Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Palnik Kipi W Naszych Piecach Wymiana Doświadczeń Użytkowników

Gość robin60

Rekomendowane odpowiedzi

To nie wiem , u mnie działa ., jak kocioł dojdzie do zadanej to nadzoruje są przedmuchy co ileś tam minut .

Może u ciebie ma działać na naturalnym ciągu ? 

A co jak zapalisz ,pompki się załączają ? 

u mnie jest bufor i ustawiona temp zalaczenia pomki co na 60 st.

Zapalam drewno na ruszcie, rozpala sie , pompa startuje normalnie, czaly czas jest wyswietlana "praca", wentylator nie chodzi.

plomien na 0% -ruszt jest na dole, a palnik w srodkowych drzwiczkach i nie widzi czujka, ale swiecilem tam latarka i tak sie nie wlacza wiatrak.

Cos jest chyba nie tak...

A wcześniej działał czy jeszcze nie sprawdzałeś ?

Ja mam sterownik z 2017 r 850 p2c i w trybie ruszt nadmuch pracuje , może w nowszych ma nie pracować?

bo w sumie po co .

Ja jak palę drewnem to i tak uchylam drzwiczki a wentylator nastawiam na minimalne obroty , wolę na naturalnym ciągu dokładam po kilka drewienek by się za nadto nie kopciło .

Z czystej ciekawosci to wlaczylem na chwile u siebie. Nadmuch zaczal pracowac, nawet odpalila sie sonda Lambda. Ze nic w kotle sie nie palilo to nie wiem co dalej…

Przeszedlem z powrotem na pellet i z automatu zaczal prace tj. rozpalanie,praca itd. Nie kazalem mu sie odpalac! wiec patrze a odznaczyl sobie ze ma pracowac z moim termostatem (stetownikiem).

Sprawdz ustwienia kotla co tam masz oraz w ustawieniach serwisowych tez jest ruszt:

IMG_3795.thumb.jpeg.01c52ae80fbf7b39b24675f6e22bf736.jpeg

IMG_3796.thumb.jpeg.c61b1ab4300ab5784fe501d9fc5f4774.jpeg

IMG_3797.thumb.jpeg.f3541dda3bb45ffa3bfa516fabfee537.jpeg

IMG_3799.thumb.jpeg.b151a9d5e4c41eb6f3c941ad79efd40f.jpeg

IMG_3794.thumb.jpeg.050c09b4d18346eb01b2e37d8a347fa2.jpeg

IMG_3798.thumb.jpeg.ddde67bdbe7644ef38d3f23160f3e04b.jpeg

Dalej wyskoczył by komunikat brak paliwa jak temperatura by nie rosła.

Jak przejdziesz z trybu ruszt na pellet to zawsze się odpala z automatu mimo ze nie ma takiej potrzeby ,po odpaleniu przechodzi w postój .

• Lubię to 1

• 4 tygodnie później...

Witam panowie mam sterownik ECO Max 920 p1 – k co muszę zmienić W ustawieniach sterownika aby piec dogrzewał mi się do 70 mimo że sterownik pokojowy pokazuje że pomieszczenie jest nagrzane. Ostatniej zimy działało wszystko dobrze teraz uruchomiłem piec i sterownik pokojowy wyłącza mi piec gdy pomieszczenie jest nagrzane a chciałbym żeby on mimo nagrzanego pomieszczenie na przykład zmieszyl temperaturę na zaworze 4D na dom a piec sobie grzał do 70 i wtedy ewentualnie wyłączył. W tym momencie dochodzę do sytuacji że zanim spadnie temperatura w pomieszczeniu aby znowu zaczęło grzać ,piec schłodzi się nawet do 40 stopni znowu zanim się rozbuja to trochę trwa a chciałbym żeby on pracował niezależnie między 50-70 i wtedy ewentualnie się wyłączył normalnie na histerezie pracował niezależnie od sterownika pokojowego

Edytowane przez PINIOJ

8 godzin temu, PINIOJ napisał(a):

chciałbym żeby on pracował niezależnie między 50-70 i wtedy ewentualnie się wyłączył normalnie na histerezie pracował niezależnie od sterownika pokojowego

Ustawienia serwisowe (kod4996) , ustawienia kotła , wybór termostatu i tu ustaw na wyłączony.Wówczas palnik będzie działał według temp.zadanej na kotle i jego histerezy

Edytowane przez Viking76

Nie wiem czy akurat koledze @PINIOJakurat o to chodzi , to oczywiste że jak się wyłączy termostat to nie będzie miał wpływu na pracę kotła czy też pompy .

Jest jeszcze coś takiego jak wyłączenie pompy kotła od termostatu , wtedy po nagrzaniu pomieszczenia pompa się wyłącza a kocioł będzie się dogrzewał do swojej zadanej ,odpalając się od histerezy .