Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Jak Wygasić Kocioł Z Peletem

kriss642

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Wczoraj zamontowałem piec z podajnikiem. Na próbę wsypałem jeden worek peletu i rozpaliłem. Po godzinie, jak już woda się nagrzała w boilerze i po sprawdzeniu wszystkich grzejników wyłączyłem sterownik. Niestety do rana w piecu cały czas się pali/tli. Prawdopodobnie nagrzał się slimak i palnik został zasypany peletem. I tu  mam pytanie, jak wygaszacie swoje piece? Czytałem, że można zgarnąć żar z palnika, ale palnik jest tak rozgrzany, że zaraz zajmuje się ogniem świeży pelet. Godzinę temu przysypałem palnik piachem, ale dalej z komina idzie dym.

Macie jakieś inne sposoby?

Opublikowano

Musisz wygarnąć co się da z palnika i popielnika  , włączyć sam podajnik wsypać trochę pelletu  do zasobnika i wywalić wszystko przez palnik do popielnika z zasobnika i reszty podajnika aż nic nie będzie spadać,uważaj nie poparz się  o palnik ,to co wysypiesz na zewnątrz  też może się tlić palić uważaj .Gdzieś dostaje się powietrze .

Opublikowano

A co to za sterownik i palnik, że piachem go musisz traktować? Mam nadzieję, że nie robisz OFF przez odcięcie zasilania sterownika.

Normalnie wygaszaniem zajmuje się automatyka - u siebie wciskam exit, potwierdzam wyłączenie kotła i następuje proces wygaszania wraz z czyszczeniem (przedmuchy i dopalanie resztek) kilka minut i po temacie. Standardowo w ustawieniach miałem też wbite czyszczenie palnika co 24h.

Opublikowano

Autor tematu ma pewnie retortę, a tam nie ma takich możliwości, ponadto jak się palnik rozgrzeje to może następować samozapłon paliwa w podajniku.

Nie ma to jak kocioł tyko do pelletu, tam masz wszystko ok.

A z takich pseudo kotłów na pellet rodzą się mity na temat drogiego grzania pelletem.

Opublikowano

Dzięki za odpowiedź. Tak mam retorte. Niestety zasugerowałem się informacją producenta co do możliwości wyboru paliwa do spalania w moim kotle.

Dużo więcej pelletu idzie w tego typu palniku?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.