Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Opinie Na Temat Tekla Draco Bio / Tekla Draco Bio Compact 12 Kw

Sterydziak

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pewien problem z piecem jak mi wystartują pompy na piecu w momencie leci temperatura, aż pompy staną i tak w kółko. Powrót nie ma nawet 40st. Schemat zgodny ze schhematem Tekli. Instalacja mieszana podłogówka i grzejniki. Czy jest jakiś patent, żeby zwiększyć temperaturę powrotu? Podejrzewam, że wina tkwi właśnie w tym.

Schemat Tekli jest jak najbardziej niewłaściwy, i tam trzeba pytać.

Nie przesadzaj nie jest aż taki zły, u mnie się sprawdza, problem moze tkwi w ustawieniach.

Napisz cos więcej o swojej instalacji

Wysłane z mojego KIW-L21 przy użyciu Tapatalka

A co jest nie tak w schemacie tekli, czyżby zasilanie podłogówki(zawór 3d) powiniem być dopiero za zaworek 4d? Instalacja u mnie parter podłogówka ok 60m2, pietro podłogówka na korytarzu i w łazience, 5 grzejników w pokojach, 2 w garazu, ale skręcone głowice na ok 10st.

Piec nie spala mi kosmicznych ilości 15-20kg doba, ale widzę, że nie chodzi tak jak powinien, do zadanej dochodzi właściwie dopiero jak pompy staną tak jak u Ozi80.

Czy zamontowanie jakiegoś zaworu termostatycznego na powrocie zdałoby egzamin? 

Instalacje masz siłowniki, pogodowke, czujniki co i pokojowe? Tryb auto czy ciągły? Stale pompy?

Siłownik na zaworze 4d na grzejniki, zawór 3d sterowany ręcznie, czujnik co, pokojowy i pogodowy jest. Pompa stała na NIE. 5 pętli podłogówki parter sterowane zaworem 3d (temp 32st), 2 pętle na poddaszu na zaworach termostatycznych. Grzejniki 1083W, 1020W, 1057W, 1900W, 600W. Termostaty są, ale odkąd podłączyłem pokojówkę są w 3 pokojach rozkręcone. Tco na grzejniki 40st.

Edytowane przez gitarr

Przypuszczam ze podlogowka moze ci wychładzać piec ja tak miałem, zrób stała pompę na podłogę niech cały czas ma te 32", ustaw wsp korekcji np na 5 i zobacz wtedy.

Ja widziałbym to całkiem odwrotnie :

- jak są grzejniki z termostatami i na kotle powinno być ok 70C to nie warto się bawić w zaw 4-D na grzejniki, tylko podłączyć je wprost do kotła, i tak woda na grzejniku nie traci więcej niż 20C, czyli z grzejnika wraca min 50C

- natomiast pod zaw 4-D z siłownikiem podłączyć podłogówkę ze stale pracującą pompą,

Instalacja podłogi potrzebuje stosunkowo dużo zimniejszej wody, więc na powrót kotła z zaw 4-D wraca woda o wyższej temp.

Lub poprawny układ klasyczny z CO i podłogówką za zaw 4-D, czujnik zaw 4-D na powrocie 

Oczywiście zaw 4-D zamontowany wg zasad inst grawitacyjnej lub pompa kotłowa załączona na stałe.

Pompa jest lepsza w działaniu

PS

Oczywiście najlepszym rozwiązaniem jest zawór termostatyczny na powrocie.

Jak to prosto wykonał kolega @Lama79 podaję na poniższym rys, układ działa już 3 czy 4 zimę , a kocioł naprawdę mało pali.

Układ nie jest zgodny z teorią ani ze zdrowym rozsądkiem, ale działa

O szczegóły pytać @Lama79, ja ich nie znam

post-18578-0-20170800-1481064216_thumb.jpg

Ok wielkie dzięki, wstawię więc drugi zawór 4d, problem ze sterowaniem jest tak, że mam tylko jeden moduł estymy, żeby zrobić sterowanie obydwoma zaworami potrzebny kolejny moduł za 600zł. chyba, że rzeczywiście przełożyć siłownik na zawór od podłogówki. W tej chwili obie pompy mam spięte razem. Czyli czeka mnie inwestycja.

Tak naprawdę to pompę podłogówki można bez problemu włączyć do gniazdka, przez sezon grzewczy ona nie powinna być wyłączana, a na grzejnikach masz termostaty więc "regulacja ręczna" na poziomie 50% powinna być OK.

Nie podałeś jaki masz obecnie zaw 4-D , ten do podłogi powinien być taki sam lub lepiej większy- podłogówka ma większe przepływy.

Tak naprawdę to pompę podłogówki można bez problemu włączyć do gniazdka, przez sezon grzewczy ona nie powinna być wyłączana

Tak jest u mnie. Kazałem zrobić podłogówkę na stałe (pompa zasilana cały czas, temperatura z pieca na posadzkę regulowana zaworem 6 stopniowym, a sterowanie obwodami i temperaturą w pokojach reguluje oddzielny sterownik Herz'a i siłowniki), a grzejniki oddzielny obwód sterowany z pieca (czasówka, temperatura) + głowice termostatyczne na grzejnikach. 

W ten sposób sterownik Estyma obsługuje jakby dwa niezależne obwody zamiast jednego.

Panowie walcze z ustawieniami palnika a mianowicie z nadmuchem i podawaniem paliwa. Piszecie zeby ograniczac nadmuch zeby ciepło nie szło w komin i moje ostatnie ustawienia to:

Powietrze min 18

Powietrze max 30

Podawanie 2,9

Niestety po kilku dniach pracy z tymi parametrami zauwazyłem ze piec chyba sie gasi bez osiagniecia zadanej temperatury wiec wróciłem do ustawien

Powietrze min 27

Powietrze max 38

Podawanie 2,9

Aktualne spalanie dochodzi to 30kg na dobe. Mozecie mi doradzic jak zmienic ewentulanie ustawienia powietrza i podawanie zeby troche ograniczyc spalanie?

Mam Tekle Draco Bio Compact 10,2KW, zawór 4d

sterownik pokojowy bezprzewodowy ctp-2, zewnetrzy czujnik pogodowy

Powierzchnia domu 120m, 13 grzejników na dwóch pietrach, dom z lat 80tych ocieplony styropianem 8cm

Pelet: Biomasa Partner Din plus

Temperatura komfortowa 21 a na noc staram sie obnizac do 19 stopni na regulatorze

Kocioł ustawienia:

Temperatura zadana kotła: 62

Temp Min Pomp 45

Histereza: 20

Palnik:

Współczynnik korekcji 10

Tryb pracy: ciagły

Czopuch jest ciagle gorący(nie da sie na nim położyc ręki)

pozdrawiam

Krzysiek

Nie wazyłem paliwa ale mam wpisane 18,9kg i to mniej wiecej odpowiada na realne zuzycie jakie jest wyswietlane w menu palnika(wartosc opałowa 4,9 z opakowania pelletu). Komin mam z cegły bez zadnych wkładów, wymiary standardowe jak na dom pietrowy.

pozdrawiam

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu

Zrób test paliwa od tego musimy zacząć, z doświadczenia wiem ze moze się bardzo różnić

Proponuje policzyc jeszcze zapotrzebowanie budynku na cieplo. Nie wykluczone że spalanie jest ok, ale to mozemy stwierdzic po wynikachz obliczeń.

Wysłane z mojego GT-I9195 przy użyciu Tapatalka

Ilość 30kg/ 24 to raptem 1,25kg/h przy paliwie jak podajesz - przy 100% sprawności to ok 6,5kW,

a że sprawność w takim kotle to ok 60% , 

Więc masz zapotrzebowanie na ciepło ok 3,8kW - całkiem niezłe.

Teraz wejdź na stronę ciepłowłasciwe.pl i tam sprawdź zapotrzebowanie na ciepło twojego budynku.

Największą rolę w spalaniu gra izolacja budynku - tego nie przeskoczysz regulacją kotła

Lama79 ma chyba rację,że spalanie może być ok, stary dom ze średnim ociepleniem ścian, dach i podłoga pewnie bez żadnego ocieplenia, a okna i drzwi pewnie też bez szału. Tak jak proponuje Lama policz OZC pomoże ci ta strona http://cieplowlasciwie.pl/

widzę że pisaliśmy w tym samym czasie :P

Edytowane przez gitarr