Skocz do zawartości

SlowMan

Forumowicz
  • Liczba zawartości

    51
  • Rejestracja

  • Ostatnia wizyta

Reputacja

0 Neutralny

O SlowMan

  • Tytuł
    Rozkręca się

Ostatnie wizyty

Blok z ostatnimi odwiedzającymi dany profil jest wyłączony i nie jest wyświetlany użytkownikom.

  1. @Darekgra Tak to u mnie teraz wygląda, rozruch pieca i później włączyło się grzanie CWU 250L. Na moje było już całkiem całkiem, piec szybko osiągnął temperaturę 61C, podobnie jak u szwagra. Co powiesz?
  2. Zwłaszcza że było wszystko rozebrane...
  3. @Darekgra gościu mi powiedział, że tutaj też idzie na powrót. Mnie juz macki opadają...
  4. @Darekgra Cześć Darku, jestem już po montażu pompy kotłowej u siebie. Poniżej daję zdjęcia jak to wygląda. U mnie pompka chodzi na znacznie niższym biegu niż u szwagra. Ale zauważyłem niestety małą anomalię. Może na początek powiem jakie miałem ustawienia: CO 61C Start pomp 50C Pompa kotłowa 42C Ochrona powrotu 45C. Ustawienia pompy 0.9m W przy tych ustawieniach, miałem taka anomalię, że temp powrotu była wg czujników o 2C wyższa niż zasilania. Wg sterownika miałem 45C, a wg termometru na piecu 52C. Dodatkowo rura zasilająca zawór 4D była zimna, pompa zrobiła obieg króćcem zaworu bezpieczeństwa. Dopiero jak 4D się otworzył i pompa CO ruszyła, wszystko wracało do normy. Tyle tylko że piec zatrzymywał się na 55C i dmuchał na 1%. A zawór wachlował w te i wewte. Zacząłem drążyć temat i badać ustawienia. Zdławiłem pompę na 0.5m, ustawiłem ochronę powrotu na 42C i obserwowałem. Było lepiej, ale znów przy odpaleniu CWU bardzo duży spadek był. Obecnie mam takie ustawienia: Co 62C Start pomp 50C Pompa kotłowa 48C Ochrona zaworu 47C Ustawienia pompy 0.8m Obecnie mam różnice między sterownikiem a termometrem 4C (sterownik ma o 4C niższa temperaturę), różnica między powrotem a zasilaniem 6-7C. Ogólnie chciałem włączyć pompę kotłową jak najwcześniej, aby piec nie "głupiał", żeby nie było powrotu cieplejszego niż zasilania. Przy tym ustawieniu, rozruch do temperatury zaworu 48C tylko raz się przymykał 4D. Co do zaworu DBV2 fachowcy stwierdzili, że zawór tak miesza wodę aby nie było uderzenia zimnej i może być podpięty tak jak na zdjęciach. W dokumentacji sprawdziłem, też piszą, że on jakoś miesza tę wodę. A co do temperatury podajnika u szwagra, okazało się, że palnik był brudny i po wydmuchaniu kompresorem go temperatury się ustabilizowały, max miał 58C a średnio ok 50-53C.
  5. @Darekgra Witaj, jestem po kilku dniach testów u szwagra ustawień i uznałem, że najlepsze nastawy to: CO 63C Start pompy kotłowej 42C Start pomp 50C Ochrona powrotu 45C Pompa kotłowa ustawiona na 1.2m Zdecydowałem się na takie ustawienie, gdyż piec zaczął dużo ładniej pracować, stabilniej i tak już zostało. Poniżej wykresy rozruchu i uruchomienia się grzania CWU. Moim zdaniem jest bardzo przyzwoicie, temperatura powrotu ok 6-8C mniej niż zasilanie. Jedyne co mnie martwi, to bardzo wysoka temperatura podajnika, wg sterownika 62C, a wg termometru bezdotykowego 83C. Faktycznie kanał podajnika jest bardzo gorący. Pytanie dlaczego tak? Moc kotła 90%, korekta wentylatora dolna -5%. U mnie temperatura podajnika nie przekracza 50C.
  6. @DarekgraCześć, dzisiaj wymieniliśmy pompę u szwagra na wilo yonos i mam parę pytań odnośnie ustawień. Mianowicie na kotle jest ustawione 63C, jak pompę ustawię na wysokość podnoszenia 1.1m to mam pobór 6W, zawór 4D jest otwarty na ok 67% na powrocie mam ok 10-11C mniej niż na zasilaniu. Po ustabilizowaniu się temperatury na instalacji, to różnica temperatury wynosi ok 8C Jak ustawię pompę na 1.2m to pobór wzrasta do 8W, zawór 4D otwiera się na ok 70-71%, na powrocie mam ok 8C mniej, a po ustabilizowaniu się 6C mniej. I teraz pytanie, jak to ustawić? Obecnie pompa chodzi na 1.1m i piec dosyć trzymał temperaturę, póki zawór zmieniał temperaturę o 1C to było bardzo stabilnie, ale jak już zaczęła spadać temperatura na zewnątrz i pogodówka zaczęła podbijać temperaturę, to np przy zmianie o 3C już było bujnięcie piecem, z 64C do 60C i piec dogrzewał, ale już wentylator nie pracował na 100% tylko na 60%. Ogólnie jak podniosę prędkość pompy kotłowej, to więcej się zawór otwiera i pompa podbija temperaturę, ale przez 4D mniej się miesza. Pompa na CWU chodzi na 1biegu, 4W 0.3m3/h ma przepływ, pompa CO 17W 0.7m3/h. Obecnie odpaliło się grzanie CWU i nie zorbiło to w ogóle wrażenia na kotle i zaworze 4D. Zasilanie 64C powrót 51C, w CWU 33C Ogólnie moje pytanie, czy podnieść prędkość pompy wilo, ale kosztem otwarcia zaworu 4D, czy to zostawić?
  7. Witam ponownie, niestety fachowcy w tym tygodniu nie przyjdą do mnie, brakuje części. W szwagra póki co wszystko się stabilizuje, ale pojawił się problem z ogrzewaniem podłogowym. Jest to instalacja zasilana od grzejników z zaworem Honywell RTL na powrocie i niestety nie grzeje. Zasilanie jest gorące, a powrót z zaworem jest zimny, niezależnie od ustawienia. Jak fachowcy montowali piec, to mieli specjalną maszynę do odpowietrzania, przepchnęli wodę przez instalację, stwierdzili, że było dużo powietrza. Ale niestety teraz już w ogóle nie grzeje. Są to 3 pomieszczenia, 10m2, 6m2 i 6m2. Gdy próbowaliśmy odpowietrzać przez zawór, zimna woda normalnie wypływała. Ale mimo wszystko nie chce działać. Może ktoś ma jakiś pomysł o co chodzi?
  8. Ok dzieki wielkie za informację. Po montażu pompy kotłowej u siebie podzielę się wrażeniami poki co bardzo dziękuję za pomoc ;)
  9. @Darekgra Temperatura powrotu jest ok 8-10C niższa niż zasilania. Podczas rozruchu kotła było to 5C. Czyli wychodzi na to, że pompa kotłowa zbyt niski ma bieg? Jaka jest ogólnie zasada zgrywania obiegów? Co najważniejsze jest? Pisałeś też o stopniu otwarcia zaworu 4D, powinno być mniejsze?
  10. Ok, a Darku (mogę tak mówić? :) ) pozostałe parametry są ok podczas rozruchu. Z tego co mówiłeś to taka jest idea pompy kotłowej aby kocioł nabrał temperaturę i nie wychłodzić zbytnio powrotu? A jeśli nie udało by mi się rozgryźć tego problemu z startem grzania CWU to czy będzie to jakiś duży problem w działaniu instalacji? Chodzi mi o jakieś usterki mechaniczne czy inne problemy? Dwa, jeśli u mnie w domu będzie zasilane brane z zaworu bezpieczeństwa to ja takich anomalii nie powinienem mieć, dobrze myślę? Tak to teraz wygląda u szwagra:
  11. Przy priorytecie bojlera tak to działa, ale tutaj jest ustawienie pompy równoległe :) moje niedopatrzenie, że nie napisałem w sumie jednej z ważniejszych rzeczy. Jeszcze nie daje mi spokoju ustawienie CWU bieg I i kotłowa bieg I i nie dławienie niczym i sprawdzenie co się stanie przy rozruchu.
  12. Tak jest ustawione, pompy równoległe.
  13. @Darekgra dzisiaj zrobiłem test nowych nastaw. Ochrona kotła 45C Start pomp 50C Pompa kotłowa 42C I powiem szczerze że efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania. Kociołek bardzo szybko nabrał temperatury, temperatura spalin była ok 73C, pompa kotłowa mimo zamkniętego zaworu 4D pięknie działała, nie było efektu odwróconego krążenia, wszystko pięknie :) Także wielkie dzięki za podesłanie ustawień :) Jednak jak już prawie obieg co złapał odpowiednią temperaturę tj 40C, włączyło się grzanie CWU i trochę się pokomplikowało, bo miałem wrażenie, że jak CWU ładuje boiler, to jakby pozostałe pompy miały zbyt mały napływ. Pompa kotłowa była chłodniejsza, jakby dostawała zbyt mało z zasilania, ale nie zauważyłem efektu odwrotnego krążenia. A już tłumaczę dlaczego tak uważam- rura między pompą kotłową była chłodna, a od powrotu zaworu 4D już dosyć ciepła, przez zawór nie przechodziło nic. Oczywiście w momencie, kiedy zawór 4D się odpowiednio uchylił i pompa CO zassała wodę, wszystko wróciło do normy. Problemu doszukuję się w ustawieniu pompy CWU i kotłowej, z tym, że w tym tygodniu ma dojść pompa WILO Yonos Pico i nie wiem czy jest sens bawić się i dostrajać do pompy, która będzie wymieniona? Czy zostawić i dostosować do nowego WILO. Obecnie mam na pompie CWU ustawienie "Stało ciśnieniowa charakterystyka 1" pobiera od 6-9W a na pompie kotłowej bieg 2 i przyduszony przepływ do 12W. Jak ustawię pompę CWU na 1 bieg, pobór spada do 4W i wolno się nagrzewa boiler, przy obecnym ustawieniu jest to dosyć szybkie. Czy polecasz sprawdzić CWU na biegu 1 i kotłową na 1biegu i nie dławić niczym?
  14. @Darekgra właśnie grawitacyjnie nim pompy się włącza też hula, tylko np grzejniki w połowie grzeją ;). A co powiesz o takim ustawieniu, pompy- 48C kotłowa 45C, ochrona powrotu 45C. Np jeśli zawór 4D jest trochę otwarty a żadna pompa nie działała to woda normalnie grawitacyjnie leciała w górę, miejsce montażu czujnika zaworu było ciepłe. Zawór 4D jest 5/4 cala. Zwłaszcza, że u mnie podobnie to śmiga bez pompy kotłowej, czyli start pomp 45C, a ochrona powrotu 39C. Nim dojdzie do 45C powrót ma ok 41-42C na samej grawitacji czyli to śmiga ;) Po prostu kotłową pompę puszczę później i powinno być git. Przy ustawieniu pompa kotłowa 38C, ochrona powortu 43C i pompy co 48C zrobił się ten sam efekt krążenia z pominięciem kotła, bardzo wolno grzał się powrót.
  15. @Darekgra A teraz rozumiem, tylko przy jakiej temperaturze ma pompa kotłowa startować w takim przypadku? Start pomp 48C, pompa kotłowa 40C ochrona powrotu 45C tak to być powinno? Przy 40C juz sama instalacja grawitacyjna się nieco rozpędzi i pompa kotłowa nie powinna zrobić tego obiegu z pominięciem kotła, a tak to miało miejsce przy pracy CWU. Naturalny napływ wody będzie z zasilenia kotła dobrze myślę? A czekaj, powiedz mi czy mój problem nie wynika z tego że pompa kotłowa również rusza za nisko? One wszystkie powinny startować przy 48C? CO CWU i kotłowa? A ochrona powrotu 45C?
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.