Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dopiero po 1,5 godzinie to z mojego doświadczenia. Dziwne nastawy zrobił ten serwisant. Zazwyczaj serwisanci robią nastawy znacznie mniejsze. Mi dał przy uruchomieniu pieca 6 i 25s a wentylator na 35 procent. I musiałem sam dojść co i jak. Sprawdź jeszcze jaka masz ustawiona temperaturę powrotu. Ja mam na 35 stopni, a i tak i tam mam na wykresie powyżej 45. Z tym że mi sterownik sam ustawia moc kotła w tej chwili mam 67. Piec mi pracuje mniej więcej 18 min i postój mam mniej więcej 30 40 min.

Wysłane z mojego XT1562 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

temperature powrotu? A co to jest i gdzie tego szukać? Niestety nie znam się za dobrze na tym :( I tak samo nie zdawalam sobie sprawy ze ten serwisant ustawil duza rozbieznosc tych ustawien bo jak czytam na forum to sa one blizsze siebie a nie 10 i 95. Znalazłam jakieś obniżenie pokojówki które jest ustawione na 10 stopni i rowniez znalazlam temperature zalaczenia pomp ktora jest ustawiona na 40. 

Opublikowano

No i niestety po wczorajszej zmianie ustawień tzn tego wentylatora na 55 bieg piec nadal nie osiągnął zadanej temperatury, dodatkowo jak zwykle wyłączył się w nocy i  był alarm, że temperatura nie wzrasta. Dziś rano ustawiłam na ustawienia 8s podawania i przerwy 65 s - tez nie osiagana temperautra :/ Zadzwonilam do serwisanta, który był i poradził, aby dźwignię nad piecem przestawić na skalę 3(czyli w stronę wody aby woda byla grzana a nie grzejniki). Tyle że teraz zrobiło się tak, że faktycznie osiąga piec zadaną temperaturę, gdyż jest grzanie skierowane na wodę a grzejniki są letnie i nie grzeją domu w ogóle :/ dzwonię do niego zapytac czy aby dobra cyferke na skali kazal mi ustawic ale niestety nie odbiera.

Opublikowano

No to jesteśmy blisko... A ta "dzwignia" to co to jest ? Nie jest to pokrętło zaworu trój lub czterodrożnego ?

Opublikowano

hmmm ta dźwignia to pokrętło do zaworu czterodrożnego. wygląda tak, ustawiona zgodnie z zaleceniami dzisiejszymi pana z serwisu

post-72188-0-68988800-1485957991_thumb.jpg

Opublikowano

Ok czyli masz ręczny zawór czterodrożny.  Sterowanie ręczne. jaki to producent tego zaworu bo zdjęcie nieczytelne.

Opublikowano

Troche wam sie wtrącenie na co wam producent. Tym zaworem regulujesz jaka temperatura ma iść na grzejniki

Wysłane z mojego LG-K420 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

post-72188-0-69961400-1485958444_thumb.jpg

post-72188-0-92106400-1485958454_thumb.jpg

to może tu bardziej widoczne?

Bo niewiem czy ten producent to ten Tytan co jest napisane na czarnej dźwigni, czy mam dzwonić do pana od pieca, który go montował i pytać o producenta bo na niebieskiej dźwigni żadnej nazwy producenta nie widze

Opublikowano

Teraz masz na 3 a wcześniej na ile było ?

Opublikowano

A tu woda to sie nawet, ze grzeje ale tez nie chce złapać zadanej temperatury, na 3 zlapalo zadaną temperaturę i na wodzie i na piecu, bylo podtrzymanie ale coż z tego jak grzejniki byly letnie.... Kiedyś jak sama próbowalam cos zmienic to ustawialam to pokretlo na 7 czyli na piec ale niestety tez nie osiagal temp zdanej tylko caly czas w kolko pracowal i zarl ekogroszek

Opublikowano

Ja mam zawór czterodrożny z siłownikiem podpięty pod sterownik. Robi mi to wszystko z automatu. Jeśli miałaś na 6 i to nie zdawało egzaminu a 3 Ci dochodzi temperatura kotła. To po pierwsze daj na 2 i zwiększ zadaną temperaturę kotła na 65 stopni. Jak kocioł dojdzie to daj z powrotem na 3 . Zawór taki ma na zadanie utrzymywanie zadanej temperatury ciepłej wody  na grzejniki . Z tym ze ustawienie tego to metoda prób i błędów. jak masz za ciepło to dławisz 4D jak za zimno to zwiększasz. Spróbuj to zrobić i po 2 godzinach powinien być efekt.

Opublikowano

Zapomniałem się zapytać, na kaloryferach nie masz założonych termostatów ?

Opublikowano

Jak chcesz od razu piec "rozgrzać" to ustaw na 0 i jak dojdzie daj na 2 a póżniej w zalezności od temperatury zwiększaj skalę o 1

Opublikowano

nie ma termostatow. to moj pierwszy sezon z tym piecem, wczesniej byl uniwersalny na wszystko i nie bylo problemów z dogrzewaniem domu. Czyli jak radzisz? Najpierw ustawić na skalę 10 czy 0 ? Przy czym 0 to jest calkowite zamkniecie ciepla na grzejniki a 10 to jest calkowite zamkniecie ciepla na wode. Czyli z tego co Cie zrozumialam to mam teraz ustawić pokrętło na 10 rozgrzac grzejniki i aby temp zadana sie zlapala i piec byl na podtrzymaniu a potem zmniejszc skale o 1 ? na 9 czy potem na 8 zeby to spalanie bylo ekonomiczniejsze? I wtedy sie unormuje to podtrzymanie? 

Opublikowano

Broń Boże na 10... na 0 i zwiększ temperaturę na piecu do 65. Poczekaj jakies 30 min powinien piec  się wyłączyć , pózniej na zaworze 4D daj na 1 i znów pozwól żeby piec doszedł do tych 65 C, póżniej zwiększ do 3 . powinno zadziałać. Zadzwoniłbym tez do techu żeby Ci zrobili prawidłowe nastawy do twojej instalacji bo tez chyba masz złe :) Ale to już szczegół. Na razie powalcz z 4D

Opublikowano

wina leży po stronie ustawień instalacji

piec nie chodzi sam dla siebie tylko produkuje ciepło które jest potem oddawane do instalacji a potem na dom

skoro piec nie osiąga zadanej a wygląd popiołu jest zadowalający to pozostaje kwestia odbioru tego ciepła. najwidoczniej zapotrzebowanie lub ustawienia instalacj są takie że piec nie jest w stanie wyprodukować tyle ile potrzeba i przejść w stan podtrzymania

najlepszy byłby schemat instalacji - jak biegnie woda i gdzie = oraz poszczególnych jej elementów wraz z elementami. regulowanymi /jakie mają nastawy. do tego ustaiwenia pieca i ... zaczynamy  :)

Opublikowano

oddzwonil serwisant z kawahu kazal ustawic podawanie na 12s, przerwe na 95 s i ta dzwignie na 4 ustawic i czekac. a Ty radzisz ze mam ustawic na 0 i poczekac pol godziny jak zalapie niby na 65 ale tak naprawde te grzejniki beda zimne bo zamkne cieplo na nie, tak? I potem stopniowo o 1 zwiekszac aby piec bral ze jest na podtrzymaniu az w koncu zacznie puszczac cieplo na grzejniki? Moge sprobowac i tak i tak byleby w koncu bylo dobrze.....

A i jak radzicie zadzwonic jutro do tego tech? bo ten z kawah sie nie zna i wina lezy po stronie instalacji?

Opublikowano

Pamiętaj zawsze o jednej zasadzie. Zawsze słuchaj jednego a nie 4. Trudno mi jest powiedzieć czy mój tok myślenia jest dobry. Ja bym poszedł najpierw w tą regulację zaworem 4D. Bo jeśli miałaś 6 i nie dochodził a teraz przerzuciłas na 3 i doszedł. To moim zdaniem trzeba tylko zwiększyć temperaturę an piecu i tyle. Podawanie moim zdaniem Ci nic nie da , to raczej zmniejszanie przerwy. Bo kopczyk i tak i tak przy 10 masz duży . Ale mogę się mylić. Bregho ma rację im więcej danych dasz to można Ci szybciej pomóc . Na razie robimy na czuja :)

Opublikowano

post-72188-0-97677300-1485964349_thumb.jpg

post-72188-0-07466800-1485964358_thumb.jpg

tak u mnie wyglada ta cala instalacja nad piecem, jesli cos mam podawac, robi zdjecia to mowcie to jakos postaram sie nakreslic jak to u mnie jest aby uzyskac konkretna pomoc i zapanowac nad tym piecem. Jak ustawilam pokretlo na 3 to niby wskazywalo na piecu ze temperatura jest na podtrzymaniu i ze niby zalapal te 60 st ale grzejniki byly zimne i one nic nie grzaly to gdzie tu logika ze niby jest na podtrzymaniu i ma ta temp 60 st a grzejniki zimne? nie rozumiem. wzielam na te 12 s z przerwa 95 i ustawilam na 4 jak kazal i zadana na 65 ale narazie dogrzalo do 58 i nie chce juz w gore, grzejniki zlapaly temp, tyle ze dopiero pol godz minelo. to teraz niewiem czy zmniejszyc zadana na 55 i zobaczyc jak sie bedzie piec zachowywal czy bedzie na podtrzymaniu czy nadal bedzie sobie pracowal czy zacynac pokretlo od 0. Jak radzicie?

Opublikowano

oddzwonil serwisant z kawahu kazal ustawic podawanie na 12s, przerwe na 95 s i ta dzwignie na 4 ustawic i czekac. a Ty radzisz ze mam ustawic na 0 i poczekac pol godziny jak zalapie niby na 65 ale tak naprawde te grzejniki beda zimne bo zamkne cieplo na nie, tak? I potem stopniowo o 1 zwiekszac aby piec bral ze jest na podtrzymaniu az w koncu zacznie puszczac cieplo na grzejniki? Moge sprobowac i tak i tak byleby w koncu bylo dobrze.....

A i jak radzicie zadzwonic jutro do tego tech? bo ten z kawah sie nie zna i wina lezy po stronie instalacji?

i co TObie da takie ustawienie pieca????

poczytaj o zasadzie działania zaworu czterodrożnego, spójrz na instalację jak to jest u Ciebie zrobione - jak i gdzie wychodzi ciepłi i jak i gdzie wraca apotem ustaw zawór. jeżeli nie masz termostatów na grzejnikach to całe ciepło wychodzi z pieca, dochodzi do grzejników a one oddają je do pomieszczenia. to już teraz rozumiesz chyba - nieekonomicznie i bez sensu. i to jest może powód tego, że piec bez sensu produkuje ciepło które jest potem tracone - nic nie steruje temp. w pomieszczeniu

Opublikowano

czyli zeby mialo sens ekonomicznosci to musze zakuic te termostaty na grzejniki i one beda polaczone z piecem i wtedy bedzie sie zarzucala odpowiednia temperatura, gdyz piec bedzie mial info ile jest na grzejnikach i jaka jest temp w pomieszczeniach? 

Opublikowano

Z sieci

Głowice termostatyczne, nazywane też regulatorami dopływu ciepła, to wyposażenie grzejnika mocowane na zaworze termostatycznym. Pozwala sterować temperaturą we wnętrzu i utrzymywać ją na żądanym poziomie. Głowice umożliwiają zarządzanie temperaturą w każdym wnętrzu indywidualnie. Współpracują zarówno z grzejnikami zasilanymi bocznie, jak i z urządzeniami z zasilaniem dolnym. Odpowiednią temperaturę we wnętrzu uzyskuje się poprzez ustawienie odpowiedniej wartości na pokrętle głowicy. Zamontowana na zaworze głowica reaguje na spadek lub wzrost temperatury otoczenia, wywołany np. dużym nasłonecznieniem czy wyłączeniem innego niż kocioł źródła ciepła, np. kominka. Głowica termostatyczna w zależności od aktualnych warunków zwiększa lub zmniejsza dopływ ciepłej wody do grzejnika, sterując tym samym mocą z jaką pracują. Aby dobrze spełniała swoją funkcję nie może być niczym przysłonięta ani zabudowana.

To co zablokuje głowica pójdzie z powrotem na piec - nie wpłynie dogrzejnika.To po pierwsze.

Po drugie to temp. wody jaka idzie na grzejniki - myślę iż ok.50C wystarczająco - do tego m.in. służy zawód 4D. Ustawiając go w odpowiedni sposób regulujesz ile ciepła idzie w obwód a ile wraca do pieca, natomiast termostaty pilnują by temp. w pomieszczeniu była komfortowa - czyli taka jaką chcesz.

z głowic można zrezygnować ale wtedy regulować musisz za każdym razem zaworem 4D - wtedy potrzeba np. termometru na rurze zasilającej grzejniki by był podgląd jaka temp. idzie w obwód.

do tego dochodzi jeszcze kwestia kryzowania grzejników i ustawiania instalacji - no ale może za dużo na początek  :)

Opublikowano

Ja bym zostawił na 65. Po to jest zawór 4D żeby Ci korygował temperaturę na grzejniki . Zadzwoniłby rano do TECH i poprosił o sprawdzenie i skorygowanie nastaw. Nie zapomnij mu powiedzieć o ręcznym zaworze 4D. W załączeniu fota mojej instalacji przy piecu . A też miałem z nią kłopot bo mi instalator na odwrót zainstalował 4D , a mówiłem ćwokowi że ma poczytać instrukcję instalacji... i tak i tak mi źle kartkę zamontował ale to szczegół...  Ja mam pełen automat więc nastawy ręczne mnie nie interesują. On sobie sam otwiera i zamyka kiedy mu się chce. Twój sterownik tez cos takiego posiada ale do tego musisz dokupić siłownik do 4D.  Pracuje 24H na dobę w przeciwieństwie do pieca... :)  A termostatów też nie mam tylko sterownik pokojowy co reguluje temperaturą w całym domu.

post-69750-0-44778700-1485968319_thumb.jpg

post-69750-0-61909700-1485968672_thumb.jpg

post-69750-0-73151800-1485968673_thumb.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.