Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Kocioł Na Pellet + Bufor - Wady I Zalety

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzięki za odzew 

Palnik skręcony prawie od samego początku na te ok 12 KW

Wymiennik nawet daje radę staram się go utrzymywać w miarę przyzwoitej czystości w środku trochę modyfikacji poczynionych aby w miarę cały wymiennik brał udział w odbiorze ciepła 

Teraz tylko jeszcze z tym rusztem się ogarnę i będzie ok

Opublikowano

Sprawdzałeś jakie ubytki masz ciepła na buforze? Mój Gamlet niestety był tani ale ubytki ciepła stosunkowo duże. Echhhh... co tanie to zawsze drogie ..wrr. W ciągu 24h traci 8 stopni i jak dla mnie to wynik nieakceptowalny. Brak cyrkulacji ciepłej wody w instalacji. Nic nie wyciąga więc to tzn straty postojowe.  Kocioł w okresach przejściowych często będzie stał , tak samo bufor będzie nie używany [ciepły dom]. Z braku miejsca musze go docieplić 5cm wełny. 

Opublikowano

Ociepl bufor warstwa wełny min 2x 10cm. Różnice odczujesz po ociepleniu jedna warstwa 10cm.

Opublikowano

Słowo klucz, brak miejsca. To 5cm to maks jaki mogę założyć. Myślę dołożyć koc termiczny by odbijało ciepło, a na to 5 cm wełny. Na górę dam więcej ocieplenia i musi to wystarczyć. Gdybym wiedział jakie straty ma ten bufor to pewnie wolał bym dołożyć i kupić lepszy. Ale jak w życiu, człowiek kupuję tani produkt i liczy na cud 😄 Mam ciepłą kotłownię. Aż boję się myśleć jakie straty są w zimnych kotłowniach. Dopiero musi być ciekawie 😄 

Opublikowano

Miałem to samo. Na projekcie co i jak w kotlowni wyglądało super. Problem pojawił się gdy ustawiłem wszystko. Nie było by miejsca by dość do rur. A co dopiero je zamontować. W efekcie zamiast 2x 10cm mogłem dać 5cm wełny jak ty. Ale na górę dałem już 20cm jak planowałem.
Kup wełnę Alu Lamella Mat 5cm. Ta wełna ma od razu warstwę aluminium. I na całość koc termiczny i będzie super.
Pamiętaj o ociepleniu rur, wszystkich rur CO w kotłowni gdyż na nich są niesamowicie duże straty ciepła. A w szczególności z górnego wyjścia.

Opublikowano
Godzinę temu, wuwok1 napisał(a):

Słowo klucz, brak miejsca. To 5cm to maks jaki mogę założyć. Myślę dołożyć koc termiczny by odbijało ciepło, a na to 5 cm wełny. Na górę dam więcej ocieplenia i musi to wystarczyć. Gdybym wiedział jakie straty ma ten bufor to pewnie wolał bym dołożyć i kupić lepszy. Ale jak w życiu, człowiek kupuję tani produkt i liczy na cud 😄 Mam ciepłą kotłownię. Aż boję się myśleć jakie straty są w zimnych kotłowniach. Dopiero musi być ciekawie 😄 

Ja na izolację dałem Armaflex z folią alu. Na boki 3x30 mm, na górę 5x30 mm. Moim zdaniem dużo lepszy materiał izolacyjny niż wełna. Łatwiejszy też w montażu. 

Opublikowano

Przed zamontowaniem dociepliłem dół wełna skalna ile się dało i góra też tak samo 

Strat jeszcze nie liczyłem