Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Palnik Kipi W Naszych Piecach Wymiana Doświadczeń Użytkowników

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie czy ktoś z was pali w trybie ciaglym ? Byloby to w miare ekonomicznie, gdyby palnik chodzil 24h na dobe ? Na np. 6 kw ?

Np. Mieszacz podlogowki na 23 stopnie i grzejniki na 30 stopni przez cala dobe ? Przerabial ktos takie cos ?

Opublikowano
59 minut temu, mhosaja napisał:

59 minut temu, mhosaja napisał:

Nie za niskie nadmuchy? Nie sadzi Ci się na czarno wymiennik?

Nadmuch są ok, mam bardzo duży ciąg kominowy.

Opublikowano

@mixiorek też jestem ciekaw takiej pracy non stop z niską mocą

Opublikowano (edytowane)

ja również:)

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu
Opublikowano

Dobrze ustawisz nawiew i będzie ok. Gorzej na niższych. Mój palnik połowę czasu chodzi na 6kW i wymiennik mam błękitny, zero sadzy.

Opublikowano
48 minut temu, cezar76 napisał:

@Dragster, chyba raczej się przyzwyczaję i będę liczył zużycie na liczydle...

Nie długo wiosna to  za pomniesz o słupkach i spalaniu , przynajmniej  do jesieni , u mnie pewnie będzie to samo bo w podobnym czasie kupowałem sprzęt .

• Lubię to 1
Opublikowano

@Kordjano, nie no, kolego. A grzanie cwu? U mnie kocioł ma robotę przez cały rok... Słupki są fajne, ale gdybym miał wyłożyć 300 na nowy, odpowiedni panel, to wolę dołożyć drugie tyle i zamontować smatflow. :) Liczydło w dłoń i ognia... Bez słupków da się żyć, aby palnik dawał radę.;)

Opublikowano

W lecie również u mnie kocioł grzeje , ale ja w tym czasie nie myślę o kotle mam inne zajęcia , słupki są fajne , cholera po co je pokazali .

Opublikowano
1 minutę temu, Kordjano napisał:

słupki są fajne , cholera po co je pokazali

No właśnie... Hahahaha

Opublikowano
46 minut temu, patriko195 napisał:

@mixiorek też jestem ciekaw takiej pracy non stop z niską mocą

Jak jesteście ciekawi to nic nie stoi na przeszkodzie żeby spróbować , inaczej się nie dowiecie .

• Zgadzam się 1
Opublikowano
[mention=62205]mhosaja[/mention], masz econet?

Niestety jeszcze nie :(

Nadmuch są ok, mam bardzo duży ciąg kominowy.

To może montaż RCK?
Opublikowano
1 minutę temu, mhosaja napisał:

Niestety jeszcze nie :(

Polecam.

Nie miałbyś problemu z wyjazdem i popiołem na czas wyjazdu... Gdybyś miał dostęp do internetu w trakcie wyjazdu, włączyłbyś CWU na czas powrotu... 

Opublikowano
1 godzinę temu, mixiorek napisał:

Panowie czy ktoś z was pali w trybie ciaglym ? Byloby to w miare ekonomicznie, gdyby palnik chodzil 24h na dobe ? Na np. 6 kw ?

Np. Mieszacz podlogowki na 23 stopnie i grzejniki na 30 stopni przez cala dobe ? Przerabial ktos takie cos ?

Ja palę , ale tylko w duże mrozy , jak jest powyżej zera palę w cyklach bo ekonomiczniej. Tym bardziej przy małej mocy palenie , to tylko straty kominowe, palić na wyższej temperaturze, ale z przerwami, i jest mniejsze spalanie. 

Opublikowano
2 godziny temu, mixiorek napisał:

Ja tak staram się palić ale oczywiście nie przez cały sezon grzewczy i nie tylko z jedną mocą  dodam też że mam same grzejniki żeliwne i jeden blaszak w garażu

Opublikowano

Panowie, na wyjazd zasypałem pellet BLUE 8mm. No powiem Wam, że takiego płomienia to mój palnik jeszcze nie znał!
5/8/16kW, 28/31/38% nadmuchu, czyszczenie 3% co 220sek i hula! Zobaczymy rano, ale na razie dobrze to wyglada i o wyjazd chyba mogę być spokojny :)
Czy są jakieś sugestie co do palenia pelletem 8mm?

Opublikowano

Jeszcze takie pytanie na szybko? O czym świadczy taki czarny popiół?
98169900155a60b3d4122dadacba07fc.jpg

Opublikowano
6 godzin temu, mhosaja napisał:

Panowie, na wyjazd zasypałem pellet BLUE 8mm. No powiem Wam, że takiego płomienia to mój palnik jeszcze nie znał! emoji48.png
5/8/16kW, 28/31/38% nadmuchu, czyszczenie 3% co 220sek i hula! Zobaczymy rano, ale na razie dobrze to wyglada i o wyjazd chyba mogę być spokojny :)
Czy są jakieś sugestie co do palenia pelletem 8mm?

8mm. może wymagać wydłużenia czasu pracy 

Opublikowano

Panowie w końcu stało się wymieniłem Viadrusa

Zrzut ekranu 2019-01-26 o 13.06.22.png

• Lubię to 1
Gość Visitor1230
Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, mhosaja napisał:

Jeszcze takie pytanie na szybko? O czym świadczy taki czarny popiół?

O tym, ze w pellecie jest piach. Albo inny niepozadany syf.

Edytowane przez Visitor1230
Opublikowano

A że znacie moje umiłowanie w lekkie przeróbki  oto zawirowywacze

Zrzut ekranu 2019-01-26 o 13.11.46.png

Zrzut ekranu 2019-01-26 o 13.12.10.png

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Też taki chcę... Powiedz jak temperatura spalin? Palisz na max zapewne. 

Opublikowano

Panowie więcej informacji trochę później , koszty podam w poniedziałek bo idę się rozliczyć, narazie próby. Po niedzieli zdam relacje jak kształtują sie poszczególne parametry. Jedno już wiem bez tych zawirowywaczy, które dzisiaj wstawiłem kocioł o  45 minut  szybciej rano zagrzał mi bufor ( na nastawach jak poprzednio) .Jak narazie to bomba

https://photos.app.goo.gl/tXdXC9HFbV7ZrzaC6

• Lubię to 2
  • Zgadzam się 1
Opublikowano (edytowane)

Pięknie, będzie Ci służył :) <zazdrość>

Edytowane przez Dragster