Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ale jak to do kotła na paliwo stałe to po co jakaś wysoką moc? Ma utrzymać w działaniu pompę CO i sam sterownik , to ile będzie- 50W? No chyba że kocioł z podajnikiem to wtedy trochę więcej ma tych odbiorników

Ale jak z to na ekogroszek to zamiast UPS dodał bym mu zapalarkę tak żeby po braku zasilania sam umiał wystartować. To się przyda nawet gdy zasilanie jest.

Opublikowano

Biorę tylko pod uwagę kemot i volton . No nic dokupię drugi aku. Warto inwestować w balanser do tego ? 

Opublikowano

Ja miałem polskiego chińczyka Volt Polska Sinus pro 800 i przy kotle z podajnikiem u mnie się sprawdzał. Przy pracy ciągłej odcinało przy obciążeniu powyżej 460W.
Działał u mnie kilka lat z kotłem Ogniwo Eko z podajnikiem Batory, a później sezon z kotłem Sekom z SV200. Działał z Akumulatorem 12V

Jak idziesz w coś większego i droższego ok 1000zł na 24V, to możesz rozważyć chiński falownik. Kupisz coś 2000-3000W. Podtrzyma Ci kociołek jak również dodatkowy wydzielony obwód z lodówką czy oświetleniem domu.
Na pobór własny pobierają 50-60W. Jednak i ten pobór możesz zniwelować podłączają kilka paneli fotowoltaicznych i w dzień się doładowywać.

Mam nawet taki nieużywany 3000W, bo zmieniła mi się koncepcja i kupiłem 6200W na 48V.

• Zgadzam się 1
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Niestety ale pro sinus 1500/1050 nie daję rady przy zapalarce, wyskakuje przeciążenie i wyłącza się . Trzeba odesłać i wymienić na mocniejszy. Chyba że grzałka walnięta…. Na tabliczce pobór energi 196/546 czyli zasilacz z dużym zapasem jednak się wyłącza 

Opublikowano

Musisz brać pod uwagę początkowy prąd rozruchu każdego urządzenia, co nie jest jednoznaczne z jego nominalną mocą pracy. Szczególnie widać to po agregatach chłodniczych, gdzie podczas startu potrzebna moc jest znacznie wyższa niż piszą o tym na tabliczkach znamionowych.

Opublikowano

Spodziewałem się tego ale nie że aż tyle będzie potrzeba zapasu 546/1050 to jest prawie 100% zapasu . Tym bardziej zanim kupiłem to pisałem do kilku firm od zasilaczy i każdy mówił że będzie dobrze, jednak nie jest. Trzeba spakować odesłać i kupić coś mocniejszego na 24v 

Opublikowano

Grzałka to czysta rezystancja, przy załączaniu ma małą rezystancję, stąd ten duży pobór mocy na starcie, moc podana na tabliczce jest mocą w warunkach stabilnych, a nie startowych, startowa jest często 2-3x większa.

Niektóre sterowniki kotła mają start zapalarki z ograniczeniem prądu tzw soft start, ale wtedy musi być odpowiedni układ do zmniejszenia mocy startowej zapalarki co wydłuża też żywotność grzałki np w moim Vikingu żywotność grzałki to ponad 20 tysięcy rozpaleń, a podczas startu prąd narasta w ciągu 2-4s od zera do wartości nominalnej.

Opublikowano
3 godziny temu, Kolekszy napisał(a):

... zanim kupiłem to pisałem do kilku firm od zasilaczy i każdy mówił że będzie dobrze, jednak nie jest.  

Podobno teraz nie trzeba się na wszystkim znać, ale dobrze co nieco wiedzieć, żeby zaoszczędzić sobie problemów.

Opublikowano

Te 1050w można między bajki wsadzić . Miernik wpięty między piec a gniazdko pokazuje w momencie rozruchu 1017/1020w przez ok 2 sekundy . Więc deklarowane 1050 ciągłej mocy można wsadzić w bajki. Odeślę i będę szukać czegoś mocniejszego 

Opublikowano

Niezły potworek z tej grzałki... Miałem poprzednio Volt sinus pro  1000VA/700W i bez problemu ogarniał stalową zapalarkę pellas 400W +pompki+ motoreduktory podajników i automatykę. Do tego chwilowo potrafił znieść więcej niż 20% przeciążenia- kiedyś z rozpędu pod gwarant podłączyłem odkurzacz 😵‍💫 Volt dostał z 1,5kW i pikał może z 10sek zanim go odcięło. Ten sprzęt żyje do dziś u innego palacza (przebieg jakieś dwanaście lat).

Opublikowano

Nie jestem elektrykiem i dziwne dla mnie, że grzałka która ma 300w w rozruchu pobiera ponad 3x tyle … jeśli sprzedawca się zgodzi to oddam , jeśli nie to sprzedam i poszukam czegoś 1400-1600w . 

Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, Kolekszy napisał(a):

Nie jestem elektrykiem i dziwne dla mnie, że grzałka która ma 300w w rozruchu pobiera ponad 3x tyle … ,,,,

Zerkając ukradkiem w moje pożółkłe papiery, to jestem elektrykiem a prąd to mój stary znajomy, więc legalnie bawię się prądem!.
Od dawna mnie to bardzo gryzie, ale sam też nie ogarniam tych wszystkich skomplikowanych i trudnych zagadnień związanych z tą techniczną dziedziną.

Temperaturowy współczynnik rezystancji. Bywa przeważnie dodatni, ale także może być ujemny.

Edytowane przez Andrzej_M_
Opublikowano
14 godzin temu, Kolekszy napisał(a):

,,,,  jeśli sprzedawca się zgodzi to oddam , jeśli nie to sprzedam i poszukam czegoś 1400-1600w . 

Jest jeszcze inne wyjście, ale wypadało by zatrudnić kogoś kto ma jakieś pojęcie o elektryce.
Na rodzimym portalu aukcyjnym, można nabyć moduły łagodnego rozruchu "soft start".
Koszt zakupu mniejszy niż koszt przesyłki.      

Opublikowano

Dobrze by było aby dokończyć tą radę elektryka z żółtymi/  pardon, pożółkłymi papierami  podając gdzie ten "soft start" należałoby wpiąć.

A moja rada - wybrać "soft start" z czasem rozruchu/startu nie mniejszym niż 10s.