hajtaler428 Opublikowano 8 Listopada 2018 #26 Opublikowano 8 Listopada 2018 7 minut temu, Jamjestcichy napisał: No widzisz,a w podlinkowanych artykule twierdzą inaczej. To artykuł dotyczący instalacji z kotłem gazowym więc w takim przypadku zadaną dla grzejników ustawia się bezpośrednio przy pomocy temperatury kotła (na sztywno bądź przez pogodówkę). Przy kotle gazowym temp kotła = temp zasilania grzejników
Gość Opublikowano 8 Listopada 2018 #27 Opublikowano 8 Listopada 2018 @hajtaler428 Tak,wiem ale o kotłach na paliwo stałe również tak piszą http://www.oszczedzanieprzezogrzewanie.pl/jaka-temperature-ustawic-na-kotle-piecu/
mkaczko Opublikowano 8 Listopada 2018 Autor #28 Opublikowano 8 Listopada 2018 22 godziny temu, odpowietrznik napisał: Na chwilę obecną instalacja jest niebezpieczna(niezgodna z normą) Aby stała się bezpieczna należy przenieść pompę na powrót ale wtedy naczynie wyrównawcze powinno być odpowiednio wysoko,powiedzmy 2m nad najwyższym grzejnikiem.Do ochrony kotła wykorzystać zawór temeraturowy np.ESBE VTC 422. Na grzejnikach obowiązkowo zawory termostatyczne.Kocioł dopasowany mocą do zapotrzebowania budynku na ciepło kolego odpowietrznik co to za symbole przy bojlerze 1. zawór grzybkowy ???? 2. zawór kierunkowy ???? czy przy takim układzie jest możliwość uruchomienia priorytetu cwu ??
hajtaler428 Opublikowano 8 Listopada 2018 #29 Opublikowano 8 Listopada 2018 Co tam jest takiego napisane? Jest o tym że parametry grzejników są dobierane do skrajnych przypadków i taka temp zasilania potrzebna jest w największe mrozy. I że w pozostałych dniach potrzeba obniżenia temperatury. I to w zasadzie wszystko co jest mądrego w tym artykule. Reszta to jakieś bzdury np że "zawory termostatyczne to nieefektywne i mało oszczędne" albo zachwalanie zaworu 4d który to ma jednocześnie obniżyc temperature na co i podnieść na powrocie - jak jest naprawdę wiemy wszyscy albo prawie wszyscy. W sumie to nie wiem na czym polega Twój problem/ o co pytasz? Czy dogrzejesz pomieszczenia zasilając grzejniki temperaturą o 5 st mniejszą niż dobrany parametr? Jeżeli grzejniki są prawidłowo dobrane to tak bo tej temperatury będziesz potrzebował przez pięć dni w sezonie a może wcale.
odpowietrznik Opublikowano 8 Listopada 2018 #30 Opublikowano 8 Listopada 2018 Zawór grzybkowy do regulacji przepływu i zawór zwrotny. Jak masz tak niefortunnie podłączone naczynie wyrównawcze(brak osobnej rury do naczynia)to przy przeniesieniu pompy na powrót za bardzo nie ma możliwości skorzystania z opcji grzania CWU w priorytecie osobną pompą na CWU bo pompy będą pracować w szeregu a nie powinny.Można dla zasobnika zastosować zawór termostatyczny z kapilarą umieszczoną w tulei zasobnika którym można ustawić temp.wody w zasobniku i po jej osiągnięciu zawór odetnie grzanie CWU
hajtaler428 Opublikowano 8 Listopada 2018 #31 Opublikowano 8 Listopada 2018 5 minut temu, odpowietrznik napisał: przy przeniesieniu pompy na powrót za bardzo nie ma możliwości skorzystania z opcji grzania CWU w priorytecie osobną pompą na CWU bo pompy będą pracować w szeregu a nie powinny. Pompy nie będą podłączone szeregowo jeśli zasilanie CWU będzie wyciągnięte z obiegu kotłowego a powrót wpięty za pompę na powrocie a powrót kotła. Druga sprawa to nawet gdyby pompy były podłączone szeregowo to priorytet CWU jest wtedy zalecany - przy załączeniu CWU pompa CO zatrzymuje się i nie ma zakłócenia
mkaczko Opublikowano 8 Listopada 2018 Autor #32 Opublikowano 8 Listopada 2018 jak mam rozumieć że zasilanie CWU będzie wyciągnięte z obiegu kotłowego powrót rozumiem że ma być wpięty między pompę a zawór vtc 422 w sterowniku zostanie ustawione priorytet cwu czyli pompy nie beda pracować razem
mkaczko Opublikowano 16 Listopada 2018 Autor #33 Opublikowano 16 Listopada 2018 witam w załączeniu końcowa wersja modernizacji prośba o uwagi szczególnie odnośnie zaworu mieszającego pozdrawiam aaaa.pdf
odpowietrznik Opublikowano 16 Listopada 2018 #34 Opublikowano 16 Listopada 2018 Nic z tego nie będzie
mkaczko Opublikowano 16 Listopada 2018 Autor #35 Opublikowano 16 Listopada 2018 co masz na myśli ??? przekombinowane ????? mk
odpowietrznik Opublikowano 16 Listopada 2018 #36 Opublikowano 16 Listopada 2018 Każdy zawór 3-drogowy musi mieć swoją pompę.Dopóki nie masz oddzielnej rury do naczynia nie jesteś w stanie wiele osiągnąć (innymi słowy nie da się zamontować zaworu 3D w funkcji regulacji temp.na instalację) Jedyne co można to przenieść pompę na powrót aby instalacja stała się bezpieczna i zastosować zawory termostatyczne na grzejnikach do regulacji temp.w poszczególnych pomieszczeniach.
hajtaler428 Opublikowano 16 Listopada 2018 #37 Opublikowano 16 Listopada 2018 No i tam jest jeden zawór przy tej pompie a na zasilaniu namalował drugi zawór 3d a pompy nie ma. Do tego jeszcze jeśli jest pompa na powrocie to przy instalacji kolejnej pompy na zasilaniu potrzeba sprzęgła.
mkaczko Opublikowano 16 Listopada 2018 Autor #38 Opublikowano 16 Listopada 2018 WitamJesli dobrze zrozumialem to1. Wymagane jest naczynie cisnieniowe kolo pieca , nie znam fachowej nazwy ale chyba chodzi o grupe bezpieczenstwa z zaworem na 3 bary tak przynajmniej wnioskuje2. Kolo mieszacza z silownikiem musi byc pompa3 kolo wejscia do pieca zawor termostatyczny zabezp. powrot no i pompa4 obieg cwu z pompa bedzie miec swoje zasilanie i powrotjak wroce do domu to zrobie schematPozdrawiamWysłane z mojego HUAWEI SCL-L21 przy użyciu Tapatalka
hajtaler428 Opublikowano 17 Listopada 2018 #39 Opublikowano 17 Listopada 2018 1. Tak potrzeba naczynia przeponowego i grupy bezpieczeństwa ale poza tym jeszcze urządzenie schładzające(wężownica lub zawór DBV). Dodatkowo kocioł musi być dopuszczony do montażu w układzie zamkniętym(DTR kotła) 2. Tak - każdy mieszacz musi mieć pompę, a przy montażu pompy na powrocie kolejna na zasilaniu wymaga montażu sprzęgła zgodnie ze schematem Na Twoim miejscu bym nie kombinował i zamontował pompę z zaworem na powrocie skoro masz termostaty i osobną pompę do CWU
gmaj22 Opublikowano 17 Listopada 2018 #40 Opublikowano 17 Listopada 2018 Mała uwaga do schematu powyżej: powrót CWU moim zdaniem należy wpiąć PRZED VTC.
sambor Opublikowano 17 Listopada 2018 #41 Opublikowano 17 Listopada 2018 Powrót CW powinien być wpięty wprost do kotła., na rys jest OK
odpowietrznik Opublikowano 17 Listopada 2018 #42 Opublikowano 17 Listopada 2018 Przed VTC nie moze być chociażby z tej prostej przyczyny że króciec powrotu zaworu VTC z instalacji w pierwszej fazie rozgrzewania instalacji jest zamknięty i pompa CWU nie miałaby gdzie tłoczyć
gmaj22 Opublikowano 17 Listopada 2018 #43 Opublikowano 17 Listopada 2018 Pisząc powyższe, miałem na myśli, że temp. powrotu cwu będzie miała wpływ na temperaturę powrotu do kotła. Czyli zawór VTC puszcza np. 50C a sporo niższa (bywa tak) temperatura powrotu cwu spowoduje, że do kotła wróci woda o temp. ponizej 50C. @odpowietrznik sprowadził mnie na ziemię :) Ma rację. Dodatkowo doczytałem, że będzie priorytet CWU, a więc pompa za VTC zostanie w czasie ładowania bojlera wyłączona.
sambor Opublikowano 17 Listopada 2018 #44 Opublikowano 17 Listopada 2018 Temp powrotu z grzania CW nie ma znaczenia - to mała ilość wody, która w miarę szybko jest "obracana" pompą grzania CW. Podobna sprawa jest z wymiennikiem , z resztą wężownica CW to też wymiennik i tam nie potrzeba dodatkowej ochrony powrotu.
mkaczko Opublikowano 17 Listopada 2018 Autor #45 Opublikowano 17 Listopada 2018 witam wszystkich dzieki za pomysly ostatecznie bedzie taki schemat instalacji przy kotlepozdrawiamWysłane z mojego Z10 przy użyciu Tapatalka
mkaczko Opublikowano 23 Listopada 2018 Autor #46 Opublikowano 23 Listopada 2018 witamkoledzy drobne pytanieczy obieg cwu moze pelnic funkcje ochrony powrotu???pozdrawiamWysłane z mojego Z10 przy użyciu Tapatalka
hajtaler428 Opublikowano 23 Listopada 2018 #47 Opublikowano 23 Listopada 2018 Jak masz zawór VTC to po co ci ochrona przez CWU?
mkaczko Opublikowano 23 Listopada 2018 Autor #48 Opublikowano 23 Listopada 2018 na razie nie mam, instalator przyjdzie montowac kociolek w przyszlym tyg. pytam dlatego ze chcialbym jak najmniej przerobek ale suma sumarum, inst. przy kotle bedzie wygladac jak na ostatnim schemacie, bo jeszcze przekombinuje, pozdrawiam i dziekuje wszystkim za podpowiedzi Wysłane z mojego Z10 przy użyciu Tapatalka
odpowietrznik Opublikowano 23 Listopada 2018 #49 Opublikowano 23 Listopada 2018 Ja wiem że od przybytku głowa nie boli ale nie potrzebujesz dwóch zaworów zwrotnych w obiegu CWU,jeden enough
mkaczko Opublikowano 8 Grudnia 2018 Autor #50 Opublikowano 8 Grudnia 2018 witam jeszcze raz dziękuje wszystkim za sugestie nowy kocioł podłączony zawór vtc - działa rewelacyjnie niestety nie obyło się też bez mankamentów - po podłączeniu nowego sterownika będę miał pewność czy mam zgłaszać reklamacje teraz czekam na nowy ster "sppv2 boleckiego" próbowałem ażeby działało to na sterowniku firmy na g... ale różnica jest między jednym a drugim bardzo duża, postaram się wrzucić później kilka fotek pozdrawiam michał
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.