fiefiurka20 Opublikowano 3 Lutego 2017 #926 Opublikowano 3 Lutego 2017 i jak tak ponad pol godziny nie osiaga zadanej temp na danych parametrach to mam nadal czekac czy cos korygowac? Bo chodzi i chodzi i niewiem czy to sie unormuje po tych 3 godzinach ze odpowiednio bedzie sie nagrzewal i odpoczywal czy jak juz tak dlugo pracuje to mu sie raczej praca nie unormuje bo nie moze zaciagnac do tej zadanej? Chce jakos cierpliwie przetestowac te 4 godz na jednych parametrach ale jak widze prace ponad pol godz a 3 czy 5 min podtrzymania to mnie krew zaewa ze ja to jednak nie umiem tego ustawic :( prosze o pomoccccccccc :)
kecajbi Opublikowano 3 Lutego 2017 #927 Opublikowano 3 Lutego 2017 Staram się tą instalację zrozumieć .. :) Ta pompka co jest przy bojlerze ten kabel zasilający z jednej strony wchodzi do pompki a z drugiej, do gniazda 230V czy do sterownika. ?
kecajbi Opublikowano 3 Lutego 2017 #929 Opublikowano 3 Lutego 2017 Zrobimy mały eksperyment bo siedzę w pracy z instalatorem pieców. Na sterowniku włącz tylko ogrzewanie domu zamiast pomp równoległych. Niech to chodzi jakieś 40 min. Jeśli nic nie da przełącz z powrotem na pompy równoległe. Ten eksperyment powinien rozwiązać nasze wątpliwości. Z tym ze najpierw jak zmienisz nastawy dotknij ręką rurę za pompka i przed pompka. To samo zrób po tych 40 minutach.
fiefiurka20 Opublikowano 3 Lutego 2017 #930 Opublikowano 3 Lutego 2017 a po co mam dotknac ta rure? :)
fiefiurka20 Opublikowano 3 Lutego 2017 #932 Opublikowano 3 Lutego 2017 rury zimne i przed i za pompa. Przelaczylam na ogrzewanie domu.
kecajbi Opublikowano 3 Lutego 2017 #933 Opublikowano 3 Lutego 2017 Dobra niech chodzi. I teraz tak ustaw się tak zeby pompkę miałaś przed sobą. Dotykaj rurę po prawej stronie aż do tego trójnika czy jest ciepła czy zimna ?
fiefiurka20 Opublikowano 3 Lutego 2017 #934 Opublikowano 3 Lutego 2017 zimna, rozumiem ze mowimy o pompie od bojlera :)
bregho Opublikowano 3 Lutego 2017 #935 Opublikowano 3 Lutego 2017 co do ustawień - kręcisz niemiłosiernie. na dobrą sprawę nie wiadomo co pomogło czy odwrotnie - podawanie węgla czy nadmuch w popielniku masz niedopały więc rada - nadmuch w górę lub wydłużenie przerwy podawania co do nadmuchu - masz jakikolwiek miernik temp. spalin, ewentualnie dotknij rury wchodzącej do komina. powinna być gorąca ale nie parzyć odnośnie ustawień sterownika - pompy równoległe to ogrzewanie domu i ciepłej wody, priorytet bojlera -wiadomo, ogrzewanie domu to wyłączenie ogrzewania CWU czyli ciepłej wody uszczelnienie palnika nie spowoduje utraty gwarancji a na pewno pomoże w spalaniu uwęgla co do działania pieca to powtórzę - wina moim zdaniem nie leży po stronie ustawień pieca - skorygować należy by jeszcze dopalał lepiej wegiel - tylko po stronie ustawień instalacji i tam bym szukał utratę ciepła
kecajbi Opublikowano 3 Lutego 2017 #936 Opublikowano 3 Lutego 2017 zimna, rozumiem ze mowimy o pompie od bojlera :) Tak oczywiście o pompie od bojlera. Szukaj ciepła od tego trójnika do góry do zaworu 4D i na dół. Dodatkowo patrząc na zawód 4D po prawej powinnaś mieć ciepło / uważaj bo może parzyć/ do góry tam gdzie masz pompę CO powinno być letnio. Zaś w lewo od zaworu powinno być lekko wyczuwalne ciepełko, ale lekko. Sprawdź to proszę.
fiefiurka20 Opublikowano 3 Lutego 2017 #937 Opublikowano 3 Lutego 2017 w popielniku masz niedopały więc rada - nadmuch w górę lub wydłużenie przerwy podawania - jesli manewruje nadmuch w gore lub wydluzam przerwe to nie lapie mi podtrzymania, nie moze zalapac temp co do działania pieca to powtórzę - wina moim zdaniem nie leży po stronie ustawień pieca - skorygować należy by jeszcze dopalał lepiej wegiel - tylko po stronie ustawień instalacji i tam bym szukał utratę ciepła - jak? Ide sprawdzic te rurki :)
Kijasr Opublikowano 3 Lutego 2017 #938 Opublikowano 3 Lutego 2017 Zmien wegiel na szlabszy. Latwiej mozna sie uczyc. Moim zdaniem masz za bardzo kosujacy wegiel
fiefiurka20 Opublikowano 3 Lutego 2017 #939 Opublikowano 3 Lutego 2017 te przy bojlerze zimne nadal. Od tego trójnika wszystkie są bardzo cieplo, jedynie ta lewa jest mniej ciepla ta co odchodzi do wody
Kijasr Opublikowano 3 Lutego 2017 #940 Opublikowano 3 Lutego 2017 Jezeli kociol jest dobrze dobrany to musi grzac nie wazne czy zawor 4d na maksa otwarty czy nie. Ja uwazal ze zle paliwo jest
fiefiurka20 Opublikowano 3 Lutego 2017 #941 Opublikowano 3 Lutego 2017 ale wlasnie o to chodzi ze ja juz wyprobowalam kilka rodzjow eko z roznych miejsc, ze skladow wegla, z marketow i zaden eko nie spalal sie tak jak powinien.... 50 kg na 24 h to minimum to gdzie tu blad?
fiefiurka20 Opublikowano 3 Lutego 2017 #942 Opublikowano 3 Lutego 2017 przy tym ustawieniu ogrzewanie domu jest 15 min pracy i 5 min podtrzymania
kecajbi Opublikowano 3 Lutego 2017 #943 Opublikowano 3 Lutego 2017 te przy bojlerze zimne nadal. Od tego trójnika wszystkie są bardzo cieplo, jedynie ta lewa jest mniej ciepla ta co odchodzi do wody a ustawiłaś z powrotem na pracę pomp równoległa ? I co z kociołkiem coś zauważyłaś, szybciej dochodził coś się zmieniło w pracy kotła / nie pytam o spieki i nastawy na sterowniku/
fiefiurka20 Opublikowano 3 Lutego 2017 #944 Opublikowano 3 Lutego 2017 jeszcze nie zmienilam. praca 15 min, podt 5
bregho Opublikowano 3 Lutego 2017 #945 Opublikowano 3 Lutego 2017 15 min pracy i 5 min podtrzymania - po pierwsze dochodzi, po drugie dochodzi szybko więc moc jest pomimo szybkiej wymiany wody /sprawdź ustawienia pomp, na których biegach chodzą/ w popielniku niedopały więc już pisałem na palniku bałagan, z prawej strony - chyba dalsza od podajnika - wywala Tobie węgiel. kwestia uszczelnienia palnika i nadmuchu - przesłonę na wentylatorze otwórz na maksa,ustawień nie zmieniaj. powietrze teraz powinno dojść na koniec palnika i OBSERWUJ czy pomogło. nic nie zmieniaj w ustawieniach pieca sterownik masz z PID więc pomiar temp.spalin masz tylko na sterowniku nic nie ma
fiefiurka20 Opublikowano 3 Lutego 2017 #946 Opublikowano 3 Lutego 2017 1. 15 min pracy i 5 min podtrzymania mialam na pompie ogrzewanie domu, zmienilam na pompy rownolegle pol godz temu i wydluzylam podawanie o 5 sek zgodnie z wytycznymi aby zlikwidowac niedopalki eko. Przyobserwowalam juz 2 cykle i pracy jest 20 min a podt 7 min a moze cos w ustawieniach podtrzymania i wentyalatora w podtrzymaniu mam cos nie tak? 2 no wlasnie z tymi niedopalami nie rozumiem :) raczej rozumiem ze jak niedopaly to zwiekszamy podawanie albo nadmuch, tylko ze ja z tego co widze i obserwuje to ja przy tych zwiekszaniach mam coraz dluzsza prace piec ponad polgodzinna (podt 3-5 min) 40 min a rano byla godz i nie mialam cierpliwosci juz patrzec jak ten piec sie meczy a dobic nie moze :) jakos dla mnie to jest czarna magia :( 3 palnik tzn ta korone tak :) bede miec uszczelniona jutro, i jak wygasze piec to go przeczyszcze, przeslone na wnetyloatorze mam otwarta na maksa od wczoraj 4. a ten pomiar spalin ja moge jakos wyczytac na tym sterowniku? Poszukac go ? :) czyli co nie mieszac juz z tymi ustawieniami i zostawic tak jak jest czy nadal szukac kiedy bedzie optymalnie wypalany eko? Zauwazylam jesli chodzi o moje dotychczasowe obserwacje to ze przy ustwieniach 5/30/20 bieg nadmuchu piec pracowal 15 min a mial 8-9min podt ale tez bylo duzo niedopalonego eko co rownalo sie spalaniu 25 kg/12 h
fiefiurka20 Opublikowano 3 Lutego 2017 #947 Opublikowano 3 Lutego 2017 a i dziekuje slicznie pieknie wszystkim za cierpliwosc nad moja osoba, bo ja nie dosc ze kobieta ktora sie nie zna i nie ma pojecia o czym piszecie nie raz pompy i w ogole to jeszcze taka w goracej wodzie kapana jestem ze chcialabym juz zmniejszyc to spalanie bo plakac mi sie chce jak widze jak zre ten eko ktory tani nie jest :( dziekuje dziekuje dziekuje slicznie wszystkim za pomoc i prosze o jeszcze troche :) :)
bregho Opublikowano 3 Lutego 2017 #948 Opublikowano 3 Lutego 2017 rada z innej beczki - może sąsiad pomoże lub inny użytkownik pieca. zasada działania jest przecież taka sama. masz zresztą sterownik z PID -automat- więc prawie bezobsługowy tylko trzeba go ustawić cierpliwości i nie poddawaj się, wyciągaj wnioski a najlepiej załóż notatki wtedy robisz zmianę obserwujesz i notujesz. w ten sposób unikniesz ponownie błędów a i łatwiej będzie poznać reakcję pieca :)
fiefiurka20 Opublikowano 3 Lutego 2017 #949 Opublikowano 3 Lutego 2017 takze spisane dane sa takie z menu instalatora: Temp zalaczenia pomp - 40 stopni histereza kotla 2 stopnie histereza CWU 5 stopni Regulator pokojowy: wył [dodatkowo w podmenu znajduja sie: regulator standard, regulator TECH, urzadzenie regul.pokoj. - i tu jest wybrane na kociol (bo jest jeszcze opcja wylaczone i pompa CO) Modul GSM wylaczony (nie wazne chyba) Modul internetowy wylaczony (ale to chyba nie wazne) Czulosc impulsatora 2 poziom korekta czujnika zewnetrznego 0,0 stopni A co do podtrzymania mam takie ustawienia: praca podtrzymania - 30 sekund przerwa podtrzymania - 15 minut wentyator czas pracy - 40 s czas przerwy 15 min
bregho Opublikowano 3 Lutego 2017 #950 Opublikowano 3 Lutego 2017 1. 15 min pracy i 5 min podtrzymania mialam na pompie ogrzewanie domu, zmienilam na pompy rownolegle pol godz temu i wydluzylam podawanie o 5 sek zgodnie z wytycznymi aby zlikwidowac niedopalki eko. Przyobserwowalam juz 2 cykle i pracy jest 20 min a podt 7 min Pompy chodza na biegach 2 no wlasnie z tymi niedopalami nie rozumiem :) raczej rozumiem ze jak niedopaly to zwiekszamy podawanie albo nadmuch, tylko ze ja z tego co widze i obserwuje to ja przy tych zwiekszaniach mam coraz dluzsza prace piec ponad polgodzinna (podt 3-5 min) 40 min a rano byla godz i nie mialam cierpliwosci juz patrzec jak ten piec sie meczy a dobic nie moze :) jakos dla mnie to jest czarna magia :( 3 palnik tzn ta korone tak :) bede miec uszczelniona jutro, i jak wygasze piec to go przeczyszcze, przeslone na wnetyloatorze mam otwarta na maksa od wczoraj 4. a ten pomiar spalin ja moge jakos wyczytac na tym sterowniku? Poszukac go ? :) czyli co nie mieszac juz z tymi ustawieniami i zostawic tak jak jest czy nadal szukac kiedy bedzie optymalnie wypalany eko? Zauwazylam jesli chodzi o moje dotychczasowe obserwacje to ze przy ustwieniach 5/30/20 bieg nadmuchu piec pracowal 15 min a mial 8-9min podt ale tez bylo duzo niedopalonego eko co rownalo sie spalaniu 25 kg/12 h obserwuj dłużej, pompa na którym biegu - z reguły są trzy, masz zwykłe powinno być pokrętło z cyframi niedopały- niespalony do końca węgiel więć potrzebuje albo więcej powietrza by się spalić /uwaga na spieki/ albo dłużej poleżeć. jak w kuchni ze smażeniem - można spalić, niedopiec itp. co do pracy to raz jeszcze powtórzę to co pisałem wcześniej - podtrzymanie to najgorszy stan dla pieca. masz sterownik z PID gdziepiec chodzi w automacie właśnie cały czas. co do obserwacji - nie siedź wkotłowni tylko zmoeń iprzyjź za godz. potem dwie trzy itd. im dłużej tym lepiej OK poczytać instrukcję lub poszukać w necie jak sama już zauważyłaś to zrobiłaś dużo zmian a jesteś dalej w d..... więc teraz obserwuj jak pisałem wyżej i dopiero później zmiana nie patrz na minuty raz jeszcze piszę, ważny jest wygląd palnika /spalony węgiel/ a nie czasy
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.