Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Palnik Kipi W Naszych Piecach Wymiana Doświadczeń Użytkowników

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W pierwszym poście że przy mocy 16 kw i płomień 100%  a z palnika po chwili nie wychodzi , musimy ustalić czy ci zasypuje palnik i gubi płomień czy jest odwrotnie , bo właśnie to mnie dziwi .

Musisz to zaobserwować , ja bym mu rozciągnął  modulację na początek , moc minimalna 4 kw pośrednia 7 kw a maksymalna 14 kw 3kw to raczej nadzór w tym palniku .

Czyszczenie możesz zwiększyć do wartosci jak kolega @cezar76 sugeruje ja mam od dawna coś koło tego ,co 180 s u mnie nigdy jakoś nie zdawało egzaminu .

• Zgadzam się 2
Opublikowano
8 minut temu, Kordjano napisał(a):

musimy ustalić czy ci zasypuje palnik i gubi płomień czy jest odwrotnie , bo właśnie to mnie dziwi

Dokladnie to trzeba (nie)stety samemu ustalic/ zobaczyc bo przez internet tego nie widac.

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Jeszcze co tam masz w popielniku , jakeś niedopałki pelletu ,zgorzele są ?

Opublikowano

20241125_165633.thumb.jpg.2caead16d18a29f3fa7cd7bd920aa54b.jpg20241125_170007.thumb.jpg.a9f2afe9345356e815293791d57e7bcf.jpgDodam jeszcze zdjęcia żeby lepiej to zoobrazowac obydwa zdjęcia są na 12 kw i 100% plomien raz jest taki a raz taki 

20241125_165633.jpg

Jakieś tam gródki niedopalki są ale ten co mi montował mówi że one tak mają 

Opublikowano

To ostatnie zdjęcie na jakiej mocy i jaką wartość procentową sterownik pokazuje ? dalej co się dzieje tak sie już tli ,czy wartość płomienia spada i palnik rozpala się ponownie ?

Gdybyś tam zerkną w głąb palnika ile tam paliwa przy tym ostatnim zdjęciu to bys my mogli zacząć wyciągać wnioski .

Dobra teraz dojrzałem na 12kw i cały czas 100% płomień , jeszcze tylko ile złoża pelletu w palniku .

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Palnik pokazuje 100% plomienia zrobiłem tak jak sugerowaliście pyłu było w cholerne dużo test na wadze 1480 aktualna wydajność podajnika 14.8 kg i znowu jest tylko gorzej praca z na 12 kw zero plomirnia wartość spadła plomienia praktycznie do zera ale sam się odpalil

20241125_181705.jpg

A to zdjęcie popiolu20241125_170825.thumb.jpg.b55aa0b414827cfefb32c9e1e9855d52.jpg

Opublikowano

Kipi 16 kW

Obstawiam że masz za mało tlenu i po czasie Ci zasypuje Palnik

Ja kupiłem czujnik temperatury na wyjściu do komina i dzięki niemu można wyregulować nadmuch

image.thumb.png.4e9abfc3b98b208443a1607637fe712e.png

Opublikowano

To znaczy że palnik zasypuje , tych parametrów nie zmieniałeś czyszczenie i modulacja ? 

Będziesz musiał sprawdzić drożność dziurek , szczelność rury spiro czy gdzieś nie pękła , wyczyść tą przysłonę w okolicach otworu na fotodiodę i zapalarki .

Rozciąg tą modulację i czyszczenie jak miałeś doradzane ,