Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Palnik Kipi W Naszych Piecach Wymiana Doświadczeń Użytkowników

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
8 minut temu, Dragster napisał:

Łe tam, i tak chodzisz do kotłowni? A gdzie będziesz browca pił :)? Nie można tak bezobsługowo. To niezdrowe jest. 

.Dobrze że teraz wieczorami  drewnem popalam jak w kominku  to do kotłowni  latam  , bo tak to faktycznie tylko econet . Odnośnie  szamotu  ja położyłem na ruszcie wodnym płytę szamotową  z nawierconymi dziurkami  bo się na tym lepiej  drewno spala  i  też mi popękała  , nie wiem czy  to za cienkie jest  czy taki szamot teraz robią  jakiś chiński , a piszą że do 1700st wytrzymuje .

Opublikowano

Mam pewien plan co do komory spalania, jak Wam pokażę szkic mojego pomysłu to pewnie nieźle się usmiejecie ale noże zadziałała? No cóż, metoda prób i błędów. Jutro po montażu zaprezentuje swój patent :-)

Wysłane z mojego CLT-L29 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
34 minuty temu, Tomek0407 napisał:

A tutaj poniżej Dragster podawane zużycie już takie jak i mi wychodzi przy max mocy.

Zrzut ekranu 2018-11-30 o 20.26.59.png

No to teraz wg proporcji policz ile czasu tą mocą palisz a ile mocy potrzebujesz średnio na dobę.

Opublikowano
4 godziny temu, Dragster napisał:

A nie jest przypadkiem tak, że palnik gubi płomień i na nowo się rozpala. Nie zauważyłeś czegoś takiego kolego @Snajper0777? Obserwuj liczniki rozpaleń w cyklu praca/postój albo w próbie cyklu.

tak sie tez zdarzało.ale nie zawsze

Opublikowano
5 godzin temu, Snajper0777 napisał:

popróbuje i sie odezwe.dzieki

nie moge znalezc tego czasu cyklu czyszczenia...jest tylko czas cyklu czyszczenia przy wygaszaniu w ustawieniach serwisowych-czyszczenie i nie wiem czy to o to chodzi,bo intensywnosc czyszczenia znalazłem i ustawilem na 5 procent

Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, Kordjano napisał:

Chodzi  o  intensywność   czyszczenia w procentach , ustaw na 5% oraz w parametrach serwisowych czas cyklu czyszczenia ustaw na 60 s , jedno z drugim jest powiązane musisz oba parametry do siebie  dopasować , przy takim ustawieniu  bedziesz miał ze 2 cyknięcia obrotowej komory co 60s  ,kaloryczność bym zwiększył do 5.3 , czas cyklu praca tez możesz zwiększyć , ale to na samym końcu stopniowo i obserwuj pracę palnika ..

nie moge znalezc tego czasu cyklu czyszczenia...jest tylko czas cyklu czyszczenia przy wygaszaniu w ustawieniach serwisowych-czyszczenie i nie wiem czy to o to chodzi,bo intensywnosc czyszczenia znalazłem i ustawilem na 5 procent kalorycznosc zrobiłem na 5.2 chyba ze,to nazywa sie cykl rotacyjnego oczyszczania komory???bo jest na 130sekund!

Edytowane przez Snajper0777
Opublikowano

@Snajper0777 to jest to. Zmniejsz 130 na 60

Opublikowano

Już mnie ten wiatr zaczyna w... Denerwować 604033eabbe2978067b0dce3471c12de.jpg

Opublikowano
8 godzin temu, Snajper0777 napisał:

nie moge znalezc tego czasu cyklu czyszczenia...jest tylko czas cyklu czyszczenia przy wygaszaniu w ustawieniach serwisowych-czyszczenie i nie wiem czy to o to chodzi,bo intensywnosc czyszczenia znalazłem i ustawilem na 5 procent kalorycznosc zrobiłem na 5.2 chyba ze,to nazywa sie cykl rotacyjnego oczyszczania komory???bo jest na 130sekund!

Tak to jest ten parametr ,130 s to nie było jakieś złe tylko pytanie  jaka była intensywność procentowa ? zmieniając cykl  trzeba intensywność korygować , 5% przy 60s to 2 cyknięcia  komory ,a5% przy 130 s to już 3 do 4 cyknięć  oba te parametry oddziaływują na  siebie  , podczas rotacyjnego obrotu zaobserwuj co się dzieje z % płomienia na wyświetlaczu , na końcu przetestuj  cykle pracy  24 s 30 s.Nadmuchy takie jak ci Dragster podał ewentualnie niewielka korekta  i powinno być dobrze .

Opublikowano (edytowane)

ustawiłem na 60% a intensywność procentowa była 3% rzeczywiście.wiatry ustawiłem wg.wczesniej podanych parametrów od Dragstera.a cykl pracy mam na 28 s. mam jeszcze jedno pytanie..w teście wyszło mi ważenie 1783g a ja wbiłem wiekszą wartość do sterownika na 1900 czy mam to zmienic? bo wydawało mi sie ze jak podam mu wieksza wartość to mniej bedzie mu podawał

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu
Opublikowano
2 godziny temu, papen76 napisał:

Już mnie ten wiatr zaczyna w... Denerwować emoji6.png604033eabbe2978067b0dce3471c12de.jpg

...najgorszy jest wiatr! bo jak jest zimno a nie ma wiartu,to jest ciepło :) klasyk;)

Opublikowano

wiatry ustawiłem wg.wczesniej podanych parametrów

Grunt, że wiatry ustawione.
Opublikowano
2 godziny temu, papen76 napisał:

Już mnie ten wiatr zaczyna w... Denerwować emoji6.png604033eabbe2978067b0dce3471c12de.jpg

U mnie troszkę lżej... 

image.png.3f6a8f0e501284005a1d5d7d65b35ddc.png

Taka temperatura potrafi już lejek w zbiorniku robić.

Opublikowano

Trochę robi
Obniżyłem zadaną kotła z 70 na 65, spaliny podobne. Jak się wyłączy sam po 24 h, to obniżę kocioł na 60.
4cf4fde5040d1df23c6191d7356ad92b.jpg16692efc24b0b2f79235d4ab03b04fee.jpga2acc8ae54b0211a753a42de0011d8d2.jpg

Opublikowano

a jeszcze inaczej zapytam. mam ustawioną pompe zeby chodziła na stałe bo chałupa zimna i nie chce zeby sie bychładzało podczas postoju pompy.czy w takim przypadku nie lepiej by było zrobić na tryb pracy fuzzy logic? tylko tam tez jest mase ustawień...grzeje moze ktos w ten sposób?

Opublikowano

Możesz zrobić jeszcze  jedno ważenie  i wpisz zbliżony wynik deczko można  pocyganić , a jak wygląda teraz praca palnika  poprawiło się ? co do postu powyżej  do fl zostawił bym w spokoju ,jak nie masz czasu na testy  , nie wiem jak tam grzejesz czy z postojami  czy z nadzorem .

Opublikowano
3 godziny temu, Snajper0777 napisał:

ustawiłem na 60% a intensywność procentowa była 3% rzeczywiście.wiatry ustawiłem wg.wczesniej podanych parametrów od Dragstera.a cykl pracy mam na 28 s. mam jeszcze jedno pytanie..w teście wyszło mi ważenie 1783g a ja wbiłem wiekszą wartość do sterownika na 1900 czy mam to zmienic? bo wydawało mi sie ze jak podam mu wieksza wartość to mniej bedzie mu podawał

Zmniejszanie za bardzo czasu nie zawsze jest dobre, bo może dochodzić do wysypywania peletu z palnika. Ja mam co 180 sekund 2% i jest wszystko w porządku.  No i czas pracy 35 sekund. 

Opublikowano (edytowane)

Nie wiem,biorę od tego samego producenta.

Spróbuję zwiększyć nadmuch. Teraz mam 25%

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu
Opublikowano

A 6cz8 mm ósemka rozpala się nico dłużej  , u mnie 25 %

Opublikowano

Może wydłużyć czas rozgrzewania zapalarki? Albo zmniejszyć dawkę początkową...

Opublikowano

Witam, powroce do tematu tego co wychodzi z komina, pisalem wcześniej o dymieniu przy założonym regulatorze, o ile pamiętam bo kolega Dragster sugerował, zd to może być para wodna i chyba się nie mylił, dziś wlazlen na dach i zaciagnalem się tym co z konina wychodzi i o dziwo nic na ie czułem tak jakby to byla para wodna, możliwe to w ogóle? Poniżej zdjęcia z koninaa7658761e21a527de1c3e0be0f46bc8d.jpgf3e1529cfe8eca47a0f6ec333655984a.jpg2947f88baaf3a2e7b1cc1aa1915fcc43.jpg5439f4d7ee359897f9862fa2d52c9b18.jpg

Wysłane z mojego CLT-L29 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Darbatt jak masz wkład kominowy to się nie przejmuj , przy ogrzewaniu gazowym takie samo zjawisko występuje. U mnie też tak jest, próbowałem z tym walczyć ale bez sukcesu.