Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Palnik Kipi W Naszych Piecach Wymiana Doświadczeń Użytkowników

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kurna z tą ochrona powrotu zawsze będzie problem. Przez 3 sezony paliłem bez ochrony od dwóch tygodni ją włączyłem i na razie obserwuję. Zawór 4d w sterowniku mam ustawiony zgodnie z jego parametrami ale i tak mimo wszystko nie działa to stabilnie. Mianowicie jeśli temperatura powrotu spada to faktycznie się zamyka do 10% przy max czasie zamknięcia 70sek. (tabliczka znamionowa na zaworze). Ale zaraz za tym temperatura powrotu rośnie więc się otwiera. Przy tym oczywiście temperatura mieszacza która była stabilna do momentu zadziałania ochrony z 36 leci na 32 a następnie z 32 do 38 czasem nawet 40. I tak taka huśtawka się dzieje do momentu ustabilizowania powrotu. Wcześniej mnie to irytowało dlatego 3 sezony bez ochrony a od dwóch tygodni na razie patrzę co będzie się działo. Jeśli temperatury nie skaczą przy włączonym sterowaniu pogodowym to i ochrona nie działa. Ale jak są duże różnice i na mieszaczu w ciagu godziny temperatura skoczy o 4 nawet 5 stopni to już zaczyna się huśtawka na powrocie

Od tego masz dwie zmienne w parametrach serwisowych mieszacza. "Zakres proporcjonalności" i "Stała czasu całkowania"

Pierwsza to jest wielkość kroku czyli o ile się obróci siłownik w danym cyklu a druga to jest co jaki czas. Czas pełnego otwarcia wpisałeś prawidłowy?

Opublikowano

Dragster do tego to chyba dojdę za jakieś kolejne 3 sezony. ;) Dla mnie te wszystkie obniżenia krzywe jak to napisałeś "całkowania" to czarna magia. ledwo co opanowałem histerezy. Jak dzisiaj wrócę po pracy to się temu dokładniej przyjrzę bo chyba zasypie nową 8 więc będę grzebał z nadmuchami.

Opublikowano (edytowane)

"Stałą czasu całkowania" musisz dostosować sobie do czasu w jakim czujnik temperatury złapie ci histerezę zaworu. Przy mieszaczu to będzie nieczułość. Jeśli chodzi o "Zakres proporcjonalności" to też musisz tak ustawić by w jednym cyklu nie puszczał ani za dużo ani za mało ale też by z pełnego zamknięcia w miarę szybko dochodził do roboczego. "Zakres proporcjonalnośc" zostawiłbym fabrycznie i dostosował "Stałą czasu całkowania". 

Edytowane przez Dragster
Opublikowano

No widzisz właśnie to są problemy efektywnych nastawów. Dlatego jeszcze nad tym będę musiał posiedziec. Tego to nawet serwisant nie dotykał poza czasami z zaworu. Ale do końca sezonu jest trochę czasu więc zobaczymy. Jedna rzecz która mnie po tym sezonie przyjemnie zaskoczyła to, to że przy sterowaniu pogodowym mieszacza producent ustawił parametr 0.8 co daje 36 stopni. Na początku zjechałem nim w dół bo uważałem że jest za wysoki ale teraz chyba trafili z tym niemal idealnie. Bo na niższym parametrze z poprzedniego sezonu nie za koniecznie mi się to spisywało (0.4) Podłogówka za często się włączała i jakby mniej stabilnie chodziła ;)

Opublikowano

No krzywą grzewczą trzeba ustawić pod siebie i korygować ewentualnie przesunięciem równoległym krzywej.

Opublikowano

Silnik od F-16 na pellet

www.kochowka.blogspot.com

Opublikowano

Proponuje od razu dwa takie i będzie F-22 lightning :)))

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Dragster do tego to chyba dojdę za jakieś kolejne 3 sezony. ;) Dla mnie te wszystkie obniżenia krzywe jak to napisałeś "całkowania" to czarna magia. ledwo co opanowałem histerezy. Jak dzisiaj wrócę po pracy to się temu dokładniej przyjrzę bo chyba zasypie nową 8 więc będę grzebał z nadmuchami.

jak będą przekroczenia temp.zadanej i niepotrzebne ruchy mieszacza to wtedy koryguj:

post-39997-0-93262500-1519052556_thumb.png

Opublikowano (edytowane)

Ciekawe co jest w tym pellecie, bo piec robi się biały, niema sadzy ani smoły tylko bieleje.

Edytowane przez misiek30
Opublikowano

Kojarze dwa przypadki gdzie tak wybielalo, ze ruszty wodne odeszly w zaswiaty - nadmiar powietrza.

Opublikowano

@misiek30

Pytanie, czego nie ma w Twoim pelecie

Piachu, kleju, kory?

Opublikowano

Ale wtedy musiałby być widoczny w groszkach... Chociaż? U mnie też wymiennik jasnoszary, ale ja to wiąże z temperaturą kotła i powrotu (70/50).

Opublikowano

Słusznie, przegapiłem te informację. Wrzucę jeszcze to, może się komuś przyda.

http://www.instructables.com/id/5-Easy-Ways-To-Determine-Quality-Of-Wood-Pellets-W/

Opublikowano

Ale wtedy musiałby być widoczny w groszkach... Chociaż? U mnie też wymiennik jasnoszary, ale ja to wiąże z temperaturą kotła i powrotu (70/50).

U mnie też jasnoszary, tez wiąże to z temperatura zwłaszcza że ostatnio podniosłem zadana to 67 a powrót w granicy 60 st , ale biały nie jest ,będe obserwował .

Opublikowano

Może przesadziłem pisząc "biały " ale tak jak kolega Kordjano pisze "jasno szary" , zresztą pali tym samym.

Opublikowano

Panowie nie ma się co oszukiwac. Do pelletu przemysłowego dodają uszlachetniacze ;) i nie ma tu żadnej lipy bo palniki przemysłowe to łykają jak gęsior kluchy. Kwestia czy jest ich więcej niż trocin czy nie. Poprzednia 8 -emka nawet że poszła jak podkręciłem jej nadmuch. Nie było z niej jakiś szczególnie dużych ilości popiołu czy sadzy w porównaniu z łuską. Dzisiaj w nocy zabrało mi nową partię innej 8 - mki i poszła na parametrach 6-tki sosnowej. Może wyczyszczenie palnika jest tego efektem? Zobaczę wieczorem jakie będą efekty spalania. Jeden na razie to taki  że przy mocy palnika 90% temperatura spalin mniej więcej ze 135 stopni skoczyła na 150.

Opublikowano

Koledzy z econetem, macie połączenie z serwerem? Jestem w trasie i właśnie zobaczyłem, że równo o północy przestało zapisywać dane. Teraz nie wiem, czy to wina modemu czy serwer może robią?

Opublikowano

Zależy jakiego masz dostawcę internetu. Ja przykładowo mam play i wczoraj koło 24-tej nie miałem internetu.

Opublikowano

Play, dzięki

Opublikowano

U mnie wszystko działa ale ja sobie sam dostarczam net po szkle :)

Opublikowano

Czy ktoś z Was wie na jakiej podstawie Econet przesyła dane na serwer? Mam na myśli chociażby wskazanie % płomienia, bo na kotle mamy odczyt co kilka sekund, a w statystykach na Econet zdecydowanie rzadziej. Czy są to jakoś uśredniane odczyty, czy po prostu odczyt z danego momentu?

Pytam z ciekawości, bo uważam że nauczyłem się wreszcie jak palić tym paliwem które mam - naprawdę śmieszne ilości spaliłem pomimo dosyć mroźnych dwóch nocy. Nauka, czytanie, myślenie i testowanie różnych opcji. Jeżeli utrzyma się jeszcze źródło tego pelletu w cenie w jakiej kupowałem, to pellet był dobrym wyborem paliwa. Pozostało jeszcze gruntowne czyszczenie palnika po pół roku "zabawy", na pewno jakiś pozytywny efekt będzie.

Ma ktoś moduł rozszerzeń C-MX03?

Opublikowano

Cytat:

Wraz z wprowadzeniem nowej wersji portalu ecoNET zoptymalizowana została struktura przechowywania danych historycznych regulatorów w bazie danych oraz sposób ich rejestracji w bazie tak aby zarządzanie danymi było bardziej wydajne. W nowej wersji serwera ecoNET główny nacisk jest położony na dostęp do danych historycznych z ostatniego miesiąca pracy regulatora. Dodatkowo w celu ograniczenia miejsca, jakie jest potrzebne do przechowywania danych w bazie, dane są przerzedzane. Częstotliwość zapisu poszczególnych danych zależy od wartości zmiany danego parametru w stosunku od ostatniego zapisu.Proces archiwizowania danych jest optymalizowany przez producenta celem uproszczenia obsługi. Dane te nigdy nie będą na tyle dokładne by służyć jako materiał badawczy - mają pełnić rolę poglądową domowego kotła.

Pozdrawiam

Serwis Heiztechnik 

• Zgadzam się 1