Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Palnik Kipi W Naszych Piecach Wymiana Doświadczeń Użytkowników

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Szczerze to nie mam zamiaru wywalac znowu kasy do tego badziewnego sterownika. Serwisant wprowadzil mnie w blad przy zakupie bo mowil ze niczym sie sie roznia funkcje maja te same tylko ilosc mieszaczy do podpiecia rozna no i uwierzylem nie sprawdzajac a ze nie mialem wtedy zaworu 4d to to olalem zwyczajnie dlatego jak ten padne to kupie inny „madrzejszy” do sterowania kotlem a poza tym wolalem tego st 431n bo mam 3 kotly wpiete w uklad i lepiej mi panowac nad tym wszystkim. Dlatego chyba zdecyduje sie na st280 i jakos to zgram wszystko. 
Miałem identyczna sytuację, kupiłem kipi 26 ze sterownikiem 350, a zaworem sterowal mi z poprzedniego pieca st 431 z pokojowką st 296rs, potem wymieniłem 350 za dopłatą na 920 bo chciałem nic sterowanie wszystkiego z jednego miejsca i econet. Ale muszę powiedzieć że sterowanie zaworem i pogodówka z 431 jest dużo lepsze, łatwiejsze ustawienie i kontrola. Zamiast st280 kup sobie st296rs, będziesz mógł sterować temp na mieszaczu z mieszkania lub proporcjonalnie i podgląd temperatur, tego nie ma st 280.

Wysłane z mojego SM-A320FL przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Wiem ze tego sterowania nie ma w st280 ale i tak bede chodzil co jakis czas kontrolowac prace palnika wiec tak czy siak bede w kotlowni a szkoda kasy na lepszy bo podejrzewam ze roznica w cenie bedzie dosyc znaczna. St431n faktycznie fajnie dziala i prosty w ustawieniach. Ja zauwazylem oszczednosci od kiedy mam st431n i wlaczone sterowanie pogodowe dlatego tez sie zastanawiam czy termostat w pokoju jest jeszcze w stanie obnizyc te spalanie. 

Opublikowano

Różnica w cenie chyba ok 100 zł, ale różnica w pracy znaczna. Zwłaszcza przy dużych zladach wody.

Wysłane z mojego SM-A320FL przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
2 godziny temu, Dragster napisał:

Akurat dla modułu A czy to 350, 850, 860 jest taka sama 1szt

niestety nie, 860 ma w standardzie 2 obiegi mieszaczy i bufor, czego nie maja pozostałe.

Opublikowano

860 ma obsługę jednego mieszacza tak jak 350 i 850.

image.thumb.png.e5b61872b88052b028b43596b9e94a96.png

Opublikowano

Ja mam 860P3-C Touch.

Opublikowano

Jak widać oboje mieliśmy rację. Kiedy był wyprodukowany Twój sterownik?

Opublikowano
49 minut temu, Gonzo19 napisał:

ja też Płeć: Mężczyzna "obaj" :)

Dobrze, że piszesz bo w profilu masz ukryte...? A może ja Kobieta...? 

Opublikowano

Chodzi mi po głowie taka myśl... Czy da się z poziomu sterownika wyłączyć CWU w trybie zima? A najlepiej wyłączyć i niech się automatycznie włączy za kilka dni? Pewnie nie... :(

PS. Przeraża mnie ilość popiołu z tego ukrainca... Szykuje mi się tygodniowy wyjazd i chyba bede musiał załadować jakiś lepszy pellet, bo miejsca na popiół mi braknie...

Opublikowano
9 godzin temu, mhosaja napisał:

Chodzi mi po głowie taka myśl... Czy da się z poziomu sterownika wyłączyć CWU w trybie zima? A najlepiej wyłączyć i niech się automatycznie włączy za kilka dni? Pewnie nie... :(

PS. Przeraża mnie ilość popiołu z tego ukrainca... Szykuje mi się tygodniowy wyjazd i chyba bede musiał załadować jakiś lepszy pellet, bo miejsca na popiół mi braknie... emoji15.png

przez tydzień czasu popiół zawala Ci piec ? ;)

Opublikowano

Ano... Co zrobić...

Palnik jest jakieś 10cm na dnem popielnika, a popiół z tego pelletu to niestety nie pyłek, który zostanie wydmuchnięty pod ściankę kotła, tylko małe grudki spieków, które szybciutko usypują kopczyk pod samym palnikiem i zaczynają go zasłaniać...

Opublikowano (edytowane)

Czy ktoś tu z gromadzonych  użytkowników Kipi posiada palnik włożony pod ruszta wodne ale w odległości ok 1-3cm?

Edytowane przez palacz66
Opublikowano

Słabo to widzę. Będzie podgotowywać wodę na tym ruszcie. 

Opublikowano (edytowane)

A masz tak? Próbowałeś tak palić? 

Edytowane przez palacz66
Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, Dragster napisał:

Słabo to widzę. Będzie podgotowywać wodę na tym ruszcie. 

Ja mam.

20190101_171742.jpg

Edytowane przez misiek30
Opublikowano
Czy ktoś tu z gromadzonych  użytkowników Kipi posiada palnik włożony pod ruszta wodne ale w odległości ok 1-3cm?
Ja mam palnik pod rusztem wodnym ale 15-20 cm i wody sie nie gotuje w rusztach

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano (edytowane)

No u Ciebie to wiem ile cm jest ale u mnie to kwestia ok 3 cm.

@misiek30ile cm masz do rusztu i ile miejsca na popiół? Bo na tym zdjęciu to nic nie widać co wrzuciłes! Wg nie wiem co to jest?

Edytowane przez palacz66
Opublikowano
1 godzinę temu, misiek30 napisał:

Ja mam.

20190101_171742.jpg

I powiedz, że tam masz wsadzony palnik?

Opublikowano

Tak dokładnie palnik jest 5cm. od rusztu , musi tak być bo ja mam Viadrusa U26 i innej możliwości nie ma.