mkaczko Opublikowano 8 Grudnia 2018 Autor #51 Opublikowano 8 Grudnia 2018 witamzdjecie instalacji z kotlem po zmianachna pierwszym planie zawor vtc511na dalszym ster sppv2 z obsluga netu, stref itd.podlaczenie cwu bezposrednio do kotla zapewnia non stop ciepla wode, w zasadzie pompa cwu nie startuje bo grawitacja cisnie wode non stop,w najblizszym czasie planujemy podlaczyc sterownik do strony www, pozdrawiam wszystkichmichalWysłane z mojego Z10 przy użyciu Tapatalka
gmaj22 Opublikowano 8 Grudnia 2018 #52 Opublikowano 8 Grudnia 2018 Widzę, że wszystko obsługuje jedna pompa. Pompy wprawdzie nie widać, bo schowana za zasobnikiem, ale widać, co jest do SPP podłaczone :) Jak będziesz potrzebował pomocy, to pytaj śmiało. Tutaj albo na forum.bolecki.pl Tam też bywam. Tylko.....zabezpieczenie kotła. Trzeba o to zapytać, bo niestety nie widać.
mkaczko Opublikowano 8 Grudnia 2018 Autor #53 Opublikowano 8 Grudnia 2018 sie ma czytałem kilka twoich postów na forum.bolecki.pl to jest 2 sterownik u rodziców u siebie w domu też mam taki sam tyle że podłączony do neta sterownik mkaczko bałagan z kabelkami, sterownik dziś ze szwagrem podłączałem a w zasadzie szwagier podłączał a ja pomagałem w instalacji są 2 pompy co i cwu ale pompa cwu w zasadzie nie ma jak wystartować bo pompa co ładuje od razu bojler, w lato będzie się mogła wykazać zabezpieczenie kotła to esbe vtc 511 układ otwarty naczynie na poddaszu pozdrawiam
gmaj22 Opublikowano 8 Grudnia 2018 #54 Opublikowano 8 Grudnia 2018 OK. Choć ESBE VTC to nie jest zabezpieczenie kotła a zabezpieczenie temperatury powrotu. :) Przyczepię się....skoro układ otwarty, to co robi ten zawór odcinajacy przed termometrem na rurze do zbiornika? Chyba że jest to rura od trójnika przed zaworem i biegnąca nad sterownikiem? Jesli jest co najmniej DN 25 to OK. Jak daleko odchodzi w bok?
mkaczko Opublikowano 9 Grudnia 2018 Autor #55 Opublikowano 9 Grudnia 2018 witam zawor zostal zamontowany azeby w trybie lato grawitacja nie cisla wody do gory ale wlasnie zrozumialem ze musze miec tu grupe bezieczenstwa bo po zamknieciu zaworu z odejsciem do gory robi sie z troszke niebezpiecznie pytanie jesli zakrece zamiast zaworu na wyjsciu z kotla, zawor na powrocie z obiegu co, to czy jest zapewnione zabezpieczenie jesli droga do naczycia wzbiorczego na poddaszu jest otwarta, jak bede u rodzicow to zaraz odkrece ten uchwycik z zaworu zeby kogos nie pokusilo na zakrecenie cwu ma osobny obieg z i do kotla no i pompe, pozdrowienia Wysłane z mojego Z10 przy użyciu Tapatalka
gmaj22 Opublikowano 9 Grudnia 2018 #56 Opublikowano 9 Grudnia 2018 Dobry pomysł z tym "uchwycikiem", choc dorażny. Nie zmienia to faktu, że wg norm instalacja jest wciąż niebezpieczna.
mkaczko Opublikowano 9 Grudnia 2018 Autor #57 Opublikowano 9 Grudnia 2018 witam co tam dodac zeby w koncu spac spokojnie?? pozdrawiam Wysłane z mojego Z10 przy użyciu Tapatalka
gmaj22 Opublikowano 9 Grudnia 2018 #58 Opublikowano 9 Grudnia 2018 Poza poprawnym montażem zbiornika wyrównawczego, nalezy jeszcze zamontować w górnej części kotła zawór bezpieczeństwa 1,5 bara. W ostateczności nad kotłem na rurze zasilającej. Termobarometr widać, zaworu bezpieczeństwa juz nie.
mkaczko Opublikowano 9 Grudnia 2018 Autor #59 Opublikowano 9 Grudnia 2018 witamw takim razie domontuje zawor, potem wrzuce fotkipozdrawiamWysłane z mojego Z10 przy użyciu Tapatalka
mkaczko Opublikowano 10 Grudnia 2018 Autor #60 Opublikowano 10 Grudnia 2018 W dniu 9.12.2018 o 15:25, gmaj22 napisał: Poza poprawnym montażem zbiornika wyrównawczego, nalezy jeszcze zamontować w górnej części kotła zawór bezpieczeństwa 1,5 bara. W ostateczności nad kotłem na rurze zasilającej. Termobarometr widać, zaworu bezpieczeństwa juz nie. planuje samodzielny montaż zaworu bezpieczeństwa prośba o analizę listy zakupów i schematu montażu pozdrawiam michał
mkaczko Opublikowano 10 Grudnia 2018 Autor #61 Opublikowano 10 Grudnia 2018 a to schematpozdrawiamWysłane z mojego Z10 przy użyciu Tapatalka
sambor Opublikowano 10 Grudnia 2018 #62 Opublikowano 10 Grudnia 2018 Ja bym zamienił miejscami ZB i manometr
mkaczko Opublikowano 10 Grudnia 2018 Autor #63 Opublikowano 10 Grudnia 2018 masz racje rozsądniej jak zawór będzie w linii prostej z kotła michał
Gość Digitrax Opublikowano 10 Grudnia 2018 #64 Opublikowano 10 Grudnia 2018 Do instalacji CO stosuje się kształtki czarne nie ocynkowane.
PioBin Opublikowano 10 Grudnia 2018 #65 Opublikowano 10 Grudnia 2018 1 godzinę temu, mkaczko napisał: a to schemat pozdrawiam Wysłane z mojego Z10 przy użyciu Tapatalka Oprocz zamiany miejsc to przed manometrem wstaw sobie zawor odcinajacy. Te "wbudowane" zarastaja i ciekna przy probie wymiany. Zawor bezp. bedziesz "odstrzelal" przy odpowietrzeniu?
gmaj22 Opublikowano 10 Grudnia 2018 #66 Opublikowano 10 Grudnia 2018 Zgoda co do powyższych wskazówek. Dodam tylko, że przy zamianie miejscami ZB i manometru, termo/manometr możesz wkręcić bezposrednio w trójnik, wtedy musi być z przyłączem tylnym. Np. taki:
mkaczko Opublikowano 10 Grudnia 2018 Autor #67 Opublikowano 10 Grudnia 2018 a ten manometr co mam się nie nadaje ???? michał
gmaj22 Opublikowano 11 Grudnia 2018 #68 Opublikowano 11 Grudnia 2018 Nadaje :) Tylko wtedy musisz go na kolanie z boku "posadzić"
mkaczko Opublikowano 13 Grudnia 2018 Autor #69 Opublikowano 13 Grudnia 2018 witamczesci juz dotarly wstepnie poskladalem zeby zobaczyc jak sie skrecai tu problem zawor bezp. w kolano wkreca sie bez problemu z koleji w redukcje nie che sie w ogole wkrecac pozdrawia.Wysłane z mojego Z10 przy użyciu Tapatalka
odpowietrznik Opublikowano 13 Grudnia 2018 #70 Opublikowano 13 Grudnia 2018 Tylko ten ocynk)Weź inną redukcję
mkaczko Opublikowano 14 Grudnia 2018 Autor #71 Opublikowano 14 Grudnia 2018 to zle ze ocynk ??? a czy moge rozgwintowac ja troche wiem ze redukcja nie jest droga ale z ta nie bede mial co zrobic a nawet dwoma pozdrawiam Wysłane z mojego Z10 przy użyciu Tapatalka
ayo007 Opublikowano 14 Grudnia 2018 #72 Opublikowano 14 Grudnia 2018 Nie powinieneś mieć ocynku w instalacji CO, a szczególnie już na zasilaniu...jeśli już stal to czarna...jestem uczniem tego forum i też mi na to zwracano uwagę..
mkaczko Opublikowano 15 Grudnia 2018 Autor #73 Opublikowano 15 Grudnia 2018 witamczyli kociol stalowyinstalacha ocynkowana to nie najlepsze polaczeniepozdrawiamWysłane z mojego Z10 przy użyciu Tapatalka
mkaczko Opublikowano 15 Grudnia 2018 Autor #74 Opublikowano 15 Grudnia 2018 mam dostep do piaskowaniaczyli jesli zejdzie ocynkmozna spokojnie montowac na kotlepozdrawiamWysłane z mojego Z10 przy użyciu Tapatalka
Gość Digitrax Opublikowano 15 Grudnia 2018 #75 Opublikowano 15 Grudnia 2018 Tu nie chodzi o ocynk z zewnątrz ale wewnątrz.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.