Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Palnik Kipi W Naszych Piecach Wymiana Doświadczeń Użytkowników

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie ruszalem przeslony musiales pomylic z kims innym. Sugerowali mi zebym cos z nia zrobil ale zostawilem nic ni robilem z nia. Jak ustawil instalator to jakies 4 godziny trwalo az osiagnie 55 stopni. Po czym pokazalem mu jak szybko dobija kociol gazowy w tej samej instalacji to nie wierzyl i ze to nie ma co porownywac inna zasada dzialania a g... prawda paliwo i palnik to samo co w kipi to gadal ze cos tam nie bo cos i pojechal.

I tego się też obawiam najbardziej ,prócz awarii że pelet będzie schodził tonami a w domu za ciepło nie będzie ,coś jak w większości jak ludzie palą gazem,bo na przykład skromnie licząc na sezon potrzebuję 20 m/p dobrego buka które waży z 10ton i ma 40000 kw/h energii ,i teraz przeliczając to na pelet to wychodzi 8 ton x 600zł=4800,oczywiście wyliczenie jest bez uwzględniania sprzwności całego procesu niejako jak by 100% było i tylko w różnicy sprawności na korzyść peletu upatrywać można szansy na zmniejszenie ilości jego spalania ale przykład kolegi alfiorz pokazuje że nie jest to takie pewne i mogę się mocno zdziwić  

Opublikowano (edytowane)

maronka co do spalania i tonażu to juz doszlismy do wspólnego konsensusu że zbyt dużo parametrów ma na nie wpływ. Ja już jestem niemal pewien że dla mnie przy paleniu bez bufora 6-7 ton na sezon jest potrzebne. W tym roku nie było tak na prawdę zimy bo tydzień mrozów to nie zima. Po wymianie palnika z retorty na kipi spalanie jakoś szczególnie mi nie zmalało. W ubiegłym roku przy mrozach (2-3 dni -29 stopni) retorta zabierała mi nawet 75 kg. W tym roku kipi przy tych mrozach ponad tygodniowych i do -19 jakie u siebie zobaczyłem nawet 60 kg połknął. Alfiorz ma na razie problem z paleniem ale nie sądzę żeby mu jakoś drastycznie zużycie spadło. Chociaż chciałbym żebyśmy udzielili mu pomocy i ustawił palnik na dobrych parametrach.

Edytowane przez Ryszard
Opublikowano (edytowane)

Cokolwiek to znaczy. Z DTR palnika

5. Sprawność spalania > 99 %

6. Sprawność na kotle > 96 % 

No i niestety sprawność wymiany to inna sprawa. Tutaj jest pies pogrzebany. Jak wymiennik jest zaprojektowany dla pelletu to co innego. Sprawności osiągają powyżej 90%. Temperatura spalin musi być niska przy takim wymienniku. Przy czymś takim komin będzie pracował na mokro to niemal pewne.

Edytowane przez Dragster
Opublikowano (edytowane)

I tu się Dragster z Tobą zgadzam w zupełności. Ponieważ jak widzę u innych użytkowników temperatury spalin mają rzędu 100 stopni. Jak u siebie ustawiałem takie parametry spalania żeby temperatura oscylowała w takiej okolicy to u mnie kocioł hula ale tylko w okolicy 0 stopni na zewnątrz. Niestety pada i nie daje rady jeśli temperatury spadają poniżej 0 i rośnie zapotrzebowanie na ciepło temperatura spalin 110 nie wystarcza. Dlatego teraz działa w modulacji FL 5% - 100% i temperatury spalin do 155 stopni. Tak jak pisałem kiedyś widziałem te nowe pelletowce i tam temperatury pracy 85-89 stopni spalin przy pojemności rzędu 40l 

Edytowane przez kocur34
Opublikowano

To jest to o czym piszę już od jakiegoś czasu. Naprawdę kup termometr. Bo płomień swoją drogą ale to nic nie da jak będziesz puszczał kominem. 

Opublikowano

Niska temperatura komina to u mnie nic nowego, dzisiaj jak sprawdzałem, zadaną mam 48 stopni ,spaliny 70 stopni, w domu 21stopni.

Opublikowano

Sprawność ta to laboratoryjne uzyskana a faktyczna to już inna bajka.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano (edytowane)

Gdzies znalazlem ze moj kociol przy drewnie ma 78% sprawnaoci a na weglu 82%

Zapozyczone z forum jak nie mozna to prosze usunac. Moze w tym faktyczni tkwi problem...

http://forum.czp.pl/viewtopic.php?t=13

To są sprawności i kotła i procesu spalania ,z drewna gdzie jest dużo gazów trudno spalić wszystko i część puszczamy z dymem ,węgiel ma mniej gazów i bardziej oddaje jako żar ciepło i stąd wyższa sprawność na węglu ,kotły zgazowujące mają sprawność do 90% przy temp.spalin do 200 ale tam wyciąga się wszystko z drewna i to samo jest w palniku kipi ,sprawność jego jest bardzo duża przy prawidłowych nastawach i siega 99% a w praktyce z kotłem 85-90 ale to i tak sporo ,u mnie pisze że jest 88% ale w praktyce do 80% i to w miarę mi się zgadza ,i jeszcze trzeba pamiętać że 1mm sadzy czy pyłu na wymienniku to podobno 5% sprawności mniej,i pewnie jakby wszystko grało z peletem i palnikiem to spaliłbym około 6 ton czyli akceptowalnie ale jak znam życie 8 ton śmigło by aż huczy ale wygoda że hej,gazu przy zachowaniu tych samych temp. poszło by gdzieś za 6500zł  ale nie będę go miał pewnie nigdy bo mieszkam na uboczu

Edytowane przez maronka
Opublikowano

Gdzies znalazlem ze moj kociol przy drewnie ma 78% sprawnaoci a na weglu 82%

Zapozyczone z forum jak nie mozna to prosze usunac. Moze w tym faktyczni tkwi problem...

http://forum.czp.pl/viewtopic.php?t=13

W tym też tkwi problem , a to że nie masz odpowiedniego płomienia  go potęguje , dodatkowo dom nie mały . Sprawność mojego wymiennika sięga 91 % temperatura spalin na mocy maksymalnej to 85 90 %  .

Opublikowano

Jakoś strasznie dużo "towaru" w tej rurze, za dużo raczej.

Opublikowano (edytowane)

@Alfiorz, a jaki masz "cykl rotacyjnego czyszczenia"? Co ile sekund rura się obraca?

Cholerka, ja nawet na szajs-pelecie miałem taki żar tylko do połowy palnika, a u Ciebie wszystko zakitowane.

www.kochowka.blogspot.com

Edytowane przez papen76
Opublikowano (edytowane)

Mnie uratował obrót co 60 s. Spróbuj go skrócić. 200 sekund to długo... Teraz mam 160, ale pelet lepszy.

Edytowane przez papen76
Opublikowano

Daj cykl czyszczenia 3% co 180 sekund, czas pracy 25 sekund , kaloryczność na razie zostaw. I daj mu z godzine czasu.

Opublikowano

Na nowym pelecie przy cyklu 20 s robiły mi się spieki, jak na filmie, który wstawiłem. Wydluzylem cykl do 30 s, i jest lepiej.

Opublikowano

Daj cykl czyszczenia 3% co 180 sekund, czas pracy 25 sekund , kaloryczność na razie zostaw. I daj mu z godzine czasu.

Zrobilem tak jak napisales. Moze to byc wina mocnej pompy? Na 1 biegu 60W, 2 bieg 83W, 3 bieg 110W. Moze woda za szybko krazy i szybko wychladza kociol?
Opublikowano

Jeżeli szybko krąży to też nie jest źle, bo powrót będziesz miał cieplejszy, więc to też na plus.

Opublikowano

U mnie obrót też co 60 s a liczba cyknięć to 4 przy 120 s czujka gubiła mi płomień ,wydaje mi się że przez takie cykle alfiorz ratował się i przesadził z nadmuchem .

Opublikowano

Na tym palecie miałem krótszy czas czyszczenia

Opublikowano (edytowane)

Tak mi się zdaje, że 200 s to bardzo długo, w tym czasie podaje pelet 13 razy mniej więcej (przy podawaniu co 15 s).

Edytowane przez papen76
Opublikowano

Takie czasy to dla dobrego paliwa

Opublikowano

Czy robiłeś test podajnika na tym pellecie? Jakie wyniki wyszły i jaka waga to warzyłes bo na tym zdjęciu widać, że ten palnik jest cały zasypany pelletem przeciez