Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Oj, chyba faktycznie wstawię popcorn  i wyśle kogoś po kilka piw.

A tak na serio - gdzie masz podłączone napełnianie instalacji?

Edytowane przez sambor
Opublikowano

dzisiaj panowie spuścili z każdego grzejnika przez odpowietrznik po kilka litrów wody , czy mogły się dalej nie odpowietrzyć ?? no i dlaczego po odwróceniu obiego instalacja pracuje , tyle że powrotem ?

Opublikowano (edytowane)

Czy masz regulację nastaw wstępnych na grzejnikach?

Czy masz pozakładane głowice na grzejniki?

Czy głowice są do tych grzejników?

Czy drabinka łazienkowa jest ciepła?

Edytowane przez sambor
Opublikowano (edytowane)

wszystko jest rozkręcone na max a nawet w kuchni wyjęty zawór termostatyczny, woda nie dochodzi nawet do pierwszego grzejnika , ani w kuchni ani w łazience , a jak szło powrotem to doszło do ostatniego grzejnika ciepło

Edytowane przez stasiu
Opublikowano (edytowane)

sprawdzone jest dobrze , panowie znowu odwracają bieg pompy c.o , i dalej nie znają przyczyny dlaczego c.o nie chodzi , nie dopuszczają możliwości zapowietrzonej instalacji , bo jak twierdzą musiała bardzo mocno zagrzać się instalacja do pierwszego grzejnika , a jest ona tylko letnia

Edytowane przez stasiu
Opublikowano

Panowie się dzisiaj poddali i pojechali do domu , jutro planują zdemontować grzejnik i zrobić obieg na krótko bez grzejnika , odłączyć łazienkę i bojler CWU .Matko Boska dlaczego spuściłaś na mnie tych instalatorów :lol: :lol: :lol:

Opublikowano

Przecież jakby zakręcili grzejące grzejniki to powinny ruszyć te, które nie grzały.

Daj fot zaworu grzejnika bez głowicy.

Z tego co wiem to Ty wybrałeś tych "fachowców"

PS

Szkoda, że dziś już koniec - trochę piwa zostało, najwyżej będzie na jutro

Opublikowano

Nie grzejnik żaden nie grzał , jak pompa chodziła do przodu , jak obrócili pompę żeby szła do tyłu , czyli powrotem to grzejniki zrobiły się ciepłe trzy pierwsze.

Czy to jest winowajca całego zamieszania (foto poniżej) no bo przecież albo łazienka albo mieszkanie powinny grzać , powinna płynąć przynajmniej tam woda

post-5135-0-92481300-1467735107_thumb.jpg

Opublikowano

To są przecież trójniki, więc nie tutaj błąd, raczej nad sufitem.
W poście #304 masz zdjęcia jak są wykonane przejścia zasilania grzejnika łazienkowego, to nie ma prawa być tak połączone!
Brak odpowietrznika na zasilaniu, tam gdzie miedź się kończy a zaczyna PEX, musi być odpowietrznik.

Na kilka stron wstacz  w poście #334 pisałem, że nie będzie działać i niestety miałem rację

Opublikowano

Przejrzałem zdjęcia jeszcze raz i nie widzę nigdzie zaworów zwrotnych za pompami. Weź Stasiu wrzuć jakiś szkic instalacji po poczynaniach tych "artystów"

Opublikowano (edytowane)

to ewidentnie wygląda ja by wylot trójnika był albo zalany cyną albo było za mocno wepchnięte do trójnika ograniczając przepływ wody , bo po włączeniu pompy do tego trójnika rura jest bardzo gorąca a za nim coraz zimniejsza , przecież to jest nie możliwe żeby pompa na 3 biegu przez godzinę nie dopchała gorącej wody do pierwszego grzejnika , owszem rurka jest ciepła przy grzejniku (nie wiem z 30 *C ) i nic więcej a do grzejnika łazienkowego , 10 cm powyżej trójnika jest całkowicie zimna , rozumiem jak by pex był zimny , ale dlaczego ciepło nie idzie do góry za trójnikiem do wysokości tego łączenia , to jest trójnik z redukcją który już był raz spawany a później przerabiany , przy zmianie pomp na kotle.

Nie ma zaworów zwrotnych , instalator twierdzi że są nie potrzebne instalacja jest książkowa tyle że jest obejście pompy do CWU a pompa do c.o jest w poziomie za zaworem czterodrożnym więc bez obejścia , wszystko widać na fotkach w poprzednich postach

Edytowane przez stasiu
Opublikowano (edytowane)

Zawór zwrotny do CW będzie potrzebny aby bojler nie studził się przez kocioł, lecz wtedy nie będzie grawitacji na grzaniu CW

na obiegu za zaw 4-D jest 1 pompa, więc ZZ nie potrzeba.

Jak są oryginalne kształtki to nie ma prawa nic za głęboko wejść,  ani nawet za dużo cyny wpaść do środka,

Woda nie idzie do góry, gdyż powietrze w rurach nie pozwala

Edytowane przez sambor
Opublikowano (edytowane)

ale czy te fi 15 nie może być za głęboko wciśnięte przez tą redukcję i wchodzić do fi 22 , bo ja już osobiście nie widzę innej możliwości żeby woda nie płynęła do pierwszego grzejnika i na 1 m do góry w stronę grzejnika łazienkowego , umiał bym zrozumieć że grzejniki są zapowietrzone i nie grzeją ale woda w instalacji powinna dojść do końca instalacji a tak się nie dzieje , tym bardziej że woda idzie jak jest tłoczona powrotem

Edytowane przez stasiu
Opublikowano (edytowane)

nie wiem nigdy nie miałem do czynienia z kotłem , pracowałem w wymiennikowni ciepła owszem zapowietrzały się grzejniki i były zimne (no trochę góra grzała) , ale rurociągi były zawsze ciepłe , z odpowietrzaniem nie było kłopotu bo zakręcałem zasilanie na grzejniku i otwierałem odpowietrznik i woda powrotem go uzupełniała , i było po sprawie , ale jak jest przy kotle to nie wiem , zastanawiam się dlaczego woda nie może przecisnąć tego powietrza do ostatniego grzejnika przecież ona nie jest pod ciśnieniem (ten bąbel powietrza)  czy to nie działa tak jak układ hamulcowy w aucie że powietrze gromadzi się na samym końcu układu ? czy jak odkręcę spust wody i załączę pompę obiegową to woda nie poinnna zacząć płynąć bardziej intensywniej jak przy samym spuszczaniu bez pompy ??

Edytowane przez stasiu
Opublikowano

mówiłem że muszą być odpowietrzniki instalatorowi on oczywiście twierdzi co innego , więc będą musiał mu kazać je zainstalować , a chyba też do tego musi dojść bo instalacja nie chodzi , zobrazuje ci jeszcze moje pomieszczenia tej ścianki różowej nie będzie a i sam zbiornik CWU było by problem ułożyć jak by wyrównawczy był niżej , teraz już ledwo pompy wciśnięte a co by było jak by było wszystko niżej ?

post-5135-0-51986700-1467751051_thumb.jpg

post-5135-0-61491400-1467751054_thumb.jpg

post-5135-0-96266900-1467751057_thumb.jpg

post-5135-0-13341800-1467751063_thumb.jpg

post-5135-0-94045200-1467751069_thumb.jpg

post-5135-0-38334300-1467751074_thumb.jpg

post-5135-0-85501300-1467751080_thumb.jpg