Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Kotły i palniki pelletowe - Wasze wrażenia i opinie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Zdjęcie akurat z drzwiczek. Dwa kołki na płyte. To że pękła to wynik uruchomienia kotła przez żone na parametrach peletu a zasypany był węgiel. Ale funkcje spełnia dalej ta sama.

Wpisz w Youtubie "zgrzewanie kondensatorowe" lub "zgrzewarka do kołków". Takie coś mają najczęściej elektrycy jak składają trasy kablowe.

IMG_20181030_214225.jpg

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu
  • Lubię to 1
  • Zgadzam się 1
Opublikowano

Dzięki, PioBin :)

Opublikowano (edytowane)

Wermikulit pod wpływem temperatury się rozszerza i wygina. Czego początkowo nie wiedziałem, bardziej by mi przypasowało ze wysycha/rozsycha sie. U mnie tez płyta pękła ale to dla tego ze za wiele miejsca nie zostawiłem. Trzeba pamiętać by trochę luzu zostawić. Nie mowie @PioBin, ze tak było u Ciebie po prostu zwracam uwagę na drobny szczegół, który kogoś uchroni od dodatkowych kosztów i pracy. Szczególnie jak robi sam.

Edytowane przez Dragster
  • Lubię to 1
Opublikowano

Tak jak mowisz to tez moze byc. Byc moze za mocna ja dokrecilem i tym samym ja usztywnilem. Teraz to mi to lata... :)

• Lubię to 1
Opublikowano

Proszę o dyskusję na temat. Prywatne dyskusje proszę prowadzić korzystając z prywatnych wiadomości. Posty nie na temat będą usuwane, a posty obrażające dyskutantów karane ostrzeżeniami.

Użytkownicy, których znaczna część wypowiedzi jest nie na temat zostali przełączeni w tryb moderacji. Zatwierdzane będą tylko posty na temat.

Opublikowano (edytowane)

Tu macie przykład Stalmarka Ekosilvera 14KW działającego w trybie bez wygaszania od półtora miesiąca. Strasznie kisił pellet, nie chcecie wiedzieć jak wyglądały ścianki wymiennika, drzwiczek i te wiszące płyty na środku. 

stalmark.jpeg.5ab72e276d2c0635d7d1590376637ea5.jpeg

Edit: Mam nadzieję że jest tu jeszcze z kim pogadać.

Edytowane przez eliks
Opublikowano

Widac na focie. Dlatego nie nalezy kupowac wynalazkow. Tylko cos prawdzonego. Wszyscy nagle zaczeli produkowac sobie peleciaki, nie majac o tym bladego pojecia.

Opublikowano

Tutaj raczej wchodzą dodatkowe czynniki. Możecie poczytać w innym wątku. Domyślam się, że to ten sam kocioł i ta sama instalacja więc z wyciąganie wniosków na temat tego kotła na podstawie tego zdjęcia będzie nieobiektywne.

Opublikowano (edytowane)

Tu akurat wychodzi brak wiedzy instalatora/serwisanta, a nie wina kotła (rozmawiałem z eliksem i troche pomagałem w ustawianiu ) , a swoją drogą to ja jednak od sterowników techa wolę sterowniki które są w komplecie z palnikami ecomat ( PW Key) dużo lepiej pracują i są oparte o mój ulubiony algorytm. No i od wielu lat produkują sterowanie do pelletu ( dla Ecovarmu chyba jedne z pierwszych polskich palników do pelletu) 

Edytowane przez Puławiak
Opublikowano
2 godziny temu, Dragster napisał:

Tutaj raczej wchodzą dodatkowe czynniki. Możecie poczytać w innym wątku. Domyślam się, że to ten sam kocioł i ta sama instalacja więc z wyciąganie wniosków na temat tego kotła na podstawie tego zdjęcia będzie nieobiektywne.

Tak tak. Tu nie winię kotła tak do końca bo w instalacji wiele jeszcze trzeba poprawić. Z Puławiakiem na telefonie przynajmniej żeśmy ogarnęli to tak, że tej smoły nie powinno już być. Z drugiej jednak strony widać, że w tym przypadku stała, niska moc mu nie służy.

Opublikowano
7 godzin temu, Puławiak napisał:

( PW Key) dużo lepiej pracują i są oparte o mój ulubiony algorytm.

Ciekawe produkty ma ta firma.Już nawet dla siebie upatrzyłem moduł który może prowadzić zawór mieszający na podstawie czujnika  pogodowego i krzywej grzewczej.Myślę,że taki UMS-4PS  jest dość tanią alternatywą w przypadku gdy sterownik  fabryczny palnika nie ma sterowania mieszaczem.Jeśli dobrze zrozumiałem to ten moduł dodatkowo może współpracować z termostatem pokojowym.Gdy temperatura w pomieszczeniu dobije do zadanej to moduł może obniżyć temperaturę krzywej  grzewczej.

Opublikowano (edytowane)

A co myślicie o kondensacyjnych pelletowych , wiem, że lazar ma a teraz jeszcze jeden model

http://www.rencraft.eu/technika/kotly-kondensacyjne-na-pellet-Okofen-Pellematic-4-128-kw/

Edytowane przez Tomek0407
temat już był omawiany
Opublikowano

Moim zdaniem ryzykowana sprawa w warunkach labolatoryjnych to działa w realu może być różnie zauważcie że dostawka kondensacyjna froelinga ma opłukiwanie wymiennika. W pelleciaku to niestety trudna sprawa ze względu na zanieczyszczenia stałe. pyły+woda= błoto a to już potrafi narobić problemów w kotle jeśli się tego w odpowiednim czasie nie usunie. 

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Już widzę te zaklejone płomieniówki.

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Dlaczego pokazali, jak z paleniska wypadają niespalone pellety  (około 50 sekundy)?

Opublikowano (edytowane)

Albo miał program graficzny mądrzejszy od niego, który wiedział, że to nie ma prawa się dopalić...

Zresztą ten filmik został zrobiony owszem z udziałem komputera, ale jak się uważnie przyjrzeć, to podstawowy obraz może być (jest) prawdziwy, wstawiono

tylko niektóre fragmenty. Jakoś trudno uwierzyć, aby celowo stworzono błąd w sztuce spalania.

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu
Opublikowano

Żadne palenisko oparte na górnym spalaniu nie da kompletnie dopalonych spalin, nie mówiąc o tych licznych niedopałkach-  koksikach,  obojętnie czy to pellet czy węgiel.

Opublikowano (edytowane)

Dolnego spalania... Pellet dostarczany nie wprost w strefę ognia (żaru) tylko do "poczekalni", potem spokojnie odgazowany i dopalony,  a popiół posprzątany.
Daleko nie trzeba szukać, tak działają kotły zgazowujące.

Edytowane przez heso
Opublikowano (edytowane)

Puławiak "O tym też już było pokazywałem windhagera na zrębkę w wersji spalania wg Heso."

Taki rodzynek wśród kotłów i pewnie odpowiednio drogi?  A tu trzeba prosto, skutecznie i tanio.

Edytowane przez heso