Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Palnik Kipi W Naszych Piecach Wymiana Doświadczeń Użytkowników

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W moim przypadku dochodzi jeszcze koszt budowy dodatkowego budynku na kotłownię , bo w domku się nie zmieści i wykonania całej instalacji. :) Inną możliwością braną pod uwagę jest gaz z butli.

Opublikowano
44 minuty temu, tom378 napisał:

To który kocioł na pellet  12 kw , jest wykonany z dobrej stali ??????. którym się zainteresować.?????? który ma dobry palnik ?????

któty ma dobry serwis  ?????? okolice Łodzi ?????? 

Kolego  a gazu nie masz?  , przy tak małym budynku  to przy paleniu pelletem pomyślał bym od razu o niedużym buforze , co do tego witkowskiego to przyzwoity kocioł za przyzwoite pieniądze  , aż tak bardzo się nie przejmuj  bo z głupiejesz .

Opublikowano (edytowane)

Tak sobie wszedłem na opis techniczny tego kotła witkowski i jedna rzecz mnie zaciekawiła ( chyba będę musiał zadzwonić do producenta) Jak  u mnie palnik na mocy 26kW pracuje, to zużycie mam na 1h około 5kg, a zobaczcie co wynika z tabelki 2,5 kg/h no przy mocy 30kW - 3,7kg. Trochę jakby wprowadzanie w błąd potencjalnych użytkowników.

I potem pytania czemu tak dużo pelletu spalam, które w sumie powinno paść bo z tabeli wynika co innego

Zrzut ekranu 2018-11-29 o 10.13.52.png

Zrzut ekranu 2018-11-29 o 10.19.21.png

Edytowane przez Tomek0407
Opublikowano

To policz sobie 2,5kg * 24h. :))) No nie wiem czy tak mało :)))

Opublikowano

No chyba, że tak się to liczy. Tylko w sumie bez sensu jak palnik idzie pełna mocą to mam 5,2kg/h. To inaczej powinni podawać zużycie. Ty wiesz przecież z jaką średnią mocą palnik pracuje, u mnie nie ma średniej tylko cały czas na maxa i mógłbym się sugerować tą tabelą co w moim przypadku jest o połowę przekłamane.

Opublikowano

Chodzi tu chyba o ogólne średnie zużycie z maksymalnego. Przecież to zależy od wielu czynników.

Opublikowano (edytowane)

Takie dane z powietrza,z pelletu przy sprawności kotła 90% można wyciągnąć 4,2 kw z 1 kg,więc przy mocy tego kotła 30 kw powinni podać   2,4-7,2kg/h,mogę dobrać moc kotła dla siebie tak by chodził kocioł i palnik bez postojów ,które pewnie wliczyli,i wtedy spalanie będzie takie jak podałem

Edytowane przez maronka
Opublikowano

Panowie, zapowiadają spore ocieplenie na najbliższe dni, trochę zaoszczedzimy na opale ;-)

Wysłane z mojego CLT-L29 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Hehehe, paradoksalnie czym cieplej tym mniejszy wpływ mamy na ocieplenie klimatu :)

Opublikowano

Hahahaha, jest okazja pogrzebać przy instalacji jak będzie na plusie. 

Opublikowano

Od siedzenia w piwnicy niedługo będę ślepy jak kret

Opublikowano

No ja chyba znowu zacznę siedzieć w piwnicy i zapisywać ustawienia i spalanie .Jutro montaż KIPI 20 kw sterownik po konsultacji na forum 850 zaszalałem i dokładam czujnik spalin w kominie i już koniec wydatków w tym sezonie portfel  wypruty . Pelletu mam 5,5 tony powinienem przetrwać . Forum przeczytane  choć informacji tyle że można się pogubić .

Opublikowano

Obecnie 5,7 wcześniej 5,3 nie zauważalna różnica w procencie płomienia. 

Opublikowano

Ja mam 5.1

Opublikowano

Ja na ósemce mam 5.0. 

Opublikowano

witam szanowne grono. juz kiedys zwracałem sie z prosbą o pomoc przy ustawieniach mojego palnika kipi 26kw i "jakoś" to hulało do tej pory ale znowu dwa ruchy w ustawieniach za duzo zrobilem i znów mam problem... pomógł by mi ktoś tak od podstaw ustawić mój sterownik,zeby ten palnik chodził jak nalezy? mam eco Max850P2-c przy piecu,w domu ecoster200,pogodówkę ,ostatnio załozyłem czujnik spalin. Na ten moment dzieje sie to ze zasypuje mi płomien,mimo ze robiłem test i nie powinien. nie mogę ogarnąć tych histeryz i krzywych grzewczych...

Opublikowano

No to na początek zrób te przysłowiowe dwa ruchy do tyłu. Tak na marginesie najlepiej zmiany w ustawieniach i wynikające z tego obserwacje zapisywać. Jesli nie pomoże to reset do ustawień fabrycznych. 

JA mam kaloryczność cały czas na 5.

Opublikowano

Albo wpływ ma np. zmiana paliwa.

Opublikowano

napisałem w cudzysłowiu te dwa ruchy.namieszałem za duzo cos... chciałem go zresetować ale boje sie ze wtedy to w ogóle nie bedzie chodził

Opublikowano

Wrzuć swoje ustawienia, bo nikt tu wróżką nie jest i nie wie, co namieszałeś :)

Opublikowano

dobra dobra juz wstawiam:)

Kocioł temp.zad 65 stopni ,pogodówka wyłączona,krzywa grzewcza 1,3-52stopnie,przes.równol.krzywej 6st, współcz.temp.pokojowej 0,

modulacja mocy: max kotła 22kW,nadmuch 55proc,

średn.histereza h2 3 stopnie,średn.moc kotła 12kW,nadmuch  39

min.histereza h1 2 stopnie,min.moc kotła5 kW,nadmuch26 stopni

histereza kotła 10stopni 

wydajnosc podajnika wyszło w teście 1790 czyli 17,9kg/h a ja ustawilem troszke wiecej zeby tak nie zasypywał płomienia i teraz jest nieco lepiej ale nadal niedopala i tyle sypie ze płomieńia czasem to do 8 procent spada,a nawet i do zera.mam ustawioną wydajnosc na 19,4kg/h

tryb standard.

woda na 50 stopni,histereza 5 stopni 

mieszacz na pogodówce chodzi.

co by jeszcze napisać?

Opublikowano

Test podajnika to jeszcze nie wszystko , dodatkowo kaloryczność paliwa ( tak na marginesie po zmianie paliwa mam 4,9 kWh) i na końcu moc palnika . Zawsze ratunkowo możesz wrócić do ustawień serwisowych tylko potem trochę wprowadzania . Jak masz panel pokojowy to po kie licho ruszasz całą resztę (też to trzeba wybrać  w sterowniku palnika ) .Czasami też zapominam jak trafić po kolei do właściwej zakładki i błądzę po tych wszystkich zakamarkach .

Jak podaje za dużo paliwa to zła kaloryczność wprowadzona ( za mała ) albo błąd wagi po ważeniu po teście lub źle wprowadzone wartości . Od któregoś modelu nie trzeba nic przeliczać tylko wprowadzić wagę z testu . Krzywa grzewcza zmienia temperatury pracy kotła ale nie powinna mieć wpływu na przesypywanie palnika a jedynie na modulację mocy a do tego automatyka paliwa sama się dopasowuje .

Po teście jeszcze kaloryczność sprawdź i powinno być git  jeśli problemem jest tylko przesypywanie .

Opublikowano
Godzinę temu, Snajper0777 napisał:

dobra dobra juz wstawiam:)

Kocioł temp.zad 65 stopni ,pogodówka wyłączona,krzywa grzewcza 1,3-52stopnie,przes.równol.krzywej 6st, współcz.temp.pokojowej 0,

modulacja mocy: max kotła 22kW,nadmuch 55proc,

średn.histereza h2 3 stopnie,średn.moc kotła 12kW,nadmuch  39

min.histereza h1 2 stopnie,min.moc kotła5 kW,nadmuch26 stopni

histereza kotła 10stopni 

wydajnosc podajnika wyszło w teście 1790 czyli 17,9kg/h a ja ustawilem troszke wiecej zeby tak nie zasypywał płomienia i teraz jest nieco lepiej ale nadal niedopala i tyle sypie ze płomieńia czasem to do 8 procent spada,a nawet i do zera.mam ustawioną wydajnosc na 19,4kg/h

tryb standard.

woda na 50 stopni,histereza 5 stopni 

mieszacz na pogodówce chodzi.

co by jeszcze napisać?

Zacznijmy od tego: nie prowadź kotła pogodowo chyba że wiesz co robisz. Niezłe robisz masz tornado, zdecydowanie nadmuchy za duże moim zdaniem. Zacznij od 38/28/20 i obserwuj płomień. Wyhamowanie kotła tez słabe, h2 5stC h1 z 3stC, chyba ze taki jest cel i chcesz prawie od razu wskakiwać w postój. 

Opublikowano

Nie podałeś kolego  najważniejszych parametrów . Kaloryczność paliwa , czas rotacyjnego  obrotu komory i procent tego czyszczenia , czas cyklu praca , i kiedy to zasypywanie następuje czy tuż po rozpaleniu  kiedy palnik zaczyna się rozpedzać ?. moim zdaniem za dużo tez dmuchasz .