Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Palnik Kipi W Naszych Piecach Wymiana Doświadczeń Użytkowników

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pewnie tak, jak nie zapomnę, ale nerwy też już były u mnie .

• Lubię to 1
Opublikowano

@rychu29 nie ma co się denerwować złość piękności szkodzi. Niedawno robiłem instalację przy montażu kotła ponad 2 tyś. wydane a instalacja i tak do poprawy. Za miesiąc kolejna przeróbka instalacji. Mówię sobie że jest okazja żeby boiler nowy zamontować bo stary ma ponad 10lat nie myśle nawet o tym że to hydraulik nie pomyślał do końca robiąc pierwszy raz instalację bo wtedy dołożył bym 400zł i było by dobrze. Teraz muszę go przypilnować żeby nie było już poprawek.

Opublikowano

Chciałbym zmienić parametry FL, dlaczego ?

W tej chwili przy ustawieniu temp zadanej 55 C, FL powinien podbić o 5 C czyli do 60 C a tak się nie dzieje. Piec próbuje osiągnąć zadaną temperaturę ale zatrzymuje się na 56-57 C. Nie wiem, może tak powinno być ale chciałbym ustawić tak żeby podbił np o 2 C ( do 57 ) i działał w takim trybie.

Na próbę w duże mrozy ustawiłem na piecu 60 C w trybie FL, wszystko pięknie ( było ciepło w domu ) ale 5 worków poszło w 2 doby  ? 

FL mam ustawione tak:

Parametr A - 5

Parametr B - 40

Parametr C - 15

Opublikowano

W  tych parametrach się nie grzebie , co to Ci da? może trzeba podniesć zadaną na kotle albo zwiększyć temperaturę mieszacza jeśli jest aby dogrzać pomieszczenie .

Opublikowano

Dlatego ja jestem bardziej za standardowym ustawieniem bo wtedy panuję nad wszystkim a w Fl trochę taka niewiadoma

Opublikowano

W "sprzyjających" warunkach i przy odrobinie szczęścia, nasz palnik też może trochę pomodulować.

296653197_Zrzutekranu(54).thumb.png.175cc244d7fde85400e389fce5b6099e.png

Tutaj miała być praca od histerezy kotła, ale wyszła praca ciągła. I generalnie wcale o tą pracę ciągłą nie zabiegałem, ale też nie chciało mi się z tym walczyć.  Kocioł 40 kW, palnik 36-7 kW. Ustawiona moc max 34, średnia 18, min 11 kW. I praca FL. Mi osobiście praca w trybie standard nie leży. Wolę "jeździć automatem". 

Opublikowano

Oby te sprzyjające warunki się wreszcie się skończyły .

Opublikowano

Jestem "za". Podpisuję się obiema rękami. Człowiek do dobrego szybko się przyzwyczaja i już odwykł od tego białego dziadostwa i mrozu. 

Opublikowano (edytowane)

@cezar76 a ile Ci zjadło za taką dobę? pewnie ze trzy worki .

Ładnie wykres wygląda powrót i temperatura mieszacza.

Edytowane przez Kordjano
  • Lubię to 1
Opublikowano

Oj chyba mało strzelasz jak mrozek.

@cezar76mnie ubiegł

Opublikowano

Pozwól, że pominę to milczeniem.... Albo odpowiem jednym słowem : dużo. 

"Ojca oszukasz, matkę oszukasz, ale kilowatogodzin nie oszukasz"
  • Zgadzam się 1
Opublikowano

Panowie znajac moc i dzialanie palnika kipi przymierzam sie do zmiany pieca w domu i teraz czekam na porady ekspertow (nikt wiecej nie wie o nich niz sami palacze)  jaki piec i palnik potrzebny do domu 240m/2  jak zly watek to prosze o skierowanie tam 

Opublikowano

Pytaniem na pytanie a jakie zapotrzebowanie domu na ciepło no i ewentualnie CWU jaki zasobnik i ile osób z niego korzysta ? 

Opublikowano

Witam szanownych Kolegów
Kocioł Lumo 20kW już podłączony i na start mam kilka problemów i liczę na wasza pomoc,
Posiadam sondę lambde ktura pracowała w starszym sterowniku ecomax850 a w nowym ecomax860p3 sterownik nie widzi lamby, też jest problem z panelem pokojowym ecomax tuch nie można zrobić żadnych zmian w kotle tylko jest sam podgląd na temperaturę kotła, cwu, i tem. pokojową. Czy te starsze sterowniki nie są kontabilne z nowymi.
Też liczę na wasza pomoc w ustawieni kotła, bo wydaje mi się że kocioł długo nagrzrwa bufor 850l 4 godziny , średnica rur kocioł bufor 5/4+landonat +wspawane kolana hamburskie
Dajcie zac to wyślę co trzeba 763ac33c51e3a84e9a3b5edcd9d46ae1.jpg4a4588329f0d9be658d53b16237086e4.jpg496f77316b4f9d64e9a11b8f89016e43.jpgc2b22240d0014e593ff4a24f3037c3f4.jpg315e368848b5fe2afc7ba9316a1d7d30.jpg

Wysłane z mojego VOG-L29 przy użyciu Tapatalka

Kilka zdjęć ustawienia kotła fa4efdbc7bbb43105ed108851bb72b99.jpgfa33ea8e7eb55aea4f65ca3d2859e13c.jpg6d9fb5c7c948270bb097c173194bea42.jpg

Opublikowano

Co do czujników na moim e-Max 920 touch czujniki trzeba włączyć w serwisowych przynajmniej tak czynił servisant  nie  wiem jak jest u Ciebie .

Moc pośrednia powinna być pomiędzy 5 a 20 czyli jakieś 12 -13 

Nadmuch 39 chyba trochę za dużo  u mnie dla 17 kW  jest 30 , dla mocy min jest 22 .

Kaloryczność trochę chyba zbyt optymistycznie  u mnie na olczyku A1  4,7 kWh/kg

Te ustawienia w moim przypadku wprowadzał servis dla palnik 20 kw i nic nie musiałem zmieniać .

Kod servisowy masz ?  

Opublikowano

Kod serwisowy to 4996 tak bo taki tylko znalazłem

Opublikowano
Godzinę temu, mac65 napisał:

Co do czujników na moim e-Max 920 touch

Tak z innej beczki z tego co pamiętam to miałeś KWKD 15KW.

Wstawiłeś palnik , czy zmieniłeś kocioł?

Opublikowano

Tak wstawiłem palnik kipi 20 ale kocioł będzie jednak do wymiany ma za mały wymiennik pod pelet i moje zapotrzebowanie .

12 godzin temu, piotrkierys napisał:

Kod serwisowy to 4996 tak bo taki tylko znalazłem

U mnie ten sam 

Opublikowano
23 godziny temu, piotrkierys napisał:

Posiadam sondę lambde ktura pracowała w starszym sterowniku ecomax850 a w nowym ecomax860p3 sterownik nie widzi lamby, też jest problem z panelem pokojowym ecomax tuch nie można zrobić żadnych zmian w kotle tylko jest sam podgląd na temperaturę kotła, cwu, i tem. pokojową. Czy te starsze sterowniki nie są kontabilne z nowymi

Też mam podobny problem z EcoMax860  + ecoLAMBDA. Ecomax zakupiony w grudniu , rok produkcji 2020 , wersja modułu A 9.33.46 . Niedawno zakupiłem ecoLAMBDE Z roku 2019 i ecomax ją wykrywa  z wersją 0.1.10 + napis BLOCKED . Pojawia sie okienko z tlenem z napisem STOP . Nie pojawia się żadna opcja sondy lambda w ustawieniach serwisowych ( kod 4996 ) .                                                               Autoryzowany sprzedawca KIPI stwierdził ze to niezgodność wersji oprogramowania i polecił skontaktowć się z serwisem PLUM.               Dzisiaj jestem po rozmowie z serwisem PLUMa i pani stwierdziła że nie trzeba wysyłać modułów do serwisu , da się to zrobić przez Econeta . Bedzie trwało to ok pół godziny i trzeba być przy sterownikach , czyli jakaś aktualizacja chyba .Jestem umówiony na poniedziałek .                                                                                                                                                                                                                               Także piotrkierys dzwoń do serwisu PLUMa.

Druga sprawa                                                                                                                                                                                                                               My chyba źle wspawujemy tulejkę do sondy lambda . W mojej instrukcji jest dodatkowy rysunek odnosnie jej położenia i sonda z tulejką wspawaną pod kątem jest przekreślona .                                                                                                                                                                               Ja to rozumiem tak że tulejkę wspawać należy prosto , a kąt 10 ,15 stopni zachowujemy wspawywując ją w odpowiednie miejce po obwodzie rury . Drugą tulejkę już zamówiłem i tak ją chyba wspawam .

Sonda lambda 1.jpg

Sonda lambda.jpg

Opublikowano

Dzięki Kolego 1maras1 za informację jutro dzwonię do serwisu

Opublikowano

Witam przesylam kilka zdjęć z pracy kotła może da Redy coś poprawić lzeby było mniejsze spalanie 736be48cd31fffa8c7be697ae1cd1ab7.jpgecd6ac90f97e2b401cf608044c94efc8.jpg03ccf9528b20a28095a9abdbba9ebcf1.jpgd4cd684985f6a23d1eee73e0d8a0b8f7.jpg5e4351460425cb43412467094b6d1353.jpg

Opublikowano

Pytanie do kolegó

Dałem dzisiaj w palnik  i ustawiłem pełną moc 26 kW

Na ściankach zrobił się biały nalot czy to dobrze czy źle ??