sambor Opublikowano 29 Maja 2020 #351 Opublikowano 29 Maja 2020 W dniu 29.05.2020 o 14:53, Marek33K napisał(a): Rozwiń no może jak to ma nie działać ? Rozwiń Co tu rozwijać, zobaczysz sam. Grunt że jesteś zadowolony, ja swoje powiedziałem, jak ci pasuje to zostaw, chciałeś opinii to ją wyraziłem i wszystko w temacie. Dla porównania przejrzyj jakikolwiek schemat ze sprzęgłem i zobaczysz jak są wstawione pompy. między kotłem a sprzęgłem. 1 Cytuj
Marek33K Opublikowano 29 Maja 2020 #352 Opublikowano 29 Maja 2020 Sambor Nigdzie nie napisałem że jestem zadowolony ino że wygląda na to że instalacja chodzi OK. Niech no ktoś napisze co może złego spowodować ta pompa przed sprzęgłem ? inaczej nie zasnę albo pójdę na sznur ;) Cytuj
Marek33K Opublikowano 29 Maja 2020 #354 Opublikowano 29 Maja 2020 Gościu wszystko piknie tłumaczy ale ciągle brak informacji co złego może spowodować pompa przed sprzęgłem ? Temperaturę powrotu mam 58'C a na zasilaniu 61'C kaloryfery grzeją , podłoga grzeje . Cytuj
michalwa Opublikowano 2 Czerwca 2020 #355 Opublikowano 2 Czerwca 2020 Też mnie to ciekawi. Na stronie pelletmont też są schematy ze sprzęgłem z pompą na zasilaniu. https://www.pelletmont.pl/na_co_uwazac.html#Schematy Cytuj
Marek33K Opublikowano 2 Czerwca 2020 #356 Opublikowano 2 Czerwca 2020 Czas pokarzę jak będzie to działać podczas zimy i dużego zapotrzebowania na ciepło . Podczas 2 dniowych testów chodziło OK , dom ogrzany na powrocie tylko 3 'C mniej niż na zasilaniu . Dziś jeszcze grzeje CWU ale od jutra CWU będę ogrzewał darmowym prądem. Cytuj
Gerwazy72 Opublikowano 13 Września 2020 #357 Opublikowano 13 Września 2020 (edytowane) Witam Zastanawiam się nad tym kotłem w 14kW do grzania tylko CO, instalacja CO ma być zalana glikolem. W tej chwili jest tam kominek żeliwny który ogrzewa 1 piętro w domu, ale jest za słaby gdy temperatura spada do -2% na zewątrz. Kominek będzie nadal działał w trakcie dnia/wieczorem ze względów estetycznych i też dodatkowo dogrzewał dom. Dom w górach, używany w raczej w weekendy, czasem przez dwa tygodnie. Powierzchnia 170m2. Ogrzewanie kaloryferami 80żeberek + jeden kaloryfer w łazience drabinka. Styczeń i luty dom nieużywany, bo jak spadnie śnieg to nie dojadę. Dom ma 10 lat, dobrze ocieplony. Kotłownia jest dość mała, maksymalna głębokość kotła to 90cm. Chcę ustawić w ten sposób kocioł aby w piątek rano np o 6:00 zapalał się i nagrzał dom do przyjazdu a w niedzielę ok 12:00 się wyłączył. Co potrzebuje z osprzętu do tego pieca aby działał dobrze? Jest tam duży problem z zasięgiem internetu i telefonii komórkowej. Jeśli nie ten piec to możecie polecić jakąś inną alternatywę na pellet, pozbawiony wad w stylu hałasu, wypadających drzwiczek, zacinania się podajnika itp w cenie ok 11tyś na 8%VAT? Pozdrawiam i z góry dziękuje. Edytowane 13 Września 2020 przez Gerwazy72 Cytuj
eliks Opublikowano 13 Września 2020 #358 Opublikowano 13 Września 2020 Poszukaj czegoś ze sterowaniem Pluma i EcoNetem. Jeśli chcesz mieć komfort taki że sobie kocioł odpalisz i chcesz mieć podgląd na to jak działa to musisz zmajstrować jakąś kartę do internetu. Ten moduł od Pluma akurat takie wejście ma, konfigurujesz neta i tyle. Są jeszcze harmonogramy itd. ale zostawianie kotła na paliwo stałe na kilka dni bez odpowiedniego nadzoru jest nieodpowiedzialne. 1 Cytuj
Gerwazy72 Opublikowano 13 Września 2020 #359 Opublikowano 13 Września 2020 Możesz podać jakieś firmy produkujące kotły ze sterowaniem Plum? Na stronie producenta nic nie ma. Cytuj
Kordjano Opublikowano 13 Września 2020 #360 Opublikowano 13 Września 2020 Skoro brak zasięgu to pozostał Ci termostat pokojowy z harmonogramem na każdy dzień tygodnia , ustawiasz temperaturę komfortową np22 st od danej godziny i dnia a na resztę dni kiedy Cie nie ma temperaturę obniżoną np 10 st i tego kocioł będzie pilnował np ecoster 200 plum ma takie możliwości , oraz kocioł z palnikiem który ma sensowne samoczyszczenie . Cytuj
pospisz Opublikowano 13 Września 2020 #361 Opublikowano 13 Września 2020 (edytowane) Samo włącz wyłącz po internecie może zrobić jakiś fachowiec od inteligentnych domów bez zmian parametrów +odczyt jakiejś temperatury kotła. Myślę że dużo taniej. Edytowane 13 Września 2020 przez pospisz Cytuj
Gerwazy72 Opublikowano 13 Września 2020 #362 Opublikowano 13 Września 2020 Mam jakieś doświadczenie z inteligentnymi domami :) Sieci, internet itd mam w małym paluszku. Tam jest problem z zasięgiem sieci GSM/LTE, może by się dało zamontować 2 anteny kierunkowe pod kątem na jeden z dalszych nadajników, ale tam jest tylko LTE 800 MHz z Orange a to pasmo ma zapchane w tym miejscu i w związku z tym działa bardzo kiepsko. Do momentu aż nie postawią nowego nadajnika z Play, to na razie kicha... a nadajnik od 2 lat czeka na pozwolenie. Na internet po kablu nie ma szans. Cytuj
pospisz Opublikowano 13 Września 2020 #363 Opublikowano 13 Września 2020 Czyli brak rozwiązania pozostał pomysł @Kordjano tylko kto uzupełni zbiornik opału chyba że zrobiony o dużej pojemności w którym będzie większa szansa na zawieszanie się opału. Cytuj
Gerwazy72 Opublikowano 13 Września 2020 #364 Opublikowano 13 Września 2020 W dniu 13.09.2020 o 18:31, Kordjano napisał(a): Skoro brak zasięgu to pozostał Ci termostat pokojowy z harmonogramem na każdy dzień tygodnia , ustawiasz temperaturę komfortową np22 st od danej godziny i dnia a na resztę dni kiedy Cie nie ma temperaturę obniżoną np 10 st i tego kocioł będzie pilnował np ecoster 200 plum ma takie możliwości , oraz kocioł z palnikiem który ma sensowne samoczyszczenie . Rozwiń Czemu 10st? Nie mogę wyłączyć pieca od poniedziałku do piątku rana a w piątek rano piec się automatycznie rozpali zgodnie z harmonogramem tygodniowym? Jaki piec z ecoster 200 byś polecił? Kotły MPM sa za głębokie niestety. Cytuj
Kordjano Opublikowano 13 Września 2020 #365 Opublikowano 13 Września 2020 Niestety raz w tygodniu pasuje tam zaglądnąć uzupełnić paliwo popiół opróżnić , to jednak kocioł na paliwo stałe i wymaga dozoru internet by był idealny pełen nadzór . Cytuj
Gerwazy72 Opublikowano 13 Września 2020 #366 Opublikowano 13 Września 2020 Będę zagłądał conajmniej raz w tygodniu :) co piątek, sobotę i niedzielę :) To powinno wystarczyć. Cytuj
Kordjano Opublikowano 13 Września 2020 #367 Opublikowano 13 Września 2020 W dniu 13.09.2020 o 18:49, Gerwazy72 napisał(a): Czemu 10st? Nie mogę wyłączyć pieca od poniedziałku do piątku rana a w piątek rano piec się automatycznie rozpali zgodnie z harmonogramem tygodniowym? Jaki piec z ecoster 200 byś polecił? Kotły MPM sa za głębokie niestety. Rozwiń Możesz , ale jest taki parametr jak temperatura przeciwzamrorzeniowa ,może nie warto . Cytuj
Gerwazy72 Opublikowano 13 Września 2020 #368 Opublikowano 13 Września 2020 Instalacja zalana glikolem. Co może zamarznąć? Cytuj
Kordjano Opublikowano 13 Września 2020 #369 Opublikowano 13 Września 2020 W dniu 13.09.2020 o 18:56, Gerwazy72 napisał(a): Będę zagłądał conajmniej raz w tygodniu :) co piątek, sobotę i niedzielę :) To powinno wystarczyć. Rozwiń Myślę że tak . Szukaj coś z palnikiem Kipi na sterowaniu pluma . Cytuj
Gerwazy72 Opublikowano 13 Września 2020 #370 Opublikowano 13 Września 2020 Może jakaś podpowiedź co do firm? Google wiel odpowiedzi nie daje... generalnie odpowiedzi firm sprzedających sterowniki... Czym różni się sterowanie Plum'a od Tech'u (używanego w Stalmarku Silver)? W czym jest lepsze? Cytuj
Gość Opublikowano 13 Września 2020 #371 Opublikowano 13 Września 2020 Np slimko kotłospaw. Ja ciągnę internet mobilny z bts-a oddalonego o prawie 8km. Na antenie kierunkowej zewnętrznej. Właśnie Play 800 MHz. Zasięg LTE jest na 3-4 kreski. Prędkość na kolana na powala. Waha się pomiędzy 16mb/s do ok 5. Ale dzieciaki YouTube oglądają. Cytuj
Gerwazy72 Opublikowano 13 Września 2020 #372 Opublikowano 13 Września 2020 Dzięki za ten kocioł, niestety za głęboki... Za to znalazłem na ich stronie Kocioł DuoKo na pellet, który wymiarami jest OK :) To już postęp... Ktoś coś jeszcze podpowie? Cytuj
eliks Opublikowano 13 Września 2020 #373 Opublikowano 13 Września 2020 Slimko. Tylko nie bierz w ogóle Ecostera 200 bo już nie jest rozwijany i będzie pomijalny w nowych softach, bierz Pluma x40. Podgląd przez stronę www na temperaturę w domu i inne bajery. Cytuj
Kordjano Opublikowano 13 Września 2020 #374 Opublikowano 13 Września 2020 Ja Ci radzę na podstawie tego co używam a posiadam dwa kotły z palnikiem kipi i wiem że u Ciebie zdało by to egzamin regulator 850 p do tego ecoster 200 i palisz jak chcesz albo od termostatu pokojowego , czyli jaką temperature chcesz mieć w dany dzień i godzine taką będziesz miał , a jak nie to odpalisz kocioł od pracy na czas ,czyli np w piątek o godzinie tej i tej do tej i do tej , sam palnik jest ok i nie powinien Cie zawieść pod tym względem że przyjeżdrzasz a tu zimno i coś się zapchało , stelmarka nie znam i nie wiem jakie tam są funkcje jak też techa . Cytuj
pospisz Opublikowano 13 Września 2020 #375 Opublikowano 13 Września 2020 (edytowane) @eliks z tym rozwojem to trochę taka podpucha wszystko ograniczają wyjścia na płycie głównej i tego nie zmienisz, będziesz musiał kupić nowy ster w razie "w". PS. To jak z samochodami musisz kupić nowy bo dokładanie jest nieopłacalne. Edytowane 13 Września 2020 przez pospisz Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi