Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Bufor postawilem w tamtym roku.Podlaczony byl do przewymiarowanego smieciucha.Teraz czas podlaczyc piecyk na pelet.Bufor zrobilem majac na uwadze kilka istotnych zagadnien min. piec bedzie sie mniej razy rozpalal,bedzie pracowal z moca nominalna,moge temperature na kaloryfery dowolnie regulowac i to doslownie w ciagu sekund(oczywiscie przy naladowanym buforze)itd

Co do wloskich kotlow ogladalem Red selecta ale cena podobna do Lazara wiec jak na poczatek przygody z peletem te piece z uwagi na cene stoja na gorszej pozycji.

Reasumujac odpowiedzi wychodzi ze wyzej stoi BIAWAR Pellux 100 Touch 20 kW. niz compact 12 kW

Szukam najlepszej oferty i kupuje:)

Opublikowano (edytowane)

tylko nie daj sie namówić na zawór 4D niezależnie jaki piec byś nie kupił.

popytaj jeszcze @Visitor1230 on ma compacta 12kW i ogrzewa podobną powierzchnię

Edytowane przez Gonzo19
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano (edytowane)

Witam,

Pytanie do buforowców zasilanych Pelmaxem 100.  Czy u Was rura zasilająca bufor ( zasilanie bufora od kotła ) podczas postoju układu (nie pracuje kocioł) też jest gorąca mimo iż układ jest w stanie "spoczynku" dobre kilka godzin ? 

U mnie jest taka właśnie sytuacja. Na wyświetlaczu kotła widnieje temp. (kocioł temp. 30 stopni) a rura zasilająca jest co najmniej gorąca..   Wg mnie taka sytuacja schładza bufor, gdyż gorąca woda trafia do radiatora jakim jest nieczynny kocioł i schładza wodę :-(.  

Kocioł Biawar Pelmax100 Touch, bufor 900L. 

Wszystko połączone wg układu ze strony Biawaru czyli zasilanie bufora połączone z buforem bez żadnego zaworu kulowego / klapowego / zwrotnego. Bezpośrednie połączenie. Układ zamknięty.  Natomiast na powrocie jest pompa oraz zawór zwrotny.

Edytowane przez Sandek
Gość Visitor1230
Opublikowano (edytowane)

To normalne. Woda w buforze jest gorąca. A rura z nim połączona. Siła rzeczy rury się nagrzewają. Generalnie dobrze jest ocieplić rury  w kotłowni.

Edit: jeżeli masz ZZ  za pompa na powrocie to on właśnie jest po to żeby zatrzymać grawitację i niedopuszcza do wychłodzenia bufora..Potwierdzaja to  30 stopni na kotle. 

Edytowane przez Visitor1230
Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, Sandek napisał:

Czy u Was rura zasilająca bufor ( zasilanie bufora od kotła ) podczas postoju układu (nie pracuje kocioł) też jest gorąca mimo iż układ jest w stanie "spoczynku" dobre kilka godzin ? 

2 godziny temu, Visitor1230 napisał:

To normalne. Woda w buforze jest gorąca. A rura z nim połączona. Siła rzeczy rury się nagrzewają. Generalnie dobrze jest ocieplić rury  w kotłowni.

Potwierdzam. tez tak mam.

Macie może w ustawieniach harmonogram pracy pompy cyrkulacyjnej?

Edytowane przez Gonzo19
Gość Visitor1230
Opublikowano

Ja u siebie nie mam. Ale Plumy maja tak, ze pewne funkcje mozna ustawic dopiero jezeli dane urzadzenie jest podlaczone i sterownik to widzi.

Opublikowano

to wiem, ja mam podłączoną pompę cyrkulacyjną, sterownik widzi, uaktywnił czas przerwy i czas pracy, ale nie ma harmonogramu. Trochę to kulawe, bo po co ma mi chodzić cyrkulacja jak nikogo nie ma w domu?

Gość Visitor1230
Opublikowano (edytowane)

To pozostaje pompę cyrkulacji podłączyć bezpośrednio do gniazdka przez czasówkę. Cyrkulacja pracująca non stop to realna strata.

Opublikowano

tyle to wiem, ale skoro mam możliwość skorzystania ze sterownika, to po co kombinować. 

Ale niestety pewnie tak się skończy, ze podłączę pod czasówkę

Opublikowano
W dniu 30.09.2019 o 06:23, Gonzo19 napisał:

Potwierdzam. tez tak mam.

Macie może w ustawieniach harmonogram pracy pompy cyrkulacyjnej?

Nie mam osobiście cyrkulacji więc nie pomogę w temacie.

Jak rozwiązujecie następujący problem: Pelmax100 grzeje bufor na 100% swojej mocy (20 kw).  By kocioł tę moc osiągnął, musi mieć zadane ( sprawdzone z praktyki), ponad 70 stopni celcjusza podczas ładowania bufora.  I teraz jest sytuacja - temp zadana do jakiej ma nagrzać bufor to 60 stopni.  Więc gdy te 60 stopni osiągnie, czujnik daje sygnał do kotła a ten natychmiast rozpoczyna proces wygaszania.  W trakcie procesu wygaszania pompa kocioł / bufor nie pracuje czyli woda nie jest już tłoczona do bufora.  No wszystko OK, przecież pellet nie jest już podawany więc logiczne.  Ale jest małe "ale"..

Kocioł jest rozgrzany do ponad 70 stopni a dokładnie jest to podejrzewam ok. 50 litrów wody do takiej temp (pojemność kotła to 60L).  I teraz mój kocioł stoi ponad 24 h a ciepło z kotła ucieka mi w komin..  A dokładnie te 10 stopni celcjusza.  Ostatnio zrobiłem próbę, wyłączyłem sterowanie automatyczne i na sterowaniu ręcznym włączyłem pompę kocioł / bufor by ta przecisnęła mi pozostałą wodę do bufora aż do momentu aż Afriso na powrocie do kotła odetnie wodę (55 stopni).  I wiecie co ?   Po ok. 10-15 minutach temp na kotle wskazywała dokładnie 55 stopni celcjusza ( po włączeniu sterowania automatycznego odczytana została temp ) a temp w buforze w miejscu w którym wcześniej było 60 stopni, wskazywała 63-64 stopnie.  Pompa przecisnęła gorącą wodę do bufora. 

I teraz pytanie. Czy jest możliwość tak skonfigurować ustawienia kotła by pompa kocioł / bufor - już podczas procesu wygaszania oraz jakiś czas po jego zakończeniu nadal pracowała (wybieg pompy) ?   Bo jeśli tak nie jest,  to  jest to porażka w przypadku połączenia tego kotła z buforem.

Opublikowano (edytowane)

@Sandek Mialem ten sam problem. Kociol zasuwa na mocy max. Bufor sie doladowal a kociol wygasza a pompa kociol-bufor wylacza. Pomimo wygaszenia kotla temperatura w spoczynku wzrastala u mnie nawet o 10stopni. Podejrzewam, ze masz zawor zwrotny sprezynowy miedzy pompa bufora a kotlem. Wymien go na klapowy. I kociol bedzie ci nadmiar oddawal grawitacyjnie do bufora. Nie ma tu czegos takiego niestety jak wybieg pompy.

Edit: U siebie zastosowalem dostawiony wybieg pompy. Ale w pewnych sytuacjach nie sprawdza sie do konca. Post nr 62

Opublikowano
8 godzin temu, Sandek napisał:

Czy jest możliwość tak skonfigurować ustawienia kotła by pompa kocioł / bufor - już podczas procesu wygaszania oraz jakiś czas po jego zakończeniu nadal pracowała (wybieg pompy) ?   Bo jeśli tak nie jest,  to  jest to porażka w przypadku połączenia tego kotła z buforem.

nie, nie ma takiej możliwości, półśrodkiem jest zawór klapowy na powrocie aby grawitacyjnie to odebrać.

Czy porażka w tym kotle? a pokaz mi kocioł a w zasadzie sterownik który to umożliwia.

Opublikowano
6 godzin temu, Gonzo19 napisał:

nie, nie ma takiej możliwości, półśrodkiem jest zawór klapowy na powrocie aby grawitacyjnie to odebrać.

Czy porażka w tym kotle? a pokaz mi kocioł a w zasadzie sterownik który to umożliwia.

Zawór klapowy, jak sami zauważyliśmy będzie schładzał bufor podczas postoju kotła. U mnie kocioł stoi ponad 24h. 

Opublikowano

U mnie zawór klapowy nie schladza bufora. Poza tym jak woda w kotle będzie miała taką samą lub niższą temperaturę niż góra bufora to grawitacja nie działa. 

Opublikowano
1 godzinę temu, Sandek napisał:

Zawór klapowy, jak sami zauważyliśmy będzie schładzał bufor podczas postoju kotła. U mnie kocioł stoi ponad 24h. 

Nie bedzie schladzal. Odpowiednio zamontowany umozliwia tylko ruch z kotla do bufora. Jezeli tylko w kotle bedzie cieplej niz w buforze to zadziala grawitacja.

Opublikowano

Dzięki za odpowiedzi.  Ciekaw jestem jak u innych to wygląda. 

Dziś po południu kocioł grzał bufor. Po zatrzymaniu, wyłączyłem Pluma, włączyłem ręcznie pompkę i na buforze po kilku minutach - 4 stopnie więcej. W kotle 55.  :-((  

Opublikowano

OK. Ja u siebie zamontowalem uklad do opoznionego wylaczania pompy. Ale jest jeden szkopul. Sterownik co kilka dni zalacza pompke , niewiem na 30 sek mozw zeby sie nie zastala. Normalne. Ale uklad wydluza wtedy prace pompki o zadany czas. I wychladza mi to bufor dogrzany PV. Jak sie wkurze to na wiosne wstawie klapowy i git.