższa od np. 33 stopni to automatycznie powrót zrobi się jeszcze cieplejszy i różnica pomiędzy temp CO a powrotem zmniejszy się do średniej kilku stopni.

Zasilanie CO wykonane rurą fi28, krótki obieg pompy przewałowej rurą fi22 wpięty w rurę powrotną z boilera, pompa Grundfos (cyrkulacyjna do wody użytkowej) z przyłączami tylko 1/2 cala.

IMG_20181129_183517.jpg

IMG_20181129_183646.jpg

IMG_20181129_183415.jpg

IMG_20181129_184326.jpg

Edytowane przez wwoytek

• Odpowiedzi 121
  • Wyświetleń 96.1 tys.
  • Dodano
  • Ostatnia odpowiedź

Najlepsi użytkownicy w tym temacie

Popularne posty

• Sprawa załatwiona. Pompę przewałową włączyłem na stałe, trochę przyspieszyłem pompy obiegowe i kocioł się uspokoił. Temperatura kotła 65-66C, powrót 59-60. Całą noc równa praca. Jedynie gdy ruszy pomp

• Założone sprzęgłorozdzielacz sterownik skzp2 różnica między zasilaniem a kotłem Max 2 st  podlogowke idzie zgodnie z pogoda na grzejniki idzie około 40st

• 20191008_213518_1.mp4 Dzięki...też się ciesze

Opublikowane grafiki

Opublikowano

Założone sprzęgłorozdzielacz sterownik skzp2 różnica między zasilaniem a kotłem Max 2 st  podlogowke idzie zgodnie z pogoda na grzejniki idzie około 40st

IMG_20181125_183747.jpg

IMG_20180821_135722.jpg

Opublikowano

Witam

Czy pompa przewałowa - krótkiego obiegu jest dławiona , czy max przepływ .

Jak zachowują się obydwa układy w przypadku załączenia pompy cwu.

Opublikowano

Do kogo pytanie jeśli chodzi o mnie wstawiłem do dławienia zawór grzybkowy i zawór 3d  Ale.w moim przypadku okazało się to zbędne. Pompa cwu jest przed sprzęgłem po jej załączeniu nie widać i słychać żeby ze sobą kolidowały

@wwoytek a jak spalanie wzrosło zmalała na takim samym poziomie.

Edytowane przez audilhr

Opublikowano
3 godziny temu, audilhr napisał:

Założone sprzęgłorozdzielacz.....

Witam Kolegę.

Sam osobiście jestem zwolennikiem montowania sprzęgieł, gdyż stabilizują pracę i wszelkie "szarpania" kotła. Patrząc na zmontowane urządzenie, czy nie powinieneś zamocować złączek elektroizolacyjnych do rur?  Zauważyłem u Ciebie mix , miedź, stal ocynk, i nierdzewka... wydaje się mi że coś pominąłeś.

Ostatnio montując pompę ciepła cwu, w komplecie i z ulotką gwarancyjną były takie złączki, gdzie pod groźbą utraty gwarancji należy koniecznie zamontować w przypadku podłączenia rur Cu. Zbiornik w pompie jest nierdzewny. Chyba coś w tym jest. Proszę o wyrozumiałość i tylko w dobrej wierze poinformowałem Ciebie. Być może jestem w błędzie, i bardzo proszę o ewentualne mnie poprawienie.

Pozdrawiam Kolegów. YARO

Edytowane przez YaroXylen

Opublikowano

Tak masz rację akurat tego cynku jest tylko tyle albo i aż tyle zobaczymy a o zlaczkach nie wiedziałem szczerze Ci powiem. Tylko jaki ma wpływ ocynk na nierdzewke bo na miedź to wiem że ma .

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu

Opublikowano

Witam.

Nie wiem, ale słyszałem że właśnie miedź i nierdzewka się gryzą, zresztą już dawno w Belgii nawet kotły gazowe czy zwykłe termy montują z takimi złączkami i dopiero rury instalacji.

U nas to rzadkość (niestety), niektórzy instalatorzy nawet nie wiedzą o ich istnieniu :(  , no cóż . Obrazek to fragment instrukcji pompy.

679483588_Beztytuu.jpg.f4759ca057ccb6bcf9dbe865e0743c7c.jpg

Pozdrawiam.YARO

Opublikowano

Też mam pompkę na powrocie, różnica to 8 - 10 stopni, całkiem inna praca kotła, chodz instlacja do poprawienia bo mam źle podłączone kolejności powrotów, 3d i cwu

i na obecną chwilę mimo zz kłócą mi się pompy, ale efekt i tak jest zadowalający.

Co jeszcze mogę powiedzieć to z moich obserwacji nie sądziłem że bieg pompy co ma takie znaczenie na instlację, jak miałem pompę co w auto to kocioł przechodził w nadzór za każdym razem teraz mam troszkę więcej niż MIN i jest ok.

Kolejna rzecz to mimo pozbycia się wody z bojlera nie ma takiego nagłego spadku temp kotła jak miało to wcześniej, jestem mega zadowolony a testowałem różne możliwości nawet te gdzie pompa cwu była na stałe, powrót ciepły a spalanie wyższe.

wwoytek czy ty mimo pompki masz włączoną ochronę powrotu w siłowniku zaworu 3d ?

Opublikowano
  • Autor

Tak mam wlaczona ochrone powrotu, choc mysle ze teraz nie ma juz takiej potrzeby, aby z pompa krotkiego obiegu ta funkcja byla aktywna. Nawet nie sprawdzalem jak sie zachowa instalacja, z krotkich obserwacji moge powiedziec, ze temp. powrotu nie spada ponizej 55 bez wzgledu na stopien otwarcia zaworu 4D a tym samym nie ma juz zaklocen w pracy zaworu 4D. Istalacja i kociol pracuja stabilniej. Co do iszczednosci mysle, ze ta przerobka/ modyfikacja ma wplyw na zmiejszenie zuzycia opalu, nawet poprze to, ze stabilniejsza jest praca kotla bez pikow temperaturowych w dol co wywoluje prace kotla z wieksza moca, po to aby w miare jak najszybciej osiagnac temp. zadana CO.

Edytowane przez wwoytek

Opublikowano

Witaj @wwoytek

I ja też wstawiłem dodatkowy krótki obieg i sprawdza się :)

Pozdrawiam

891885229_Schematdodatkowegoobiegu.jpg.045a02e2af2c8982467aa9d346cb08b7.jpg

• 9 miesięcy temu...
Opublikowano
W dniu 6.12.2018 o 05:01, wwoytek napisał:

Tak mam wlaczona ochrone powrotu, choc mysle ze teraz nie ma juz takiej potrzeby, aby z pompa krotkiego obiegu ta funkcja byla aktywna. Nawet nie sprawdzalem jak sie zachowa instalacja, z krotkich obserwacji moge powiedziec, ze temp. powrotu nie spada ponizej 55 bez wzgledu na stopien otwarcia zaworu 4D a tym samym nie ma juz zaklocen w pracy zaworu 4D. Istalacja i kociol pracuja stabilniej. Co do iszczednosci mysle, ze ta przerobka/ modyfikacja ma wplyw na zmiejszenie zuzycia opalu, nawet poprze to, ze stabilniejsza jest praca kotla bez pikow temperaturowych w dol co wywoluje prace kotla z wieksza moca, po to aby w miare jak najszybciej osiagnac temp. zadana CO.

Czy ta pompe masz wlaczona na stale? Czy jest taka  opcja w Defro(mam eko lux 20kw) zeby  ta pompę załączyć na stałe? Czy jedynie poprzez zadanie wysokiej temp. powrotu?

Opublikowano
  • Autor

Pompa jest aktywna, natomiast załącza się od ustalonego progu temperatury (wartości jaką określisz)  np temp. załączania 45stopni a wyłącza przy 60 stopniach (górną granice też ustalasz) i działa w automacie histereza jest 3 stopnie, po spadku temp. z 60 na 57 stopni załącza się i dogrzewa powrót do 60 stopni. Można dowolnie skonfigurować dolny próg temperaturowy załączania i górny próg temperaturowy wyłączania pompy. Powrót dogrzany wg. własnych upodobań a przede wszystkim zaleceń producenta kotła. Opis dotyczy opcji i wyboru pompy przewałowej, natomiast jest jeszcze do wyboru opcja pompy krótkiego obiegu i tam ... chyba bo musiałbym sprawdzić, po wybraniu tej opcji jest praca ciągła pompy a ustala się prawdopodobnie tylko dolny próg temperaturowy załączania pompy (ale nie pamiętam dokładnie jak jest muszę sprawdzić).

Edytowane przez wwoytek

Opublikowano

@wwoytek Na którym sofcie masz obsługę pompy kotłowej?

Opublikowano
  • Autor

3.5.2 czy był 3.4.0 nie pamiętam napewno była opcja pompy przewałowej.

Opublikowano

Ja mam soft 3.5.2 i jest opcja pompy krótkiego obiegu.Załączona cały czas dzięki czemu zawór 4D nie wariuje.Pompa wilo 5W poboru prądu.Uklad stabilny.Polecam.

Opublikowano
W dniu 4.10.2019 o 13:25, marecki11 napisał:

Ja mam soft 3.5.2 i jest opcja pompy krótkiego obiegu.Załączona cały czas dzięki czemu zawór 4D nie wariuje.Pompa wilo 5W poboru prądu.Uklad stabilny.Polecam.

Proszę o wytłumaczenie jak to jest. Jeżeli obecnie pompa, która jest odpowiedzialna za dogrzanie powrotu jest podłączona jako pompa przewałowa(soft 3.4.0) to po wgraniu softu 3.5.2 będe musiał coś zmieniać w ustawieniach pompy? Czy po prostu mam do wyboru, że pracuje jako pompa przewałowa(tak jak do tej pory) a jak będe chciał to zmienie ją na krótkiego obiegu i będzie pracować cały czas?

Opublikowano

Panowie a jaką polecili byście pompę przewałowa, która jest tańsza niż Wilo a jednocześnie ma płynną regulację? 

Opublikowano
W dniu 6.10.2019 o 16:57, eliks napisał:

Panowie a jaką polecili byście pompę przewałowa, która jest tańsza niż Wilo a jednocześnie ma płynną regulację? 

Chińczyk IBO PSI 25-40/180

W dniu 5.10.2019 o 17:02, mik90 napisał:

Proszę o wytłumaczenie jak to jest. Jeżeli obecnie pompa, która jest odpowiedzialna za dogrzanie powrotu jest podłączona jako pompa przewałowa(soft 3.4.0) to po wgraniu softu 3.5.2 będe musiał coś zmieniać w ustawieniach pompy? Czy po prostu mam do wyboru, że pracuje jako pompa przewałowa(tak jak do tej pory) a jak będe chciał to zmienie ją na krótkiego obiegu i będzie pracować cały czas?

W pompie nic nie zmieniasz lecz ustawiasz by pracowała na niskim poborze mocy(np. 5W) Masz do wyboru tak jak piszesz.

Edytowane przez marecki11

Opublikowano

@marecki11 dzięki, no brałem pod uwagę IBO ale opinie różne, tak jak i Diamond. Cena fajna.

Opublikowano
W dniu 6.10.2019 o 16:57, eliks napisał:

nie widziałem innej pompy oprócz Wilo która by miała płynna regulację(poprawka, poniższy weberman posiada) Mam i IBO mam i Wilo. IBO to porażka pod tym względem.

ewentualnie z chińczyków Ferro Pompa Gpa Ii 25-4-180 Weberman 0601W , tez taka mam i ma płynna regulację oraz tryb auto. Ta działa podobnie do Wilo, z tym, ze nie ma wszystkich bajerów typu wyswietlacz, stałe cisnienie, stały przepływ, moc I II III itp. Najprostrza w formie ale skuteczna

Edytowane przez Gonzo19

Opublikowano

Ja mam wilo pico na powrocie...bierze max 2w....i nie żałuję..jest droższa ale sprawdza się wyśmienicie

Opublikowano

No właśnie ogarniam rodzicom groszka w domu i przy okazji wymieniam im pompę CO na Wilo 25/1-6 i przy okazji chciałem coś na przewał ale patrząc właśnie po opiniach się wstrzymałem.

Opublikowano
2 godziny temu, manx napisał:

Ja mam wilo pico na powrocie...bierze max 2w....i nie żałuję..jest droższa ale sprawdza się wyśmienicie

Kolego nie przesadzaj, mam dwie Wilo Pico i minimalny pobór to 4W a max 20w. W tych oszczędnościach niedługo będziecie pisać że pompa wam prąd produkuje a nie bierze :-)

Edytowane przez altoro

Opublikowano

jak zamkniesz całkowicie przepływ to spadnie do 2W. Mam, sprawdzałem :)

Opublikowano

Tak :-) a jak zmienisz fazę to kręci się w drugą stronę i prąd produkuje :-)