Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Zużycie Gazu W Ostatnie Mrozy... Jakie Spostrzeżenia ?

Wiadomość dodana przez marcin,

Podając zużycie gazu proszę upewnić się że w profilu lub w poście podane są co najmniej powierzchnia ogrzewania, rodzaj budynku i jego ocieplenie. Posty zawierające tylko liczbę m3 lub kWh będą usuwane.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pytanie do opalających gazem .Dlaczego gdy zaczynają się mrozy opalający gazem , a posiadający kominki na drewno zaczynają palić w kominkach.Po co smrodzić jeżeli można ogrzewać czysto gazem.

Opublikowano

Nie mam kominka, ogrzewam tylko gazem.

Kolega węglowy? :)

Opublikowano

Węglowy- podajnikowy,Pytam się bo mam kilku znajomych którzy opalają gazem i mają kominki, jak pytałem to przeważnie odpowiadali,że lubią palić w kominku i ,że kominek stwarza nastrój,lubią popatrzeć na "żywy"ogień.

Opublikowano

Pewnie dla tego by generować oszczędności. Ktoś się ostatnio śmiał, że "gazowcy" wolą niską temp.w domu. Ja powiem tak, że my lubimy teraz jak jest 21.5* ale jest to stała temp. Dla Nas jest idealnie nawet jak się sprząta to się nie ugotujesz.

Opublikowano

Domyślam się ,że dla oszczędności,ale kręcą i nie powiedzą tego wprost .

Opublikowano (edytowane)

Przy obecnych cenach węgla sam niedługo będziesz mniej worków sypal do kotła. Policzyć sprawność kotła i cenę węgla nie wiem co tak naprawdę wychodzi taniej

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu
Opublikowano

Ja paliłem przez 20 lat węglem ok. 88m2 do ogrzania  zużywałem na sezon 3tony węgla obecnie u mnie cena dobrego węgla to ok. 1000zł więc=3000zł na sezon. Obecnie założyłem gaz po sezonie podam móje zużycie gazu bo zaranie to moje początki .

Opublikowano
Godzinę temu, Szczypiorr napisał:
1 godzinę temu, szelest napisał:
Domyślam się ,że dla oszczędności,ale kręcą i nie powiedzą tego wprost .

Przy obecnych cenach węgla sam niedługo będziesz mniej worków sypal do kotła. Policzyć sprawność kotła i cenę węgla nie wiem co tak naprawdę wychodzi taniej

Na 311m spalam 4 tony i zamykam się w 3200  gazu (gdybym miał możliwość podłączenia)musiał bym spalić za ok. 6000

Opublikowano
Na 311m spalam 4 tony i zamykam się w 3200  gazu (gdybym miał możliwość podłączenia)musiał bym spalić za ok. 6000

Już to widzę jak spałaś 4 tony na 311m2 .

Ale papier i Internet wszystko przyjmie

Druga kwestia to zorientuj się jaka jest różnica w cenie bo na pewno nie 2x .

Opublikowano

Możesz wierzyć lub nie ,ale to prawda.Brat ogrzewa dom dom 140 m gazem,podpiwniczony,strop parteru 10 cm styropianu

,ściany suporeks 24,wełna 6cm,suporeks12cm, styropian 12 cm,strop  30cm i płaci za ogrzewanie ok.4000.Przy swoim metrażu na pewno bym bym dobił do 6000.Dlatego nie wierzę w deklaracje typu ,że na 150 m ogrzewanie go kosztuje 2500,chyba że w domu trzyma 15 stopni.

• Lubię to 1
Opublikowano

szczypior CWU 35m3 na m/c bo grzałem wodę latem i za dwa miechy było 70m3 a co do opłat stałych nie podaję bo są .. stałe sam se policz stosownie do swojej taryfy

Opublikowano
Możesz wierzyć lub nie ,ale to prawda.Brat ogrzewa dom dom 140 m gazem,podpiwniczony,strop parteru 10 cm styropianu

,ściany suporeks 24,wełna 6cm,suporeks12cm, styropian 12 cm,strop  30cm i płaci za ogrzewanie ok.4000.Przy swoim metrażu na pewno bym bym dobił do 6000.Dlatego nie wierzę w deklaracje typu ,że na 150 m ogrzewanie go kosztuje 2500,chyba że w domu trzyma 15 stopni.

Głupot byś nie opowiadał że tyle gazu mu poszło przy takim ociepleniu i metrażu . Chyba że okiem w domu nie ma

Druga kwestia . Czytać umiesz , temat przeczytaj. Po co wogole w nim piszesz skoro nie masz gazu?

Masz syf w kotłowni, węgiel drogi i raz na parę dni musisz bawić się w górnika. Chcesz się podbudowac i szukasz ze ktoś ci przytaknie, masz fajne tanie ogrzewanie bo gaz do zimno i drogo?

Opublikowano
1 godzinę temu, szelest napisał:

Wpadnij do mnie. Teraz dokładnie 22,4 stopnia i w tych okolicach przez całą zimę. Za ostanie 12 miesięcy 3000zł(pokaże rachunki i jeszcze po piwku wypijemy). Nie ma co wierzyć lub nie - zobaczysz :)

Opublikowano

Jakas zdupiona instalacja u niego jest. Powinien się tym zainteresować gdzie ma takie straty ciepła.
Opublikowano

Być może ma skopaną instalację .Xerol domek masz ocieplony super i tobie wierzę .Brat ma dom z końca lat 80modernizowany(robiliśmy sami) ,może tu tkwi przyczyna coś skopaliśmy +stara instalacja na grubych rurach .Ja mam dom z lat 90 modernizowany i jak na swoją kubaturę uważam ,że splam mało.Będziemy musieli z bratem przyjrzeć jego domowi.Może przyczyną jest ze mieszka na "wygwizdowie"i jego dom nie jest niczym osłonięty.

Opublikowano

Do gazu trzeba dołożyć 20-30%. O mało co a sam wymieniłbym śmieciucha na podajnik. Jak ktoś odłożył parę stówek na węglu to niech sobie Ethereum kupi i sprzeda za 2 lata.  Z braku zajęć w kotłowni można dużo ciekawych rzeczy się dowiedzieć.

Opublikowano

Ja dom ogrzewam gazem zaledwie od kilku dni. Temperatury na zewnątrz dodatnie to i zużycie gazu małe. Około 3m na dobe. Na pewno odwiedze ten temat jak przyjdą przymrozki.

Opublikowano (edytowane)

Witam Kolegów z forum.

To może ja coś dorzucę. Zastrzegam że ja grzeję grochem, ale moja siostra mieszkająca niedaleko grzeje gazem. W lato wymieniła kocioł beretta, na aristona kondenasata, zasobnik 200litr., sterowanie pogodowe+jakieś bajery, 190 metrów grzania tylko podłogą (na dole 20cm styro pod podłogą), góra 90(poddasze wełna 30cm) i dół 100(ściana poroterm 30+15styro) temperatura w domu HOLD 21,8 stopnia ustawione (i tak trzyma), Kocioł dobrze ustawiony do kondensacji(niska temp) bo już słyszę komentarze, że może za gorący i nie kondensuje...

Odczyt 6 paźdź - 6 listopad - 108 metrów sześć.gazu,w sumie 4osoby na stałe ale w tym okresie 3osoby bo siostra chwilowo za granicą. Odczyt realny bez żadnego naginania.

Najlepsze jest podsumowanie szwagra:.... a co będzie jak temp spadnie do zera... a minus10...a minus 20? Szwagier sam stwierdził, że wymiana kotła na kondensat prawie nie zmieniła zużycia, jednak wysypało się parę groszy z kieszeni, ale spodziewał się sporo mniejszego zużycia, gdyż kocioł wymienił tylko w tym celu... porównał wyniki z zeszłych 3lat to niewielka różnica. Ale zobaczymy jak po całym sezonie będzie.

Pozdrawiam koleżeństwo. YARO

Edytowane przez YaroXylen
korekta
Opublikowano (edytowane)

Ile szwagierek płacił nie wnikałem, ale teraz przy takiej ciepłej pogodzie to wychodzi z 250zł miesięcznie (chyba). 108m x 2,20zł= 237zł wychodzi ze zużycia ,ale jeszcze jakieś opłaty,itd to myślę że tak będzie.

3 czy 4 lata wstecz jak w zimie było ze 3 tygodnie takich sowitych mrozów to wyszło jemu dobrze ponad 1600 złotych za miesiąc na starym kotle, ale kiepsko widzi teraz po wymianie bo spodziewał się że przy takiej pogodzie jak teraz to ze 150zł zapłaci za miesiąc...a tu miła niespodzianka :(

U mnie grochem miałem i owsem wychodzi wszystkiego (tej mieszanki) 6-7 ton na cały rok(12mies), nie tylko na sezon grzewczy, z tym że dzieciarnia i wnuczki basen taki 4metrowy pompują w lato ciepłą wodą, na stałe mieszka 6 osób. Mam raczej stałe zużycie opału, od kilku lat, czasem nadrobię większą ilością owsa, ale już odchodzę od niego bo trochę za stary jestem na zabawy. Puki mogę to mam czas i fedruję w kotłowni, a zaoszczędzone rocznie 2-3 tysie. z żonką wolę przebimbać na Cyprze przedłużając pobyt o dwa tygodnie w ramach rekonwalescencji w zamian za "brud i smród" jak to niekiedy na forum jest opisywane palenie miałem i ekogroszkiem :)

Syn przejął firmę i czas poświęcić się wnuczkom, i pasjom. Zresztą poczytaj kolego moje wpisy na forum to znajdziesz, jedyna ostatnia inwestycja to palnik obrotowy pancerpola sobie zaaplikowałem i jest git. Ja przymierzam się do fotowoltaiki, była firma z Warszawy i zrobiła wycenę i projekt na cały dach ok.16-18kW. Mam przyłącze elektryczne mocne, więc mogę pchać na przechowanie w sieć, zresztą jest zgoda na energetyki na taką instalację do 21kW. Tylko decyzję muszę podjąć i potem wszystko na elektrykę przerobić. Ale to nie w tym temacie.

Pozdrawiam YARO

Edytowane przez YaroXylen
korekta
Opublikowano

No to nie wiem ale coś nie tak , że zapłacił 1600 za miesiąc. Ja płacę po ok 3000 - 3200 rocznie tylko , że solary na dachu do CWU. A dom klocek 180 m2 ocieplony tak sobie. Kolega ma podobny to 3 tony musi wrzucić co najmniej.

Opublikowano

Witam. Już wiem żonka mi przypomniała to była zima i chyba luty 2012 to u nas było poniżej minus 25stopni. to  u mnie 1,5tony grochu i miału wessało kominem przez miesiąc. Osobiście sugerowałem mu zgłoszenie wymiany gazomierza, ale faktycznie dwa lata temu miał wymieniany już taki nowszy okrągły, jednak wskazania i zużycie podobne.

Odnośnie szwagra to nie posiada on solarów ani paneli, a kominek zamieszkują pająki :)

On i tak ratuje się niższą temperaturą, ale ja wychodzę z założenia że zimno to mi będzie jak mnie w ziemi pochowają, a za życia chcę mieć ciepło.

Ciepełka w domach życząc, pozdrawiam wszystkich kolegów z forum. YARO.

Opublikowano

Ha Ha ....cóż za ironia......taka jak..... Nie zauważyliście że najgoręcej w domach mają ci co opalają gazem???..... 21stopni ...ufff jak gorąco 19 jest ok.

Ironia działa w obie strony he he. Pozdrawiam poetów. Yaro

• Lubię to 1