Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Palnik Kipi W Naszych Piecach Wymiana Doświadczeń Użytkowników

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@Kordjanodo momentu jak dolu bufora nie dogrzeje to dol i gora pieca ida do gory jak piec zakonczy prace to powrot pieca dosc szybko spada nie wiem moze to normalne ale o 13:12 dol i gora bufora osiagnely ta samo temperature czyli 79 st powrot pieca 71 po 1h powrot pieca juz tylko 52 i temperatura kotla 81

Opublikowano

No to chyba jest normalne , po zakończeniu pracy kotła i pompy to gorąco się kumuluje na górze kotła a dół kotła się ochładza . 

Grzejesz konkretnie ten bufor .

Opublikowano (edytowane)

@KordjanoIm wiecej energii to na dluzej starczy musze to tylko jakos wyposrodkowac musze jeszcze jedna rzecz zrobic mam na zasilaniu podlogowki na powiedzmy dachowym przylaczu pompe ktora goni w dwa rozdzielacze czyli dwi pompy jedna pcha przez jedna petle ustawiona na jedynke druga 8 petli na 2 i niestety ta zaraz za buforem sie zapowierza musze na pchaniu tej pompy zamontowac odpowitrznik auto bo nie wyrobie nie wim skad te powietrze bo nie powinno juz go byc zbiornik wyrownawczy mam jakies 5m nad buforem na zasilaniu bufora zaraz za wyjsciem z pieca jedna nitka polaczony wiec nie ma przelewowego polaczenia wiec nie powinno sie w ten sposob zapowietrzac uklad otwarty w zbiorniky wyruwnawczym tylko rosnie poziom wraz z wzrostem temperatury zbiornik 100l i zalany do momentu az na zimnym zacznie leciec z przelewu

Edytowane przez olo231
Opublikowano

Na więcej starczy , tylko nie palisz drewnem a kotłem który sam się rozpali i doładuje bufor .

Przy świeżej wodzie a tej wody teraz masz sporo i mocnemu grzaniu mogą się gazy wydzielać , może stąd te zapowietrzenia , z czasem się to odgazuje .

Opublikowano

@KordjanoWiem ze z czasem ale pompa nie powinna pracowac zbyt dlugo jak wirnik mieli powietrze to nie jest zbyt dobre dla niej muszer to jak najszybcij ogarnac i mysle zeby zrobic jakis waskoprzelotowy bajpas miedzy zasilaniem a powrotem z podlogowki zeby nieco podniesc temperature dolu bufora wiem ze moze to zmniejszyc ogolna pojemnosc bufora ale moze dzieki temu piec sumarycznie wyzsza temperatura bedzie ladowal bufor to jest narazie tylko pomysl narazie w fazie zastanawiania sie nie mam zaworu czterodrogowego miedzy buforem a rozdzielaczami wiec do bufora wraca bardzo niska temperatura stad zrodzil sie ten pomysl ze sterowaniem tym to  jeszcze w fazie dalszego rozwoju bede myslal narazie zostawie tak jak jest i poobserwuje