Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Palnik Kipi W Naszych Piecach Wymiana Doświadczeń Użytkowników

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak trochę wychłodziłeś dom to później tą niska mocą ciężko dogrzać. Gdybyś ją załączył przy wygrzanym domu to może by pompa chodziła non stop. 

Opublikowano

domu raczej nie wychłodziłem bo tego pilnuje termostat pokojowy z histerezą dwie dziesiąte stopnia , ale o zmroku temperatura spadła szybko do minus siedmiu a na dodatek cwu 300 l więc mocy brakło .

Pelletu poszło 25 kg ostatniej doby .

Opublikowano

Dzięki za test. 

Jak większy palnik radzi sobie z 5 kW to mniejszy  będzie miał nawet łatwiej.

Opublikowano

Kto z Was ma sprzęgło i ATV bez bufora. Czy pompy podłogi i pompa kotłowa chodzą u Was na stałe? Jednak pompy wszystkie od termostatu startujące spalanie dużo niższe przynajmniej u mnie.

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Kordjano napisał:

No ja się dowiedziałem jakiej mocy potrzebuję przy temperaturze około minus pieć za oknem ,wygląda na to że mniej więcej 7kw , podniosłem temperature załączania pompy na 60 st i testuje dalej , chodzi o to że przy tak małych mocach kocioł puszcza wodę cyklicznie na instalację ,nie jest w stanie dojść do zadanej kotła .

To masz 168kw na dzień -sporo ,u mnie teraz idzie 140kw na dobę,choć jakbym nie liczył sprawności to 175 kw z teoretycznych kw -tów z danego opału,ale jak pelletu ci poszło 25kg to przy założeniu że 4kw wyciągnołeś z kg daje 100kw na dobę a to przy domu ocieplonym już normalny dobry wynik

Edytowane przez maronka
Opublikowano

Teraz palę z mocą 7 kw ,popalę  jakiś czas zobaczę jak to będzie wyglądało i pewnie wrócę do tego co miałem , czyli pałer na 18 kw i przerwa od termostatu . 

Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, papen76 napisał:

BTW. Nie wiem, czy dobrze kojarzę, ale chyba zaczęli montować kipi z wentylatorem wyciągowym. Gdzieś o tym czytałem, ale nie mogę sobie przypomnieć gdzie.

To bardziej opcja sterownika od EM 920 ale chyba kipi robiło przymiarki do takiego rozwiązania i nie pamiętam ale chyba do kotłów kombi na zgazowanie  drewna.

Edytowane przez mac65
  • Lubię to 1
Opublikowano

Dokładnie plus się zwie.

IMG_20211222_140800.jpg

Opublikowano

Koledzy byłby ktoś w stanie sprawdzić mi jakie ma opcje kotła rezerwowego w sterowniku ecomax850 ?

U mnie mam tylko możliwość włączenia, gdy na kotle spadnie poniżej zadanej z zakresu 25-60'C.

Nie ma opcji priorytetu kotła.

I pojawia się problem gdy ustawię powiedzmy 40'C pracują oba na raz, aż osiągnie 40'C i odłącza rezerwowy...

Opublikowano
W dniu 22.12.2021 o 12:26, Kordjano napisał:

Teraz palę z mocą 7 kw ,popalę  jakiś czas zobaczę jak to będzie wyglądało i pewnie wrócę do tego co miałem , czyli pałer na 18 kw i przerwa od termostatu . 

A ile przy tym co miałeś szło pelletu przy podobnej temp na dworze

Opublikowano

Dzisiaj nad ranem miałem za oknem -15 C i chyba będę miał rekord zużycia dobowego bo zeżarł od 18.00 wczoraj już 41 kg , chyba całą noc zasuwał ale przynajmniej ciepło w domu 22 C

Opublikowano

@maronkaPodobnie , dziś poszło 28 kg ale mróz większy rano minus 9 to zużycie u mnie to mniej więcej przy temperaturze lekko powyżej zera od 15 do 18 kg  a przy minus 15 - 20 st 35 do 40 kg tak że to się zmienia , nawet słonko jak jest za dnia toteż ma duże znaczenie . 

@mac65gdzie ty chłopie mieszkasz?😊

Opublikowano

U mnie rano było minus 9 , poszło ok. 30 kg . Ja myślałem , że mój kocioł dużo pali.

Opublikowano

No kurna 25 km od krakowa i syberia ale tu tak zawsze kotlina , rzeka i zawsze do 5 C niżej jak u sąsiada na górce i to do końca maja . Chyba trzeba na zimę jakiś Egipt albo coś w tym rejonie pewnie  wyjdzie  taniej jak to ogrzewać .

• Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)

Ale Ty ogrzewasz ponad dwa razy tyle co ja. U mnie podobnie kotlina i zawsze wiosną pomidory mi namarzają w tunelu.

Ja świętokrzyskie.

Edytowane przez Ryszard
Proszę nie cytować ostatniego postu
Opublikowano
21 minut temu, Kordjano napisał:

@maronkaPodobnie , dziś poszło 28 kg ale mróz większy rano minus 9 to zużycie u mnie to mniej więcej przy temperaturze lekko powyżej zera od 15 do 18 kg  a przy minus 15 - 20 st 35 do 40 kg tak że to się zmienia , nawet słonko jak jest za dnia toteż ma duże znaczenie . 

@mac65gdzie ty chłopie mieszkasz?😊

No widzisz czyli nie takie złe to spalanie na małej mocy jak tu piszą

Opublikowano (edytowane)

Teoretycznie z wyliczeń całkowite zapotrzebowanie na CO dla domu to 13,5 kW przy -20 C no ale do tego jeszcze by trzeba doliczyć CWU na 10 osób i robi się wynik . Ale spoko zapas mocy jeszcze jest a CWU też ciurkiem nie leci . Jak wyjdzie 6 ton na sezon do będzie norma , wegla szło na starym górniaku 3-3,5 tony , dolniak już zjadał 4-4,5 to na razie jest jeszcze zapas .

Edytowane przez mac65
Opublikowano

No ja też 25 kilometrów od Krakowa a tylko minus 9 , chyba po złej stronie Krakowa mieszkasz 😄

Opublikowano
33 minuty temu, mac65 napisał:

Teoretycznie z wyliczeń całkowite zapotrzebowanie na CO dla domu to 13,5 kW przy -20 C no ale do tego jeszcze by trzeba doliczyć CWU na 10 osób i robi się wynik . Ale spoko zapas mocy jeszcze jest a CWU też ciurkiem nie leci . Jak wyjdzie 6 ton na sezon do będzie norma , wegla szło na starym górniaku 3-3,5 tony , dolniak już zjadał 4-4,5 to na razie jest jeszcze zapas .

Nie pomyliłeś się , na dolniaku więcej szło,u mnie duży spadek 40% do górniaka

Opublikowano

U mnie tak to się przedstawia, palnik w miałowcu! 

IMG_20211223_140308.jpg

• Lubię to 1
Opublikowano

Czyli ze 3 tony na sezon spalisz ,a po ile kupujesz pellet?

Opublikowano

Nikt nie pomoże w temacie kotła rezerwowego ?

Czy u Was też obsługa kotła przez ecoSTER (wersja z pokrętłem) działa z opóźnieniem ok kilku sekund ? Podłączyłem na skrętce mam raptem 10m kabla. Sam ecoSTER działa bezproblemowo.

Opublikowano

Tak,ecoster to wolno trybi , nie tak jak przy kotle .

Opublikowano
2 godziny temu, maronka napisał:

Czyli ze 3 tony na sezon spalisz ,a po ile kupujesz pellet?

760 zł. Rok temu 2.8 tony a dwa lata temu 2.3 tony. I weź zmień smieciucha na ekodesign. Żeby można było naklejkę przykleić na tego potwora.

• Lubię to 2