Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Palnik Kipi W Naszych Piecach Wymiana Doświadczeń Użytkowników

Gość robin60

Rekomendowane odpowiedzi

Możesz też zwiększyć temp.  zadaną kotła na 65 stopni

Zmniejsz też zadaną na CWU, jeśli korzystasz z wybiegu pompy

Edytowane przez Benton661

No i... kupa. Zadana kotła 65, zadana cwu 50. Kocioł nagrzał się do 63 (cwu osiągnęło w międzyczasie zadaną 50) palnik się wygasił a pompa cwu zaraz po wygaszeniu palnika się wyłączyła pomimo ustawienia przedłużenia pracy na 30 minut. :(

A daj kolego jarek20 wymiennik ciepła na nie .

Edytowane przez Kordjano

Jeszcze spróbuję jak mówisz Kordjano. Alfiorz pompa jest dobrze podłączona. Palnik odpala się raz, aż doładuje cwu do zadanej.

Może jeszcze raz spróbuję hardresetu. Powiedzcie mi czym się różni zapisz wartości domyślne od przywróć wartości domyślne (czy jak wcisnę-  zapiszę wartości domyślne zapiszą mi się ustawienia jakie mam teraz? a jak wcisnę przywróć to przywrócą się z powrotem, czy przywrócą fabryczne? bo już trochę głupi z tego jestem.)

IMG_20190908_105237.jpg

Dobra. Ogarnąłem temat.  Działa to, tylko nie dokońca jak myślałem. Przy okazji zrobiłem reset sterownika i ustawianie wszystkiego od nowa, ale do rzeczy.  Działa to tylko wtedy, jak kocioł jako pierwszy (przed cwu)  osiągnie zadaną temperaturę. Czyli mamy zadaną kotła np 65oC a CWU np 55oC. W trakcie pracy palnika kocioł dobija do do zadanej, a na CWU mamy np dopiero 52oC. Wtedy palnik gaśnie, a pompa ładująca CWU pracuje jeszcze zadany czas (np 30 minut) , chyba, że międzyczasie dojdzie do zadanej temperatury na CWU to się wtedy wyłączy. Myślałem, że to trochę inaczej działa. Dopiero teraz po modernizacji kotłowni i próby korzystania z dobrodziejstw tej techniki człowiek się uczy co i naco i dlaczego.

Co nie zmienia faktu, że ta 860 mnie coś straszy. Np. potrafi w trakcie pracy pomp na ułamek sekundy je wyłączyć i po chwili włączyć na nowo, albo zaliczyć samodzielny reset jak przy zaniku napięcia (black out? ) Muszę jeszcze sprawdzić instalację elektryczną czy gdzieś coś nie powoduje spadków napięcia i straszy to sterownik.

Edytowane przez jarek20

Gonzo mam wymiennik, Cwu 300l ładuję przed wymiennikiem. Pompkę mam na 2 biegu bo na pierwszym długo się nagrzewała. Ten ostatni wynik był spowodowany próbą jak to może działać (kocioł doszedł przed cwu) na mojej 860. Normalnie mam tak że praktycznie kocioł i cwu (w pierwszej kolejności cwu) dochodzi do zadanej.

Dzisiaj zrobiłem inaczej. Odłączyłem sterownik z sieci, podłączyłem na nowo, zrobiłem reset do fabrycznych, poustawiałem raz jeszcze parametry i kolejny raz odłączyłem z sieci na chwilę. I w końcu zatrybiło.  Pompa cwu pracowała w zadanym czasie po wygaszeniu palnika. Magia świąt normalnie. Poobserwuje jeszcze przy następnym ładowaniu cwu, ale teraz chodziło jak należy :)

Może warto pomyśleć o zasilaniu awaryjnym, żeby w środku zimy albo jak "mrygają" prądem nie mieć dziwnych niespodzianek ze sterownikiem

No ale przecież sterownik pamięta nastawy po zaniku zasilania , u mnie nieraz brakło prądu i nic się nie pozmieniało .

No u mnie też, ale koledze cuda się dzieją, gdy często wyłącza sterownik z sieci

Zresztą, zasilanie awaryjne kotła to raczej konieczność w dzisiejszych czasach

Edytowane przez Benton661

Ja w maju wyłączyłem sterownik i dzisiaj dopiero załączyłem i wszystkie nastawy po staremu.

W dniu 8.09.2019 o 21:31, jarek20 napisał:

Czyli mamy zadaną kotła np 65oC a CWU np 55oC. W trakcie pracy palnika kocioł dobija do do zadanej, a na CWU mamy np dopiero 52oC. Wtedy palnik gaśnie, a pompa ładująca CWU pracuje jeszcze zadany czas (np 30 minut) , chyba, że międzyczasie dojdzie do zadanej temperatury na CWU to się wtedy wyłączy. Myślałem, że to trochę inaczej działa. Dopiero teraz po modernizacji kotłowni i próby korzystania z dobrodziejstw tej techniki człowiek się uczy co i naco i dlaczego.

Te przykładowe 30 minut pompa CWU powinna chodzić chyba dopiero po osiągnięciu zadanej CWU.

Witam , co sądzicie piecu Viadrus U22 Economy w połączeniu z palnikiem. Jest trochę inaczej zbudowany ale może coś by z tego było.

PL_VIADRUS_U22_Economy_Navod_k_obsluze_a_instalaci__VAV-OTD-1030508-1-A1-1.pdf

Edytowane przez misiek30

Godzinę temu, tomek1979b napisał:

Te przykładowe 30 minut pompa CWU powinna chodzić chyba dopiero po osiągnięciu zadanej CWU.

Coś się sterownikowi pokiełbasiło. Po resecie chodzi dokładnie jak piszesz. Dziś obserwowałem podczas ładowania cwu i działa to w końcu jak należy.

19 godzin temu, Tomek0407 napisał:

Pytanie tylko po co, lepiej juz pomyśl o zakupie wymiennika typowo pod pelet

Chyba  że się chce palić drewnem , a jak się nie  chce to pelletem .

A propos palenia drewnem. Drewnem lepiej pali mi się na miarkowniku niż na palniku w trybie ruszt. Tylko zostaje temat sterowania pompami. Czy w 860-P3 idzie wyłączyć całkowicie nadmuch w trybie ruszt tak aby elektronika sterowała pompami?? Gdzieś w wątku przewijał się kod 0123 ale niestety on nie trybi.

Też tak palę po wyłączeniu całkowitego nadmuchu o kodzie jaki podałeś , ale on trybi tylko w 850 zaś jeżeli posiadasz sterownik 860 oparty na module to musisz wejść po kodzie 4996 i tam wył, nadmuch, pozostała automatyka pracuje czyli pompy zawór 4D itp.

Robin06 tylko tej opcji nie ma pod tym kodem. Można tylko zmniejszyć nadmuch na minimum (16%) ale to troche lipa. Wolabym to jakoś wyłączyć

Jest ktoś może z okolic Torunia kto mógłby podjechać do mnie oczywiście odpłatnie i ustawić mi palnik? Jakoś nie mogę sobie poradzić ciągle wyrzuca mi niedopalony pellet z palnika.