Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
19 godzin temu, Okman napisał:

Mam pytanie do użytkowników Slima.Ozi,bodajże Ty między innymi go masz.Chodzi mi o zmienianie jakichkolwiek ustawień i zatwierdzanie enterem w tym sterowniku.U mnie jest tak,że jeżeli na przykład wyłączam CWU,lub CO lub cokolwiek zmieniam,to zanim wcisnę enter w celu potwierdzenia,to kocioł (palnik) już reaguje na moje zmiany,a powinien zareagować dopiero po zatwierdzeniu enterem.Przykładowo: wchodzę w ustawienia palnika który pracuje i wyłączam go,czyli ustawiam :PRACA PALNIKA:NIE" i w tym momencie już następuje wygaszanie,mimo że nie zatwierdziłem jeszcze enerem.Pytanie czy u Was tez tak jest i czy jakaś aktualizacja na to pomoże?Pytam o to bo w niektórych zmianach na wyświetlaczu jest kilka opcji ustawień i nie wiem na pamięć czy mam  kliknąć w lewo,czy w prawo.Na przykład w ustawieniach CWU mamy w prawo bodajże  wyłączenie CWU,program czasowy a w lewo jeszcze jakaś opcja i chcąc ustawić na jedną z tych z nich,klikając nie w tę stronę odrazu kocioł reaguje zamiast zareagować po zatwierdzeniu enterem.

No, jest to jeden ze wstydliwych "bugów" w tym oprogramowaniu. Dlatego ja, gdzie się da, to zmiany wykonuję z poziomu Vide Rooma lub Vide Neta. W tym pierwszym nie ma suwaka, więc widać co się wybiera. W tym drugim są przyciski "Zatwierdź". Niestety nie ma tam wszystkich opcji, jest ich bardzo mało i nie należy się spodziewać, że ich będzie więcej, bo...

9 godzin temu, Daniel1 napisał:

Nie liczył bym na aktualizacje w tym zakresie gdyż Tekla ma w DUPIE użytkowników Slima i tylko Toucha aktualizują.

Opublikowano
8 godzin temu, Grzechotnik napisał:

Na 99%zle włożyłeś kartę.
Zobacz czy nie przesuwa ci się jak zamykasz klapkę.

Wysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka

Na 100% dobrze włożyłem i nic się nie przesuwa 

Opublikowano

Witam

Mam pytanie czy kupować czujnik czadu, czy piece mają jakieś zabezpieczenia.

Pozdrawiam

Opublikowano
W dniu 27.10.2019 o 07:22, Gregory2203 napisał:

Na 100% dobrze włożyłem i nic się nie przesuwa 

sprawdź kartę, chodzi o typ.

SD, SDHC. SDXC. tej ostatniej sterownik nie będzie widział.

Opublikowano (edytowane)

Poważnie no bo jak braknie tlenu to zgaśnie i możne jest jakiś czujnik co daje alarm ze płomień zgasł.

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu
Opublikowano

Nawet jak palnik z tego powodu zgaśnie to skąd ty będziesz wiedział ze masz pomieszczenie pełne czadu? Zrobisz przy pewnym stężeniu kilka wdechów i tyle będziemy cie widzieć.
Kup i nie kombinuj.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Opublikowano
26 minut temu, Dinger napisał:

Poważnie no bo jak braknie tlenu to zgaśnie i możne jest jakiś czujnik co daje alarm ze płomień zgasł.

W kotłach Tekli jest czujnik jasności płomienia, jak zgaśnie płomień to kocioł się wygasi i zgłosi Alarm [brak płomienia/opału]

Druga sprawa to w sterowniku Touch jest możliwość cofnięcia zgody na pracę z zewnętrznych źródeł, jeżeli czujnik zadymienia czy zaczadzenia będzie miał złącze NC może cofnąć zgodę na pracę i spowodować wygaszenie kotła. Osobiście mam takie rozwiązanie.

Opublikowano

Też się zastanawiam

Opublikowano

Też mam biało w kotle ale u mnie to wynika z faktu, że mam bufor i kocioł chodzi na maksa. Pytanie brzmi czy spalanie się zmniejszy?

Opublikowano

Za dużo syfu w palniku,  albo pusty zasobnik.... Wtedy wiatr wieje w rurę podającą kierując tam płomień 

Opublikowano

Lepiej kupić w Tekli jak się ma kocioł bio wtedy sonda +regulator ciągu jest za 1537 zl

Opublikowano

Eee tam... W tekli bardziej się opłaca niż u estymy. Pytałem na początku lipca 

Screenshot_20191031-213955__01__01.jpg

Opublikowano

Jeśli chcę wyczyścić ten płaski palnik to żeby zrobić to porządnie to mam tam głową nurkować by zobaczyć i dziurki udrożnić czy lepiej calego zdemontować, dużo z tym zabawy? 

Opublikowano

Telefon i nagrywanie z lampą pod lekkim kątem. I widzisz wszystko na żywo bez wkładania głowy.

Opublikowano
W dniu 31.10.2019 o 13:28, Gregory2203 napisał:

Witam opłaca się kupić sondę lambda? 

Chcecie znać moje zdanie,to napiszę. 

Nigdy Wam się nie zwróci te 1200 czy 1500 zł.... Ktoś wymyślił to cudo, a głupcy wierzą w oszczędności. Jeszcze dojdzie do tego, że sonda się wysr.a, i trzeba będzie ją wymienić ( szczęście jak ktoś ma gwarancję) W życiu bym nie kupił tego gówna za takie pieniądze.  

Opublikowano

Próbowałem Ozi80, pewnie by się udało i z telefonem, ale cały palnik zdemontowałem, rozkręciłem na części pierwsze komorę spalania. Warto było. Coś mi sporo pożerał ostatnio a powietrze musiało być prawie na max. Ten kawał perforowanego płaskiego żelastwa na którym jest żar, który przesuwa się jako czyszczenie miał kilka otworów niedrożnych tak samo ścianki boczne i górna. Wstyd mi się przyznawać jak dałem ciała , otóż gdy kupiłem kocioł to ta klapa od palnika była w wśród płyt ceramicznych i zestawu do czyszczenia kotła luzem w kotle. Jakoś żyłem w przeświadczeniu, że gdy korzystam z rusztu awaryjnego to wtedy tą klapką coś tam zatykam w palniku od dołu . Nie było okazji zatykać to i przeleżała w szufladzie ponad rok. Teraz mam odpowiedź dlaczego zawsze musiałem mieć duże powietrze ustawione, spalanie nie efektywne, walka z czarnymi ścianami itp., itd. Teraz kocioł nagle bieleje w środku a z  powietrzem grubo do dołu trzeba było zejść. Klapa była źle założona i pewnie w spadła z palnika zanim go rozpakowałem. Także zabawa z ustawieniami od nowa niczym jak z nowym kotłem. Takie rzeczy... 

IMG_20191102_162119.jpg

IMG_20191102_162101.jpg

Opublikowano

Ja mam zupełnie inny palnik. Nie bardzo rozumiem o czym piszesz. Ale jak jest lepiej to fajnie.

Opublikowano
W dniu 31.10.2019 o 14:09, Visitor1230 napisał:

Oplaca sie.  W moim kotle w komorze spalania jest bialo. Doslownie. 

50 minut temu, Trener40 napisał:

Chcecie znać moje zdanie,to napiszę. 

Nigdy Wam się nie zwróci te 1200 czy 1500 zł.... Ktoś wymyślił to cudo, a głupcy wierzą w oszczędności. Jeszcze dojdzie do tego, że sonda się wysr.a, i trzeba będzie ją wymienić ( szczęście jak ktoś ma gwarancję) W życiu bym nie kupił tego gówna za takie pieniądze.  

I komu teraz wierzyć??