Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Palnik Kipi W Naszych Piecach Wymiana Doświadczeń Użytkowników

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

No właśnie jakieś dziwne zjawisko u niej występuje komin suchy jak pieprz pali KIPI już z ponad 4 sezon  palnik nigdy nie czyszczony, to wiem na pewno piec raz przez zemnie , nie śmie jej proponować czyszczenia palnika ponieważ zarzuciła mi niegospodarność , gdyż jak paliliśmy ekogroszkiem w tych samych kotłach to zaproponowałem jej czujnik pogodowy za który zapłaciliśmy po 70 zł. A ona po roku pyta mnie po co ona tej czujnik kupiła jak jej jest zbędny. 

Więc dla mnie to już czerwona lampa się zapala i koniec tłumaczeń co i jak. Zaproponowałem jej odkupienie tego czujnika to cisza.

Co prawda komin usytuowany po środku domu , ale sucho jak pieprz. Niech jej będzie jak najlepiej bo to niezła sąsiadka w stosunku do innych sąsiadów.

Pozdrawiam

Edytowane przez robin60
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, robin60 napisał:

Nie polecam żadnych zamienników tylko oryginalne produkty które są do kupienia w przybliżonej cenie.

Czyli te które wskazałem nie są oryginalne? Bo szukam na stronie Plum i nic takiego nie mogę znaleźć po za ecoLAMBDA.

Pozdrawiam.

PS.

Z sąsiadami i sąsiadkami dobrze jest żyć jak najlepiej choćby nie wiem jacy byli. Ja póki co nie narzekam mam zgodnych sąsiadów, tylko jeden problem mnie wnerwia strasznie kopcą i jak im przemówić do rozsądku żeby przeszli jak ja na pellet.

Edytowane przez slawul
Opublikowano (edytowane)

Dobry pomysł tylko nie praktyczny bo jeszcze do nich potrzeby jest pellet, a to już cykliczny wydatek.

Jutro u nas spotkanie z mieszkańcami - Program "Czyste powietrze" - w związku z tym Programem może znajdzie się kilku chętnych, a po za tym układają u nas rury i będzie gaz to też jest szansa dla niektórych pozbyć się śmieciuchów. 

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu
Opublikowano

Dzięki@robin60. Jak wrócę, to wołam kominiarza z kamerą, będę wiedział co i jak po dwóch zimach z peletem.

Opublikowano

Papen a ty też masz ceglany ?

Opublikowano

Mam ceglany. I do tego nie mam regulatora ciągu, a poprzedni właściciel podłączył kocioł o dwóch kanałów. Przy mocniejszym wietrze dudni w kotle jak cholera

Opublikowano

Już w tym roku koniecznie. Stąd m.in. 4,5 tony na sezon na taki nieduży w sumie dom. Ale tak to jest, jak się człowiek włóczy po świecie i wraca w listopadzie Teraz już temat ogarnę.
Rozkute dwa kanały były może i dobre do miału, ale do peletu już nieszczególnie...

Opublikowano

Odżałuj 2 tyś. kup wkład z kwasówki włóż do tego regulator ciągu i zobaczysz , że już w tym sezonie zostanie Ci tona pelletu , szybko to Ci się zwróci ta inwestycja tym bardziej , że cena pelletu już niższa nie będzie.

Pozdrawiam

Opublikowano

Papen to u ciebie podobnie jak u mnie , w lecie nie ma czasu  na nic palnik  ,kocioł nie czyszczony  nie ma czasu na eksperymenty ,ale za to w zimie  mozna się pobawić i po obserwować .

Opublikowano

Tak się zrobi, pieniądz to nie problem, tylko czasu zawsze brakuje

Opublikowano

Stal ma być gatunku 1.4404 

Pozdrawiam RedEd 

Opublikowano

Witam wszystkich forumowiczów,

Mam pytanie dotyczące sterowników S.Control / R. Control - palniki Pellas Revo, czy można do nich podłączyć - jednocześnie czujnik temperatury spalin i czujnik temperatury powrotu, oraz ewentualnie do którego modelu i rodzaju - zwykły (pokrętło) czy touch ? 
Dzięki za informacje

Opublikowano

Witaj Wędrowcze! Ja niestety nie pomogę, bo mam palnik taki jak w temacie wątku. Ale może jest tu ktoś z forum pellasa?

Opublikowano

Myślę, że przynajmniej dwie osoby udzielające się w tym wątku mają pellasa Revo.

• Lubię to 1
Opublikowano

R.Control 890 (zwykły/pokrętło) ma niezależne styki dla czujnika t.spalin i t.powrotu.

R.Control 892 (touch) miał współdzielone styki - trzeba wybrać pomiędzy t.spalin lub t. powrotu (dla pt1000)

• Lubię to 1
Opublikowano

Witam ponownie.

U mnie sytuacja troszkę się uspokoiła, awaryjna pompa CWU została wymieniona na nową w ramach reklamacji.

Przeniosłem termometr CWU tak, że pokazuje temp. wody w zbiorniku a nie wężownicy,  co prawda mam 10'C przekłamania, ale po prostu uwzględniam to przy doborze temp. ( czujnik widzi 50C a z kranu leci 60C).

Dzięki temu , że pompa się nie wiesza, mogłem wyłączyć priorytet CWU.

W okolicach 19:30 kocioł i mieszacz przechodzą na obniżenie nocne, a ok. 21 ręcznie wyłączyłem kocioł.

Pozdrawiam

image.thumb.png.4bbaa6fe42f9caed1c9462c13fd903fa.png

Opublikowano (edytowane)

No i pięknie. Szybko zadziałali z tą wymianą.

Powiedz mi jaki Ty masz ten zasobnik CWU? Może da się gdzieś wkręcić tuleję zanurzeniową pod czujnik.

Edytowane przez Dragster
Opublikowano

Jak w międzyczasie wyszukałem dtr do zasobnika (elektromet WGJ kombi - nieprodukowany) , to okazało się , że pod zaślepką miałem ukryty otwór do termometrycznej rurki śr.12mm, wepchnąłem do środka czujnik od CWU, ale podejrzewam , że nie ma obecnie idealnego styku między czujnikiem a ściankami, więc muszę dokupić jakąś pastę przewodzącą...bo swojej arctic silver do CPU nie chciałem używać :)

Opublikowano

Wystarczy, jak czujnik będzie dolegał do ścianki.

Nie ukrywajmy, PLUMowskie czujniki do d..., są słabe, cienkie, sztywny kabel. Mam akurat porównanie z czujnikami Fostera. Kabel silikonowy, czujnik rozmiarem uniwersale pasujący do każdej tulejki, ze sprężynką dociskową. 

Opublikowano

Ja nie narzekam @Dragster na czujniki. 

@Kashue wystarczy wraz z czujnikiem kawałek gąbki wsadzić by docisnąć i po kłopocie. Bynajmniej u mnie tak jest i wsio ok. 

Pozdrawiam 

Opublikowano

Czujniki jak czujniki. Ostatecznie robią to co mają i się ich nie dotyka. Dobry patent z tą gąbką @robin60.

Opublikowano

Witam wszystkich mam pytanie pali ktos z was pelletem z łuski słonecznika.pjawil sie takowy w okolicy w dobrej cenie i szukam opini na temat jego spalania palnik kipi 20kw.pozdrawiam

Opublikowano

Muszę sprawdzić gąbkę.

Dobrze zrobiłem, że testy nowego miejsca czujnika rozpocząłem od temperatury 50'C co dało realne 60'C , jakbym ustawił 70 to mógłbym wodą z kranu zalewać herbatę od razu i oczywiście mogłoby to się skończyć dość niemiłą niespodzianką.

(ze względu na mały zbiornik 100L , by mieć dużo ciepłej wody muszę w zasobniku utrzymywać dość wysoką temp. 60-65)

Bliższe oględziny zasobnika sugerują mi, że jego żywot niedługo się skończy...

IMG_1537.thumb.JPG.6444d65644719ea5b2f5c250ecaf61b6.JPG