Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Niech ktoś mądry odpowie na pytanie postawione w tytule.

I skąd wynika taka zależność przelicznika mocy kotła?

Każdy kowal wie, że 10kW mocy grzejnej kotła / 1m2 to standard, tylko dlaczego???

Czy dotyczy to kotłów tylko zasypowych, czy także  podajnikowych?  

Edytowane przez sambor
Opublikowano

A na moim kociołku napisane 1.5m2 i 20KW.( żubr z Hajnówki) 

Opublikowano

Kolego @drewniak twój kocioł wg wytycznych podanych przez @Juzefa powinien być mniejszej mocy - ok 12-14kW  a nie 20kW ;)

Mnie interesuje kto wprowadził taki przelicznik, pojęcie czystego, ekologicznego spalania to nie dawny trend, a 10kW/m2 jest od dawna obecne.

Ponadto jedni liczą powierzchnię kotła jako całą pow styku spalin z wodą a inni tylko to co jest za komorą spalania, choć w samej komorze przeważnie też jest płaszcz wodny.

Opublikowano

To by oznaczało że producent kłamie ?

Opublikowano

wszycy starzy spawacze maja wyliczenia że 1m2 to 8kW max i tak sie do dzis spawa kotły jesli ktos pisze inaczej to jego sprawa

Opublikowano

​drewniak, niekoniecznie kłamie - wymiennik 1,5m2 być może osiągnie 20kW, ale pytanie jest o sprawność i tym samym temperaturę spalin przy pracy na takiej mocy. Kotły dla osiągnięcia zakładanych w normie parametrów muszą mieć spore powierzchnie wymiany choćby ze względu na maksymalną temperaturę spalin przy pracy na mocy maksymalnej i minimalną sprawność. Za mały wymiennik nie da rady spełnić narzuconych warunków.

Nie da się wykluczyć, że przelicznik 10kW/m2 to po prostu wynik wielu lat doświadczeń - ale z okresu taniego paliwa i gorącego ceglanego komina.

Aktualny przelicznik można sprawdzić na certyfikatach i pewnie wyjdzie, że dla spełnienia norm wyżej niż 8kW/m2 nie da rady podskoczyć.

Opublikowano

To by się zgadzało bo przed moimi przeróbkami tem spalin  bez probelmu sięgała 350 - 400 *. Obecnie po przeróbce na dolniaka, zmniejszeniu pow rusztu do 1/3,usprawnieniu wymiennika, temp spalin max 200* przez co sprawność wzrosła ok 30%. Moc  wychodzi ok 8-12 kw

Opublikowano

Fizyka ,Fizyka! To że  dzieciaki będą puszczać drony wiedział już dziadek Leonardo - ale nie miał kalkulatora i nie potrafił obliczyć kiedy?Ogrzewanie podłogowe wymyślili rzymianie i wodociąg także tylko nie potrafili odpowiednio małego otworu oblać materiałem aby powstała rura.Nie będę wspominał chińczyków :) .poz Hermogenes

Opublikowano

Animus podany przez ciebie temat jest jakby następstwem tego co sam założyłem -, ja chcę się dowiedzieć jak zostało określone  te 8-10kW

przypadające  na m2 pow kotła, 

Czy są jakieś wzory aby to obliczyć .

A może to wytyczne najwyższych władz państwowych. ;)  lub UE  :P

Opublikowano

Wydaje mi sie że te 10/m2 to jakaś wielkość bardzo uśredniona . Bo wiadomo że na początku wymiennika różnica temperatury cieczy i gazu jest bardzo wysoka , a co za tym idzie duża też będzie wymiana ciepła , natomiast na końcu wymiennika różnica temperatur jest już mała i tam będzie mniejsza wymiana energii .

Opublikowano

Witam. Kiedyś bawiłem się w podobne sprawy, nie pamiętam skąd to mam ale tu powinny być informacje dotyczące twojego pytania. Znalazłem też u siebie na dysku szablon kalkulacyjny dla obliczenia wymiennika w kotle. Nie pamiętam skąd miałem wzór aby zrobić taki szablon. Zmień rozszerzenie pliku "wymiennik szablon.pdf" na ".xlsx" bo nie mogłem dać załącznika z rozszerzeniem "xlsx". Pozdrawiam

T14-wymiennik_c.pdf

wymiennik2 (5).pdf

wymiennik szablon.pdf

Opublikowano

Te wszystkie w.w materiały są na temat jak policzyć wymiennik, na ten temat jest dużo literatury w necie np   Pudlik - "Wymiana ciepła i wymienniki" gdzie jest wszystko wytłumaczone jak liczyć, ale nie ma skąd ta zależność 8-10 kW/m2.

Opublikowano

A odpalałeś szablon ? Tam widać od czego jest to zależne. Wpisz 8 kW, temp. spalin 220, wody 90 i wyjdzie ci że wymiennik musi mieć 1 m2. Widać że ta zależność pochodzi od straty kominowej czyli sprawności kotła. 8 kW zostało pewnie przyjęte aby zmieścić się w granicach określonej sprawności cieplnej. Podwyższysz temp. spalin w szablonie na 400 i z 0,44 m2 masz 8 kW ale sprawność pewnie żadną. Nie wiem kto i w jakiej książce podał 8-10 kW/m2. Miałem kiedyś przyjemność być w laboratorium notyfikowanym przy certyfikacji kotła i tam staraliśmy się nie przekroczyć 180 temp.. spalin, mieliśmy szablony z których orientacyjnie na podstawie danych z analizatora i paliwa dało się wyliczyć sprawność kotła. Te 180 stopni według normy 303-5 było bodajże ok 1m za czopuchem więc na wymienniku na pewno było więcej.

Opublikowano

tylko co brac pod uwage  przy  powierzchni, powierzchnie  wszytskich kanałów dymnych z paleniskiem , gdzie woda się z nimi styka, czy np tak jak u mnie dodatkowe użebrowanie rdzenia w płaszczu wodnym?

Opublikowano

Bierze się wszystkie miejsca styku płaszcza wodnego ze spalinami.

Żebra są liczone trochę inaczej , polecam literaturę - Wymiana ciepła i wymienniki autor  W. Pudlik - publikacja dostępna darmowo, oficjalnie w necie.

Opublikowano

Witam wszystkich Ogrzewaczy.

Forum czytam od momentu zakupu domu z gotową instalacją co --- kocioł Biadała górnego spalania 14 KW ,  Palę w nim od góry . 

Wracając do meritum ,czyli tematu wątku . 

Mam szwagra, który swego czasu na temacie co zjadł zęby ...pracując w pewnym dość sporym zespole szpitalnym.  Przyjechał do mnie kiedyś z wizytą , spojrzał na mój kocioł i stwierdził :

cyt:  " 180 żeberek" ,   bo na kotle jest naklejka z informacją 1,8 m2 .    

Wiem,że obecnie trudno spotkać żeberka-takie jakie pamiętam z dzieciństwa ,   pamiętam tylko,że na pomieszczenie dawało się jedno żeberko na metr kwadratowy powierzchni .

Stąd wiem również ,że mój kocioł jest przewymiarowany,..(ogrzewam nim 75 m nieocieplonego budynku +cwu ) ale nie mam zamiaru z nim nic robić...dopóki się pacjent nie skończy,a ma dopiero 4 lata  :))  

Opublikowano (edytowane)

A coś bliżej  wiesz jak liczone są żeberka? Bo zanim w ksiazce znajde heh ( już ją mam) .  Ogólnie dzięki takiemu ożebrowaniu zwiększyłęm powierzchnei rdzenia o prawie 40%, co jest wyczuwalne i widoczne podczas palenia. a co też ważne znikneły syczenia gorących punktów przy ok 65-75st i przy ponad80 ,  a takie pojawiały się w poprzednim piecu o podobnej konstrukcjii lecz bez  ożebrowania.

Edit

znalazłem akurat pięknie mi się otworzyło.

I tutaj przy zadaniu były takie wyniki.

Sciana 1m2, żeberka ustawione co 20mm o gr 1mm (48szt  o pow 0,04m2)

sama ścianka oddawała 1740W

a scianka  z żebrami  o powierzchni większej o 92% oddała   6000W mocy czyli o ok 344% więcej niż goła ściana.

Tyle ze  wszystko zależy z jakiego materiału i czy w gazie czy w płynie. Ale to obrazuje że warto robić takie zeberka.

Edytowane przez Drwal
Gość berthold61
Opublikowano

to zachodzi pytanie dlaczego producenci tego nie robią przecież ten co to pierwszy by wprowadził zdominowałby rynek . no i dobrze

Opublikowano

Sciana 1m2, żeberka ustawione co 20mm o gr 1mm (48szt  o pow 0,04m2)

sama ścianka oddawała 1740W

a scianka  z żebrami  o powierzchni większej o 92% oddała   6000W mocy czyli o ok 344% więcej niż goła ściana.

Tu jest błąd rachunkowy, ściana z żeberkami odda o 4260W więcej czyli o 244,8% więcej a nie jak kolega podaje o 344%.

Opublikowano

Co to są te żeberka ?

Opublikowano

NO tak ale odda 6000W czyli 344%( nie o 344%)  tego co daje goła ściana- 6000*3,44= ok6000

Żeberka czyli radiatory inaczej, to samo co jest na cylidrach silników chłodzonych powietrzem  czy na fawirach, czy na  "żeberkach " grzejnik aluminiowego ;)