kriss642 Opublikowano 20 Sierpnia 2015 #1 Opublikowano 20 Sierpnia 2015 Witam. Wczoraj zamontowałem piec z podajnikiem. Na próbę wsypałem jeden worek peletu i rozpaliłem. Po godzinie, jak już woda się nagrzała w boilerze i po sprawdzeniu wszystkich grzejników wyłączyłem sterownik. Niestety do rana w piecu cały czas się pali/tli. Prawdopodobnie nagrzał się slimak i palnik został zasypany peletem. I tu mam pytanie, jak wygaszacie swoje piece? Czytałem, że można zgarnąć żar z palnika, ale palnik jest tak rozgrzany, że zaraz zajmuje się ogniem świeży pelet. Godzinę temu przysypałem palnik piachem, ale dalej z komina idzie dym. Macie jakieś inne sposoby?
Animus Opublikowano 20 Sierpnia 2015 #2 Opublikowano 20 Sierpnia 2015 Musisz wygarnąć co się da z palnika i popielnika , włączyć sam podajnik wsypać trochę pelletu do zasobnika i wywalić wszystko przez palnik do popielnika z zasobnika i reszty podajnika aż nic nie będzie spadać,uważaj nie poparz się o palnik ,to co wysypiesz na zewnątrz też może się tlić palić uważaj .Gdzieś dostaje się powietrze .
Patrol Opublikowano 20 Sierpnia 2015 #3 Opublikowano 20 Sierpnia 2015 A co to za sterownik i palnik, że piachem go musisz traktować? Mam nadzieję, że nie robisz OFF przez odcięcie zasilania sterownika. Normalnie wygaszaniem zajmuje się automatyka - u siebie wciskam exit, potwierdzam wyłączenie kotła i następuje proces wygaszania wraz z czyszczeniem (przedmuchy i dopalanie resztek) kilka minut i po temacie. Standardowo w ustawieniach miałem też wbite czyszczenie palnika co 24h.
sambor Opublikowano 20 Sierpnia 2015 #4 Opublikowano 20 Sierpnia 2015 Autor tematu ma pewnie retortę, a tam nie ma takich możliwości, ponadto jak się palnik rozgrzeje to może następować samozapłon paliwa w podajniku. Nie ma to jak kocioł tyko do pelletu, tam masz wszystko ok. A z takich pseudo kotłów na pellet rodzą się mity na temat drogiego grzania pelletem.
kriss642 Opublikowano 21 Sierpnia 2015 Autor #5 Opublikowano 21 Sierpnia 2015 Dzięki za odpowiedź. Tak mam retorte. Niestety zasugerowałem się informacją producenta co do możliwości wyboru paliwa do spalania w moim kotle. Dużo więcej pelletu idzie w tego typu palniku?
sambor Opublikowano 21 Sierpnia 2015 #6 Opublikowano 21 Sierpnia 2015 Ilość pelletu spalanego w takim palniku jest o ok 50% większa niż w palniku (kotle) tylko do pelletu.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.