konopka Opublikowano 12 Listopada 2017 #26 Opublikowano 12 Listopada 2017 Kończą mi sie pomysły.Jeszcze kondensator,ile lat ma pompa?
Gosia123 Opublikowano 12 Listopada 2017 Autor #27 Opublikowano 12 Listopada 2017 To tak jak mi 4 lata gdzieś no trudno kupię nową pompę a na wiosnę zmienię ten piec na nowocześniejszy
HarryH Opublikowano 12 Listopada 2017 #28 Opublikowano 12 Listopada 2017 Otwórz puszkę pompy i podaj prąd bezpośrednio na zaciski pompy (zwykły przewód przyłaczeniowy bezpośrednio do gniazdka), odkręć odpowietrznik i zobacz, czy kręci. 4 lata to nic, jak na pompę i te objawy zatrzymywania się na wysokich temperaturach dość nietypowe.
szelest Opublikowano 12 Listopada 2017 #29 Opublikowano 12 Listopada 2017 Cztery lata to mało.Mój Grundfos 25- 60 kręci od 1995 roku
Gosia123 Opublikowano 12 Listopada 2017 Autor #30 Opublikowano 12 Listopada 2017 Więc podłączyłam ją na krótko i nic nawet nie drgnie czyli pompa do wymiany tak
Gosia123 Opublikowano 12 Listopada 2017 Autor #31 Opublikowano 12 Listopada 2017 sprawdziłam dojście prądu tu gdzie jest niebieski kabelek oznaczony w puszce N dochodzi prąd w pozostałych dwóch nie
konopka Opublikowano 12 Listopada 2017 #32 Opublikowano 12 Listopada 2017 Pomiędzy N a L powinno być ok. 230v.A jaka to pompa,dobrej firmy czy chińczyk?Jak grundfos czy leszno 4 lata to nic ale jak chińczyk.......................... Na marginesie,znalazłbym jakąś używkę
Gosia123 Opublikowano 12 Listopada 2017 Autor #33 Opublikowano 12 Listopada 2017 nie wiem bo nie ma nic napisane i tu właśnie mam problem jaką kupić w leroy jest w przystęnej cenie GPC 60 FERRO może być taka
Gość berthold61 Opublikowano 12 Listopada 2017 #34 Opublikowano 12 Listopada 2017 sprawdziłam dojście prądu tu gdzie jest niebieski kabelek oznaczony w puszce N dochodzi prąd w pozostałych dwóch nie To ktoś to źle podłączył znaczy się na opak , N to zacisk co kiedyś nazywano ziemią to tak po staremu natomiast napięcia wszelki zawsze się łączy na L , niebieski to też tak po staremu ziemia a żółto-zielony to ziemia do masy taka ochrona , myślę że to prosto napisałem bo fachowe nazewnictwo potrafi załamać
Gosia123 Opublikowano 12 Listopada 2017 Autor #35 Opublikowano 12 Listopada 2017 zdemontowałam pompę podłączyłam ją na krótko i wirnik działa pomocy bo nie wiem co już tu nie działa może to faktycznie coś z ty zaworem.
Hermogenes Opublikowano 12 Listopada 2017 #36 Opublikowano 12 Listopada 2017 Podłącz tą pompę przez sterownik ale nie montuj na rurze ,kręć gałką i patrz czy ją włącza na ciepłej a wyłącza w zimnej wodzie np w czajniku czujnik od sterownika. Jeśli będzie działać prawidłowo to musisz zrobić zdjęcie tego obejścia pompowego to się coś poradzi .poz Hermogenes
konopka Opublikowano 12 Listopada 2017 #37 Opublikowano 12 Listopada 2017 To ktoś to źle podłączył znaczy się na opak , N to zacisk co kiedyś nazywano ziemią to tak po staremu natomiast napięcia wszelki zawsze się łączy na L , niebieski to też tak po staremu ziemia a żółto-zielony to ziemia do masy taka ochrona , myślę że to prosto napisałem bo fachowe nazewnictwo potrafi załamać Akurat w tym miejscu podłączenie L,N zamiennie nie ma znaczenia.A jeżeli pompa chodzi "na ostro" a przez sterownik nie różnicówka nie ma nic do tego.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.