Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Palnik Kipi W Naszych Piecach Wymiana Doświadczeń Użytkowników

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kolego laptop a jak u ciebie w revro wygląda spalanie tych różniących się od siebie pelletów  też masz różny płomień , bardziej lub mniej skaczą ci procenty na wyświetlaczu ,zmieniasz  coś w nastawach  ?

Opublikowano (edytowane)

No Panowie dokonałem. Rozebrałem palnik na czynniki pierwsze i wyczyściłem niemal do nówki nierdzewki. Syf w środku że masakra jednak zaciąga kurz ze wsypywanego do zasobnika pelletu. Dodatkowo spieki na palniku oraz na ślimaku robiły swoje. Teraz po wyczyszczeniu i nasmarowaniu chodzi jak marzenie. Średnica otworów w palniku była lekko zmniejszona najprawdopodobniej poprzez sadzę z łuski. Teraz pyka pięknie, nawet poprzez płomień nie widać dna palnika i nie wiem czy tam popiół czy jeszcze palący się pellet. Pykanie przy czyszczeniu faktycznie jest cichsze ale to wynika z siły przykręcania tych stabilizatorów (sprężyn). Nie mam też zgrzytów przy max pracy palnika bo usunąłem ten nagar na ślimaku i tym tunelu od ślimaka. Całość roboty zajęła mi niecałe 2 godziny ale warto było.

AAA i oczko foto było lekko zawężone przez spieki ;) teraz 100% płomienia niemal cały czas.

Edytowane przez kocur34
  • Zgadzam się 2
Opublikowano

Nowa superzapalarka spisuje się bardzo dobrze co prawda jest to jakiś zamiennik tani który stosuje KIPI ale jak widać słynny palnik  Revo Pellasa który nie mógł do końca skopiować KIPI w swych rozwiązaniach też stosuje tą zapalarkę także dziwię się dlaczego nawet skopiowali ten zamiennik niewiadomego pochodzenia. Pelas mógł wydłużyć gniazdo tulei o 2 cm i zastosować tę superzapalarkę Made In Japan.

Sprzedający wstrzymał się z wysyłką tej Made in Japan i wysłał mi taki sam zamiennik jaki stosuje KIPI i Pellas.

Tak , że dla wielu użytkowników KIPI musicie stosować tę zapalarkę attachicon.gif20180208_174936.jpg gdyż gniazdo w której ona siedzi jest zbyt krótkie . Tak , że obecnie jestem uzbrojony po zęby i mam dwie w zapasie. Na pewno się przydadzą nie widzę w tym żadnego problemu.

Robin po dzisiejszym rozebraniu palnika miejsce na zapalarkę u mnie to normalnie jak fuzja u myśliwego. Czy te zapalarki w naszych palnikach takie same bez względu na moc?

Opublikowano (edytowane)

Kocur, jak się rozbiera sam palnik, tzn jak wyjąć rurę wewnętrzną po oddzieleniu napędu oczywiście? Chodzi o demontaż samej rury wewnętrznej. Jakiś czas temu rozbierałem palnik, ale nie poradziłem sobie z tym. 

Edytowane przez Gość
Opublikowano (edytowane)

By wyjąć rurę to trzeba wykręcić śrubę blokującą i wtedy bez trudu można zdemontować rurę palnika

Edytowane przez Tomek0407
Opublikowano

Wykręcałem ją Tomek, wykręcałem, ale rury nie wyjąłem. Z tego co widziałem w instrukcji tą rurę wewnętrzną trzeba przekręcić, ale ja nie dałem rady tego zrobić. 

Opublikowano

Szkoda że nie zrobiłem zdjęć i dokumentacji krok po kroku. Ale jeśli doszedłeś do momentu że została Ci sama rura z kołem zębatym to jest tam na klucz imbusowy śruba. Po jej odkręceniu (nie wchodzi ona w żadne gwintowane gniazdo to tylko blokada żeby wewnętrzna rura względem zewnętrznej się nie kręciła) przekręcasz zewnętrzna bo jest na takich "zasuwkach" i schodzi spokojnie ;). Dodam że na tej zewnętrznej rurze wewnątrz potrafią się robić również spieki w miejscach dolotu powietrza więc nawet jeśli nie widać zawężonych otworów powietrza to pod nimi potrafi się zrobić coś na kształt kopca ze spieku i popiołu i też przepływ powietrza nie będzie taki jak powinien.

Opublikowano (edytowane)

Wczoraj to robiłem więc Ty bez trudu to zrobisz. Jak ją juz wykręcisz (śrubę) od strony bebechów wewnętrznych palnika, to całą rurę ( i część zewnętrzną i wewnętrzną) obracasz zgodnie z kierunkiem wskazówek zegara i lekki obrót powoduje zluzowanie całej konstrukcji, którą  można zdemontować z drzwi kotła. Potem możesz wyjąć rurę wewnętrzną z zewnętrznej.

Edytowane przez Tomek0407
Opublikowano

Cezar to masz strasznie zapieczone. Musisz znaleźć moment kiedy możesz się do tego przyłożyć i powoli czyszcząc je rozmontować. Im później tym według mnie będzie gorzej. Ja robiłem to na ledwie wygaszonym palniku więc jeszcze ciepłym.

Opublikowano

Dzięki panowie. Może za mało wcześniej rozebrałem. Lenistwo... Chciałem iść na skróty...

Opublikowano

Wewnętrzna rura to kawał metalu jednak zewnętrzna to już dość delikatna robota. Jeśli widziałeś na swoim palniku na zewnątrz takie wzdłużne regularne długie na około 2-3 cm ślady to miejsca spawów tuneli dolotowych powietrza i ta część jest wykonana z blachy mniej więcej 2 mm więc musisz postępować w miarę ostrożnie.

Opublikowano

Powiem Ci, że aż tak się nie przyglądałem, gdy miałem palnik poza kotłem, a teraz nie zobaczę, bo palnik z drzwiczek wystaje może ze 3 cm. 

Opublikowano (edytowane)

Kolego laptop a jak u ciebie w revro wygląda spalanie tych różniących się od siebie pelletów też masz różny płomień , bardziej lub mniej skaczą ci procenty na wyświetlaczu ,zmieniasz coś w nastawach ?

Kilka stron wcześniej pisałem o ustawieniach przy spalaniu "ósemki" Moja jest dość twarda, ciemna-kolor zmienia się wraz z partią, ale czysta, bez piasku i dupereli. % płomienia nie jest dla mnie jakoś specjalnie wyznacznikiem poprawnych ustawień. Uzyskanie ciągłej wartości 100% w tych palnikach jest nierealne. Popiół wygląda u mnie obecnie tak:post-73049-0-53622000-1518810846_thumb.jpg

Spalam kolejny sezon i w czterech literach mam O...ki, S....ety, Ol..py itd. po tysiaku.

Edytowane przez laptop
  • Zgadzam się 1
Opublikowano

Ja mam od dzisiaj twardą ósemke ciemną, na razie pali się ładnie , bez spieków, popiołek drobniutki, jutro jeszcze zrobię dokladne ważenie i pewnie czyszczenie pieca i palnika i wio

Opublikowano (edytowane)

@misiek30

Jakie kwoty płacisz za tą ósemkę? Pierwszy raz, czy sprawdzałeś już ten konkretny towar? 2t to odważnie, pchają do przemysłowego przeróżne "uszlachetniacze";-)

Edytowane przez laptop
Opublikowano

Testowałem to w grudniu, i wszystko było w pożądku, pellet kupiłem chyba w dobrej cenie, 440 zł za tone w big bagach

Opublikowano

Sam palę najtańszym jaki jest u mnie cena to 440 zł w big baku co prawda muszę jechać  po to 100 kilometrów , workowanego nie kupuję bo 100 złotych za worki które trzeba wyrzucić to przesada , przy takiej cenie to ni trzeba o każdy kilogram walczyć a wydaje mi się że tego po 1000 zt  wcale bym mniej nie spalił .

Opublikowano

Mam w okolicy producenta pelletu przemysłowego, ale jakoś nie pokusiłem się jeszcze żeby podjąć próbę spalenia jego wyrobu. Produkt tego typu może mieć sporo popiołu. Jednym z dodatkow na pewno jest pył meblowy z Ikea. Poza tym 600zl, ktore sobie woła to dla mnie żadna atrakcja. Za taką cenę mam trocinowy w workach 25kg.

Opublikowano

Misiek a moze ty kupujesz tam gdzie ja , jak się nazywa twój pellet ? bo mój rega .

Opublikowano

Ja jestem zadowolony, zobaczymy , już jutro będzie widać czy coś od grudnia się zmieniło, możliwe że dają pył meblowy, ale ogólnie pali się dobrze i pelet nie jest zapylony

Opublikowano

@Kordjano , dokładnie Rega

Opublikowano

No to witaj w domu , mam nadzieje że mi wszystkiego nie wykupiłeś .

Opublikowano

http://www.ekogrant.pl/cennik.html

Producent nie ukrywa, gdzie ten pellet czuje się najlepiej ;-)

Nie ukrywa, ale palnik sobie radzi co najważniejsze spieki się nie robią ,

Opublikowano

@laptop, no dokładnie ale cena kusi.

@Kordjano ja byłem zapisany od grudnia na niego