sambor Opublikowano 11 Lutego 2014 #26 Opublikowano 11 Lutego 2014 KWKD 15 to Zębiec, ale czy jeszcze produkowany?
jameess Opublikowano 11 Lutego 2014 #27 Opublikowano 11 Lutego 2014 Jest produkowany, kup zębca KWKD 15 KW i będziesz zadowolony, piec prosty do bólu, uzywam taki 3-ci sezon i jest super. Dokupisz tylko miarkownik ciągu i to wszystko. Tutaj masz wątek o tym piecu: https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/9891-wszystko-o-kwkd-15kw/ Nie ma co cudować i przepłacać, będziesz zadowolony, gwarantuję. Jeszcze co do ilosci opału który spalasz to szok noramalnie. Ja przy podobnym metrażu ( ciutke większym ) w zeszłym roku spaliłem 2.8 tony wegla, ten sezon wystarczy mi 2 tony. Z tym że w okresach przejściowych przepalam raz dziennie drewnem, ładuje piec, ustawiam 85 stopni i finito. Drewna na sezon spalam max 2mp.
robert45 Opublikowano 11 Lutego 2014 #28 Opublikowano 11 Lutego 2014 W domu zamieszkuje 4 osoby ja z żoną i syn już na wypadzie i mama wiekowa osoba. Czy Robert 45 opisuje konkretny model pieca czy ogólnie. A jakiej firmy jest piec KWKD15 który wyżej jest polecany. Odnośnie pieców z podajnikiem to wszyscy twierdzą ze jeszcze więcej będę spalał ekogroszku a jak wiadomo on jest coraz droższy. Piszę o sasie NWG 23kW. Kocioł z podajnikiem nie na ekogroszek lecz na miał. W lecie podgrzewając ciepłą wodę łatwiej jest nim sterować.
sati Opublikowano 11 Lutego 2014 Autor #29 Opublikowano 11 Lutego 2014 A jak by się miała w mojej sytuacji piec z podajnikiem.
kozik123 Opublikowano 11 Lutego 2014 #30 Opublikowano 11 Lutego 2014 Wszystko zalezy od Twoich funduszy, skromnie licząć piec z podajnikiem to 2x cena pieca bez podajnika. Jeżeli zalezy Ci na wygodzie i mniejszej częstotliwości odwiedzin w kotłowni i stac Cie na piec z podajnikiem to sie nie zastanawiaj. Tylko kup sprawdzona konstrukcje. Na forum dużo znajdziesz informacji na temat pieców z podajnikiem.
arthi Opublikowano 12 Lutego 2014 #31 Opublikowano 12 Lutego 2014 Bez przesady, ceny kotlow z pdajnikiem zaczynają sie od niecalych 5 tys., czasem na tablicy trafiaja sie tez jakies rodzynki po 2-3 sezonach za 2-3 tys.. Jesli latem zamierzasz kotlem ogrzewac rowniez wode, to pomysl z podajnikiem nie jest taki glupi. Z drugiej strony sprawdz po ile stoi u ciebie eko, bo moze duzo drozej.
mlodzieniec Opublikowano 12 Lutego 2014 #32 Opublikowano 12 Lutego 2014 Na paleniu miałem już się wielu przejchało, bo kupic dobry miał to jest naprawdę sztuka, albo piasku domieszają, albo innego dziadostwa, a porządny wyjdzie wcale nie tak tanio, kilka sezonów wstecz może tak ale obecnie juz coraz mniej opłacalne, do tego masa brudu, kurzu, jak dla mnie miał odpada, ale co kto lubi. Podajniki są fajne, ale muszą mieć dobre paliwo, które niestety tez kosztuje, w polecanym zasypowym Zębcu nie ma aż takich wymagań, można zmieszać jeden węgiel z drugim, dorzucić miału i jakos pójdzie nawet jak się trafi słabszy węgiel na składzie. No i jesteśmy zależni od prądu, na miarkowniku nie ma tego, wystarczy drożny komin i będzie. SAS ma dość duże wymagania kominowe, Zębiec jest bardziej tolerancyjny. U mojego wujka Zębiec wytrzymał 26 lat palone częściowo koksem. Także ja bym się bardziej skłaniał ku Zębcowi bez podajnika. Ale jak masz ok. 6 - 7 tys. zł [z montażem może i 8] to pomyśl o podajniku. Ew. róznicę w cenie możesz wydać na porządne zaizolowanie stropu, wełna 30 cm albo więcej jak jest miejsce, i będzie czuc róznicę, bo ciepło rozchodzi się do góry i bez izolacji ogrzewasz świat i śnieg na dachu, miałem to samo. Latem w zasypowym wodę do mycia ogrzejesz kilkoma kawałkami drewna, rozpalając raz na dobę, co zajmie kilkanaście minut. Podajnik będzie cały czas żarł prąd. A wiadomo tu złotówka, tam grosik i się zbiera. Podsumowując, ja daję głos na zasypowego, moze byc zębiec, bo sas nwt nie jest idealnym kotłem, co wiem bo posiadam.
sati Opublikowano 12 Lutego 2014 Autor #33 Opublikowano 12 Lutego 2014 Dzięki wszystkim za informacje i porady. Po głębszym przemyśleniu jednak chyba na ten rok jeszcze odłoże zakup kotła ( może wytrzyma ten stary) a najpierw ocieple górny strop co też będzie nie małym wydatkiem, i zobaczę rezultat może będę musiał kupić mniejszy piec. Dzięki wszystkim ale jak by ktoś miał jeszcze jakieś porady lub uwagi to proszę pisać będę post śledził.
mlodzieniec Opublikowano 13 Lutego 2014 #34 Opublikowano 13 Lutego 2014 Jeśli zdecydujesz się na wełnę, to plecam skalną, Rock...Mega, mam u siebie i nic sie nie zmienia, jest też cięższa od szklanej np. Iso... Nie jestem żadnym przedstawicielem, ani innym handlowcem, po prostu jak ocieplać to porządnie a widzę, że szklana jednak jest inna, bardziej watowata, skalna jest mniej ściśliwa i przez to pewnie trzyma wymiar lepiej po kilku sezonach a na poddaszu są temperatury skrajne od -30 zimą do +70 latem, dach blachą kryty. Cena skalnej jest nieco wyższa. Pewnie zaraz będą głosy, że po co przepłacać itp, OK, przyjmę, chciałem tylko zaznaczyć swoje obserwacje odnośnie ocieplenia stropu a co wybierze Kolega autor tematu to już jego decyzja. No i oczywiście 2 warstwy naprzemiennie układane żeby nie było mostków cieplnych. Skalna też mniej pyli przy układaniu i tak nie kłuje, nawet bez rękawiczki jak się weźmie to jest inne odczucie. Ale do pracy przy ocieolaniu obowiązkowo maseczka, rękawiczki i jakieś ubranie robocze ochronne, żeby się nie nawdychać pyłu, choć skalny jest mniej drażliwy.
robert45 Opublikowano 13 Lutego 2014 #35 Opublikowano 13 Lutego 2014 Wełna jest niezła, izoluje też dodatkowo akustycznie. Jeśli nie będzie na nią wylewany jastrych, to OK. Przy wylewkach mocno siada. Do jastrychu lepszy styropian.
mlodzieniec Opublikowano 13 Lutego 2014 #36 Opublikowano 13 Lutego 2014 Nie znam nikogo, kto daje wylewkę na wełnę. Jak już to prowizoryczna podłoga z legarów i płyt OSB. Bo chodzić po wełnie tez nie można. Styropian tańszy ale bez wylewki nie ociepli tak jak wełna, która jest miękka i wciska się w nierówności. I nie zawsze da sie zrobić wylewkę, bo może konstrukcja stropu nie przenieść dodatkowego obciążenia. Z tego względu lepsza jest wełna, choć swoje waży ale znacznie mniej niż beton. Rolka skalnej grubość 150 mm szer. 1 m długość 4 m to ok. 30 kg paczka, szklana będzie połowę lżejsza.
mac65 Opublikowano 13 Lutego 2014 #37 Opublikowano 13 Lutego 2014 Panowie bez herezji z ta wełna . Na podłogi również daje się wełnę ale twardą tak samo jak styropian tzw twardy . Oczywiście wiąże sie to wszystko z ceną samego ocieplenia bo im większa gęstość tym wyższa cena za m3 . A wylewka to tzw podłoga pływająca z własnym zbrojeniem z np. siatki z dylatacja od ścian budynku dla kompensacji rozszerzalności cieplnej samej wylewki . Na podłogach na gruncie sprawdza sie również lekko zagęszczony keramzyt , lepiej izoluje jak wełna czy styropian ale również nie jest tani ale umożliwia pominięcie wylewki z tzw chudego betonu .
mlodzieniec Opublikowano 13 Lutego 2014 #38 Opublikowano 13 Lutego 2014 Mówimy o zwykłej wełnie z rolki czy miękkiej płycie, twarda to zwykle fasadowa tylko na strop za drogi interes. Opcja to granulat wełny ale trudno go dostać. Wełna ma tę przewagę nad stryropianem, że jest całkiem niepalna i poprawia ochronę p/poż budynku.
staran Opublikowano 13 Lutego 2014 #39 Opublikowano 13 Lutego 2014 Panowie dyskusja troche bezprzedmiotowa zwłaszcza w tym wątku.Kolega sati zadał pytanie w dziale izolacje,ma poddasze o wys 60-120cm i martwi się jak się tam dostać ,a nie czy robic wylewke.
sati Opublikowano 12 Listopada 2015 Autor #40 Opublikowano 12 Listopada 2015 Witam po dłuższej przerwie. Niestety stało się pękł kocioł na szwie,jakoś mi go pospawano i nie cieknie ale niestety jestem zmuszony po sezonie wymienić kocioł no nowy. Jak zwylke jest wiele wątpliwości na jaki kocioł wymienić i na jakiej firmy. Zdecydowany chyba jestem na kocioł z podajnikiem więc czekam na propozycje jakiej firmy kocioł kupić. Prosze o propozycje.
Gość Opublikowano 13 Listopada 2015 #41 Opublikowano 13 Listopada 2015 Zdecydowany chyba jestem na kocioł z podajnikiem więc czekam na propozycje jakiej firmy kocioł kupić. Prosze o propozycje. Pomyliłeś działy.
julo23 Opublikowano 22 Listopada 2015 #42 Opublikowano 22 Listopada 2015 Proszę o poradę w wyborze małego, taniego kotła dla biednej rodziny, do małego, starego domu, 3 izby i łazienka. Nieocieplony, zawilgocony. Podmokły teren, wilgoć w piwnicy. Piec musi być niski ze względu na bardzo niską piwnicę. Najlepiej z dmuchawą, bo obecny piętnastoletni piec jej nie ma. Instalacja tylko na kaloryfery.
darkon Opublikowano 22 Listopada 2015 #43 Opublikowano 22 Listopada 2015 Odpuść dmuchawę lepszy miarownik. Jeśli palisz węglem brunatnym/kamiennym to dolniak. Niski? proponowałbym HeFa chyba mają linię niskich piecyków . A innych godnych polecenia to Zębiec KWKD, MPM DS, Dakon Dor i jego bliźniaki.
spioch Opublikowano 22 Listopada 2015 #44 Opublikowano 22 Listopada 2015 Tylko wylicz ile potrzebujesz mocy. http://cieplowlasciwie.pl/Tutaj kalkulator. Dolniaka się wybiera na styk, nie trzeba nadwyżki mocy.
julo23 Opublikowano 24 Listopada 2015 #45 Opublikowano 24 Listopada 2015 Musze podjechać tam do tych znajomych i obejrzeć ten domek, wylicze zapotrzebowanie wtedy się odezwe ponownie.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.