Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum o ogrzewaniu

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Nowe Aktualizacje Dla Sterowników Kotłów Defro

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tak soft 3.6.3

Teraz moc kotła wystarcza na 40 % gdyby nie cwu to i 30 by wystarczyło. Palę energo premium+ i on mi strasznie kopci z tego względu korekta powietrza dolna +7 a górna +10, kopci już trochę mniej, popiół jest ładniejszy tzn drobniejszy, chciał by jeszcze więcej powietrza ale kopczyk już jest taki prawie minimalny.

Czujnik dodatkowy to temperatura powrotu z samej instalacji grzewczej.

Edytowane przez Darekgra

• Odpowiedzi 3.1 tys.
  • Wyświetleń 832.6 tys.
  • Dodano
  • Ostatnia odpowiedź

Najlepsi użytkownicy w tym temacie

Popularne posty

• Jakby to powiedzieć 14min czyści komin i piec a 25min wędzi i smoli trochę nie tak to powinno działać.

• Właśnie rozmawiając z Defro, pytałem o wszelkie gadżety które ułatwią adaptację/ montaż/ zmianę dużej turbiny na małą i uzyskałem odpowiedź, że będzie komplet z jakimiś przysłonami wypełniającymi/ zam

• Nowe oprogramowanie do sterownika Defro K1Pv4 wersja 3.6.3 (K1_F2) i regulatora pokojowego Defro SPKG LUX wersja 5.2.16 (prog.bin) K1_F2.bin prog.bin

Opublikowane grafiki

Opublikowano

U mnie to jeszcze nawet mrozów nie ma, odpaliłem 25 września i jeszcze nie spaliłem nawet tony. Więc w tym roku zbytnio tam nie grzebię. Ale czujnik na powrocie z instalacji też mam, widać obaj walczyliśmy z ustawieniami 4d :-)

Opublikowano

Czujnik w tym miejscu i wykres daje fajny obraz na deltę obiegu grzewczego.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Zmieniłem sterownik na K1P4 - skąd można pobierać aktualizację?

Opublikowano

Przeczytaj kilka postów wyżej i natkniesz się na plik

Opublikowano

Do K1P4 chyba nie było...

Opublikowano

Sorry, faktycznie. Ale do Defro Duo sterownik z jednym jedynym programem pod retortę 5 klasy? Hmm... Dlaczego nie K1Pv4?

Edytowane przez HarryH

Opublikowano

Witam

Posiadam piec 15kW z PIDem oraz czujnikiem klapy
model sterownika K1Pv2 2.1.11/P4.0-d24
poszukuję aktualizacji do tego sterownika - w miarę stabilnego np 2.2.6 - podobno piec na nim bardzo dobrze pracuje.
Dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam
Rafał
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano

Mam pytanie odnośnie przejścia z softu 3.4.0 na 3.6.3

Przebrnąłem przez cały wątek i z tego co wyczytałem, sa dwie różnice :

- pojawił się konfiguracja małego halotronu oraz

- nastawienie temp C.W.U niezależnie od temp kotła

No i pytanie, jakie są jeszcze zmiany, czy warto byo przechodzić na wyższą wersję czy ktoś wracał na poprzednią ?

Jakie macie odczucia ?

Na wiosnę mam zamiar wgrać 3.6.3 ale nie jestem pewien czy warto.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Zmieniłem Turbinkę na mała, oprogramowanie 3.6.3 wszystko działa rewelacyjnie.

Opublikowano

3.6.3. to wciąż najnowsza wersja? 

Opublikowano
11 godzin temu, wwoytek napisał:

Zmieniłem Turbinkę na mała, oprogramowanie 3.6.3 wszystko działa rewelacyjnie.

Jaki model kotła i jak moc?

Chyba od 20kW nic się nie zmienia

Opublikowano
  • Autor

Defro Komfort Eko 12kW

Edytowane przez Ryszard
Proszę nie cytować ostatniego postu

Opublikowano

@Snurq, dzięki.

Na samo sterowanie kotłem nie ma co narzekać, jest idealnie -  od 25IX do dzisiaj najmniejszych problemów nie miałem, w ogóle nie tykałem ustawień.

Ale stabilność sterowania 4d można by poprawić i dodać funkcję harmonogramu dla temperatury zaworu. Cóż - to chyba koniec wsparcia dla kotłów węglowych.

Opublikowano

@HarryH ja zmieniam skok jednostkowy na 1 lub 2 % oraz histerezę na 0,8 stopnia i stabilność sterowania siłownikiem jest dużo lepsza

Opublikowano

Tragedii nie ma, ale do diabła - sterowni PID powinien sobie zrobić nawet kilkadziesiąt wahnięć i jakoś wreszcie się ustabilizować. 

Ja podbijam minimalne otwarcie, żeby się uspokoił. 

Opublikowano

Standardowe ustawienie 5% jest zbyt duże z tego względu że w tym nowym sofcie jest błąd i ster zawsze wykonuje ruch o ustawioną wartość nie koryguje jej proporcjonalnie do różnicy temperatur jak we wcześniejszych wersjach.

Opublikowano

Ja zawsze mam 1%, bo mam zawór 1.5 cala. Nawet w mrozy max otwarcie to 17%, teraz 9.

Opublikowano

Jeżeli chodzi o zmiany między 3.4.0 a 3.6.3 to w tym najnowszym dodatkowo pod ikoną pompy powrotu jest widoczna temp. powrotu oraz jest możliwość załączenia pompy na powrocie jako krótkiego obiegu. Dzięki temu pompa na powrocie pracuje cały czas. W 3.4.0 ta pompę załączało się jako przewałową i żeby pracowała bez przerwy należało jej zadać wysoką temp.

Opublikowano

@mik90 dla sprostowania temperatura powrotu jest wyświetlana pod pierwsza ikoną pompy tj. pompy CO.

• 3 miesiące temu...
Opublikowano
W dniu 31.01.2020 o 09:03, Darekgra napisał:

Komfort eko lux 15 kW, kociołek z datą produkcji 05/2019 dmuchawa jak na zdjęciu, korona retorty stary typ (bez przesłony) talerz retorty nowa wersja z otworami przy wewnętrznej krawędzi.

IMG_20200125_174800_resized_20200131_084047566.jpg

1 minutę temu, Zbynio400 napisał:

Dzień dobry. Też korzystam z takiego wentylatora, ale ostatnio jakoś głośniej go słychać. Serwis zalecił mi wymianę  i zacenił sobie 420 PLN. Może jakieś sugestie co zrobić ?

1 minutę temu, Zbynio400 napisał:

Opublikowano

Zacząć od czyszczenia, bo to solidny hiszpański wentylator który żyje długie lata. Jak nie pomoże, to mozna to kupić w każdym sklepie z wentylatorami, np. Domer.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Czy jest coś nowszego od 3.6.3. ? Sezon pewnie w weekend trzeba będzie zacząć, bo ma być 18C zimniej, niż dzisiaj.

Edytowane przez HarryH

• 5 tygodni później...