Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Kotły i palniki pelletowe - Wasze wrażenia i opinie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Heh, to spoko serwis :))

Opublikowano
9 minut temu, Puławiak napisał:

He He He. Niestety serwis sam kazał palić lokalnym. 

Wiesz Wojtek który to jest nie? Ten co Mariusz ma, może mu tego zdjęcia nie pokazuj :)

Opublikowano

ja wiem, zostało mu jeszcze 5 haha

Opublikowano

@Puławiak, miałbyś ochotę odnieść się do mojego pytania z poprzedniej strony?

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, Kroitzman napisał:

Jak jesteśmy przy wszystko żrących palnikach, taki mały teścik na  kotle z moje stajni :)#slimpel 

https://photos.app.goo.gl/LyNwJqC7gVukhBgcA

Kałasznikow - spasowany z DUŻĄ DOZĄ tolerancji ale skubany 21 ton i serwisu nie widział na oczy i spieki mu nie groźne. 

Edytowane przez Puławiak
Opublikowano

No Slimpel to był jeden z 3 kotłów nad którymi się zastanawiałem, zanim podjąłem decyzję o Lagunie, która wtedy była najtańsza :)

Opublikowano
2 godziny temu, eliks napisał:

Bo reklama robi cuda

Gdzie ta reklama KIPI bo jakoś nigdy nie widziałem? Chyba, że podprogowa w telewizji.

2 godziny temu, eliks napisał:

Mało tego, twierdzą że stare kopciuchy przerabiane z Kipi nie działają gorzej niż prawdziwy peleciak, są nawet lepsze bo spalają "pellet gorszej jakości".

Akurat to prawda. Możemy zrobić test porównawczy. Zapodamy sobie po woreczku pelletu z miskanta i zobaczymy któremu się tyłek się zatka ^^. 

Oczywiście nie neguje Laguny bo to zapewne dobry kocioł i nie twierdzę, że KIPI to jedyny słuszny wybór. Obiektywizm jednak wyjdzie w praniu i czas pokaże. 

• Zgadzam się 2
Opublikowano

@Dragster Kipi jest wszędzie w Internecie jako lek na całe zło polskiego pelletu a reklamę podprogowa to robią sobie sami potencjalni nabywcy tego cuda. 

Jesli uważasz że składak bardziej efektywnie spala pelet od kotła, który od podstaw został do tego zaprojektowany to nie będę się kopał z koniem ☺

Opublikowano
7 godzin temu, eliks napisał:

@Dragster Kipi jest wszędzie w Internecie jako lek na całe zło polskiego pelletu a reklamę podprogowa to robią sobie sami potencjalni nabywcy tego cuda. 

No to może Ty to tak widzisz. Ja akurat kierowałem się opinią użytkowników bo początkowo chciałem REVO.

7 godzin temu, eliks napisał:

Jesli uważasz że składak bardziej efektywnie spala pelet od kotła, który od podstaw został do tego zaprojektowany to nie będę się kopał z koniem ☺

Tak, uważam, że wcale nie musi być gorszy. Wręcz powiedziałbym lepszy bo może być uniwersalny. Kupując taki kociołek uzależniasz się od jednego źródła ciepła. Ile czekałeś na ten pellet? Jedno wiem na pewno. Dedykowany kociołek pelletowy ładniej wygląda. A ludzie kupują oczami. Żeby nie było, powtarzam to już wielokrotnie nie twierdzę, że Laguna jest zła, po prostu czas pokarze.

• Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, eliks napisał:

Jesli uważasz że składak bardziej efektywnie spala pelet od kotła, który od podstaw został do tego zaprojektowany

Co to znaczy "bardziej efektywnie"? Jeden i drugi kocioł może spalać pellet na pyłek. Jeden i drugi może mieć podobną temperaturę spalin. Różnica kilku procent w szeroko rozumianej "sprawności" jest pomijalnie mała.Gdybym wstawił teraz Lagunę w miejsce swojego "składaka", na pewno nie spaliłbym tony pelletu mniej w sezonie. Gdyby mi się chciało, spaliłbym nawet o wiele mniej niż Laguna, bo mam ruszt awaryjny i mnóstwo drewna w stodole...:)))

Edytowane przez Benton661
  • Zgadzam się 2
Opublikowano (edytowane)

U mnie stoi podajnik ekogroszkowy wraz ze sterownikiem i 0.5t ekogroszku. Przygotowany do wstawienia. 1h roboty i dalej mam ciepło. No chyba, że wymiennik poleci na księżyc. Na to też coś podziałam niebawem.

Żeby nie było @eliks, nie neguję w żaden sposób Twojego zakupu. Wręcz, życzę by ta Laguna była tak dobra jak wygląda. Co do kolegi @Puławiak, oby jak najwięcej było takich jak Ty ogarniętych instalatorów/serwisantów. Co by użytkownicy nie musieli poprawiać swoich instalacji tak jak było w moim przypadku.

Edytowane przez Dragster
  • Zgadzam się 1
Opublikowano

Kipi jest wszędzie w internecie ... inne też są  i dobrze , w końcu jak kupujemy palnik czy kocioł  to chcemy wiedzieć co kupujemy , ja szukając swego  palnika sugerowałem się tym żeby palnik spalał gorsze  pellety ,nie tylko te z górnej półki i kipi mi to dało , poza tym cena kipi był tańszy od pelasa ,czy jest gorszy czy lepszy tego nie wiem musiał bym miec oba . Nadmienię tylko ze mój pellet ma 2% popiołu te najlepsze 0,34 % .

Opublikowano (edytowane)

Ja już wyleczyłem się z palenia badziewiem. Plus mojego palnika jest taki, że gdy sprawdzam partie próbne towaru, nie muszę się martwić o to, że ewentualne spieki albo inne niespodzianki zablokują prawidłową pracę palnika

Edytowane przez Benton661
Opublikowano
19 minut temu, Benton661 napisał:

Co to znaczy "bardziej efektywnie"? Jeden i drugi kocioł może spalać pellet na pyłek. Jeden i drugi może mieć podobną temperaturę spalin. Różnica kilku procent w szeroko rozumianej "sprawności" jest pomijalnie mała.Gdybym wstawił teraz Lagunę w miejsce swojego "składaka", na pewno nie spaliłbym tony pelletu mniej w sezonie. Gdyby mi się chciało, spaliłbym nawet o wiele mniej niż Laguna, bo mam ruszt awaryjny i mnóstwo drewna w stodole...:)))

Tu się zgadzam w100%  w końcu to nie kocioł spala pellet  a palnik  Kolega sambor też nie ma pelleciaka tylko wymiennik olejowy  a jakie ma osiągi ?, składakiem też można  tylko musi to byc mądrze dobrane

• Zgadzam się 2
Opublikowano

Na kocioł składa się bardzo wiele czynników - palenisko to jeden z elementów bardzo istotna jest odpowiednia konstrukcja wymiennika i inne dodatki np wentylator wyciągowy. To nie tylko ekonomia - bo w dobrze wyregulowanym urządzeniach różnice w ilości spalonego pelletu będą mikroskopijne tym bardziej na małych urządzeniach i obiektach. Ale różnice w emisji zanieczyszczeń już mogą być bardzo duże. Tu też chodzi o wygodę obsługi bezpieczeństwo no i estetykę 

Opublikowano
11 godzin temu, Puławiak napisał:

a z takiego towaru to raczej uszkodzeń nie będzie tu pewnie jest dodane szkło wodne. Na zdjęciu ładny spiek który nie pozwolił na rozpalenie kotła. Skrzydełko nie było wstanie go usunąć 

IMG_20180307_155400(1)[1].jpg

Nie takie tylko spieki Revo wywalał do popielnika, nie przerywając pracy :)))

Opublikowano (edytowane)

Oj nie to tylko fragment który zablokował zawiesił się a ile z tego zostało zwalone do popielnika ? Myślę że z tym towarem revo i kipi też sobie nie poradzi. Klient odwiózł całą partię do dostawcy i ten zabrał to bez słowa

Edytowane przez Puławiak
Opublikowano

Jak znam i porownuje wloskie maszyny  (akurat do niemieckich) to widze u Wlochow zbyt duza oszczednosc. Zawsze cos niedowymiarowane i ekonomicznie wykonane. Troche pochodzi i cos sie urwie, zatrze, przepali, jak nie pasek to lozysko to klapka, lapka itd. Ale przyznac trzeba ze "design" trzymaja. Wyswietlacze dotykowe i kolorowe byly juz dawno. Oprogramowanie dopracowane i kontakt z serwisem pierwsza klasa. Otwarci na zmiany i pomysly.

A jak w kotlach nie wiem.

• Zgadzam się 1
Opublikowano

@PioBin, heh mam podobne zdanie. Akurat w firmie w której pracuję mamy kilka węzłów betoniarskich produkcji włoskiej i w porównaniu z automatyką/mechaniką niemiecką faktycznie zawsze jest gdzieś coś zaoszczędzone.