Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Sas Bio Efekt 23 Kw Tech St 550 Z Pid Pellet

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

ST-550zPID (pelety: SAS MultiFlame / SAS AGRO / SAS AGRO-ECO) v.1.0.26 HL [POBIERZ]

na 99%powinno być to oprogramowanie.

to drugie jest przewidziane do kotłów już z przepływomierzem.

@kezorbzmasz może jeszcze zdjęcie palnika od strony grzałki tak jak to pierwsze z kablami tyle że bliżej kotła.

@Kazio321 u ciebie komora spalania zawsze ma większe szansę być ładnie dopalone bo nie masz rusztu wodnego bezpośrednio nad palnikiem.  W kotle kolegi kezorbz jest hallotron lecz tylko zliczający faktyczne obroty wentylatora co nie przekłada się znacząco na lepszy dobór parametrów spalania z PID. Dlatego później wyprowadzono te turbinki.

Edytowane przez Darekgra
Opublikowano

Film oglądałem i w między czasie aktualizacja softu i oczy przecierałem :) wszystko jest.  Właśnie tą wersje wgrałem.

Piec chodzi inaczej. Rozpalił się w minutę moment i ładny płomień. Dam znać jak poobserwuje. 

IMG_20200119_022551.jpg

IMG_20200119_022556.jpg

IMG_20200119_023154.jpg

IMG_20200119_024826.jpg

IMG_20200119_024902.jpg

IMG_20200119_024938.jpg

IMG_20200119_024952.jpg

Opublikowano (edytowane)

Jak znajdziesz chwilę to spisz sobie ustawienia startowe z kodu 5162 i 5163.

Czujnika ognia nie masz, jeśli dobrze kojarzę to chyba gdzieś w menu jest opcja jego wyłączenia.

Edytowane przez Darekgra
  • Zgadzam się 1
Opublikowano

Eksperty jest sprawa.

Pacjent - bio efekt 17kw.

Od jakiegos czasu zaczął mi wyskakiwać termik - alarm przy bledzie rozpalania.

Pale z wygaszaniem bo mam bufor. Nie potrafie powiazac z zadna konkretna sytuacja - raz w nocy raz w dzien.

Czas podsypu jest ok.

Jak jest alarm to na ekranie jest status rozpalanie. Po wcisnieciu termika odpala sie grzalka ale brak jest pelletu w palniku. Dopiero po wylaczeniu i ponownym wlaczeniu normalnie podsypuje i staruje bez problemu. Jakies pomysly, sugestie?

Uprzedzajac palnik wyczyszczony czujnik ognia przetarty.

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

@Kazio321 i @Darekgra dzięki za pomoc! Czuję się jakbym miał nowy piec z tym menu nowym :) ten sezon chyba odpuszczę ale na następny muszę walnąć Rck bo ciężko utrafić będzie ustawienia. 

Wszystko jest dobrze z tego co patrzylem, ładnie doszedł do zadanej - 65 stopni a powrót był 62/63 stopnie, przynajmniej teraz mogę to sprawdzić. Dużo nie napatrzyłem bo zaraz pracę skończył jak wstałem.

Ustawienia spiszę i będę walczył powoli :) 

Opublikowano
20 godzin temu, kezorbz napisał:

Wszystko jest dobrze z tego co patrzylem, ładnie doszedł do zadanej - 65 stopni a powrót był 62/63 stopnie, przynajmniej teraz mogę to sprawdzić.

powiedz mi czy dopiero po wgraniu nowego softu pojawiła ci się na ekranie informacja o temp. powrotu? bo ja mam wersję .20 (czyli przedostatnią) i nie wyświetla mi tej informacji. poza tym drugie pytanie: obecnie temp. spalin u mnie max to 165 st.C, jaką masz przy nowym sofcie, bo widziałem, że przy tym starym miałeś podobnie jak u mnie.

Opublikowano

Co do temperatury spalin zależne jest jaka jest ustawiona max temperaturę spalin. Ale nie zaszkodzi aktualizować sterownika. 

Opublikowano

u mnie 220 st.C, a co do nowego softu ktoś kiedyś nie był szczęśliwy po zmianie właśnie na ten nowy. a niestety nie ma opcji przywrócenia starej wersji. a co z informacją o temp powrotu na ekranie? bo u mnie albo nie ma albo gdzies coś trzeba ustawić. ma ktoś jakąś sugestię?

Opublikowano

Raczej po aktualizacji będzie. A temperatura spalin ustaw mniejsza bo ciepło Ci w komin ucieka 

Opublikowano
25 minut temu, Kazio321 napisał:

A temperatura spalin ustaw mniejsza bo ciepło Ci w komin ucieka

a co w ogóle daje zmiana temp. spalin w sterowniku? jak to działa?

Opublikowano

Gdy temperatura zbliża się do max ustawionej w sterowniku to jest obcinania wydajność dmuchawy oraz podawanej ilości paliwa, co skutkuje obniżeniem temperatury w komorze spalania.

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Popieram Darka :) 

Opublikowano

Czyli teoretycznie spada wydajność palenia? I dochodzenie do zadane temp kotła wydłuża się? 

Opublikowano (edytowane)

Spada moc chwilowa dostarczanej energii do wymiennika, czy szybkość ?może minimalnie, temperatura spalin wzrasta bo w pewnym sensie wymiennik nie jest w stanie przejąć dostarczonej energii więc energia idzie w komin a jej ograniczenie pozwala oszczędzać.

Edytowane przez Darekgra
Opublikowano

Dzięki Darek o to mi właśnie chodziło. Pytanie tylko czy to nie dusi kotła i nie powoduje że kocioł zachodzi sadza? Czy może sterownik zmienia na tyle nastawy paliwa i powietrza że taki proces nie występuje? 

Opublikowano

Teoretycznie duszenie nie powinno występować bo palnik dostaje mniej paliwa i mniej powietrza ale życie pokazuje że czasami z tym bywa różnie przynajmniej w pierwszej fazie zmniejszania mocy.

• Zgadzam się 1
Opublikowano (edytowane)

Mądrego zawsze jest miło posłuchać. Jeszcze raz dzięki. 

Jeszcze jedno. Ile ustawić temp spalin? Aktualnie 220

Edytowane przez Andy1111
Opublikowano

@Andy1111 bez przesady ja tylko pisze co mi ślina na palce przyniesienie :):):)

Opublikowano (edytowane)

A jak z tą temp spalin? Aktualnie mam 220 ustawione. To już ostatnie pytanie 

Edytowane przez Andy1111
Opublikowano (edytowane)

Ja mam 145stopni ustawione i jest gitara. Co do smolenia to masz rację gdy wiatrak zwalnia i nawet podawanie jest mniejsze to i tak lekko smoli tego raczej nie da się wyregulowac. No chyba że minimale obroty da się na 600 :D testowałem ale nie polecam :P W srode odbiorę zawirowywacze więc będzie cały czas na pełnej mocy :D @Andy1111 ustaw 150 stopni i będzie dobrze. 

Edytowane przez Kazio321
Opublikowano

Tak zrobię ja mam zawirowywacze i kocioł na 70 procent bo dom dobrze docieplony. Dzięki chłopaki idę oglądać basket ligę. Lublin gra z radomiem więc dobranoc na dziś 

Opublikowano

Witam

Do tej pory palilem zawsze w manual, ale chciałbym spróbować w PID, no więc mam pytanie: jak macie ustawione parametry PID i ile Wam spala przy takich ustawieniach? I gdzie znajdę coś takiego jak impuls obrotów, bo widzę że na poprzedniej stronie była o tym mowa, a w ustawieniach serwisowych nie mam czegoś takiego tylko impuls wzrostu

Opublikowano

Impuls obrotów znajdziesz w menu serwis pod kodem 5163. Co do PID to zależy jaki masz kocioł 

Opublikowano
11 godzin temu, Andy1111 napisał:

powiedz mi czy dopiero po wgraniu nowego softu pojawiła ci się na ekranie informacja o temp. powrotu? bo ja mam wersję .20 (czyli przedostatnią) i nie wyświetla mi tej informacji. poza tym drugie pytanie: obecnie temp. spalin u mnie max to 165 st.C, jaką masz przy nowym sofcie, bo widziałem, że przy tym starym miałeś podobnie jak u mnie.

Temperatura spalin fabryczna jest 220. Po wygraniu na tyle się zmieniła. Po wgraniu aktualizacji w widoku normalnym jak przejezdzam na zawory pokrętłem (mam z siłownikami) jest pokazana temp powrotu. W ustawieniach zaworów mam włączona ochronę na 45 stopni i do tego dochodzi pompa kotłowa i jak widać robi mega robotę.

Opublikowano
26 minut temu, Kazio321 napisał:

Impuls obrotów znajdziesz w menu serwis pod kodem 5163. Co do PID to zależy jaki masz kocioł 

Sas bio efekt 23kw + bufor 500l